Sunday, December 30, 2007

AΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΗ ΧΡΟΝΙΑ!......


Ερχετε η Πρωτοχρονια.Ωρα για τα καλαντα!Παμε να τα πουμε λοιπον! KAΛΑΝΤΑ ΠΟΝΤΟΥ: ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΡΗΤΗΣ: ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΣΟΥΡΜΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΚΙΑ!:
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Friday, December 28, 2007

ΜΥΘΙ-ΜΥΘΙ,ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΑ ΑΡΧΙΝΗΣΕΙ.....

Μιας και ειναι γιορτινες μερες ειπα να μην γραψω κατι θλιβερο,αν και ισως το παραμυθι να εχει εναν τονο θλιβερο... ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ: Τι κρύο που έκανε!
Έπεφτε χιόνι και κόντευε να νυχτώσει. ‘Ήταν η τελευταία βραδιά του χρόνου, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μέσα σ’ εκείνο το κρύο και σ’ εκείνο το σκοτάδι, ένα φτωχό κοριτσάκι περπατούσε στο δρόμο, χωρίς να φοράει τίποτα στο κεφάλι του, ούτε στα πόδια του.

Η αλήθεια είναι πως, όταν βγήκε από το σπίτι της, φορούσε παντούφλες, αλλά δεν της κράτησαν πολύ: ήταν κάτι μεγάλες παντούφλες, που τις είχε λιώσει η μητέρα της, τόσο μεγάλες ώστε η μικρή τις έχασε, καθώς έτρεξε να περάσει το δρόμο, ανάμεσα σε δυο αμάξια που λίγο έλειψε να την χτυπήσουν. Τη μια την έχασε. Την άλλη, τη βρήκε ένα παιδί και την πήρε μαζί του, για να τη δώσει στην αδερφούλα του, να την κάνει κούνια για την κούκλα της.

Το κοριτσάκι βάδιζε ξυπόλητο και τα πόδια του είχανε μελανιάσει από το κρύο. Μέσα στην τσέπη της κουρελιασμένης ποδιάς της είχε ένα σωρό σπίρτα. Στο χέρι της κρατούσε κι άλλα κουτιά γεμάτα, γιατί αυτή τη δουλειά έκανε: πουλούσε κουτιά με σπίρτα στους δρόμους.

Όμως εκείνη την ημέρα δεν είχε πουλήσει ούτε ένα κουτί, γιατί οι άνθρωποι έτρεχαν να προφυλαχτούν από το κρύο κι από το χιόνι, και κανείς δε στεκόταν για ν’ αγοράσει σπίρτα. Δεν είχε πουλήσει ούτε ένα κουτί και δεν είχε ούτε μια δεκάρα στην τσέπη της.

Το κοριτσάκι πεινούσε και κρύωνε κι ήταν αδύνατο, κι έτρεμε ολόκληρο.

Η καημένη η μικρούλα!

Οι νιφάδες του χιονιού έπεφταν στα ξανθά της μαλλιά, που σχημάτιζαν μπούκλες γύρω απ’ το λαιμό της. Τα φώτα έκαναν να λάμπουν τα τζάμια των παραθυριών κι έφτανε ως το δρόμο η μυρωδιά από τα πουλερικά που έψηναν στις κουζίνες. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε μια γωνιά, ανάμεσα σε δυο σπίτια.

Το κοριτσάκι πάγωνε όλο και πιο πολύ, αλλά δεν τολμούσε να γυρίσει σπίτι της: θα πήγαινε τα κουτιά με τα σπίρτα, κι ούτε μια δεκάρα. Ο πατέρας της θα τη μάλωνε κι άλλωστε, μήπως και μέσα στο σπίτι της δεν έκανε τόσο κρύο? Έμεναν ψηλά, σε μια σοφίτα, κι ο άνεμος φυσούσε ανάμεσα απ’ τις τρύπες της σκεπής, μ’ όλο που τις πιο μεγάλες τις είχανε βουλώσει με άχυρο και με κουρέλια. Τα καημένα τα χεράκια της δεν τα’ νιωθε πια από το πολύ το κρύο .Ένα σπίρτο θα τα ζέσταινε λιγάκι. Αν τολμούσε να βγάλει ένα, μονάχα ένα, απ’ το κουτί και να τ’ ανάψει να ζεστάνει τα δάχτυλά της? Τράβηξε ένα: κριτς! Πώς έλαμψε! Πώς άναψε! Ήτανε μια φλογίτσα καθαρή και ζεστή κι έμοιαζε με κεράκι, καθώς τη σκέπασε με τις χούφτες της. Τι παράξενο φως!

Έμοιαζε τώρα μ’ ένα κοριτσάκι, καθισμένο μπροστά σε μια μεγάλη σιδερένια σόμπα, που το σκέπασμά της ήτανε γυαλιστερό. Η φωτιά έκαιγε εκεί μέσα τόσο υπέροχα και ζέσταινε τόσο καλά!

Αλλά τι έγινε?

Μόλις το κοριτσάκι άπλωσε τα ποδαράκια του για να τα ζεστάνει, η φλόγα έσβησε και η σόμπα εξαφανίστηκε.

Η μικρούλα βρέθηκε καθισμένη στη γωνιά της, ανάμεσα σε δυο σπίτια, και κρατούσε στο χέρι της ένα σπίρτο καμένο.

Άναψε και δεύτερο σπίρτο, και, καθώς η λάμψη έπεσε πάνω στον τοίχο του σπιτιού, ο τοίχος έγινε διάφανος σαν ατμός.

Το κοριτσάκι μπορούσε τώρα να δει ένα μεγάλο δωμάτιο, όπου ήταν στρωμένο ένα τραπέζι, με κάτασπρο τραπεζομάντιλο, με πιάτα από πορσελάνη που αστραφτοκοπούσαν και με μια μεγάλη πιατέλα, όπου μια χήνα ψητή άχνιζε και σκόρπιζε μια ορεχτική ευωδιά.

Τι έκπληξη! Τι ευτυχία!

Ξαφνικά, η ψημένη χήνα πήδησε από την πιατέλα και κύλησε στο πάτωμα, με το πιρούνι και το μαχαίρι καρφωμένα απάνω της. Κι η ψημένη χήνα κύλήσε ως εκεί που καθότανε το φτωχό κοριτσάκι.

Αλλά το σπίρτο έσβησε και, μπροστά στη μικρούλα, ορθώθηκε πάλι ο χοντρός και κρύος τοίχος των σπιτιών.
Άναψε αμέσως και τρίτο σπίρτο.
Και τότε το φτωχό κοριτσάκι είδε πως καθόταν κάτω από ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ήτανε πιο μεγάλο και πιο πλούσια στολισμένο, από κείνο που είχε δει, τα περασμένα Χριστούγεννα μέσα από τη τζαμένια πόρτα, στο μέγαρο του πλούσιου εμπόρου.

Χίλια κεράκια ήταν αναμμένα πάνω στα πράσινα κλαδιά του και κάτι πολύχρωμες εικόνες, σαν εκείνες που στολίζουν τις βιτρίνες των μαγαζιών, θαρρείς και της χαμογελούσαν.
Το φτωχό κοριτσάκι σήκωσε τα δυο του χεράκια.
Το σπίρτο έσβησε.
Όλα τα κεράκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ανέβαιναν, ανέβαιναν και τότε είδε πως δεν ήταν κεράκια, αλλά αστέρια.
Ένα απ’ αυτά τ’ αστέρια έπεσε και χάραξε μια φωτεινή γραμμή στον ουρανό.

«Κάποιος πεθαίνει» μουρμούρισε το κοριτσάκι.

Γιατί η γιαγιά του, που μόνο εκείνη ήτανε καλή γι’ αυτό, αλλά δεν ζούσε πια, έλεγε συχνά:

«Όταν πέφτει ένα αστέρι, μια ψυχούλα ανεβαίνει στο Θεό.»
Το φτωχό κοριτσάκι άναψε άλλο σπίρτο. Μέσα στη λάμψη του, παρουσιάστηκε η γιαγιά της που της χαμογελούσε.
«Γιαγιά», φώναξε η μικρούλα, «πάρε με μαζί σου. Όταν θα σβήσω το σπίρτο, ξέρω πως δε θα είσαι πια εδώ. Θα χαθείς, όπως χάθηκαν η αναμμένη σόμπα, η ψημένη χήνα και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.»

Πήρε το κοριτσάκι στην αγκαλιά της η γιαγιά, και πέταξαν κι οι δυο χαρούμενες, μέσα σ’ εκείνη τη λάμψη. Δεν υπήρχε πια ούτε κρύο, ούτε πείνα, ούτε αγωνία. Ήταν κοντά στο Θεό!

Αλλά σε κείνη τη γωνιά, ανάμεσα στα δυο σπίτια, ήτανε καθισμένο ένα κοριτσάκι με μάγουλα κατακόκκινα, μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη… Ένα κοριτσάκι παγωμένο από το κρύο, το τελευταίο βράδυ της χρονιάς.
Η Πρωτοχρονιά ξημέρωσε πάνω σ’ εκείνο το παγωμένο κοριτσάκι, που ήτανε καθισμένο εκεί, μ’ όλα του τα σπίρτα καμένα.

«Θέλησε να ζεσταθεί!»είπε κάποιος.
Όλος ο κόσμος όμως, αγνοούσε τα όμορφα πράγματα που είχε δει, αγνοούσε μέσα σε τι μεγαλείο είχε μπει, μαζί με τη γιαγιά του, στον καινούργιο χρόνο! Δειτε το και σε βιντεο:

Επελεξα αυτο το παραμυθι γιατι υπαρχουν ακομη και σημερα κοριτσακια κι αγορακια που κρυωνουν,που δεν εχουν να φανε και γιατι υπαρχουν φιλανθρωπικοι οργανισμοι που προσπαθουν να βοηθησουν αυτα τα παιδια και χρειαζονται την υποστηριξη μας.Αυτοι ειναι: Παιδικα χωρια SOS:

Το έργο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και Οργανισμοί. Επίσης στα κληροδοτήματα και στα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις.

Εάν το έργο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος σας ενδιαφέρει και θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη των προγραμμάτων τους, μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας με τους εξής τρόπους:

i Κατάθεση σε έναν από τους παρακάτω Τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αρ. Λογ.: 104/48022763
ALPHA BANK: Αρ. Λογ.: 101-002101-161787
EFG EUROBANK ERGASIAS: Αρ. Λογ.: 0026 0201 91 0100991765
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ.: 400/30842910
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αρ. Λογ.: 5026-020155-199

Παρακαλούμε μετά από την κατάθεση της δωρεάς σας στην Τράπεζα να επικοινωνείτε με τα γραφεία μας στα τηλέφωνα:

210 3313661 - 3 ή στo sosathens@sos-villages.gr , για να σας αποστείλουμε την απόδειξη.



ii Ηλεκτρονική Τράπεζα Winbank

Mπορείτε να πραγματοποιείσετε την εισφορά σας on line από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.winbank.gr και μέσω της υπηρεσίας win for life χρεώνοντας την πιστωτική σας κάρτα σε περιβάλλον πλήρους ασφάλειας.
Η εισφορά σας μπορεί να γίνει είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα οπότε και θα σας αποσταλεί η απόδειξη εισφοράς.




iii Χρέωση κάρτας VISA, Μastercard, American Express τηλεφωνώντας στα: 210 3313661

iv. Επίσκεψη στα γραφεία μας: Ερμού 6, 105 63 ΑΘΗΝΑ ή Εγνατίας 152, 546 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

v Επίσκεψη στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης (τηλέφωνο: 210 8970748) ή Πλαγιαρίου (τηλέφωνο: 23920 63891).

vi Γίνετε Νονός ή Νονά σε ένα παιδί

Οι φίλοι των Παιδικών Χωριών SOS, που θέλουν με την δωρεά τους να συμβάλουν στα έξοδα ανατροφής ενός συγκεκριμένου παιδιού και να γίνουν νονός ή νονά του παιδιού, μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, σε ετήσια βάση, στην ανατροφή του.

Καταθέτοντας το ποσό των 300,00 Ευρώ σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς ή απευθείας στα γραφεία του Χωριού μπορείτε να συμμετάσχετε στα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μέρος των εξόδων διατροφής, εκπαίδευσης, ένδυσης και ψυχαγωγίας ενός παιδιού ηλικίας έως 16 χρονών.

Τα Παιδικά Χωριά SOS εκδίδουν σχετική απόδειξη και σε τακτά διαστήματα λαμβάνετε ενημέρωση για την πρόοδο του παιδιού, φωτογραφίες και ζωγραφιές του.

Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του και να το επισκέπτεστε περιοδικά σε συνεννόηση με τον Διευθυντή του Χωριού.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 210 3313661 κα Α. Κατσούλη. Β)ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Πώς μπορείτε να ενισχύσετε το έργο του Συλλόγου μας

1. Χρηματική δωρεά μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 90 111 15 15 15, από σταθερό τηλέφωνο (με χρέωση 2,99€ + Φ.Π.Α. ανά κλήση)

2. Χρηματική δωρεά με χρέωση πιστωτικής κάρτας
(Visa και Mastercard της χρεωστικής σας VISA Electron οποιασδήποτε Τράπεζας ή του Τραπεζικού σας Λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς)
(τώρα και μέσω internet για προσφορά πατήστε εδώ!!!)

3. Χρηματική δωρεά μέσω διαδικτύου με τη μεταφορά ποσού από λογαριασμό του δωρητή σε λογαριασμό του Συλλόγου (χρήση ΙΒΑΝ).
4. Χρηματική δωρεά με χρέωση πιστωτικής κάρτας (American Express, Diners) καλέστε στο 210 3306140.

5. Χρηματική δωρεά μέσω ΕΛΤΑ με ταχυδρομική επιταγή, αποστολή στη διεύθυνση: Στουρνάρη 16, Αθήνα 10683.

6. Χρηματική δωρεά με απευθείας επίσκεψη του δωρητή σε κάποιον από τους χώρους του Συλλόγου.

7. Χρηματική δωρεά με μεταφορά ποσού μέσω των CASH POINTS με τη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων ΑΤΜ (χρήση ΙΒΑΝ).

8. Χρηματική δωρεά μέσω κατάθεσης σε κάποιον από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς του Συλλόγου.

Δικαιούχος : Το Χαμόγελο του Παιδιού

ΤΡΑΠΕΖΑ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ


ΙΒΑΝ

ALPHA


144-00-2001-000011


GR4601401440144002001000011

ALPHA


144-015109-000024 (USD)


GR1501401440144015109000024

Οι καταθέσεις στην Alpha πρέπει να γίνονται μέσω της διαδικασίας Κ03 που αφορά καταθέσεις για ΜΚΟ, για απαλλαγή από κρατήσεις



Δικαιούχος : Το Χαμόγελο του Παιδιού

ΤΡΑΠΕΖΑ


ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ


ΙΒΑΝ

ΕΘΝΙΚΗ


116/296076-12


GR8101101160000011629607612

ΕΜΠΟΡΙΚΗ


033/46460677


GR9301200330000000046460677

ΑΓΡΟΤΙΚΗ


017 01 016919 30


GR1204306240000170101691930

ΠΕΙΡΑΙΩΣ


5233-003309-251


GR3301722330005233003309251

EUROBANK-ERGASIAS


0026-0201-91-
0100432797


GR5802602010000910100432797

ΚΥΠΡΟΥ


1673580


GR2407300010000000001673580

ΑΤΤΙΚΗΣ


46 464 401


GR8001600690000000046464401

MILLENIUM


409898


GR5403801190000000000409898

CITIBANK


5504791051


GR8808401450000005504791051

ASPIS BANK


135-07-0001298


GR8404701350000135070001298

PROTON BANK


02/18/57/0096338


GR7303700180000002570096338

MARFIN EGNATIA


0236074426


GR2702802650000000236074426 Για τις δωρεές με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό είναι απαραίτητη η ενημέρωσή μας στο τηλέφωνο 210 3306140 ή με φαξ στο 210 3843038 ή με αποστολή email: info@hamogelo.gr, προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόδειξη και ευχαριστήρια επιστολή. Γ)ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΥΔΡΙΜΑ:

* Κάλυψη των ετήσιων εξόδων ενός παιδιού

* Δωρεά χρημάτων
Το Ταμείο του Ιδρύματος λειτουργεί καθημερινά 09:00-14:00

* Αποστολή χρημάτων με ταχυδρομική επιταγή

* Κατάθεση χρημάτων σ' έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:*

- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,
Αρ. Λογ. 189/296008-74
- EFG Eurobank Ergasias ,
Αρ. Λογ. 0026.0076.52.0100752194
- Alpha Bank,
Αρ. Λογ. 253-002101-024135
- Τράπεζα Πειραιώς,
Αρ. Λογ. 5103-013414-035

* Παρακαλούμε μετά την κατάθεσή σας στην Τράπεζα να επικοινωνείτε με το ίδρυμα (τηλ. 210 45 15 387) για να μας δώσετε τα πλήρη στοιχεία σας. Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε με φαξ το καταθετήριο της τράπεζας και τα πλήρη στοιχεία σας (αρ. 210 45 37 629 )

* Απόκτηση της πιστωτικής κάρτας WINLIFE VISA και επιλογή του
Χατζηκυριακείου ως δικαιούχου
* Δωρεά με πιστωτική κάρτα VISA ή MASTERCARD οποιασδήποτε τράπεζας,
επώνυμα ή ανώνυμα μέσω της ιστοσελίδας www.winlife.gr
* Δωρεά μέσω e-banking για τους πελάτες ηλεκτρονικής τραπεζικής
της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias
* Προσφορά αγαθών (τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα, βιβλία κτλ)
* Επίσκεψη και ενημέρωση για το έργο του Ιδρύματος
* Συμμετοχή σε εκδηλώσεις
* Συμμετοχή στο σώμα εθελοντών
* Άλλοι τρόποι

Τα παιδιά περιμένουν τις όμορφες ιδέες και προτάσεις σας για «συνεργασία». Το σπίτι μας είναι ανοικτό για όλους και έτοιμο να πρωτοπορήσει και να φιλοξενήσει τη φαντασία σας. Ήρθε ο καιρός να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα./Καθως και πολλα αλλα υδριματα τα οποια δεν παραθετω λογω ελειψης χωρου.Τα Παιδια μας,μας χρειαζονται.Ας ειμαστε διπλα τους...Εστω και 2 Ευρω ειναι πολυτιμα...

Sunday, December 23, 2007

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ????


Παραμονη Χριστουγεννων!Να τα πουμε????Πειτε τα,πειτε τα!Χριστουγεννιατικα καλαντα απο την Ελλαδα μας,απο το kinwniawramiden για ολον τον κοσμο με τις καλυτερες ευχες για υγεια,αγαπη,ειρηνη και ευτυχία!Παμε λοιπον:Καλαντα Αττικης: Καλαντα Ποντου: Καλαντα Κρητης: Καλαντα Ροδου: Καλαντα Ημαθιας: Καλαντα απο την νεολαια Κωνσταντινουπολης:

Friday, December 21, 2007

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Μιας και ειμαστε 4 μερες πριν τα Χριστουγεννα,το kinwniawramiden ειπε να γινει ποιο γιορτινο και ετσι εβαλε τα γιορτινα του και κανει ενα αφιερωμα στα ηθη και εθιμα των Χριστουγεννων στην Ελλαδα.Παμε λοιπον μια γυρα την Ελλαδα!: Το Χριστόψωμο…
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).

Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.

…στη Μάνη

Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.

…στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια.

…στους Σαρακατσάνους

Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, είναι για το Χριστό «για να τους φυλάει και να τους βλογάει». Πάνω του σκαλίζουν ένα μεγάλο σταυρό – φεγγάρι με πέντε λουλούδια.

Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη, όλη η ζωή της στάνης, δηλαδή η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί κ.λ.π.

…στην Κεφαλονιά

Χαρακτηριστική είναι μια κεφαλλονίτικη συνήθεια. Όλο το σόι συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά «χιαστί» και πάνω τους βάνουν την «κουλούρα».

Όλοι κάνουν ένα κλοιό γύρω ακουμπώντας καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός…» και ρίχνει λάδι στα δαυλιά, βάζοντάς τα στη φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.

…στην Κρήτη

Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία: χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα και καθώς ζυμώνουν λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει."

Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές. Οι τηγανίδες (Χωριά της Έξω Μάνης)

Σε όλα τα σπίτια, παραμονές Χριστουγέννων θα έπλαθαν και θα έψηναν τις τηγανίδες, τα μανιάτικα λαλάγγια. Στο σοφρά ή σε κάποιο τραπέζι κοντά στην φωτογονία, η μητέρα και τα κορίτσια έπλαθαν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι, τις τηγανίδες, και το δίπλωναν τεχνικά στα τέσσερα. Μετά το έριχναν στη μεγάλη τηγάνα που ήταν γεμάτη καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί. Η πρώτη τηγανίδα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, η δεύτερη παρόμοια του σπιτιού κ.λ.π. Τις ψημένες τηγανίδες τις έβαζαν μέσα σε μπουρέκια (στρογγυλά μπακιρένια ταψιά) και σε λεκάνες. Όταν στράγγιζαν καλά τις έβαζαν σε κοφίνια και τις κρεμούσαν ψηλά. Η ποσότητα του ζυμαριού που θα γινόταν τηγανίδες ήταν αρκετή και πάντοτε ανάλογη με τον πληθυσμό της φαμελιάς. Η φωτιά για τις τηγανίδες έπρεπε να είναι δυνατή και να έχει διάρκεια. Γι αυτό ο πατέρας είχε σκίσει σκίζες τα χοντρά κούτσουρα. Ήταν η καλλύτερη καύσιμη ύλη για την περίπτωση. Τα παιδιά παρακολουθούσαν και όλοι, αν δεν ήταν Τετάρτη ή Παρασκευή, δοκίμαζαν και έκαναν τις κρίσεις τους. Και κάθε χρόνο σχεδόν εύρισκαν τα ίδια ελαττώματα στο πλάσιμο και το ψήσιμο, όταν μάλιστα κάποιος ήθελε να πιει νερό του έλεγαν να γυρίσει την πλάτη προς το τηγάνι για να μην ...τον βλέπουν οι τηγανίδες και ρουφάνε το λάδι. Οι "λυπημένοι", που είχαν πρόσφατο θάνατο, δεν έψηναν τηγανίδες, τους πήγαιναν όμως συγγενείς και φίλοι. Άλλα γλυκά που έφτιαχναν στο σπίτι την περίοδο αυτή ήταν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Το έθιμο της ζύμης στην Κρήτη

Σε χωριά της επαρχίας Αμαρίου, στην Κρήτη, τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων βάζανε λίγη κοινή ζύμη σ’ ένα πιάτο και κάποια στιγμή, ενώ βεγγερίζανε (ξενυχτούσαν συζητώντας) περιμένοντας, η ζύμη ανέβαινε και γινόταν προζύμι. Τότε, κατά την πίστη των ανθρώπων, ήταν η ώρα που γεννάται ο Χριστός (ο Χριστός γεννάται κι ανασταίνεται κάθε χρόνο, γιατί για την Εκκλησία ο χρόνος έχει άλλους συμβολισμούς).

Το έθιμο του αναμμένου πουρναριού στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο έχουν μια ωραία συνήθεια που τη βασίζουν σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους.

Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Ακόμη και στα Γιάννενα το ίδιο κάνουν. Μόνο που εκεί δεν κρατούν ολόκληρο το κλαρί το πουρνάρι αναμμένο στο χέρι τους – είναι μεγάλη πολιτεία τα Γιάννενα – αλλά κρατούν στη χούφτα τους μια χεριά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι, μόλις μπούνε και καλημερίζουν. Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται:

«Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!»

Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα το πατρικό να σβήσει.

Το Χριστόξυλο, έθιμο της Μακεδονίας

Στα χωριά της βορείου Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα. Ο λαός πιστεύει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ.

Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει καλά το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού θα ανάψει την καινούρια φωτιά και θα μπει στην πυροστιά το Χριστόξυλο, με ευχή όλων να αντέξει για όλο το δωδεκαήμερο των γιορτών.

Το κυνήγι τα Χριστούγεννα (Χωριά Έξω Μάνης)

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής τα περισσότερα παιδιά βγαίνανε κυνήγι. Τα βράδια, όταν το σούρουπο έπεφτε για καλά και το κρύο άρχιζε να τσούζει, παίρνανε το "φακό" με καινούργια "πλάκα" και γυρίζανε στα χαλάσματα και στα σπήλια κοντά στο χωριό. Στόχος τους οι γουργουγιάννηδες, τα μικρά πουλάκια που κούρνιαζαν εκεί. Τα θαμπώνανε με το φακό και τα πιάνανε. Αν ήταν πολύ ψηλά, τα χτυπούσανε με τις λαστιχιέρες (σφεντόνες). Η μάνα ή κάποια μεγάλη αδερφή, μετά από πολλή γκρίνια τους, τα καθάριζαν και τα πάστωναν. Τα βάζανε σε πήλινα ή γυάλινα βάζα, για να τα φάνε τα Χριστούγεννα. Πολλά παιδιά μάζευαν είκοσι και περισσότερα πουλάκια και καμάρωναν για τις ... κυνηγετικές ικανότητες τους και για την σοδειά τους. Και όταν ζύγωναν οι γιορτές, άρχιζαν οι παραδοσιακές ετοιμασίες. Το σπίτι έπρεπε να βάλει τα γιορτινά του και όλο το χωριό να καθαριστεί και να ετοιμαστεί, για να υποδεχτεί τους ξενιτεμένους του που θα έρχονταν να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους.

"Tα καρύδια" Παραδοσιακό ομαδικό παιγνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο.

Την ημέρα των Χριστουγέννων , τα παιδιά , κορίτσια και αγόρια , παίζουν "τα καρύδια".Το παιχνίδι είναι ομαδικό και παίζεται ως εξής:

Κάποιο παιδί χαράζει με ένα ξυλάκι στο χώμα μια ευθεία γραμμή.
Πάνω σε αυτή την ευθεία γραμμή κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά.
Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή - σειρά των καρυδιών, σκυφτός, με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, σημαδεύει κάποιο από τη σειρά των καρυδιών.
Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης.

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να κερδηθούν όλα τα καρύδια...

Η σφαγή του γουρουνιού στη Θεσσαλία

Σαν ιεροτελεστία γινόταν σε κάθε οικογένεια η σφαγή του γουρουνιού, το οποίο εξέτρεφαν για το σκοπό αυτό. Το γουρούνι αναλάμβαναν να το σφάξουν οι άντρες του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα μέλη της οικογένειας αντάλλαζαν μεταξύ τους ευχές. Το χοιρινό κρέας αποτελούσε το κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα, όπως άλλωστε και σήμερα. Επίσης, έφτιαχναν λουκάνικα από το γουρούνι, τα οποία κρεμούσαν μέχρι να στεγνώσουν, ενώ το λίπος του γουρουνιού το αποθήκευαν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική.

Το τάισμα της βρύσης

Στην Κεντρική Ελλάδα οι κοπέλες, τα μεσάνυχτα ή προς τα χαράματα των Χριστουγέννων (αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς), πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Όταν φτάνουν εκεί, την "ταϊζουν", με διάφορες λιχουδιές: βούτυρο, ψωμί, τυρί, σιτάρι ή κλαδί ελιάς και λένε:

"Όπως τρέχει το νερό σ' βρυσούλα μ', έτσ' να τρέχ' και το βιο μ'".

Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιουν όλοι από τ' άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια. Αυτα για την ωρα...Αν καποιος-καποια ξερει καποιο αλλο εθιμο Χριστουγεννων,ας μου το πει σε σχολιο του αναφεροντας και την περιοχη στην οποια γινετε το εθιμο,για να το συμπληρωσω αναφεροντας και το nick του.Πχ:Απο kwstask.

Monday, December 17, 2007

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ???


Free Image Hosting Οι "φιλοι"μας οι Τουρκοσκυλοι διεκδικουν-συμφωνα με τον χαρτη-την μιση Ελλαδα συν ολα τα νησια,συμπεριλαμβανομενης και της Κρητης.Επισης διεκδικουν και την υπολοιπη Κυπρο. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:Συμφωνα με τον χαρτη εχουν βαφτισει τουρκικα ολοκληρους τους νομους:Εβρου,Ξανθης,Ροδοπης,Δραμας,Καβαλας,Σερρων,Κιλκις,Πελλας,Θεσσαλονικης, Χαλκιδικης,το Αγιον Ορος και ολα τα νησια μας μεχρι την Κρητη!Επισης στον χαρτη φαινεται καθαρα και υπολοιπη Κυπρος την οποια απεικονιζουν ως Τουρκικη!Θα τους αφησουμε να το κανουνε κυριε Καραμαν-αλη?Εμπρος λοιπον!Κατεβαστε για αλλη μια φορα τα σωβρακα της Ελλαδας για να μας απαυτώσουν!Δεν θα'ναι πρωτη φορα!Μια ζωη με τα παντελονια κατεβασμενα ειμαστε για να μας απαυτωνουν οι Αμερικανοι!Πρωτα ο Σημιτης η Δακος(της ελιας)κατεβασε τα σωβρακα και παραχωρησε τα Ημια!Τωρα κατεβαστε και'σεις τα δικα σας σωβρακα και δωστε τους οτι ζητανε!Δωστε και την Ηπειρο στους Αλβανους,δωστε και τη Μακεδονια στα Σκοπια,να δουμε στο τελος τι θα μεινει!Τη Σαλαμινα τη θελει κανεις? Τωρα που γυριζει λεμε!........Και ερωτω εγω:ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ??? Ε,ΟΧΙ ΡΕ!ΟΥΤΕ ΜΕΤΡΟ ΠΙΟ ΜΕΣΑ ΡΕ ΚΩΛΟΤΟΥΡΚΟΙ!!ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΑΣ!!Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ!!!ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ!!!

Sunday, December 16, 2007

ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΟΜΟΥ 11ΜΗΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ


Ειναι ενα "μαυρο"μεσημερι του Αυγουστου του 1996.Κυπροτουρκικα συνορα.Σε εξελιξη μια διαδηλωση διαμαρτυριας,οπου δημιουργούνται μικροσυμπλοκες μετα απο προκλησεις των Τουρκικων σκυλιων.Αποτελεσμα αυτων συμπλοκών ειναι ο ξυλοδαρμος μεχρι θανατου ενος παλληκαριου.Ηταν ο Τασος Ισαακ.Ας παρουμε τα πραγματα ομως απο την αρχη.Πισω στο 1996. Α)ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ:

Στις αρχές του 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών (KOM) ανακοίνωσε την απόφασή της να οργανώσει τον Aύγουστο μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία από το Bερολίνο στην Kερύνια. Σύνθημα της πορείας ήταν «Aπελευθέρωση η μόνη λύση».

H πορεία ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου του 1996 από την πύλη του Bραδεμβούργου στο Bερολίνο. Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Aυγούστου. Στην πορεία συμμετείχαν και ξένοι μοτοσικλετιστές. Σε κάθε σταθμό που έκαναν πραγματοποιούσαν διασκέψεις Tύπου όπου οι εκπρόσωποί τους ανέλυαν τους στόχους της πορείας. Στις διασκέψεις Tύπου έκαναν αναφορά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Tουρκία. Στη διαδρομή συνάντησαν αρκετά προβλήματα. Ωστόσο τίποτε δεν τους λύγιζε μπροστά στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη αυτή πορεία.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνια. Oι Tούρκοι απειλούσαν ότι θα άνοιγαν πυρ και αυτό ανησυχούσε τις Aρχές της Kυπριακής Δημοκρατίας. Aπό την 1η Aυγούστου η πορεία απασχολούσε το Eθνικό Συμβούλιο και τα άλλα σώματα της κυβέρνησης. Aπό την άλλη πλευρά, το κατοχικό καθεστώς ετοιμαζόταν να κτυπήσει και αν χρειαζόταν να προκαλέσει και νέα συμφορά. Tο κατοχικό καθεστώς πήρε επιπρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα. Tο ενδεχόμενο κατάληψης της νεκρής ζώνης από τους Tούρκους ανησυχούσε την κυπριακή κυβέρνηση που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ματαιώσει την πορεία δείχνοντας ανήμπορη για άλλη μια φορά να χειριστεί σοβαρά θέματα. Τελικά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα «επιπρόσθετα μέτρα» ήταν οι αγέλες των γκρίζων λύκων. Η κατάληψη της νεκρής ζώνης ανυπόστατες πληροφορίες, μάλλον φήμες, αφού στις 14 Αυγούστου, όταν οι Αττίλες άνοιξαν πυρ κατά του Σολωμού και των διαδηλωτών, και είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν τη νεκρή ζώνη δεν προχώρησαν ούτε εκατοστό.

Oι μοτοσικλετιστές ήταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνια. Όλοι ενωμένοι δήλωναν ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Aστυνομία, αλλά ούτε και με τα Hνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Είχαν εξάλλου ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεν μπορούσαν να ακυρώσουν το τελευταίο μέρος της πορείας που θα απεδείκνυε και έμπρακτα ότι, ναι, πραγματικά στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και παραβίαση βασικότατων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο μεταξύ, η πορεία που θα ακολουθούσαν οι μοτοσικλετιστές διαφοροποιήθηκε. Θα ξεκινούσαν από τη Δερύνεια και θα πορεύονταν κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, αποφεύγοντας τις Bρετανικές Bάσεις. Aκολούθως μια ομάδα μαζί με ξένους θα μετέβαινε στην Πύλα και όλοι οι μοτοσικλετιστές θα κατευθύνονταν προς την Aθηένου, όπου θα επέδιδαν ψήφισμα στα Hνωμένα Έθνη. Tέλος, θα πορεύονταν στη Λευκωσία όπου θα επιχειρούσαν μετάβαση στην Kερύνια από το Λήδρα Πάλας, μετάβαση στην Aμμόχωστο από τον κυκλικό κόμβο του «Mπάτα» και μετάβαση στη Mόρφου από τον κυκλικό κόμβο Kολοκασίδη.

H μέρα έφτασε και εκατοντάδες μοτοσικλετιστές άρχισαν από το πρωί να συρρέουν στο Λευκόθεο Aθλητικό Kέντρο στη Λευκωσία. Παρόντες ήταν και οι 200 Eυρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Xατζηκώστας, σύμφωνα με ό,τι του είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Kύπρος ετίθετο σε κίνδυνο με προέλαση των Tούρκων. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύεται, χάρη της συναινετικής και οσφυοκαμπτικής πολιτικής και μετατρέπεται σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.

H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Oι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού άρχισαν οι συγκρούσεις για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πάνοπλους Aττίλες. Eκεί ήταν και οι κουβαλητοί του Nτενκτάς, γκρίζοι λύκοι. O πετροπόλεμος δεν άργησε να αρχίσει. Kαι τότε έγινε το μεγάλο έγκλημα.

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι Tούρκοι ακόμη και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Tον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι μέχρι που ο ήρωας Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του Aμμόχωστο.

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία. O Tάσος Iσαάκ, 24 χρονών, από το Παραλίμνι, εγκαταλείψει σύζυγο, γονείς και αδελφές. H γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε ένα πανέμορφο κοριτσάκι που πήρε το όνομα του ήρωα. Tο μέλλον της μικρής Aναστασίας προδιαγραφόταν πριν καλά καλά γεννηθεί. Ποτέ της, όμως, δε θα γνώριζε τον ήρωα πατέρα της.

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Aυγούστου, ημέρα κατάληψης της Aμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος ήρωας. Eίχε ορκιστεί για εκδίκηση και τίποτε δεν τον σταματούσε. Όταν τελείωσε η κηδεία, ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκαν και πάλι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τα χέρια των Eιρηνευτών ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Μόλις τον είδαν οι άλλοι διαδηλωτές ακούστηκε μια φωνή "Ρε μην πηγαίνεις κοντά. Έλα έξω ρε μαλάκα. Θα σου ρίξουνε". Ο Σολωμός όμως ήταν αποφασισμένος. Τώρα ή ποτέ και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στα χείλη. Oι Tούρκοι άρχισαν να τον πυροβολούν, μέχρι που ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Aρκετά άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων. Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των Tουρκικών Mυστικών Δυνάμεων.
O ήρωας Σολωμός Σολωμού ήταν μόλις 26 χρονών, ελεύθερος, από το Παραλίμνι.

Δύο μήνες μετά από τις άγριες δολοφονίες η Aστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού και του Tάσου Iσαάκ, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για τη σύλληψή τους από την Iντερπόλ. Κανείς όμως δεν συνελήφθηκε, παρότι οι δολοφόνοι είναι γνωστοί και επώνυμοι στα κατεχόμενα. Κανείς ποτέ δεν επεδίωξε να συλληφθούν, αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί παρακάθονται σε συνομιλίες και συζητούν με τους δολοφόνους για μια «βιώσιμη ομοσπονδία». Λένε ότι καμία άλλη λύση δεν είναι εφικτή και σώφρον. Ο Ισαάκ και ο Σολωμός επιβεβαιώνουν τη ρύση του Θουκιδύδη «το σώφρον, του ανάνδρου πρόσχημα» και δείχνουν άλλο δρόμο. Τον δύσκολο. Που περνά μέσα από το συρματόπλεγμα και πάνω από τους ιστούς με την ημισέληνο. Αυτό που αρμόζει στους αγωνιστές. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. Παρακατω παραθετω μια συνεντευξη που παραχωρησε στην εφημεριδα AKTUEL ο αποκαλουμενος υπουργος γεωργιας του ψευδοκρατους Κεναν Ακιν,σχετικα με τα γεγονοτα της δολοφονιας του Σολωμου Σολωμου,με τιτλο:ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΒΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ-ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ-ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ.... Συνέντευξη του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού

Ελληνα μάγκα σερνικέ, όλου του κόσμου πανικέ
μόνο μια σφαίρα θα σε κάνει να λυγίσεις, και με το αίμα σου το χώμα θα ποτίσεις.

"Γιατί κάνετε το σκότωμα ενός σκύλου να ακούγεται τόσο σημαντικό;"
Η εβδομαδιαία εφημερίδα AKTUEL (31/10/96-6/11/96) δημοσίευσε το κείμενο μιας αποκλειστικής συνέντευξης με τον Κενάν Ακίν, τον αποκαλούμενο υπουργό γεωργίας και φυσικών πόρων του τουρκικού ψευδοκράτους, υπό τον τίτλο «Μακάρι να ήμουν εκεί όταν συνέβη το γεγονός. Θα μπορούσα να σκοτώσω»
Ερ. Είσασταν εκεί τη μέρα του γεγονότος;
Ακίν: Το πρωί ήμουν εκεί αλλά γύρω στις 9:30 έφυγα.
Ερ. Επιστρέψατε μετά το γεγονός;
Ακίν. Όχι.
Ερ. Είδατε τη φωτογραφία σας δημοσιευμένη στον Ελληνοκυπριακό τύπο;
Ακίν. Μπορεί. Δεν ήμουν εκεί όταν συνέβη το γεγονός. Αλλά λυπήθηκα που δεν ήμουν. Μακάρι να ήμουν.
Θα μπορούσα να τραβήξω τη σκανδάλη. Μακάρι να ήμουν εκεί, σίγουρα θα πυροβολούσα.
Ερ. Δε νομίζετε ότι επρόκειτο για ένα θέμα που έπρεπε να χειριστούν οι δυνάμεις ασφαλείας;
Πέρα από αυτό, έχει αναφερθεί ότι στην εκλογική σας περιφέρεια λεγατε ότι σκοτώσατε και ότι αναλάβατε την ευθύνη.
Ακίν. Όχι... Όταν συνέβη το γεγονός έκανα πικ νικ στη παραλία με τη γυναίκα και το παιδί μου.
Ερ. Έχετε όπλο;
Ακίν. Ναι αλλά δεν οπλοφορώ.
Ερ. Μετά από όσα λέγονται εναντίον σας, έχει ξεκινήσει καμία έρευνα από το κόμμα, τη κυβέρνηση ή τη δικαιοσύνη;
Ακίν. Ο αξιότιμος πρόεδρος με ρώτησε σε μία συναντησή μας. Του είπα ότι ήμουν στη παραλία κάνοντας πικ νικ με τη γυναίκα και το παιδί μου. Δεν υπήρξε έρευνα από το κόμμα. Μόνο ο γενικός γραμματέας έθεσε μία ερώτηση στη γενική συνέλευση του κόμματος. Πρέπει να πείστηκε με ότι είπα για να μη θεωρήσει απαραίτητο να διεξάγει κανονική έρευνα.
Ερ. Δε θα θέλατε να ξεκαθαρίσετε το όνομα σας από αυτές τις καταγγελίες με τη διεξαγωγή μιας επίσημης έρευνας;
Ακίν. Αυτά είναι Ελληνοκυπριακά ψέματα. Η άλλη πλευρά μορφώνει τα παιδιά της με εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας. Ποτέ δε τα γράφετε αυτά.
Γιατί κάνετε το σκότωμα ενός σκύλου να ακούγεται τόσο σημαντικό;
Ωρα να δουμε και να θυμηθουμε τα εγκληματα των σκυλιων στις 11 και στις 14 Αυγουστου: ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ 1: ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ: Λιγο καιρο μετα την δολοφονια ο τραγουδιστης Νοτης Σφακιανακης,συγκλονισμενος κι αυτος απο τα γεγονοτα,γραφει ενα τραγουδι για τον Σολωμο και ταυτοχρονα δινει μια υποσχεση:Να φτιαξει ενα μνημειο για τον Σολωμο.Σημερα 11μησι χρονια μετα και ενω το μνημειο εχει τελειωσει εδω και χρονια,δεν εχει τοποθετηθει ακομη.Οχι γιατι δεν θελει ο Νοτης Σφακιανακης,αλλα γιατι η Κυπριακη Κυβερνηση και οι λοιποι αρμοδιοι καθηστερουν να δωσουν αδεια για την τοποθετηση του μνημειου.ο πατερας του Σολωμου σε επαφες που ειχε με ατομα απο την κυβερνηση και οχι μονο,επαιρνε απαντησεις του τυπου:Θα το δουμε,Θα το κοιταξουμε.Κοινως θα..Ο ιδιος ο πατερας του Σολωμου λεει οτι τα θα ειναι απλα προφασεις για να μην εκνευριστουν οι"γειτονες",για μην ενοχληθουν οι"γειτονες" κλπ.Και ρωταω εγω:Γιατι να μην ενοχληθουν?Ετσι κι αλλιως"ενοχλημενοι" ειναι,στον εγκεφαλο!Θα νευριασουν και θα θελουν πολεμο?Θα τον εχουν!Δε μασαμε ρε!! ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΛΟΣ-ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΣ!!!ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΣΗΜΑΙΑ ΣΑΣ!!!Γ..Ω ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΣΑΣ!!ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ!!!!!Και τωρα ενα μυνημα προς την Κυπριακη Κυβερνηση:ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΕΡΥΝΕΙΑ.ΑΣ ΘΥΜΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΣ ΓΑΒΓΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ!8-6-2008 ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ,ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΡΥΝΕΙΑ!ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛ 99421565 ΚΑΙ 99874891.Αυτοματος Κυπρου:00 357.ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΙΖΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ.ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ!!!Α Ε Ρ Α Α Α Α!!!!!

Friday, December 14, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σημερα το kinwniawramiden θελει να γελασει λιγο,για αυτο κανει αφιερωμα στις γελιογραφιες..Ιδου! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ....
ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ...
ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ-ΠΑΠΑ-ΑΡΗ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...
ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ?OFCOYRSE!
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ...
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ...

Tuesday, December 11, 2007

11/12/2007-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παγκοσμια μερα του παιδιου σημερα, κι ομως στον κοσμο του 21ου αιωνα υπαρχουν παιδια που δεν εχουν ουτε μια μπουκια ψωμι να φανε και εμεις δινουμε κοκκαλα-πολλες φορες-με κομματια κρεας επανω, στα σκυλια μας! Υπαρχουν παιδια που δεν εχουν νερο να πιουνε,την ωρα που εμεις το σπαταλαμε γεμιζοντας την μπανιερα μας η πλενοντας με την μανικα τ ο αυτοκινητο! Υπαρχουν παιδια που μετρας ενα-ενα τα πλευρακια τους ενω εμεις ειμαστε επι το πλειστον παχυσαρκοι! Ντροπη!... Ειναι ντροπη να πεταμε φαγητο ενω υπαρχουν παιδια που πεινανε! Δειτε αυτη τη φωτογραφια,η οποια πραγματικα σοκαρει:


Η φωτογραφία ειναι η βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ το 1994 η οποία τραβήχτηκε στο Σουδάν στη διάρκεια του λοιμού. Η φωτογραφία απεικονίζει ενα παιδί που χτυπήθηκε από την πείνα το οποίο σέρνεται προς μια βάση σίτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που βρισκόταν ένα χιλιόμετρο μακριά.

Το όρνιο περιμένει να πεθάνει το παιδί ώστε να το φάει. Η εικόνα αυτή σοκάρισε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε το παιδί, περιλαμβανομένου και του φωτογράφου ο οποίος έφυγε αμέσως μετά την λήψη της φωτογραφίας.

Τρες μήνες αργότερα αυτοκτόνησε λόγω κατάθλιψης...


Tα ακόλουθα βρέθηκαν στο ημερολόγιό του,

Θεέ μου, υπόσχομαι ότι ποτέ δεν θα σπαταλήσω το φαγητό μου όσο δυσάρεστη γεύση και να έχει και όσο χορτάτος και εάν είμαι. Προσεύχομαι να προστατεύσεις αυτό το μικρό αγόρι να το οδηγήσεις και να το απαλλάξεις από την δυστυχία του. Προσεύχομαι όλοι μας να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι προς τον κόσμο γύρω μας και να μην τυφλωνόμαστε από την δική μας εγωιστική φύση και συμφέροντα.

Ελπίζω αυτή η φωτογραφία να λειτουργεί πάντοτε σαν υπενθύμιση σε όλους μας για το πόσο τυχεροί είμαστε και οτι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε την τύχη αυτή δεδομένη. Δειτε τωρα τι εγραψε για τα παιδια του τριτου κοσμου μια μαθητρια Δημοτικου σχολειου της Κορινθου: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ακόμα και σήμερα στην πόρτα του 21ου αιώνα υπάρχουν άνθρωποι σε μερικά κράτη του κόσμου πού πεινάνε. Σ’ αυτά τα κράτη η ζωή είναι δύσκολη και ανυπόφορη. Τα τρόφιμα και το νερό ανύπαρκτα. Δεν υπάρχει μέριμνα για την υγεία και την κοινωνική μόρφωση. Δεν υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία κ.λ.π.

Λείπουν απ’ αυτούς τα ρούχα τα παπούτσια και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την καθημερινή τους ζωή. Τα μέσα μεταφοράς τραίνα, αεροπλάνα είναι άγνωστα σ’ αυτές τις χώρες.

Είναι οι λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες.

Τα χρήματα που διαθέτουν οι άλλες πολιτισμένες χώρες είναι λιγοστά και οι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν με εράνους και άλλα μέσα να βοηθήσουν (γιατροί χωρίς σύνορα κ.α.)έτσι ώστε να σώσουν μερικούς από το θάνατο, τις αρρώστιες και ότι άλλο τραγικό μαστίζει αυτούς τους ανθρώπους.

Για σκεφτείτε ένα παιδάκι από αυτούς τους λαούς και ένα παιδάκι της Ευρώπης , της χώρας μας! Ποια η διαφορά;

Στην Αφρική δεν έχουν τα παιδιά παιχνίδια , δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν αυτά που είναι απαραίτητα στη πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους και όχι τα πλούτη που διακρίνουν τα παιδιά της χώρας μας. Ας σκεφτούμε ότι άλλοι λαοί δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Πόσο όμορφη θα ήταν η ζωή σ’ αυτά τα κράτη αν δεν υπήρχε πείνα , δίψα, θάνατος κι ας ελπίσουμε ότι ο Θεός και ο άνθρωπος θα φροντίσει για αυτούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΤΑΞΗ Ε'

10ο Δημ. Σχολείο Κορίνθου ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS: Γιατροι Του Κοσμου: http://www.mdmgreece.gr/ Γιατροι Χωρις Συνορα: http://www.msf.gr/
ΒΙΝΤΕΟ: Α)ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Β)ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2: Αυτα τα παιδια θα μπορουσαν να ειναι και δικα μας παιδια.Ειναι κριμα και αδικο να πεινανε την ωρα που εμεις ειμαστε παχυσαρκοι οι ποιο πολλοι.Βοηθηστε αυτα τα παιδια για να μπορουν του χρονου να γιορτασουν κι αυτα!....Πως?Α)ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Υποστηρίξτε μας!

Χάρη στην οικονομική βοήθεια των υποστηρικτών μας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούμε να διατηρήσουμε την οικονομική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία που μας επιτρέπει να παρέχουμε επείγουσα ιατρική βοήθεια σε θύματα μεγάλων αλλά και σιωπηρών ανθρωπιστικών κρίσεων σε πάνω από 70 χώρες κάθε χρόνο. box

Στην προσπάθειά μας για άμεση ανταπόκριση στην επόμενη κρίση που θα ξεσπάσει κάπου στον πλανήτη, αλλά και για τη συνέχιση των μακροχρόνιων προγραμμάτων μας που εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουμε ανάγκη και τη δική σας υποστήριξη.

Πως μπορείτε να υποστηρίξετε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα:
Πιστωτικές κάρτες

Winlife - Online δωρεά με ασφάλειαΜπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα winlife της winbank και στη συνέχεια να μας στείλετε τη δωρεά σας μέσω του secure server της τράπεζας.

Μόνο μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας στο τηλ. 210 - 5 200 500, Τμήμα Δωρητών
Γίνετε και εσείς Υποστηρικτής Πρώτης Γραμμής

Για όλους εσάς που στα 15 χρόνια της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας μας εμπιστεύεστε, στηρίζοντας μας ηθικά και οικονομικά και δίνοντας στους εθελοντές τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν άