Tuesday, July 31, 2007

ΚΑΨΤΕ-ΚΑΨΤΕ! ! !ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ....

Ο Γραμμος καιγεται για 15η μερα.... Η καταστροφη τεραστια!....Τα Χανια καιγονται,το Ρεθυμνο και το Ηρακλειο το ιδιο...η Ζακυνθος το ιδιο....Οπως και πολλες αλλες περιοχες της Ελλαδας...Μονο το τελευταιο 24ωρο εχουν ξεσπασει 79 δασικες πυρκαγιες!(78+1 που μαινεται στον Γραμμο).ΚΑΨΤΕ!ΚΑΨΤΕ!Να δουμε τι θα μεινει!!!Εχω ομως και μια απορια:Μα καλα δεν σας κοβει!!!Στον ιδιο πλανητη που ζω εγω,ζειτε κι εσεις!!!Οταν θα καταστραφει ο πλανητης(ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ!)και παμε σαν τα σκυλια στ'αμπελια,θα παμε μαζι.Δεν προκειτε να την σκαπουλαρετε εσεις!!!Δεν σας κοβει:"σκοτωνοντας"το δασος σκοτωνεται και τις ζωες μας(Κι οχι μονο τις δικες μας.ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ!)ασυνειδητοι!!!!ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΙΤΕ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ!!!Γ..Ω ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΑΣ Γ..Ω!!!ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Monday, July 30, 2007

EKAB TO MEΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ! ! !

2 νεοι ανθρωποι εχασαν τη ζωη τους στο Λουτρακι εξαιτιας του ΕΚΑΒ!Το νεαρο ζευγαρι επεβαινε σε μοτοσικλετα.Ο οδηγος της εχασε για αγνωστο λογο τον ελεγχο της μηχανης,με αποτελεσμα αυτη να ανατραπει,κατι που ειχε σαν συνεπεια το νεαρο ζευγαρι να εκτοξευθει δεκαδες μετρα μακρυα και να τραυματιστει σοβαρα.Οι κατοικοι ειδοποιησαν το ΕΚΑΒ,αλλα το ασθενοφορο εκανε μια ωρα να εμφανιστει παρολο που το Νοσοκομειο Κορινθου απεχει μολις λιγα χιλιομετρα,με αποτελεσμα οι το νεαρο ζευγαρι να χασει τη ζωη του.Το ασθενοφορο παρελαβε την σωρο της ατυχης κοπελας αφηνοντας στο οδοστρωμα τον ατυχο νεαρο.Οι κατοικοι βλεποντας οτι αργει να ερθει αλλο ασθενοφορο σκεπασαν τη σωρο του ατυχου νεου με ενα σεντονι.Μια ωρα μετα εμφανιστηκε ασθενοφορο που παρελαβε τη σωρο του ατυχου παλληκαριου.Αυτο που εξοργισε τους κατοικους ειναι οτι το ασθενοφορο ηρθε απο το Κέντρο Υγείας και οχι απο το Νοσοκομείο Κορινθου!Δηλαδη κυριοι για να μας παρει( ο μη γένειτο) ασθενοφορο θα πρεπει πρωτα να εχουμε αποδημησει εις Κυριον?!!!Ε,οχι κυριοι Αρμοδιοαναρμοδιοι!Το ασθενοφορο το θελουμε οταν το εχουμε αναγκη!Οχι οταν τα εχουμε ηδη(Χτυπα ξυλο!)τιναξει!!!Επιτελους αφηστε κατω τους φραπεδες(ξερω τι λεω-αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια που θα αναλυσω αλλη φορα...) και ΔΟΥΛΕΨΤΕ!!Οχι τον κοσμο κυριοι!ΜΕ τον κοσμο που σας χρειαζετε-Οποτε σας χρειαζετε!Ας ειναι και 3 τα χαραματα!!!Bεβαια υπαρχουν και φιλοτιμοι εργαζομενοι στα ασθενοφορα που δινουν ολο τους το ειναι κατα την εκτελεση του καθηκοντος!Αυτοι οι ανθρωποι ειναι αξιοι συγχαρητηριων!!!

Sunday, July 29, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ(ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΑΝΔΡΕΣ)

Ελληνες ηθοποιοι...Με αυτους γελασαμε,με αυτους δακρυσαμε,με αυτους συγκινηθηκαμε,με το ακουσμα του δικου τους θανατου(οσων μας αφησαν και τωρα ειναι στην σκηνη του παραδεισου.Αληθεια,για σκεφτειτε τι σπουδαιος θιασος υπαρχει εκει πανω!)παγωσαμε και κλαψαμε....Σημερα το μπλογκ αφιερωνεται σε αυτους τους ανθρωπους...Πριν σας αφησω θελω να αναφερω οσους περισσοτερους θυμαμαι.Πρωτα αυτοι που"εφυγαν":Νικος Σταυριδης,Διονυσης Παπαγιαννοπουλος,Βασιλης Αυλωνιτης,Αλεκος Αλεξανδρακης,Νικος Κουρκουλος,Γιαννης Γκιωνακης,Παντελης Ζερβος,Λαυρεντης Διανελλος,Δημος Σταρενιος,Λαμπρος Κωνστανταρας,Μητση Κωνστανταρα,Χρηστος Τσαγανεας,Νιτσα Τσαγανεα,Κωστας Ρηγοπουλος,Σωτηρης Μουστακας,Ρενα Βλαχοπουλου,Ρενα Παγκρατη,Μεμα Σταθοπουλου,Μακης Δεμιρης,Φραγκισκος Μανελλης,Ανδρεας Φιλλιπιδης,Γεωργια Βασιλειαδου,Ταυγετη,Φιλιος Φιλλιπιδης(Γνωστος απο τις ταινιες του ως Αγκοπ),Αλικη Βουγιουκλακη,Δημητρης Παπαμιχαηλ,Χρονης Εξαρχακος,Μανος Κατρακης,Αντωνης Παπαδοπουλος,Γιωργος Καππης κ.α. Αυτοι που ειναι κοντα μας ακομα:Σταυρος Παραβας,Θανασης Βεγγος,Αννα Καλουτα,Γιωργος Κωνσταντινου,Γιωργος Παντζας,Πετρος Φυσσουν,Λακης Κομνηνος,Κωστας Καζακος,Γιαννης Βογλης,Σπυρος Καλογηρου,Στεφανος Στρατηγος,Ελενη Ανουσακη,Μαρω Κοντου,Νικος Ξανθοπουλος,Βασιλης Καιλας,Ελενα Ναθαναηλ,Ανδρεας Μπαρκουλης,Χαρρυ Κλυν,Σταθης Ψαλτης,Ευαγγελια Σαμιωτακη(Συζηγος του Σπυρου Καλογηρου),Χριστος Πολιτης,Αθηνοδωρος Προυσσαλης,Κατερινα Γιουλακη,Κατια Δανδουλακη κ.α... Ολοι τους θα ειναι παντα στην καρδια μας!Ευχαριστουμε που υπηρξατε(για αυτους που εφυγαν)και που υπαρχετε!...... Για τους Ηθοποιους μας με αγαπη: Αλικη Βουγιουκλακη: Σωτηρης Μουστακας-Νικος Ριζος: Σταθης Ψαλτης-Σπυρος Καλογηρου: Σταθης Ψαλτης2: Θανασης Βεγγος: Νικος Ριζος-Βασιλης Αυλωνιτης: Μιμης Φωτοπουλος-Βασιλης Αυλωνιτης: Κωστας Χατζηχρηστος-Θανασης Βεγγος: Γιαννης Βογλης-Ανναμπελ:Κοριτσια στον ηλιο Χρονης Εξαρχακος-Ηλιας Λογοθετης: Γιαννης Γκιωνακης-Νικος Σταυριδης: Λαμπρος Κωνστανταρας: Διονυσης Παπαγιαννοπουλος-Τζενη Καρεζη: Νικος Κουρκουλος:

Friday, July 27, 2007

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.....

Πονος,φτωχεια,δυστυχία,αστεγοι(για πολλους και διαφορους λογους),νεοι ανθρωποι-κοπελαρες και παλληκαρια-μπλεγμενοι στο"δρομο χωρις επιστροφη":τα ναρκωτικα!Κι ομως αυτη ειναι η μια οψη της ζωης στην Ελλαδα...Μια οψη στην οποια οι βολεμενοι,οι εχοντες και κατεχοντες,οι Ελληναραδες,οι ζαμαν φου(να μην το πω ελληνικα...),γυρνανε την πλατη.Κανουν πως δεν υπαρχει για αυτους.Ολους οσους δεν εχουν να φανε,ζητιανευουν η εχουν μπλεξει με ναρκωτικα τους κοιτανε με αποστροφη και λενε:Κοιτα τον αλητη!Κι ομως αυτους που τωρα κοιτανε με αποστροφη ειναι πολυ πιθανο να τους ηξεραν!Αραγε αναρωτιεται κανεις:Που παμε ρε??Που ειναι το κρατος??(και μαλιστα οπως ειχε πει ο Καραμανλης προεκλογικα:Κρατος προνοιας!)Ε,που ειναι αυτο το κωλοκρατος προνοιας???!!!Εκτος κι αν μιλαμε για κρατος προνοιας μονο για την παρτη των πολιτικων!Εαν ειναι ετσι,να το χαιρεστε κυριοι το κρατος προνοιας σας!Για να μη σας πω και που να το βαλετε!!!

Thursday, July 26, 2007

NΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!......PART 1

Tα ναρκωτικα ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!!!Αν δε με πιστευεις δες τα απο κατω ποστ!Ομως να ξερεις:τα ναρκωτικα θα σου διμιουργησουν εθισμο και προβληματα υγειας οπως:Εμετους,μη ελεγχομενη ουρηση(δηλαδη θα σου ρχετε να κατουρησεις και δε θα μπορεις να κρατηθεις μεχρι την πλησιεστερη τουαλετα με αποτελεσμα να κατουριεσαι πανω σου!...),απομονωση απο ολους,ο κοσμος θα σε βλεπει σαν παρασιτο,θα καταντησεις να κλεβεις για τη δοση σου ωσπου μια μερα η νυχτα θα "χτυπησεις"τη μοιραια η τη νοθευμενη δοση και θα χασεις οτι πολυτιμοτερο εχεις:ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!!!Για κατσε σκεψου:αξιζει να χασεις τη ζωη σου για μια μαλακια??ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ!Για αυτο πες ΟΧΙ!!!ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!! ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ-ΟΧΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!.....PART 2

Mαρτυριες χρηστων: Αληθινές μαρτυρίες ναρκομανών

Συλβί, 17 χρόνων

“Στα δεκατέσσερα, άρχισα να μπαίνω στο χώρο των ναρκωτικών. Είναι ένας τρομερός χώρος, ένας κόσμος που σε καλεί ασταμάτητα. Είναι ο θάνατος”.

Αλεξάντερ, 17 χρόνων

“Καθώς μπλέκεις με τα ναρκωτικά υπάρχει κάτι που παίζει συχνά πολύ μεγάλο ρόλο : ένας ναρκομανής ψάχνει να βρει ένα σύντροφο που να τον μετατρέψει σε εικόνα του. Αν έζησε κάτι πολύ δυνατό θα κάνει και τον άλλο να νιώσει το ίδιο”.

Ζαν-Κλοντ, 18 χρόνων

“Στην τηλεόραση είδα αληθινούς ναρκομανείς. Όχι ανθρώπους που χτυπάνε ένα τσιγάρο που και που, αλλά τύπους που είχαν αλήθεια παραισθήσεις. Ήταν σε αξιοθρήνητη κατάσταση, με μάτια κόκκινα. Εγώ μια μέρα κάπνισα ένα και αρρώστησα. Δεν πρέπει όμως να πας παραπέρα”.
Δεν είμαι ειδικός σε θέματα ουσιών. Μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία που έζησα στο σπίτι μου
μέσα από τη χρήση και την πορεία απεξάρτησης του παιδιού μου.
Παρότι είχα αρκετές ενδείξεις και διαισθανόμουν ότι κάτι δεν πάει καλά, πέρασα από πολλές
αμφισβητήσεις και αρνήσεις μέχρι να πιστέψω ότι ο γιος μου έπεσε στα ναρκωτικά.
Ξαφνικά εκεί στα 15 του, σταδιακά άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του για το σχολείο και για
άλλες δραστηριότητες, αργούσε το βράδυ, δεν ξύπναγε το πρωί, κοιμόταν στην τάξη και άλλαξε
όψη. Εκεί που ήταν ευαίσθητο και χαρούμενο παιδί άρχισε να σκληραίνει. Αρκετές φορές
ερχόταν με κόκκινα μάτια και μέρα με τη μέρα έχανε το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Από το
σπίτι έλλειπαν χρήματα. Δεν ήθελε να ξέρουμε τίποτε για τους φίλους του, γιατί μεγάλωσε
και μπορεί να χειρίζεται μόνος του πλέον τα θέματά του. Έπαψε να μοιράζεται πράγματα
και σκέψεις του μαζί μας. Όλα αυτά τα απέδιδα τόσο εγώ, όσο και οι ειδικοί που
απευθύνθηκα στα περίεργα της εφηβίας. Και όσο περνούσε ο καιρός τόσο πηγαίνανε προς
το χειρότερο όλα. Και κάποια μέρα δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για τίποτε άλλο, εκτός
από το πώς θα εξασφαλίσει τη δόση του. Δεν ήθελα να δεχτώ ότι ο γιος μου είναι εξαρτημένος. Είχα κάνει προσπάθειες με απειλές, με
βία, με μαλακό τρόπο, με συμβουλές. Έφτασε να με χειρίζεται με οποιοδήποτε τρόπο έβρισκε και
μπορούσε. Αν ψάξω τις αιτίες, έχω να τονίσω μερικές σημαντικές. Κακή επικοινωνία και κακές
σχέσεις στην οικογένεια, βία και καταπίεση, συνεχής αποδοκιμασία, ανασφάλεια, χαμηλή
συναισθηματική κάλυψη και έκφραση, απόρριψη, ασύδοτες παροχές και βόλεμα, μοναξιά,
παθητικότητα, έλλειψη αξιών και οραμάτων, έλλειψη σεβασμού και αγάπης, έλλειψη ορίων,
κανόνων και κινήτρων. Η αλλαγή προς τη σωτηρία ξεκίνησε από μια στροφή σε όλα τα παραπάνω, όλης της
Οικογένειας. Έμαθα για το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και την Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ και μπήκα στο Πρόγραμμα
Οικογένειας με την σύζυγό μου και την κόρη μου. Παράλληλα Παράλληλα ο γιος μου έκανε το Πρόγραμμα της Κοινότητας. Ήταν σημαντικές οι διορθώσεις που κάναμε και που
συνεχίζουμε να κάνουμε με βάση όλα τα παραπάνω. Χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε πολλές
απόψεις μας, ως γονείς και εγώ και η σύζυγός μου. Μας πήρε χρόνο να αντιληφθούμε ότι
το γεγονός της χρήσης που μπήκε στο σπίτι μας δεν ήταν καθόλου τυχαίο και είχε να
κάνει στο μεγαλύτερο βαθμό με την δική μας ανεπάρκεια και ανικανότητα. Η βασική δική μας ευθύνη είναι να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντα μέσα στην Οικογένεια και να ενισχύσουμε τον
ρόλο μας ως γονιοί.
Τώρα ο γιος μου είναι φοιτητής και με έχει κάνει περήφανο με τα πράγματα που
πετυχαίνει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον εαυτό του και τους γύρω του. Στα μάτια του
αντικρύζω την λάμψη και τη θέληση για ζωή, μέσα από αξίες, ιδανικά, σεβασμό, ειλικρίνεια και
ξεκάθαρες σχέσεις.
Βασίλης Χριστάκης Μαρτυριες για τα ναρκωτικα απο αποφυλακισμενους και μη: ΦΟΙΒΟΣ

Ο Φοίβος, ένας ωραίος νέος, έφθασε στην καφετέρια των Άνω Λιοσίων με μηχανή μεγάλου κυβισμού και μπήκε δυναμικά στη συζήτηση. «Εγώ έχω ένα πρόβλημα στη ζωή μου... η φυλακή με έκανε τεμπέλη!» Όντας έγκλειστος από τα 16 του χρόνια σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπου ελάχιστες φορές απασχολήθηκε με κάτι, συνήθισε να περνάει τις ώρες του άπραγος. Σήμερα η εργασιακή του αποκατάσταση φαντάζει αδύνατη, καθώς στην παθητικότητά του έρχεται να προστεθεί και το παρελθόν του εγκλεισμού που άφησε τα σημάδιά του με χαρακιές στα χέρια του από κάποια συμπλοκή... «Με σύστησαν σε ένα κατάστημα... μόλις το αφεντικό είδε αυτά (και έδειξε τις χαρακιές) με έδιωξε χωρίς δεύτερη κουβέντα!!»

Παιδί πολυμελούς οικογένειας η οποία έχει προβλήματα με το νόμο και παρελθόν εγκλεισμού. Μας λέει ότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα με την οικογένειά του. «Έκαναν ό,τι μπορούσαν».

Ο ίδιος έχει ελάχιστες αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Θεωρεί πως έχει περάσει όλη τη ζωή του στη φυλακή. «Ένιωσα πώς είναι να είσαι χαρούμενος, ξέγνοιαστος, και ευτυχισμένος μόλις πέρυσι, σε ηλικία 20 ετών, όταν έκανα για πρώτη φορά διακοπές!».

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο βρέθηκε στη φυλακή είναι τα ναρκωτικά, από τα οποία φαίνεται να μην έχει ξεφύγει έως σήμερα.

Για τις παρέες του δηλώνει «αποφεύγω τις κακές παρέες, δεν έχω πολλούς φίλους. Προτιμώ να περνώ την ώρα μου μέσα βλέποντας τηλεόραση...».

Αυτή την εποχή είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. «Δεν θέλω με τίποτα να πάω φυλακή» λέει, αλλά από το ύφος του φαίνεται συμβιβασμένος με την ιδέα του εγκλεισμού. Κάνει σύγκριση ανάμεσα στο πιθανό κέρδος από μία κλοπή και στα έξοδα που έχει κανείς άμα τον πιάσουν σε δικηγόρους, εγγυήσεις κ.λπ., σαν να μας παραθέτει τα έσοδα και τα έξοδα μιας απλής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του και επισημαίνει ότι προτεραιότητά του σήμερα είναι να βρει μια δουλειά, ώστε να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να κλείσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες.

«Δεν έχω μάθει να κάνω όνειρα για το μέλλον... ζω για το σήμερα. Τι όνειρα να κάνω, Σήμερα είμαι ελεύθερος... αύριο αν δεν βρω τα χρήματα, θα είμαι πάλι μέσα....Να παντρευτώ Να κάνω οικογένεια… Κι αυτά λεφτά θέλουν .... εγώ δεν έχω ούτε δουλειά....και να βρω, ...μεροδούλι - μεροφάι....»

Η κουβέντα μας με τον Φοίβο κράτησε πάνω από τρεις ώρες. Η διάθεσή του να μιλήσει για τη ζωή του μας φανέρωσε και την ανάγκη του να ακουστούν τα προβλήματά του . Μας είπε πως έχει ακούσει για τα προγράμματα στήριξης των αποφυλακιζομένων, αλλά πως όσες φορές απευθύνθηκε κάπου δεν βρήκε ανταπόκριση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ο 23χρονος Κυριάκος είναι ένας νέος συγκροτημένος, έχει προγραμματίσει τη ζωή του και έχει ήδη αποκατασταθεί οικονομικά και επαγγελματικά. Ζεστός και φιλικός, μοιράζεται πρόθυμα την εμπειρία του εγκλεισμού του και του αγώνα της απεξάρτησής του από τα ναρκωτικά. Ήταν ένας αγώνας που τον ξεκίνησε και τον ολοκλήρωσε μόνος.

Ο εγκλεισμός του αρχικά στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού και στη συνέχεια στο Ανοικτό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτειας τον οδήγησε να καταλάβει τη σημασία της προσωπικής ελευθερίας που στερήθηκε. Η εμπειρία του στον Κορυδαλλό, αν και σύντομη, ήταν τραυματική, καθώς ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και δραστηριοποιούνται στον χώρο του καταστήματος διάφορες ομάδες ισχύος. Αντίθετα, στην Κασσαβέτεια δεν δημιουργήθηκε ποτέ κάτι ανάλογο. «Η υπερενεργητικότητα των εφήβων βρίσκει διεξόδους στις ανοικτές φυλακές και εκτονώνεται, μέσα από προγράμματα κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης που προετοιμάζουν την επαγγελματική τους επανένταξη.».

Μετά την έξοδό του από την Κασσαβέτεια και μόλις πέρασαν οι δύο πρώτες ημέρες, άρχισε να αποζητά τις ουσίες στις οποίες είχε εθιστεί. Έως τη στιγμή εκείνη δεν είχε αποφασίσει να απεξαρτηθεί, και τούτο μολονότι ούτε η ενημέρωση τού έλειπε για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης στην ανθρώπινη υγεία, αλλά ούτε και η συναίσθηση ότι δεν υπήρχε γι’ αυτόν μέλλον αν συνέχιζε τη χρήση. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ανέφερε, το μόνο που μπορεί να απομακρύνει έναν χρήστη από τις ουσίες και να προκαλέσει τη σταθερή απόφαση της αποτοξίνωσης είναι το σοκ που προκαλείται από την προσωπική και άμεση βίωση του θανάτου φίλων από ναρκωτικά ή των στερητικών συνδρόμων έως το τελικό και δυσκολότερο στάδιό τους, την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνει κάποιος για απεξάρτηση. Ο ίδιος δεν δούλεψε σε κοινότητα, διότι το θεραπευτικό πλαίσιο της κοινότητας δεν του ταίριαζε.

Η πρώτη επαφή του με ουσίες έγινε τρεις μόνο μέρες μετά την έξοδό του από τη φυλακή. Ήταν καθαρά τυχαίο και συμπτωματικό ότι, όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν αισθάνθηκε από τη χρήση την «απόλαυση» που περίμενε. Τώρα, σκεπτόμενος εκείνη την περίοδο, θεωρεί ότι αν δεν συνέβαινε αυτό, ίσως να μην είχε πάρει την απόφαση να αποτοξινωθεί. Η απόφαση ήταν δική μου και τον αγώνα μου τον έδωσα μόνος μου, ήταν η φράση που επαναλήφθηκε πολλές φορές και έμεινε από τη συζήτηση. Η συχνή επίκλησή της δίνει ίσως το στίγμα μιας ανάγκης του Κυριάκου για επιβεβαίωση της έως τώρα επιτυχούς προσπάθειας, της νίκης.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Δυστυχώς τον Λευτέρη δεν έτυχε να τον συναντήσουμε πάλι ελεύθερο. Σε αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη έρευνά μας ο Λευτέρης κατάφερε να αποφυλακιστεί, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα επανεγκλείστηκε, και μάλιστα αυτή τη φορά στη Δικαστική Φυλακή Ενηλίκων.

Ρότα ζωής μαθηματικά προδιαγεγραμμένη. Χωρίς οικογένεια, παιδί του δρόμου, υπήρξε τρόφιμος όλων των αναμορφωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Εκεί έμαθε καλύτερα την τέχνη του εγκληματείν και σήμερα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατέχει τα πρωτεία της τέχνης.

Βρίσκεται βαθιά δοσμένος στον «παράδεισο» των ναρκωτικών, στον δικό του κόσμο, που είναι ολότελα διαφορετικός από εκείνον κάθε νεαρού της ηλικίας του.

Πλήρως εξοικειωμένος στο περιβάλλον της φυλακής, στον δικό του χώρο, τον οποίο μάλλον ευγνωμονεί αφού εδώ τού παρέχονται τα απαραίτητα προς το ζην. «Οι χειμώνες περνούν εύκολα, μόνο τα καλοκαίρια είναι μεγάλα», λέει. «Και πώς περνάς την ώρα σου;», τον ρωτώ. «Μαθαίνω το μεγάλο κόλπο...», μου απαντά αμέσως. «Την επόμενη φορά θα είμαι πιο τυχερός...»

Αδράνεια, παθητικότητα, αδιαφορία είναι ό,τι προσέθεσε η φυλακή στη φτώχεια, την έλλειψη της οικογένειας και της παιδείας στο ιστορικό. Ποιος θα διακόψει τη χωρίς γυρισμό πορεία της ζωής του;

Σίγουρα όχι άλλο ένα ίδρυμα ή άλλοι «ομοίως» αδιάφοροι φορείς και θεσμοί. Zητείται ΕΛΠΙΣ.

ΚΩΣΤΑΣ

Την Πέμπτη το απόγευμα δώσαμε ραντεβού με τον Κώστα στο σινεμά Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, στην Κηφισιά. Ο Κώστας είναι 22 χρόνων. Στη συνάντηση άργησε να έρθει. Τηλεφωνήσαμε στο σπίτι του. Ήταν εκεί. Δεν θυμόταν ούτε τον χρόνο της συνάντησης, ούτε τον τόπο. Ήρθε ύστερα από μία ώρα με μία φίλη του. Δεν ανέφερε τίποτα για την αργοπορία του. Θα φόραγε μαύρα ρούχα για να τον αναγνωρίσουμε. Τον πλησιάσαμε και συστηθήκαμε. Προβληματίστηκε. Ρώτησε πώς τον αναγνωρίσαμε. Είχε δεμένο στη μέση του ένα πουκάμισο. Το φόρεσε αμέσως. «Για να είμαστε όλοι κυριλέ» είπε. Αποφασίσαμε να πάμε κάπου ήσυχα. Στη διαδρομή είπε ότι είχε λίγο «τρακ». Καθίσαμε σε μία καφετέρια στην πλατεία και αρχίσαμε τη συζήτηση. Του εξηγήσαμε την έρευνα, το αντικείμενό της, τον σκοπό της. Δεν ενοχλήθηκε με την προσπάθειά μας να τον προσεγγίσουμε, να συναντηθούμε. Όταν ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις, έδειξε ταραγμένος. Γρήγορα, όμως, άρχισε να νιώθει πιο άνετα. Χαμογελούσε. Σε λίγο, άρχισε να μας αποκαλεί «φίλο». Ο Κώστας ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να μας βοηθήσει, να απαντήσει στις ερωτήσεις μας ,να μας διηγηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να μας πει τα όνειρά του. Μετά από κάθε απάντησή του, μας κοίταζε και προσπαθούσε να δει, να κρίνει την τυχόν αντίδρασή μας. Ίσως ήθελε να τον καταλάβουμε, να μας πείσει για την σκοπιμότητα των πράξεων και της συμπεριφοράς του.

Ο Κώστας έχει μιλήσει στη φίλη του για τη ζωή του. Εκείνη μίλαγε συνέχεια αντί γι’ αυτόν και τον συμπλήρωνε. Έχει αποδεχτεί το παρελθόν του και τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του. «Έχουμε στόχους»,άρχισε να λέει η φίλη του Κώστα. «Κατ’ αρχάς να μαζέψουμε χρήματα και να αφαιρέσουμε τα τατουάζ από το σώμα του Κώστα. Πηγαίνουμε να βρούμε δουλειά. Δεν είναι ωραία έτσι» (με τα τατουάζ). «Δεν τον εμπιστεύονται». Ο Κώστας εκφράζει τους φόβους του. Θέλει να ψάξει να βρει δουλειά. Δεν ξέρει, όμως, πώς να συμπεριφερθεί, να ντυθεί, να μιλήσει, Από 13 χρονών στη φυλακή. Τώρα ασχολείται περιστασιακά με προγράμματα.

Και τα όνειρά του; Θέλει να αγοράσει μία μηχανή. Και ύστερα; Θέλει να φύγει. Να πάει να ζήσει στην επαρχία, να μην τον ξέρει κανείς. Διαρκώς, εκδήλωνε μία ανησυχία για την εμφάνισή του. Τον απασχολεί πώς τον κοιτάζουν οι άλλοι. Τι σκέφτονται γι αυτόν.... Πηγαίνει στην Ομόνοια και τον πλησιάζουν διάφοροι. Του προτείνουν να του δώσουν ναρκωτικά. Αυτός, όμως, τώρα πια είναι «μακριά». «Καλά είναι να παίρνεις ναρκωτικά για να τη βρίσκεις, όχι για τσαμπουκά. Σήμερα και τα δωδεκάχρονα πήραν αέρα», τόνισε. Εξήγησε, όμως, ότι η χρήση τους είναι αναγκαία στη φυλακή, για να «ξεχνάς», να «τη βρίσκεις».

Και ύστερα η κουβέντα έρχεται στη φυλακή. Ο Κώστας σωπαίνει κουνώντας το κεφάλι και κατόπιν αναρωτιέται: «Πόσο τρελαμένοι θα είναι αυτοί, που είναι τώρα μέσα… Οι δύο στους δέκα είναι καλοί. Θα χαλάσουν, όμως, και αυτοί μετά». Τώρα, όμως, η φυλακή δεν του δημιουργεί κανένα δυσάρεστο συναίσθημα. Η φίλη του με πλησιάζει και μου εξομολογείται «Μέσα στη φυλακή είναι μονότονα. Μια φορά έκανε μία χαρακιά στο χέρι του για να πάει μια μέρα στο νοσοκομείο, πέντε μέτρα παρακάτω, για να αλλάξει περιβάλλον. Για μια μέρα! Το πιστεύεις;»

Η φίλη του έβρισκε την ευκαιρία να μου μιλήσει. Να πει κάτι παραπάνω όταν ο Κώστας μιλούσε με τον άλλο ερευνητή. «Ξέρεις, δεν τον ενδιαφέρει η εκδίκηση....Αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι έπεσε θύμα κλοπής...» Η φίλη του Κώστα ενδιαφερόταν πολύ για εκείνον. Θέλει να τον βοηθήσει. Αντιμετωπίζει, όμως, προβλήματα με τους γονείς της σχετικά με αυτή τη σχέση της. Ο ίδιος, όμως ο Κώστας ισχυρίστηκε ότι δεν τον βοήθησε κανείς όταν βγήκε από τη φυλακή, παρά μόνον ο εαυτός του. Και όταν του αναφέραμε τη βοήθεια της φίλης του, αυτός χαμογέλασε και αδιαφόρησε με εγωισμό.

Θυμήθηκε τους υπόλοιπους στη φυλακή. Τον φίλο του τον Αντώνη. Πολλοί από αυτούς τώρα συχνάζουν στην Ομόνοια. Ο ίδιος, όμως, δεν θέλει να διατηρεί σχέσεις μαζί τους. Θέλει να ξεφύγει.

Αργότερα, η φίλη του έφυγε. Ξαναρωτήσαμε τον Κώστα για τα ναρκωτικά και αυτή τη φορά μας απάντησε θετικά. Μετά τη συνάντησή μας θα πήγαινε στην Ομόνοια για «τσιγάρο». Ήταν βιαστικός. Είχε ήδη βραδιάσει, όταν τελειώσαμε τη συζήτηση. Αποχωριστήκαμε και ο Κώστας πήρε τον δρόμο για την Ομόνοια.....

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Τον Βαγγέλη τον εντοπίσαμε τηλεφωνικά ύστερα από πολλές προσπάθειες. Δεν έχει σταθερή και μόνιμη κατοικία και μόνο τυχαία μπορεί να τον βρει κανείς, είτε στο σπίτι της φίλης του είτε στο σπίτι του παππού του από όπου περνάει κατά καιρούς. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας μιλήσει και ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου μας για να επικοινωνήσει πάλι μαζί μας.

Την επομένη αυτής της πρώτης επικοινωνίας πολύ νωρίς το πρωί μας τηλεφώνησε ζητώντας να συναντηθούμε. Βρεθήκαμε τελικά το ίδιο απόγευμα στο κέντρο του Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερή η διάθεσή του να μας μιλήσει για τη ζωή του και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Μας εξήγησε πως όλο το προηγούμενο βράδυ γυρνούσε στις πλατείες και πως όταν ξημέρωσε θυμήθηκε ότι κάποιος ζήτησε να ακούσει την ιστορία του.

Εξιστορώντας μας τις ατυχίες του μετά το 1993 και τον πρώτο του εγκλεισμό, επανέλαβε πολλές φορές «Είμαι δυνατός χαρακτήρας... Γι’ αυτό αντέχω ακόμη. Τώρα πια μπορώ να αντιμετωπίσω τα πάντα. Τίποτα δε με τρομάζει».

Μετά την αποφυλάκιση του και με τη βοήθεια του φίλου του Αντώνη βρήκε σπίτι, το επίπλωσε και προσπάθησε να βάλει τη ζωή του σε τάξη. Όμως η ζωή τού επιφύλασσε εκπλήξεις. Πρώτα ο θάνατος του Αντώνη, του φίλου που τον στήριζε, και στη συνέχεια ένα ατύχημα, που τον έκανε να μείνει πολλούς μήνες στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε πολλές εγχειρίσεις. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, ο ιδιοκτήτης είχε κρατήσει τα πράγματά του για τα ενοίκια που του χρωστούσε και έτσι βρέθηκε και πάλι στον δρόμο. Κανείς δεν μπορούσε να τον φιλοξενήσει. Όταν κάποια στιγμή του φέρθηκαν «άδικα», ξέσπασε τα νεύρα του και ξαναβρέθηκε στη φυλακή.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του προσπάθησε να μην έχει σχέση με τους άλλους συγκρατούμενους. Όσες περισσότερες ώρες μπορούσε, έκανε γυμναστική ώστε να απομονώνεται από τους άλλους και να μη σκέφτεται τα προβλήματά του.

Τώρα, όντας και πάλι ελεύθερος, προτιμά να μένει στις πλατείες παρά στα φθηνά ξενοδοχεία. Προσπαθεί να βρει μία σταθερή δουλειά, αλλά είναι δύσκολο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αν δεν βρει πρώτα μία στέγη να κοιμάται. Την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε κάποιο παιδί να κοιμάται σε παγκάκι θα ξέρουμε ότι έχει να μας διηγηθεί μία ιστορία ανάλογη του Βαγγέλη... Καλή τύχη Βαγγέλη.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Συνάντησα τον Διονύση στη φυλακή. Ήταν φιλικός και άνετος στη συζήτηση. Δεν ντράπηκε και δεν φοβήθηκε να μου πει ακόμα ότι έχει κάνει τόσες παράνομες πράξεις (κυρίως μικροκλοπές για να προμηθεύεται ναρκωτικά), που αν τον είχαν συλλάβει θα έκανε φυλακή τουλάχιστον για 300 χρόνια, όπως μου εκμυστηρεύτηκε. Και όμως η φυλακή είναι γι’ αυτόν ζωή με την κυριολεκτική της έννοια. Όταν δηλαδή είναι έγκλειστος, τότε μόνο μένει μακριά από τη χρήση, και τότε μόνο έχει ελπίδα ότι θα ζήσει

Είναι μόλις 23 ετών, αλλά τα 11 από αυτά τα έχει ζήσει με στενότατη εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Θέλει να πιστεύει ότι η φυλακή τού έμαθε τα ναρκωτικά, αλλά –όπως φαίνεται- μάλλον οι παρέες είναι εκείνες που τον «μπέρδεψαν στα κόλπα». Όταν είναι έξω δεν σκέπτεται τίποτε άλλο από το να πάρει ναρκωτικά. Ούτε το μικρό κοριτσάκι και η σύντροφός του, ούτε και η δουλειά του, στην οποία δεν είναι κακός, αρκούν για να τον κρατήσουν μακριά από το πάθος του.

Η οικογένεια του μάλλον αντιμετωπίζει με αδιαφορία την περίπτωση του Διονύση. Δεν τον επισκέπτονται στη φυλακή, ούτε και τον στηρίζουν ηθικά ή υλικά.

Μου τόνισε πολλές φορές πως αν υπήρχε βοήθεια από το σπίτι και την οικογένειά του, ίσως δεν θα ξανάπεφτε στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα όμως δικαιολόγησε τους γονείς του, αναγνωρίζοντας ότι είναι κουρασμένοι και μεγάλης ηλικίας και ότι αν ακόμη ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Πιστεύει ότι αν έβρισκε μια δουλειά, θα μπορούσε να κερδίσει ξανά τη ζωή του από την αρχή. Όμως το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά, αλλά ότι δεν μπορεί να την κρατήσει, καθώς τον διώχνουν συνεχώς λόγω της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά.

Πιστεύει ότι αν αλλάξουν σπίτι μετά την αποφυλάκισή του και μετακομίσουν στην Κρήτη, όπως έχουν αποφασίσει, θα ξεφύγει από τις παρέες που τον κυνηγούν και που κάθε φορά μετά τη φυλακή τον ξαναγυρίζουν στο τέλμα των ναρκωτικών. Εκτιμώ ότι δεν έχει τη δύναμη να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ναρκωτικών και της φυλακής. Είναι φανερό ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την επίπλαστη ευτυχία των ναρκωτικών. Άλλωστε, δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ πρόγραμμα απεξάρτησης ούτε και το ζήτησε. Απλώς επιθυμεί να καλύπτει έτσι τα νώτα του και την παραβατική του δράση ,όπως κάνουν και οι φίλοι του από τους οποίους όμως μόνον εκείνος μπαινοβγαίνει στη φυλακή.

Η φυλακή δεν του έμαθε ούτε την αξία της δουλειάς, ούτε την πειθαρχία. Αντιμετωπίζει τη φυλακή μόνον ως τρόπο αποτοξίνωσης. Δεν παρακολουθεί κανένα πρόγραμμα, απλώς δουλεύει για να τελειώσει γρηγορότερα ο χρόνος παραμονής του στη φυλακή.

ΝΙΚΟΛΑΣ

Η συνάντηση με τον Νικόλα έγινε σε ένα συνοικιακό καφενείο μίας επαρχιακής πόλης των Θηβών.

Από την αρχή της συνάντησης ήταν φιλικός και άνετος. Απαντούσε στις ερωτήσεις μας χωρίς ενδοιασμούς, έχοντας σταθερή και ήρεμη φωνή, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι και οι απαντήσεις του ήταν ειλικρινείς και αληθινές.

Εκείνο που μας έκανε αρχικά εντύπωση ήταν οι απόψεις του σχετικά με τις φυλακές. Ενώ θα περίμενε κανείς από έναν νέο άνθρωπο, που έχει τόσο νωρίς στερηθεί την ελευθερία του, να μην εκφράζεται θετικά για τον χώρο των φυλακών ο ίδιος είχε αντίθετη άποψη. Θεωρεί ότι στις φυλακές γνώρισε ανθρώπους με ψυχή που δεν βρίσκεις έξω και ότι έμαθε εκεί πολλά πράγματα και κυρίως το σεβασμό προς τους νόμους και τους κανόνες γενικότερα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει, η φυλακή είναι ένα είδος κολεγίου!…

Όσο όμως θετική είναι η εικόνα που έχει για τις φυλακές, τόσο αρνητική είναι η άποψή του για το κοινωνικό περιβάλλον του και την επίσημη πολιτεία. Ο Νικόλας μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια όπου ο πατέρας του συστηματικά έπινε και χτυπούσε τόσο τη μητέρα του όσο και τον ίδιο.

Όταν αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στο χωριό, άρχισαν τα πραγματικά προβλήματα. Μέσα στη μικρή κοινωνία του χωριού είχε στιγματιστεί. Κανένας, πλην μερικών εξαιρέσεων, δεν τον βοηθούσε. Προσπάθησε να βρει εργασία, αλλά στάθηκε αδύνατο. Από την επίσημη πολιτεία δεν γνώρισε καμία βοήθεια. Βέβαια, συχνές ήταν οι επισκέψεις της αστυνομίας, αφού ήταν ο κατ’ εξοχήν «συνήθης ύποπτος». Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής μετά την αποφυλάκιση κατέφυγε πολλές φορές στο νοσοκομείο, όπου του συνεστήθη επανειλημμένα φαρμακευτική αγωγή με τη λήψη ηρεμιστικών.

Ο Νικόλας αισθάνεται μόνος και ξεχασμένος. Δεν νιώθει να έχει κανένα φίλο ή συμπαραστάτη και στα 23 του χρόνια δεν ονειρεύεται, ούτε σχεδιάζει το μέλλον.

ΜΙΧΑΛΗΣ

Τον Μιχάλη τον συναντήσαμε σε κάποια από τις Ελληνικές φυλακές. Από την πρώτη στιγμή ήταν ιδιαίτερα φιλικός και πρόθυμος να συνεργαστεί για την έρευνα. Όπως ο ίδιος ανέφερε, λαμβάνει μεγάλη ποσότητα ψυχοτρόπων φαρμάκων καθημερινά. Έτσι δικαιολογούνται τα διαστήματα που υπήρχαν κενά στη συζήτησή μας ή παλινδρομήσεις σε θέματα που ήδη είχαμε συζητήσει.

Το κύριο πρόβλημά του, γύρω από το οποίο περιστράφηκε η συζήτησή μας, ήταν οι σχέσεις του με την οικογένειά του. Από μικρός εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του. Μεγάλωσε με τον παππού και την γιαγιά. Μάλιστα με τον παππού του, ο οποίος δεν ζει σήμερα, δεν διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ο Μιχάλης εξομολογείται ότι ο παππούς του τον έδερνε συχνά χωρίς σοβαρό λόγο. Αλλά και οι γονείς του αδιαφορούσαν και αδιαφορούν για την τύχη του. Τις ελάχιστες φορές που τον βοήθησαν, ο Μιχάλης θεωρεί ότι το έκαναν όχι από αγάπη αλλά από τυπικό ενδιαφέρον, εξαναγκαζόμενοι από τις περιστάσεις....

Σε όλη τη διάρκεια της δίωρης συζήτησής μας, ο Μιχάλης κάθε φορά που έφθανε η κουβέντα στο θέμα της οικογένειάς του και παρά τη φανερή επίδραση των ηρεμιστικών χαπιών που είχαν καταστείλει τις αντιδράσεις του, εκδήλωνε ιδιαίτερα επιθετικές τάσεις εναντίον των μελών της. Η επιθετικότητά του φαίνεται να δικαιολογείται από τη μακρόχρονη παραμονή του στη φυλακή. Ο χρόνιος εγκλεισμός του καθώς και οι πολλές μεταγωγές του σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, τού έχουν προκαλέσει σωματική και συναισθηματική κόπωση, εκμηδενίζοντας τις ψυχικές του αντοχές .

Ο μόνος άνθρωπος που του συμπαραστέκεται είναι κάποιος φίλος του, ο όποίος τον στηρίζει οικονομικά και ψυχολογικά. Αυτός αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο στο αδιέξοδό του.

Οι δυσκολίες της επανένταξής του Μιχάλη ήταν πολλές και απαιτούσαν στήριξη, ώστε να καμφθούν οι δυσμενείς συνέπειες του μακρόχρονου εγκλεισμού του. Ο Μιχάλης μετά την έκτιση της ποινής του κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής μόνο δύο μήνες. Και αυτό γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «στην κοινωνία των φυλακών ζούμε καλύτερα. Έξω υπάρχουν δυσκολίες οικονομικές, απρόβλεπτες καταστροφές. Έξω είναι πιο επικίνδυνα, μέσα είμαστε πιο ασφαλείς». Αναζήτησε δουλειά αλλά το στίγμα του «αποφυλακισμένου» δεν του επέτρεψε την απόκτηση εργασιακής απασχόλησης. Ο Μιχάλης δεν μπόρεσε να ισορροπήσει στην ελεύθερη ζωή. Δεν γνώριζε άλλωστε τους όρους της, αφού ήταν έγκλειστος από τα 15 του χρόνια. Ο άκομψος χειρισμός της «ελευθερίας» κατά τη διάρκεια της δίμηνης παραμονής του εκτός φυλακής φαίνεται να ευθύνεται για την διάπραξη πολλών αξιόποινων πράξεων, εξαιτίας των οποίων θα χρειασθεί να παραμείνει για πολλά χρόνια μέσα στη φυλακή.

Όταν πια αποφυλακιστεί «θα δημιουργήσει μία οικογένεια και θα συνεχίσει τη ζωή του». Εξάλλου από τη φυλακή έμαθε τον κανόνα ότι είσαι μόνος και πρέπει να επιβιώσεις. Αυτόν μάλλον θα ακολουθήσει και στη νόμιμη ζωή του.
ΟΡΕΣΤΗΣ
Ο Ορέστης είναι 21 ετών. Κατοικεί στη Θήβα σε περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι τσιγγάνοι. Ζει με τη μητριά του, τον πατέρα του και τα αδέλφια του. Τη φυσική του μητέρα δεν την έχει γνωρίσει, δεν ξέρει ποια είναι.

Τον συναντήσαμε στην πλατεία της Θήβας την 1η Ιουλίου 1999. Ήρθε κρατώντας ένα ποτήρι με καφέ. Προτίμησε να καθίσουμε και να συζητήσουμε σ’ ένα παγκάκι.

Κοινωνικός, ιδιαίτερα ομιλητικός, προβληματισμένος και φιλοσοφημένος για τη ζωή, χρησιμοποιούσε ωραίο λεξιλόγιο και εκφράσεις.

Σχολείο δεν πήγε. Γράμματα έμαθε μόνος του. Έβλεπε τα γράμματα, τα διάβαζε ένα προς ένα και μετά τα ένωνε. Οι τσιγγάνοι δεν μαθαίνουν γράμματα, γιατί έτσι έχουν συνηθίσει από τους παλιούς.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί προξένησε βαριά σωματική βλάβη. Τσακώθηκε με κάποιους και πάνω στον καβγά κτύπησε έναν από αυτούς. Στη φυλακή έζησε 2 χρόνια και αποφυλακίστηκε με όρους.

Για τον Ορέστη η φυλακή είναι «μεγάλη εμπειρία! Μπαίνει στο μυαλό σου! Δεν ξεκολλάει! Πολύ άσχημη κατάσταση!....

Άλλο να τα βλέπεις και άλλο να τα λες!...

Δύσκολη περίοδος! Δεν υπήρχαν χρήματα... Πολλά τα χρόνια...

Εγώ τουλάχιστον δεν είπα κάποια παράνομη κουβέντα. Δεν απέδειξα κάποιο άσχημο χαρακτήρα.

Στέλνοντάς μας στη φυλακή (οι αρμόδιοι) νομίζουν ότι κάνουν καλό. Αλλά είναι αντίστροφη μέτρηση! Μας ταλαιπωρούν. Δεν μας βάζουν μυαλό. Μέσα δε μαθαίνεις!

Πρέπει να σε έχουν συνέχεια στο πρόβλημα αυτό. Να σου βάζουν μυαλό.

Σαν παιδί, κάνεις παρανομία...... Έτσι. Στη φυλακή, όμως ,δε βάζεις μυαλό!

Χρειάζεται κάποια κοινωνική λειτουργός.....

...Κι όταν βγεις δεν σε βοηθούν. Σε αφήνουν πίσω. Τότε θα πας να κλέψεις.

Η φυλακή σε κάνει άγριο, χειρότερο.

Υπάρχουν παιδιά - ομάδες, που δε σκέφτονται να βγουν και να βρουν δουλειά. Συζητάνε τι έκαναν, πώς έγινε, πώς θα κλέψουν.

Δεν είναι αυτή ζωή!!» είπε.

Ωστόσο ο ίδιος στο έγκλημα δεν πρόκειται να ξαναστραφεί. «Όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο στη ζωή μας. Να έχουμε υγεία».

«Βγήκα με όρους. Έδινα το παρών. Με ρωτούσαν ανόητα πράγματα. Τους έλεγα μάτια έχετε, μπορείτε να δείτε»

Όταν αποφυλακίστηκε τον μάζεψαν οι γονείς του. Δουλεύει μαζί με τον πατέρα του. Είναι γυρολόγος. Θέλει, όμως, μία δική του δουλειά. Θέλει να ασχοληθεί με το εμπόριο. Θέλει να κάνει χρήματα, σπίτι. Να ζει κοινωνικά, ήρεμα.

Η φυλακή, το ποινικό μητρώο τού δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθειά του να βρει κάποια δουλειά. «Δεν μπορείς να βρεις δουλειά. Δεν θα δουλέψει, όμως, το ποινικό μητρώο. Εγώ θα δουλέψω». Είναι και τσιγγάνος και αυτό του δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. «Όλοι είμαστε ίδιοι, και είμαστε ίσοι», αγανάκτησε.

Αμέσως μετά τη φυλακή θέλησε να ηρεμήσει για ένα χρόνο.

Τα ναρκωτικά «δεν είναι καλό. Πολύ άσχημο πράγμα. Από την καλή ζωή σε φέρνει στην κακή»

.... «Εβγαλα δύο χρόνια φυλακή», είπε. Όταν βγήκα είχα ψυχολογικά προβλήματα, δεν μπορούσα να αντέξω. Το τσιγάρο (χασίς) με ηρεμούσε»... Μέσα στη φυλακή ναρκωτικά διακινούνται...Πολλοί κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, γιατί είναι εθισμένοι στη χρήση των ναρκωτικών και δεν αντέχουν τη στέρηση».

Τώρα μετά τη φυλακή «μας βλέπει η αστυνομία να κάνουμε παρέα και νομίζει ότι κάνουμε παρανομίες. Τα αφήνουμε έτσι τα πράγματα».

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!.....PART 3

Ναρκωτικα!Μια μαστιγα που θεριζει.Εχει κοστισει τη ζωη σε χιλιαδες ανθρωπους μεχρι σημερα-στην πλειοψηφία τους νεοι ανθρωποι-και συνεχιζει να αφαιρει ζωες....Η μορφητους?Δεν ειναι μια δυστηχως....Ειναι πολλες:Ηρωινη(κατα τη γνωμη μου,η χειροτερη μορφη),Κοκαινη,Χασις,Κρακ,Εκσταση,Lsd κλπ. Ας τα δουμε λοιπον αναλυτικα:Ηρωινη: Τι συνεπειες εχει η χρηση Ηρωινης: Όταν η ηρωίνη έχει χάσει την επίδρασή της εμφανίζονται τα στερητικά συμπτώματα: ο χρήστης αισθάνεται άρρωστος, ιδρώνει και κρυώνει, έχει καταρροή, στομαχικούς πόνους και πόνους στα πόδια και τα χέρια. Πιθανά συμπτώματα είναι ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόλις γίνει ξανά χρήση ηρωίνης. Έτσι ο χρήστης εύκολα οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο. Ο ψυχολογική εξάρτηση σημαίνει ότι ο χρήστης θέλει εναγωνίως να κάνει χρήση της ουσίας και δεν αισθάνεται άνετα πια χωρίς αυτήν. Η ηρωίνη προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση: καταπραΰνει τα πάντα, και τον σωματικό και τον ψυχολογικό πόνο, πράγμα που κάνει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα (μοναξιά, ανεργία, κακοποίηση) επιρρεπείς στην ηρωίνη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση ηρωίνης;
Εκτός από την σωματική και ψυχολογική εξάρτηση η χρήση της ηρωίνης ενέχει τους ακόλουθους κινδύνους:

Α)Η υπερδοσολογία συχνά είναι θανατηφόρα εξαιτίας της αργής αναπνευστικής ανεπάρκειας που μπορεί να προκαλέσει. Υπερδοσολογία μπορεί να προκληθεί από τη λήψη μεγάλης ποσότητας ηρωίνης σε μία δόση, από τη λήψη της ίδιας δόσης που έπαιρνες πάντα αλλά μετά από μια περίοδο αποχής, από τη λήψη ηρωίνης που είναι ασυνήθιστα ανόθευτη.

Β)Φλεγμονή και λοιμώξεις εξαιτίας της απρόσεκτης χρήσης της ένεσης

Γ)Αποτυχία του χρήστη να ανακαλύψει παθήσεις που πιθανόν έχει επειδή η ηρωίνη καταπνίγει (συγκαλύπτει) τον πόνο.

Δ)Μη κανονικός έμμηνος κύκλος ο οποίος μπορεί ακόμα και να απουσιάσει τελείως.

Ε)Στερητικά συμπτώματα σε νεογέννητα μωρά εξαιτίας του εθισμού της μητέρας.

Ζ)Μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες όταν γίνεται χρήση ηρωίνης σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά. Οι συνέπειες μπορούν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε θάνατο.
Κοκαινη-Κρακ:
Η κοκαίνη είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό που προκαλεί άμεσα από την πρώτη κιόλας χρήση της έντονο εθισμό.

Η κοκαΐνη είναι ένα επικίνδυνο, λευκού χρώματος ναρκωτικό, το οποίο εξάγεται από τα φύλλα του θάμνου κόκα.

Προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση και γι' αυτό όταν κάποιος δοκιμάσει την κοκαΐνη δεν μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει ή να προβλέψει το βαθμό εξάρτησης που θα του προκληθεί.

Το κρακ είναι ναρκωτική ουσία, παράγωγο της κοκαΐνης, προκαλεί έντονο εθισμό στο χρήστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα.
Ο αριθμός των νέων που χρησιμοποιούν την κοκαΐνη σήμερα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των νέων που πεθαίνουν λόγω κοκαΐνης.

Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στο θλιβερό αυτό γεγονός, είναι ότι στο παράνομο εμπόριο η τιμή της κοκαΐνης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 45%.

Επιπρόσθετα έχει λανθασμένα επικρατήσει η άποψη ότι η κοκαΐνη είναι ένα ήπιο ναρκωτικό χωρίς κινδύνους. Αυτό είναι λανθασμένο και πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείται η κοκαΐνη περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια χορήγηση, την εισπνοή από το ρουθούνι της μύτης και το κάπνισμα.

Όταν η κοκαΐνη εισάγεται στο ρουθούνι διαμέσου της εισπνοής, απορροφάται από τους ιστούς της μύτης και περνά εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν κάποιος καπνίσει την κοκαΐνη, ο καπνός της εισάγεται μέσα στους πνεύμονες και από εκεί περνά πολύ γρήγορα και εύκολα μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Η κοκαΐνη περνά μέσα στο αίμα μέσω καπνίσματος τόσο γρήγορα όσο και όταν δίνεται με ενδοφλέβιο τρόπο.
Η κοκαΐνη είναι πολύ επικίνδυνη με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί.

Φαίνεται όμως ότι ο εθισμός που προκαλεί, αναπτύσσεται γρηγορότερα όταν η ουσία λαμβάνεται μέσω καπνίσματος (κρακ) παρά όταν γίνεται από το ρουθούνι της μύτης.

Το κάπνισμα της κοκαΐνης (κρακ) επιτρέπει σε εξαιρετικά ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής να φτάσουν πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο. Γι' αυτό προκαλεί άμεσα ένα πολύ έντονο αίσθημα ψηλής ευφορίας.

Οι χρήστες της κοκαΐνης που την χρησιμοποιούν με τον ενδοφλέβιο τρόπο, κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό HIV και να προσβληθούν από το AIDS.

Η κοκαΐνη είναι μια πολύ ισχυρή διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό της ντοπαμίνης που είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στο σύστημα του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση.

Σε κλινικό επίπεδο η κοκαΐνη προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων του αίματος, διαστολή της κόρης του ματιού, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ταχυκαρδία και ψηλή πίεση. Επίσης δημιουργείται μια κατάσταση ευφορίας που περιλαμβάνει υπερδιέγερση, μείωση της κούρασης και διαύγεια πνεύματος.

Η διάρκεια των αισθημάτων ευφορίας που προκαλεί η κοκαΐνη εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης της. Ο τρόπος χορήγησης της επηρεάζει την ταχύτητα απορρόφησής της. Όσο πιο γρήγορα απορροφάται τόσο πιο γρήγορα δημιουργεί ένα έντονα ψηλό αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης. Όμως όσο πιο γρήγορη είναι η απορρόφηση τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια της δράσης της.

Τα αισθήματα ευφορίας διαρκούν από 15 έως 30 λεπτά μετά από την εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι ενώ διαρκεί μόνο από 5 έως 10 λεπτά μετά από το κάπνισμά της.
Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι με την παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση της κοκαΐνης, μειώνεται η διάρκεια της δράσης της και της διέγερσης που προκαλεί .

Δημιουργείται γρήγορα μια κατάσταση ανθεκτικότητας και οι εθισμένοι χρήστες επιζητούν να νιώσουν εκείνο που ένιωσαν τη πρώτη φορά χωρίς να το καταφέρνουν. Οδηγούνται έτσι στο να παίρνουν ψηλότερη δόση.

Τα αισθήματα ευφορίας, ικανοποίησης και ενδυνάμωσης που προκαλεί η κοκαΐνη είναι τόσο δυνατά που προκαλούν στο χρήστη μια ισχυρή εξάρτηση παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας και επιζήμιες κοινωνικές συνέπειες.

Μερικοί χρήστες της ουσίας αυτής αναφέρουν ότι νιώθουν αισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας, ερεθιστικότητας και αγωνίας.

Επίσης σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ξαφνικός θάνατος κατά την πρώτη χρήση της κοκαΐνης. Ο ξαφνικός αυτός θάνατος μπορεί να συμβεί και μεταγενέστερα σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την οποία λαμβάνεται η ουσία αυτή. Είναι αδύνατον να προβλεφθεί εκ των προτέρων πια άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή για να υποστούν ξαφνικό θάνατο.

Οι ψηλές δόσεις και η παρατεταμένη χρήση της κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσουν παράνοια. Το κάπνισμα του κρακ, μπορεί να προκαλέσει μια ιδιαίτερα επιθετική παρανοϊκή συμπεριφορά.

Όταν οι χρήστες προσπαθήσουν να διακόψουν τη χρήση της πολύ συχνά παθαίνουν κατάθλιψη. Αυτό τους οδηγεί στο να ξαναπάρουν κοκαΐνη για να ξεφύγουν από την κατάθλιψη αυτή.

Η εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει εξελκώσεις στις βλεννογόνους της μύτης και να προκαλέσει βλάβες στο διάφραγμα μέχρι σημείου που να το καταστρέψει.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση της κοκαΐνης οφείλονται σε καρδιακές ανακοπές ή σε σπασμούς που ακολουθούνται από αναπνευστική ανακοπή. Πολλοί χρήστες της κοκαΐνης δεν γνωρίζουν τις τοξικές επιδράσεις της πάνω στην καρδία.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των νέων που παρουσιάζουν προβλήματα καρδίας και ψηλής πίεσης λόγω κοκαΐνης, αυξάνεται.

Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση της λόγω εθισμού, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Σε στατιστικές που αφορούν τμήματα επειγόντων περιστατικών φαίνεται ότι ο 1 στους 3 νέους κάτω των 30 ετών που εξετάζεται για πόνους στο στήθος είναι χρήστης κοκαΐνης που έχει υποστεί πρόβλημα καρδίας.

Ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός κίνδυνος προκύπτει όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα η κοκαΐνη μαζί με αλκοόλ. Γίνεται μέσα στο συκώτι μια χημική αντίδραση μεταξύ των δύο αυτών ουσιών και παράγεται μια τρίτη η κοκαεθυλένη.

Η κοκαεθυλένη ενδυναμώνει τη δράση της κοκαΐνης με αποτέλεσμα να δημιουργεί περισσότερη ευφορία αλλά πιθανόν να αυξάνει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου.

Το γεγονός ότι η χρήση της κοκαΐνης έχει ξαπλωθεί πάρα πολύ, έχει ανησυχήσει έντονα τις αρχές διεθνώς. Έχουν κατά τα τελευταία χρόνια γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθούν φάρμακα που να μειώνουν ή να σταματούν την δράση της κοκαΐνης.

Επίσης γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν φάρμακα που θα μπορούν να μειώνουν την ακατάσχετη επιθυμία που νιώθουν για την ουσία αυτή εθισμένοι χρήστες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή φάρμακα τα οποία αξιολογούνται μέσα στα πλαίσια θεραπευτικών δοκιμών για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους. LSD: Τι είναι το Ελ Ες Ντί (LSD);
Μία χημική ουσία της οποίας ολόκληρο το όνομα
είναι διαιθυλαμίδη του λυσεργικού οξέος, και
εμφανίζεται σε υγρή μορφή, σε χάπι, εμποτισμένη
σε στυπόχαρτο ή σε ζελατίνη τετράγωνου
σχήματος, ενώ σπανιότερα γίνεται ενδοφλέβια
χρήση της.
Ονομάζεται αλλιώς Άσιντ (αγγλική λέξη για το
οξύ), Τριπ κ.α. Παρασκευάζεται συνθετικά από
ένα μύκητα. *
Τι επιδράσεις έχει;
Προκαλεί μια ολοκληρωμένη ψυχεδελική εμπειρία
που οι χρήστες ονομάζουν «ταξίδι» που μπορει να
διαρκέσει μέχρι και 12 ώρες. Οι επιδράσεις
αρχίζουν συνήθως να γίνονται αισθητές μέσα σε
μία ώρα μετά τη λήψη, με τάση να γίνονται πιο
έντονες για τις δύο επόμενες ώρες, αγγίζοντας το
αποκορύφωμα για ένα διάστημα 1 μέχρι 3 ώρες (5,
εάν είναι πολύ δυνατή η δόση) με αρκετές ώρες
εξασθένισης που ακολουθούν μέχρι την
επαναφορά στη φυσιολογική κατάσταση, προτού
γίνει εφικτός ο ύπνος. Οι πιο συχνές
ψευδαισθήσεις είναι η παρουσία μιας πλημμύρας
χρωμάτων που επιπλέουν στην ατμόσφαιρα,
γνωστή με το όνομα Σκοτσέζικη Ομίχλη. Παρ’ όλο
που ο χρήστης μπορεί να δει χρωματιστά
πράγματα που δεν είναι εκεί, δεν υπάρχει
περίπτωση να χάσει την αίσθηση του
περιβάλλοντος που βρίσκεται. Αρκετά από τα
προβλήματα που αποδίδονται σε αυτή την ουσία,
όπως περιστατικά ανθρώπων που έχασαν τον
έ λ ε γ χ ο κ α ι ε ί χ α ν ά σ χ η μ α
«ταξίδια» (παραισθήσεις), ήταν αποτέλεσμα των
υπερβολικά ισχυρών δόσεων που είχαν πάρει. Μια
ισχυρή δόση μπορεί να προκαλέσει στο χρήστη
την επιθυμία να μείνει ακίνητος, ενώ μία
συνηθισμένη δόση μπορεί να προκαλέσει κέφι για
χορό και διασκέδαση και όχι ενδοσκόπηση. Οι
επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από χρήστη σε
χρήστη ανάλογα με το αν κάποιος έχει ήδη
αποκτήσει ένα σχετικό βαθμό οικειότητας με την
ουσία μέσω προηγούμενης εμπειρίας του. Οι
φήμες που
κυριαρχούσαν παλιότερα πως το LSD μπορεί να
προκαλέσει βλάβη στα χρωμοσώματα με
αποτέλεσμα τη γέννηση δύσμορφων παιδιών δεν
βασίζονται σε καμία επιστημονική ή πειραματική
βάση ή δεδομένο. Σύμφωνα με κάποιες εκθέσεις,
ο χρήστης μπορεί να αισθανθεί ότι τριπάρει ξανά,
μήνες μετά την εμπειρία του πραγματικού
τριπαρίσματος (χρήσης). Αυτό οι χρήστες το
αποκαλούν Φλας Μπακ, κάτι ανάλογο με τις
αναμνήσεις που μας δημιουργεί ένα τραγούδι που
έχουμε συνδυάσει με κάποιο εξαιρετικό γεγονός
της ζωής μας. Το LSD είναι μια τυπική
ψυχεδελική ουσία. Ενισχύει οτιδήποτε
αισθάνεστε. Τα χρώματα στα αντικείμενα
τριγύρω γίνονται πιο φωτεινά και βαθιά. Οι
χρήστες το περιγράφουν σα να παίζεις σε μια
έγχρωμη ταινία, με επιπλέον χρώματα να
πλανιούνται στον αέρα. Μεταβάλλει τον τρόπο
με τον οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται τον
εαυτό του και το περιβάλλον του, προσδίδοντας
μια διάσταση που δεν υπήρχε ποτέ πριν.
Οτιδήποτε κι αν παρατηρήσει ή σκεφτεί θα
αποκτήσει τεράστια σημασία. Το LSD έχει μια
δριμύτητα στις επιδράσεις του. Ο χρήστης μπορεί
να βυθιστεί σε καταθλιπτικές σκέψεις και
εικόνες, αν έχει αυτή την προδιάθεση. Μπορεί
κάποιος να νιώσει το αίμα να ρέει μέσα του και
τηνενέργεια τριγύρω του, και μερικές φορές να
βιώσει εκρηκτικές ψευδαισθήσεις. Ένα
φυσιολογικό φως μπορεί να φανεί πως φέγγει με
διαφορετικά χρώματα. Η συγκεκριμένη ουσία δεν
έχει επιθυμητά αποτελέσματα, αν καταναλωθεί
δύο συνεχόμενες μέρες. Λειτουργεί με το να
ελευθερώνει στον εγκέφαλο ουσίες του τύπου της
Αδρεναλίνης, αλλά ο εγκέφαλος έχει
συγκεκριμένο απόθεμα αυτών των ουσιών και,
μόλις αυτό καταναλωθεί, χρειάζεται αρκετές
εβδομάδες για να αναπαραγάγει καινούργια
ποσότητα. Το LSD λειτουργεί σαν καταλύτης,
ενεργοποιεί δηλαδή ό,τι υπάρχει. Η νευροχημική
δράση του LSD στον εγκέφαλο, σχετίζεται
περισσότερο με την ουσία Σεροτονίνη, που είναι
βασικός νευροδιαβιβαστής και που είναι χημικά
ανάλογη της Ψιλοκυβίνης. Άλλοι κίνδυνοι:
Αυτή η ουσία δεν επιδρά στο σώμα αλλά, κυρίως,
στον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο ονομάζεται
ψυχεδελική ουσία. Ο ορισμός προέρχεται από τις
ελληνικές λέξεις - ψυχή και δηλώνω.
Το ναρκωτικό αυτό αποκαλύπτει τον ψυχισμό του
χρήστη. Έχει επίδραση όχι μόνο στις αισθήσεις
αλλά και στα συναισθήματα. Όταν αναμιχθεί με
άλλα ναρκωτικά και αλκοόλ μπορεί να αποβεί
μοιραία. Εκσταση:
Η καταστροφική δράση των ναρκωτικών στον εγκέφαλο επηρεάζει πολλές βασικές λειτουργίες.

Η μνήμη, η προσοχή, η συγκέντρωση και η ικανότητα ενός ατόμου να διεξάγει μια συνομιλία εξασθενούν και αδυνατίζουν σε σημείο που να παρουσιάζουν σοβαρές μειονεξίες και ανεπάρκειες.

Ναρκωτικά όπως η κάνναβις και το χάπι έκσταση (μεθαμφεταμίνη) φαίνεται ότι έχουν τα πρωτεία στην πρόκληση βλάβης στη μνήμη και στη συγκέντρωση.

Δυστυχώς τα δύο αυτά ναρκωτικά είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους αυξάνεται και εξαπλώνεται ανησυχητικά στους νέους σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι ιατρικές και επιδημιολογικές έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια τεκμηριώνουν πλέον με ένα ταχύ ρυθμό τις νοσηρές καταστροφικές δράσεις που έχουν τα διάφορα ναρκωτικά πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις μόνιμες αναπηρίες που προκαλούν.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι οι χρήστες καννάβεως παρουσιάζουν εξασθένηση της μνήμης και της προσοχής τους με χειροτέρευση των γνωστικών τους ικανοτήτων.

Οι ανεπάρκειες και οι μειονεξίες που παρατηρήθηκαν στους χρήστες καννάβεως στην πιο πάνω έρευνα, επιδεινώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Η αύξηση του χρόνου και της συνολικής ποσότητας καννάβεως που χρησιμοποιούσε ένας χρήστης, συσχετιζόταν με περισσότερες βλάβες στις διανοητικές ικανότητες του χρήστη.

Άλλες πρόσφατες ανάλογες έρευνες που έγιναν για το ναρκωτικό έκσταση, του οποίου δυστυχώς η χρήση αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των νέων, έδειξαν και άλλης μορφής βλάβες στον εγκέφαλο.

Εκτός από τη μείωση της μακροπρόθεσμης μνήμης το έκσταση αποδείχθηκε ότι επηρεάζει την ικανότητα του χρήστη να μπορεί να διεξάγει μια κανονική συνομιλία.

Στη μέση μιας φράσης χάνουν τη ροή της σκέψης τους, διακόπτουν και επαναλαμβάνουν πράγματα που ήδη έχουν πει αρκετές φορές. Παρουσιάζουν κενά μνήμης που έχουν σχέση με απλά πράγματα της καθημερινής ζωής.

Φαίνεται ότι και με το έκσταση όπως και με την κάνναβις, τα προβλήματα επιδεινώνονται με την αύξηση του χρόνου και της ποσότητας που καταναλώνει ο ναρκομανής.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry ασχολήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ναρκωτικού έκσταση.
Το έκσταση έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί την ικανότητα του χρήστη να λέγει όχι στο ναρκωτικό.

Η μεθαμφεταμίνη που είναι η χημική ουσία που περιέχει το έκσταση, είναι ένα πολύ ισχυρό διεγερτικό της έκκρισης ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη ερεθίζει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που έχουν σχέση με δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση.

Μετά από τη λήψη της μεθαμφεταμίνης και της μαζικής έκκρισης ντοπαμίνης ακολουθεί μια πολύ έντονη κατάσταση υπερδιέγερσης στον οργανισμό που μπορεί να διαρκέσει ασταμάτητα για χρονικό διάστημα που ποικίλει από μερικές ώρες μέχρι δύο μέρες.

Ο χρήστης νιώθει ευφορία, έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μιλά πολύ, βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας και δεν νιώθει την κούραση.

Όμως η κατάσταση αυτή που δημιουργείται προκαλεί βλάβη στις καταλήξεις των νευρώνων του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, το έκσταση καθίσταται η μόνη ουσία που μπορεί πλέον να απελευθερώνει στον εγκέφαλο τη ντοπαμίνη, γεγονός που καθιστά τον χρήστη εξαρτώμενο του ναρκωτικού και του αφαιρεί την ικανότητα να λέγει όχι στο ναρκωτικό.

Tο θλιβερό αποτέλεσμα είναι ένας σταδιακός εκφυλισμός του εγκεφάλου του χρήστη. Παρατηρείται έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, μείωση της μνήμης, εγκατάσταση μιας μόνιμης κακής ψυχικής διάθεσης και προβλήματα στην κινητική δύναμη.

Οι βλάβες που προκαλούνται και εγκαθίστανται από το έκσταση, μπορούν εκτός από τα πιο πάνω να προκαλέσουν και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα την ασθένεια του Parkinson.

Θα τελειώσουμε επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι σύγχρονες επιδημιολογικές, απεικονιστικές και βιοχημικές έρευνες δείχνουν πλέον με περισσότερη ευκρίνεια τις καταστροφικές επιδράσεις που έχουν τα διάφορα είδη ναρκωτικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι χημικές δράσεις των ναρκωτικών δημιουργούν βλάβες στον εγκέφαλο που εξηγούν τα παροδικά εφήμερα αισθήματα ευφορίας, την εξάρτηση που δημιουργείται και τέλος τις πολλές φορές ανεπανόρθωτες μόνιμες αναπηρίες που προκαλούν στον ψυχικό, πνευματικό και διανοητικό κόσμο του χρήστη.

Wednesday, July 25, 2007

OΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ! ! ! !

Παρασκευή 27 Ιούλη 2007

Συγκέντρωση στο Μεσονύχι Αχαρνών 5.30μμ με την πορεία να ξεκινά στις 7.00μμ με προορισμό το τελεφερίκ...

Λεωφορεία Α10 & Β10 από πλατεία βάθης...
(κατεβαίνουμε στο τέρμα)

*Το Μεσονυχι Αχαρνών βρισκεται στην οδό Πάρνηθος, λίγο πριν τις Ταβέρνες
Να ειμαστε ολοι και ολες εκει!!Ολοι και ολες στην μεγαλη πορεια για την Παρνηθα!!!

Tuesday, July 24, 2007

ΤΙΠΟΤΑ. . . .

Δεν εχω τιποτα να πω....Το μπλογκ σημερα αφιερωνεται στη μνημη των αδικοχαμενων πεσοντων στο βωμο του καθηκοντος,πυροσβεστων..... Αυτα ειναι τα παλληκαρια μας,που σε καθε φωτια ριχνονται με αυτοθυσια στη μαχη με τις φλογες(δειτε επομενο βιντεο).Σημειωση:το βιντεο εχει τραβηξει ο αδικοχαμενος χειριστης του μοιραιου Καναντερ 415,Σμηναγος Στοιλιδης Δημητριος. Το επομενο βιντεο αφιερωνεται στους αδικοχαμενους πυροσβεστες και κυριως στους αδικοχαμενους πιλοτους των Καναντερ.Το ιδιο ισχυει και για το τραγουδι του βιντεο.(Προσεξτε το βιντεο και τους στιχους του τραγουδιου και θα καταλαβετε γιατι...) ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ!!!ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.....ΕΛΑΦΡΥ ΝΑ'ΝΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ....ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ!!! Θελω μονο να πω στις οικογενειες των αδικοχαμενων παλληκαριων τα ειλικρινη,θερμα μου συλληπητηρια...Καντε κουραγιο....Ομως πειτε μου σε αυτη τη γυναικα που εμεινε χηρα με δυο αγγελουδια 3 ετων,σε αυτα τα παιδια που δε θα γνωρισουν τον πατερα τους παρα μονο μεσα απο φωτογραφιες,τι κουραγιο να δωσω??!....Με τι λογια??!....

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ:

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:
ΛΥΓΙΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ
Τα τρία πιθανά σενάρια του τραγικού δυστυχήματος.
Τρίτη, 24.07.07
Πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής λειτουργούν οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών τις τελευταίες εβδομάδες, που τα μέτωπα των πυρκαγιών ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε όλη τη χώρα. Για τους ήρωες πιλότους το χθεσινό δυστύχημα στα Στύρα Ευβοίας, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο συναδέλφους τους, ήταν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μαρτυρίες πιλότων, τα 22 Καναντέρ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 ώρες πτήσης για αποστολές κατάσβεσης πυρκαγιών από 1 έως 22 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 30 πληρώματα των αεροσκαφών επιχειρούν ημερησίως τουλάχιστον 5 ώρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη φωτιά της Πάρνηθας και του Πηλίου, άνθρωποι και μηχανές φτάνουν στα όριά τους ξεπερνώντας ακόμη και τις 10 ώρες στον αέρα.

Το Καναντέρ CL-415 που συνετρίβη χθες στα Στύρα Ευβοίας και στοίχισε τη ζωή των δύο μελών του πληρώματός του, του έμπειρου σμηναγού Δημήτρη Στοϊλίδη, 34 χρόνων, και του 27χρονου υποσμηναγού Ιωάννη Χατζούδη, έχει συμπληρώσει από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το Μάιο, 260 ώρες πτήσης. Τις περισσότερες τις πραγματοποίησε τον Ιούλιο, λαμβάνοντας μέρος στην καταστολή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα και τον Υμηττό. Απογειώνονταν στις 5.30 το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας και προσγειώνονταν στις 9 το βράδυ με τη δύση του ηλίου, γεγονός που δείχνει πως οι αδικοχαμένοι πιλότοι -όπως και οι συνάδελφοί τους- ήταν καταπονημένοι και εργάζονταν κυριολεκτικά στα όρια των δυνάμεών τους. Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας εξετάζουν τρία σενάρια προκειμένου να καταλήξουν στα αίτια της συντριβής. Η πρόσκρουση του Καναντέρ στην κορυφή ενός δένδρου εμφανίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη της Αεροπορίας ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Εικάζεται ότι οι χειριστές, κατέβηκαν με πραγματική αυτοθυσία πολύ χαμηλά για ρίψη νερού. Υπό περιορισμένη ορατότητα, λόγω των πυκνών καπνών που είχαν σκεπάσει την περιοχή, η άτρακτος του αεροσκάφους φαίνεται ότι χτύπησε στο δένδρο και ο έλεγχος χάθηκε.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για «χτύπημα» στο πυροσβεστικό αεροσκάφος από ισχυρό καθοδικό ρεύμα, το οποίο συνδυαστικά με τη χαμηλή πτήση δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο πλήρωμα. Σημειώνεται πως τα Καναντέρ μπορούν να κατέβουν σε ύψος έως 30 μέτρα για να κάνουν ρίψη νερού. Τα θερμά ρεύματα που αναπτύσσονται στο μέτωπο της φωτιάς χαρακτηρίζονται «ύπουλα» από τους πιλότους, όπως και το φούσκωμα των κυμάτων κατά τη φάση της υδροληψίας, και συνιστούν τις δύο βασικές απειλές στη διαδικασία της κατάσβεσης. Το τρίτο σενάριο που εξετάζουν οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να υπήρξε κράτηση ενός κινητήρα και με τον δεύτερο το αεροσκάφος να μην μπόρεσε να βγει από τη χαράδρα στην οποία επιχειρούσε. Να σημειώθηκε, δηλαδή, απώλεια ισχύος και στήριξης. Πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν χθες το βράδυ στον ΕΤ ότι δεν φαίνεται να σημειώθηκε μηχανική βλάβη. Σύμφωνα δε με την επίσημη ανακοίνωση του Επιτελείου, το μοιραίο αεροσκάφος κατασκευάστηκε το 2001 και παρελήφθη, τελευταίο από τα 10 CL-415 (ένα καταστράφηκε πέρυσι σε προσθαλάσσωση), από την Πολεμική Αεροπορία το Μάρτιο του 2004. Εχει συμπληρώσει 1.400 ώρες πτήσης, επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές.

Χθες απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας (στο κλιμάκιο της οποίας είχε ενταχθεί από αυτό της Θεσσαλονίκης όπου ανήκε) στις 12.43 το μεσημέρι. Ηταν η πρώτη πτήση της ημέρας για το πλήρωμα και το αεροσκάφος. Οι εντολές ήταν να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσει την πτήση του, ενδεχομένως και στην τελευταία ρίψη νερού (πετάει για 3 ώρες έως τον επόμενο ανεφοδιασμό), συνέβη το μοιραίο. Στις 15.46 κατέπεσε οδηγώντας στο θάνατο τους δύο χειριστές του, οι οποίοι με αυτοθυσία έδιναν τη μάχη για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Ο κυβερνήτης Δημήτρης Στοϊλίδης έμπειρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.415, εκ των οποίων οι 970 στα CL-415, ενώ μικρότερη εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο είχε ο συγκυβερνήτης Ιωάννης Χατζούδης, 146 ώρες πτήσης από τις 784 στο σύνολο.
ΕΘΝΟΣ: ΤO XΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
«E» 24/7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

Στο πάνθεο των ηρώων μπήκαν χθες οι δύο ηρωικοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια που κινδύνευαν από τις φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα της Εύβοιας.

Κατάφεραν να πετύχουν τον σκοπό τους, αλλά πλήρωσαν με τη ζωή τους την ριψοκίνδυνη ενέργειά τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών πιλότων πυροσβεστικών αεροπλάνων σε έντεκα από το 1997 και σε πέντε τους νεκρούς του φετινού εφιαλτικού καλοκαιριού.

Η ειρωνεία είναι ότι το πυροσβεστικό αεροπλάνο έπεσε κοντά στο σημείο που λίγα λεπτά νωρίτερα τραυματίστηκε ο συντονιστής των δυνάμεων πυρόσβεσης, πύραρχος Διονύσιος Βορίσης, διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Εύβοιας. Ο πύραρχος τραυματίστηκε όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε και έτρεχε για να μεταβεί από το ένα σημείο της πυρκαγιάς στο άλλο συγκρούστηκε με άλλο όχημα της νομαρχίας.

Ο αξιωματικός του Π.Σ. μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρύστου όπου διαπιστώθηκε ότι έχει τραυματιστεί στον αυχένα, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο.

Τα αίτια
Οι αιτίες της συντριβής του μοιραίου καναντέρ CL-415, του πιο καινούργιου που διέθετε ο πυροσβεστικός στόλος της Ελλάδας, θα διερευνηθούν από την ειδική επιτροπή που ορίστηκε από την Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο, τα βαθύτερα αίτια αυτής της νέας τραγωδίας βρίσκονται, σύμφωνα με καταγγελίες άλλων πιλότων, σε μια σειρά γεγονότα που έχουν να κάνουν και με την αδιαφορία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, την τρομερή κόπωση των πιλότων από την αδιάκοπη δουλειά κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και το αλαλούμ που επικρατεί στις επιχειρήσεις σε πυρκαγιές.

Για την κάλυψη των ελλείψεων σε εξοπλισμό υπάρχει εδώ και καιρό αίτημα και της Πυροσβεστικής, αλλά ακόμα η αγορά νέων αεροσκαφών είναι στο στάδιο της έρευνας, εδώ και έναν χρόνο.

Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην εξάντληση των πιλότων που αναγκάζονται να υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους και να μετατρέπονται σε «ανθρώπους μηχανές» για να καλύψουν τα κενά. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες πυρόσβεσης, πιλότοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να κάνουν πολύ επικίνδυνες πτήσεις, ακόμα και κοντά σε σπίτια, αφού δεν επαρκούν οι πυροσβέστες για να κάνουν αυτήν τη δουλειά στο έδαφος.

Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες στα Στύρα, όπου η φωτιά είχε ήδη μπει στα σπίτια του χωριού Δίλησος. Το μοιραίο CL-415, με αριθμό 2055, κατασκευής 2001, το οποίο αγοράστηκε από τη χώρα μας στις 15/3/2004, ήταν το δέκατο αεροπλάνο τέτοιου τύπου του πυροσβεστικού στόλου και ανήκε στη μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Είχε έλθει, όμως, στην Αθήνα την προηγούμενη ημέρα για ενίσχυση, λόγω της επιφυλακής στη Νότια Ελλάδα, και στάθμευε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας. Χθες το μεσημέρι πήρε εντολή να μεταβεί στην πυρκαγιά της Εύβοιας και απογειώθηκε στις 15.00, με κυβερνήτη τον Δημήτρη Στοϊλίδη, 34 χρόνων, παντρεμένο και πατέρα δίδυμων αγοριών τριών ετών, και συγκυβερνήτη τον Γιάννη Χατζούδη, 27 χρόνων, και οι δύο με μεγάλη εμπειρία. Ο Στοϊλίδης είχε 1.415 ώρες πτήσης, από τις οποίες τις 970 σε CL-415, και ο Χατζούδης 784 ώρες, από τις οποίες τις 146 στο ίδιο αεροπλάνο. Στις 15.46 το πυροσβεστικό αεροπλάνο κατέπεσε σε μια μικρή πλαγιά δίπλα στον δρόμο, σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από δύο σπίτια του χωριού Δίλησος.

Η δήμαρχος Στυραίων, Σοφία Μούτσου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης και από μικρή απόσταση, είπε στο «Εθνος»:

«Εβλεπα ολόκληρη την πτήση. Το αεροπλάνο κατέβηκε πολύ χαμηλά για να κάνει ρίψη νερού, αλλά δεν πρόλαβε να ξαναπάρει ύψος. Νομίσαμε ότι έκανε ελιγμό, αλλά ύστερα συνειδητοποιήσαμε τι ακριβώς συνέβη». Το ίδιο περιγράφει και ο νομαρχιακός υπάλληλος Κώστας Τσιμπλής που ήταν σε απόσταση αναπνοής από το σημείο. Το καναντέρ είχε μόλις αδειάσει το νερό, σβήνοντας μια εστία φωτιάς που πλησίαζε τα σπίτια, αλλά αυτή ήταν και η τελευταία του ενέργεια.

Οι πιλότοι βρέθηκαν νεκροί λίγη ώρα αργότερα από άνδρες της ΕΜΑΚ. Ο κυβερνήτης ήταν στο κόπκιτ, ενώ ο συγκυβερνήτης στο πίσω μέρος του σκάφους.

Κομμάτια από το αεροπλάνο έφτασαν μέχρι το ένα σπίτι, στο οποίο προξένησαν μικρές υλικές ζημιές.

Υστερα από λίγη ώρα έφτασε με ελικόπτερο στο σημείο ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και κλιμάκιο ειδικών που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Θέμα συζήτησης μεταξύ τους δεν ήταν εάν θα συνέβαινε. Ηταν το πότε θα γίνει και ποιοι θα ήταν οι άτυχοι που θα τραβούσαν το λαχνό της τελευταίας πτήσης. Της πτήσης του θανάτου.

Η απόγνωση είναι εδώ. Και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως φτάσαμε να θρηνούμε δύο νεκρούς και να «μετράμε» στάχτες
Το χθεσινό τραγικό δυστύχημα του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 Canadair, που κόστισε τη ζωή σε δύο ακόμα νέους ιπτάμενους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν ο μεγάλος φόβος των ημερών και για αεροπυροσβέστες και για επιτελείς. Μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των αποστολών πυρόσβεσης και υπερδιπλάσιες οι ώρες πτήσης από όλο τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Ο φόβος δεν στάθηκε δυνατό να απωθηθεί στο υποσυνείδητο και οι προειδοποιήσεις είχαν αρχίσει να διατυπώνονται πάνω στην κλιμάκωση αυτού του άνισου πολέμου των ανθρώπων με τη φωτιά που δυσκόλευε ακόμα περισσότερο η πανθομολογούμενη έλλειψη συντονισμού στις πλείστες των περιπτώσεων: Ανθρωποι και μηχανές είχαν φτάσει τα όριά τους. Και τα είχαν ξεπεράσει. Ξανά και ξανά.

Πόλεμος!

Η πολιτική ηγεσία τούς αποκάλεσε χθες ήρωες. Οι δικοί τους, τους κλαίνε: Ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του CL-415 που έπεσαν χθες στο καθήκον, έκαναν αυτό που κάνουν κάθε μέρα εδώ και πάνω από ένα μήνα όλοι οι συνάδελφοί τους. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της μέρας δεν ήταν παρά πανέτοιμοι να ριχτούν στον επικίνδυνο αγώνα της δασοπυρόσβεσης. Κι αυτό γινόταν, συχνά καταπατώντας τους κανονισμούς που ρητά ορίζουν ότι ο πιλότος δεν πετάει σε αποστολή πυρόσβεσης την επόμενη μέρα, αλλά τη μεθεπόμενη. Ο Στοϊλίδης είχε πετάξει το Σάββατο. Ο Χατζούδης είχε πετάξει προχθές. Αλλά πέταξε και χθες. Οι δυο τους ήταν πλήρωμα σε ένα από τα τέσσερα ομοιότυπα αεροσκάφη της 383 Μοίρας Αεροπυρόσβεσης που, από τη βάση τους, την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, είχαν μετασταθμεύσει τις μέρες αυτές στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Για όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ισχύει το ίδιο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Κυριολεκτικά συνθήκες πολέμου: Τα αεροπλάνα πετούν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου και από τη δύση μέχρι την ανατολή συντηρούνται και επισκευάζονται.

Πού να το ήξεραν... Ο συναγερμός που χτύπησε γι' αυτούς λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, οπότε και απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ήταν η καμπάνα που χτυπούσε και το τέλος της ζωής τους. Τα τέσσερα αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη πέταξαν για την Εύβοια, για να βοηθήσουν να σβήσει η μεγάλη δασοπυρκαγιά στα Στύρα. Τέσσερα ακόμα ετοιμάζονταν να ακολουθήσουν. Βούτηξαν πάνω στα κύματα της θάλασσας, πήραν νερό -κάπου 7 τόνους νερό φορτώνει κάθε φορά το CL-415- και όρμησαν όπως κάνουν πάντα σε χαμηλή πτήση πάνω από την κόλαση της φωτιάς, του καπνού και των ισχυρών καθοδικών ρευμάτων του αέρα.

Ανεπίσημες οι πληροφορίες λένε ότι το αεροσκάφος του Στοϊλίδη και του Χατζούδη είχε ρίξει τρεις φορές νερό πάνω στις αδηφάγες φλόγες και, για τέταρτη φορά, είχε γυρίσει στη θάλασσα, είχε ξανακάνει υδροληψία και είχε γυρίσει πίσω να βουτήξει πάνω από μια χαράδρα κοντά στον Πολυπόταμο, η οποία σχεδόν όλη καιγόταν. Ο κυβερνήτης ξεκινά τον ελιγμό, αφήνει το φορτίο νερού κι αρχίζει να σηκώνει το αεροσκάφος, να ξαναπάρει ύψος, να στρίψει να φύγει. Δεν έφυγε ποτέ. Το CL-415 συνετρίβη. Συντρίμμια σκορπίζονται σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αφήνουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, ο κυβερνήτης δεν είχε στείλει σήμα για κάποια βλάβη πριν από τη συντριβή. Η πληροφορία ότι ενώ επιχειρούσε τον τελευταίο, μοιραίο, ελιγμό κατάσβεσης ο Στοϊλίδης ελάμβανε διαταγή για άμεση και επείγουσα μετάβαση σε άλλο μέτωπο δασοπυρκαγιάς δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Επισήμως δεν υπήρξαν χθες διατυπωμένες αιτιολογήσεις του δυστυχήματος. Με βάση τα όσα έχουν πει αυτόπτες μάρτυρες, ενδείξεις μόνο υπάρχουν πως είτε πυκνοί καπνοί είτε ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα, κάτι σύνηθες όταν από κάτω λυσσομανά η πυρκαγιά, ήταν παράγονες που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.

Μέχρι χθες, στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας υπήρχαν δέκα CL-415 Canadair συν 12 ακόμα CL-215, παλαιότερης τεχνολογίας. Το πρόγραμμα προμήθειας των CL-415 είχε υπογραφεί το 1998 και το πρώτο από τα 10 αεροσκάφη είχε παραληφθεί από την καναδική κατασκευάστρια εταιρεία στις αρχές του 1999. Το αεροσκάφος που κατέπεσε είχε τον αριθμό 2055 και χρονολογία κατασκευής το 2001. Εφτασε στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει 1.400 περίπου ώρες πτήσεως. Ηταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία.

Θρήνος

**Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε χθες «συλληπητήρια και βαθύτατη θλίψη» στις οικογένειες των χαμένων πιλότων: «Η τραγική θυσία τους μας υπενθυμίζει ότι, καθημερινά και αθόρυβα, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτελούν και εν καιρώ ειρήνης ένα πραγματικά δύσκολο έργο υπερβάλλοντας εαυτόν και καταβάλλοντας ακόμη και το υψηλότερο τίμημα, την ίδια τους τη ζωή», είπε.

Ο κυβερνήτης, ο 34χρονος σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης, ήταν συνάδελφος με τη σύζυγό του, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας. Αφήνει ορφανά δύο δίδυμα αγοράκια 2 ετών και 9 μηνών. Πεπειραμένος πιλότος, είχε γράψει 1.415 ώρες πτήσης από τις οποίες οι 970 στα CL-415.

Ο συγκυβερνήτης, ο 27χρονος υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης ήταν ανύπαντρος. Είχε 784 σύνολο ωρών πτήσης, 146 στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Σοκ για τους αδικοχαμένους πιλότους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Κεφάλαιο στα Καναντέρ» χαρακτηρίζουν τον αδικοχαμένο σμηναγό Δημήτρη Στοϊλίδη, 34 χρόνων, με περισσότερες από χίλιες ώρες πτήσης, συνάδελφοί του, στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, της 113 Πτέρυγας Μάχης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκλονισμένος ανακοίνωσε το τραγικό συμβάν ο διοικητής της πτέρυγας, στους γονείς του 27χρονου συγκυβερνήτη που παραθέριζαν στη Χαλκιδική.

«Διήλθωμεν διά πυρός και ύδατος», γράφει το έμβλημα της 383 μοίρας, δηλαδή «περάσαμε μέσα από φωτιά και νερό». Αυτό έκαναν σχεδόν καθημερινά και οι δύο ηρωικοί πιλότοι που έπεσαν στο καθήκον.

Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας η σύζυγος του 34χρονου κυβερνήτη έμαθε από τους πρώτους για την τραγωδία που χτύπησε την οικογένειά της. Εχουν μικρά δίδυμα αγοράκια και έμεναν στις κατοικίες των αξιωματικών, μέσα στην 113 Πτέρυγα Μάχης. Πριν από λίγους μήνες είχαν έλθει από την Αθήνα, καθώς η μονάδα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι πιλότοι της είναι μόνιμοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αντίθεση με τους χειριστές των παλαιότερων Καναντέρ CL 214, που είναι επίστρατοι.

«Συγκλονισμένοι», δηλώνουν οι συνάδελφοι του ζευγαριού. Δεν ξέρουν τι να υποθέσουν για το δυστύχημα. «Δεν θέλουμε να κάνουμε σενάρια», λένε και μνημονεύουν το σμηναγό Στοϊλίδη με τα καλύτερα λόγια: «άξιος συνάδελφος», «υποδειγματικός οικογενειάρχης», «πολύτιμος φίλος», «ακέραιος χαρακτήρας». Μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας τον χαρακτήριζει «κεφάλαιο στα Καναντέρ».

Ηταν μόλις 27 χρόνων. Κι όμως από τους καλύτερους πιλότους. Γνωστοί και φίλοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Γιάννης Χατζούδης, που έγινε υποσμηναγός στην Πολεμική Αεροπορία και τίμησε τη γειτονιά του, τη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, χάθηκε τόσο άδικα.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι κηδείες

Οι κηδείες των δύο άτυχων ιπταμένων γίνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις 4 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Θέρμης κηδεύεται ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και στις 5, στο νεκροταφείο Νεάπολης, ο υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΑ αντισμήναρχου Ιωάννη Γιάγκου, κηρύχτηκε διήμερο αεροπορικό πένθος με μεσίστιες τις σημαίες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
ΤΑ ΝΕΑ:
ΠΤΗΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
Η απώλεια στήριξης ήταν μοιραία για τους πιλότους του Καναντέρ στη μάχη με τη φωτιά.

Σε απώλεια στήριξης, η οποία μπορεί να επήλθε είτε λόγω τεχνικού προβλήματος είτε από ανθρώπινο λάθος, οφείλεται η συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Καναντέρ CL-415, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο των δύο χειριστών του. Πρόκειται για τον 34χρονο σμηναγό Δημήτρη Στοϊλίδη και τον 27χρονο υποσμηναγό Γιάννη Χατζούδη.
Oι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας που εξέτασαν ήδη χθες τα συντρίμμια του μοιραίου Καναντέρ στα Στύρα Ευβοίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απώλεια στήριξης να ήταν συνέπεια «κρατήματος» των μηχανών του αεροσκάφους.
Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ», «το Καναντέρ πετούσε στα όρια των δυνατοτήτων του. Ενδεχομένως ο πιλότος να τράβηξε απότομα τα χειριστήρια, επιχειρώντας χαμηλή απαγκίστρωση, το αεροπλάνο να βρέθηκε σε γωνία προσβολής χωρίς την απαιτούμενη ταχύτητα και να μη λειτούργησε όπως έπρεπε το αεροδυναμικό στολ». Το αεροσκάφος τύπου CL-415 είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα και συμμετείχε μαζί με τρία ακόμη πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, που απειλούσε σπίτια στον οικισμό Δήλεσο και κατέκαιγε καλλιεργημένες εκτάσεις.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είδαν τη συντριβή του Καναντέρ, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε χαμηλή πτήση, 10-30 μέτρα πάνω από έδαφος. Μόλις άδειασε τη δεξαμενή του με τους 6 τόνους νερού, ο πιλότος του Δ. Στοϊλίδης προσπάθησε να του δώσει ύψος. Το αεροσκάφος, όμως, κλυδωνίσθηκε και αφού πρώτα χτύπησε στην κορυφή ενός φλεγόμενου δέντρου- σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, το ένα του φτερό προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται- έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί χθες στις 15.46.
Έμπειροι πιλότοι
Συνάδελφοι των δύο πιλότων που ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη μιλούν για έμπειρους πιλότους. Ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης είχε σύνολο ωρών πτήσεως 1.415, εκ των οποίων οι 970 ώρες στο CL-415, ενώ ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είχε σύνολο ωρών πτήσεως 784, εκ των οποίων οι 146 στο CL-415. Οι δύο πιλότοι είχαν ρεπό την Κυριακή, ενώ η χθεσινή μοιραία πτήση ήταν από τις πρώτες που επιχειρούσαν. Το αεροσκάφος που συνετρίβη με αριθμό 2055 ήταν το πιο καινούργιο πυροσβεστικό αεροπλάνο που είχε προμηθευτεί η χώρα μας, στα πλαίσια της συμφωνίας για την αγορά 10 πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ CL-415. Κατασκευάστηκε το 2001 και παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές στις 15 Μαρτίου 2004, ενώ μέχρι την ώρα του τραγικού δυστυχήματος είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Στον τόπο της τραγωδίας έφθασε κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, προκειμένου να εξετάσει τα αίτια της συντριβής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πιλότων συναδέλφων των δυο νεκρών, εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος το μοιραίο Καναντέρ να εκτελούσε πτήση για την αναζήτηση ομάδας πυροσβεστών που είχαν εγκλωβιστεί μαζί με έναν τραυματία συνάδελφό τους. Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει και από στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι δηλαδή το αεροσκάφος είχε πάρει οδηγία από το Συντονιστικό Όργανο της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στο έδαφος να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένο σημείο, όπου υπήρχε ομάδα πυροσβεστών εγκλωβισμένων μαζί με τραυματία. Το μοιραίο Καναντέρ πήρε την εντολή στον αέρα, βγήκε από την πορεία που ακολουθούσαν σε προηγούμενες φάσεις της αποστολής τους για να κατευθυνθεί προς τον νέο «στόχο». Στην ίδια περιοχή πάνω στον δρόμο υπήρχε και Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο κινδύνευε από τη φωτιά. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ένα από τα στοιχεία της αποστολής ήταν και η διάσωση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Ο κυβερνήτης του Καναντέρ είπε στους συναδέλφους του ότι θα αναλάβει αυτός την εκτέλεση της νέας εντολής.

Monday, July 23, 2007

ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ???! ! ! . . . .

Δεν θα αναρτουσα το επομενο ποστ,αν δεν ειχαν"χαθει" σημερα αλλες δυο ζωες στο βωμο του καθηκοντος....Η τραγωδια συνεβη στην μεγαλη πυρκαγια των Στυρων Ευβοιας..Το μεσημερι στη μεγαλη φωτια συνετριβη ενα πυροσβεστικο αεροπλανο τυπου Καναντερ.Δυστηχως και οι δυο χειριστες βρεθηκαν νεκροι.Αλλα δυο θυματα στον μεγαλο"μαυρο"καταλογο των πεσοντων πυροσβεστων κατα την ωρα του καθηκοντος.....ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ!!!ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ....ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!! Το kinwniawramiden.blogspot.com σε ενδειξη πενθους για τα αδικοχαμενα παλληκαρια,δεν θα πραγματοποιησει καμια αλλη αναρτηση σημερα 23/7/2007.Σημειωση 1:στο παρακατω ποστ αναρτω ενα κειμενο για το Ηρωο Πεσοντων Πυροσβεστων και κατοπιν την"μαυρη"λιστα των πεσωντων πυροσβεστων στο βωμο του καθηκοντος.... Σημειωση 2:αναρτω τωρα ενα ποιημα μου για τους πεσοντες πυροσβεστες: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ Δεν εχω κατι να πω-και με τι λογια; Μονο κοιτω…Ανοιγω το στομα,μα δεν εχω λογια…. Κοιτω και δε μιλω….Μονο θρηνω!.... Θρηνω τα παλληκαρια και κοιτω..Μονο κοιτω….Δε μιλω…Κλαιω!... Κλαιω γιατι με πιανουν κλαματα, όταν βλεπω μαναδες να σπαραζουν,μπρος στα φερετρα…. Κλαιω γιατι με πιανουν κλαματα όταν βλεπω μαναδες να κηδευουν τα αδικοχαμενα τους παιδια…. Κλαιω και κοιτω,μα δε μιλω….Μονο θρηνω!.... Θρηνω εσας παλληκαρια που μες της φωτιας τον βωμο πεσατε ηρωικα!.....Κι αφησατε πισω μανες,γυναικες,παιδια…… Θρηνω και κοιτω,μα δε μιλω…. Και τι να πω; Μονο δυο λογια μου’ρχονται:ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ!!!.... ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ…..

Πυροσβεστικη:Πεσοντες στο βωμο του καθηκοντος.....

Το Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών,ανεγέρθηκε πρόσφατα στον προαύλιο χώρο του Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. με χρήματα συναδέλφων (εν ενεργεία και συνταξιούχων), καθώς και ιδιωτών.Η επιτυχής πορεία του Σώματος σε όλους τους τομείς δράσης, δυστυχώς, είχε και το τίμημά της. Ένας μακρύς κατάλογος συναδέλφων άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας. Από το 1998 μέχρι σήμερα μετράμε 16 θύματα, αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος. Ευχόμαστε να είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Προς τιμήν αυτών των ηρώων, αλλά και των άλλων που προηγήθηκαν, ένα ανεκπλήρωτο χρέος έγινε πραγματικότητα. Το "Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών" στέκει πλέον στον προαύλιο χώρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ - 199), στο Χαλάνδρι. Ένα "εικονοστάσι", ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, για τους συναδέλφους μας που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, που έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων που θυσιάστηκαν. ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ: *Υποσμηναγος Χατζουδης Iωαννης
* Σμηναγος Στοιλιδης Δημητριος
* Εποχικός Πυροσβέστης Μαρκάκης Στυλιανός * Εποχικός Πυροσβέστης Τζανάκης Ηρακλής
* Εποχικός Πυροσβέστης Κορομηλάς Νικήτας
* Επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος
* Πυρονόμος Κωστάκης Ιωάννης
* Εποχικός Πυροσβέστης Δημόπουλος Σπύρος
* Πυροσβέστης (11725) Ιωάννης Κράγιας
* Αντιπύραρχος (5494) Γκάτσος Ηλίας
* Εποχικός Πυροσβέστης Καρβουνιάρης Σταύρος
* Εποχική Πυροσβέστρια Τασοπούλου Ιωάννα
* Πυροσβέστης (10173) Σκούρτης Παύλος
* Πυροσβέστης (11428) Μπόσινας Ανδρέας
* Πυρονόμος (5225) Σταμέλος Σωτήριος * Αρχιπυροσβέστης (6724) Ριζόπουλος Ευστάθιος
* Αρχιπυροσβέστης (7171) Νικολάου Νικόλαος
* Αρχιπυροσβέστης (4713) Μαλούκος Δημήτριος
* Αρχιπυροσβέστης (6861) Μαυραειδής Θεμιστοκλής
* Πυροσβέστης (10032) Διαβολής Αλέξανδρος
* Εθελοντής Πυροσβέστης Καραμολέγκος Δημήτριος
* Πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος
* Αρχιπύραρχος Τζιβάρας Γεώργιος * Πυρονόμος Χειλαδάκης Ιωάννης
* Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης
* Πυροσβέστης (6547) Γκαντίνας Γεώργιος
* Πυροσβέστης (6531) Καραβασίλης Σάββας * Αρχιπυροσβέστης Κούρκουλος Σπυρίδων
* Πυροσβέστης Αστέριος Χαλκιάς
* Ανθυποπυραγός (3089) Μαρκόπουλος Χρήστος
* Υπαρχιπυροσβέστης Πετράκης Σπυρίδων
* Δοκ. Πυροσβέστης Μαγαλιός Νικόλαος
* Αρχιπυροσβέστης Μπακαλούμας Νικόλαος
* Αρχιπυροσβέστης Παναγιώτης Μεζήνης
* Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς
* Οδηγός Αθανάσιος Παπαγρίβας
* Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπούτσης
* Δόκιμος Τεχνίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος
* Πυροσβέστης Αναστάσιος Φωτεινόπουλος
* Δόκιμος Πυροσβέστης Κων/νος Πούλος
* Πυροσβέστες - Στρατιώτες Παναγιώτης Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Τσαβλής και Κωνσταντίνος Ζαΐμης Τους πρωτους δυο,ατυχους πυροσβεστες τους προσθεσα εγω.Ειναι τα τελευταια 2 θυματα της τραγωδιας στην ευβοια.Οι υπολοιποι πεσοντες ειναι απο την επισημη λιστα της ιστοσελιδας της πυροσβεστικης υπηρεσιας.

Sunday, July 22, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ

Λοιπον επειδη τις τελευταιες μερες ειπαμε πολλα για φονιαδες,πολεμους και λοιπα σχετικα και μαυρισε η ψυχη μας(Οχι η ψυχη δεν κανει ηλιοθεραπεια....),ειπα να γελασουμε λιγο. Ετσι σημερα θα δουμε Χαρρυ Κλυν!!!Ιδου: Λουτσοι: GAMAY: Φουντουνια: Τραμπακουλας: Νυχτοκαματο του τρομου: Σημερα γελαμε!Γελαστε με την ψυχη σας!Χου,χου,χε,χε,χα,χα,χι,χι,χο,χο,χο!!!!

Saturday, July 21, 2007

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ! ! !

Μην ξεχνιομαστε:Σερβια,Παλαιστινη,Ιρακ,ολοι τους θυματα των φονιαδων των λαων.Οι εικονες μιλανε απο μονες τους:Προσοχη:ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρα η παρακολουθηση των βιντεο απο ανηλικους καθε ηλικιας,γιατι περιεχουν πολυ σκληρες εικονες.Επισης ατομα με προβληματα υγειας,πχ:καρδιακοι,να μην τα δουν.ΣΕΡΒΙΑ: ΙΡΑΚ: KAI ΠΑΛΙ ΣΕΡΒΙΑ: Αυτα ειναι τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ-ΕΙΡΗΝΟΦΙΛΩΝ-κατα τ'αλλα Αμερικανων.Αυτοι ειναι που μιλανε για Ειρηνη,ενω ταυτοχρονα οι ιδιοι με ψευτοπροσχηματα κανουν Πολεμους! Αρχικα ο"πηδικουλας"των Η.Π.Α,Μπιλ Κλιντον και η φακλανα η Μαντλιν Ολμπραιτ και κατοπιν ο αρχιμαλακας,ο πανιβλακας,ο πανηλιθιος,ο-εχω μια μουρη σαν τον κωλο της μαιμους,(οπου μαιμου:Μαντλιν Ολμπραιτ!χι,χι,χι!)Τζωρτζ Μπους τζουνιορ με τη σκυλα την Κοντολιζα Ραις!Κι αυτοι σκοτωσαν,καταστρεψαν,λεηλατησαν και ποζαραν διπλα σε νεκρους-ακομα και διπλα σε κομμενα κεφαλια!-με καμαρι,λες και ειναι ηρωες!(Μηπως διακρινετε καμια ομοιοτητα με τα Τουρκικα ΣΚΥΛΙΑ???.....Μπα....Σας φανηκε....Ολοιδιοι ειναι!!).Θελω να σας θυμισω την ανταποκριση του Γιωργου Φιλλιπακη απο το Ιρακ,που μεταδιδοντας αποτροπαιες εικονες,εδειξε και ενα αγορακι του οποιου τα ανω και κατω ακρα(τα χερια και τα ποδια ποιο απλα)ηταν κομμενα!Τα χερια λιγο ποιο χαμηλα απο τους ωμους και τα ποδια-μαζι με τα γεννητικα οργανα-απο τον κορμο(μεση)και κατω.Σε αυτο το σημειο ο ανταποκριτης δεν αντεξε και ξεσπασε σε κλαματα!...Ευτυχως για το αγορακι-του οποιου σημειοτεων ολοι οι συγγενεις ειχαν σκοτωθει!-λιγες μερες μετα οι γιατροι το"αφησαν"να φυγει για εναν καλυτερο κοσμο....Και σας ρωταω τωρα εγω κυριοι Αμερικανοι:Αυτο το παιδακι-καθως και πολλα αλλα-ηταν τρομοκρατης??Ειχε διαπραξει εγκληματα πολεμου(οπως εσεις)???Μηπως κρατουσε και κανα αυτοματο??!!Ειναι αυτο κατα τη γνωμη σας Ειρηνη??Αν οχι,πως τολματε εσεις,οι πρωτοι πολεμοχαρεις,να μιλατε για Ειρηνη??!!!Πως τολματε να μιλατε για Ειρηνη,ενω κανετε Πολεμο??!!!!ΦΟΝΙΑΔΕΣ!!!

Friday, July 20, 2007

ΦΟΝΙΑΔΕΣ! ! ! ! !

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ:ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΠΧ:ΚΑΡΔΙΑΚΟΙ ΚΥΠΡΟΣ'74:Η Τουρκικη εισβολη εχει αρχισει.τα ΣΚΥΛΙΑ εχουν αρχισει να ικανοποιουν το σαδισμο τους!Βιαζουν,σκοτωνουν γεροντες-παιδια,δολοφονουν παλληκαρια,παλουκωνουν τα κεφαλια τους και χαιρονται για το κατορθωμα τους οιΦΟΝΙΑΔΕΣ!Θεωρουν τους εαυτους τους ηρωες και ποζαρουν με καμαρι πισω και πλαι απο κομμενα-ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ-κεφαλια!Καινε τα παντα,λεηλατουν εκκλησιες,βεβηλωνουν ταφους,ξεκοιλιαζουν εγκυους,τους παιρνουν τα εμβρυα και τις αφηνουν να ψυχοραγουν!ΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ!!!Οι εικονες μιλουν απο μονες τους...: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΡΜΕΝΙΑ,ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΤΗΝΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ(ΤΟΥΡΚΟΙ)ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑ.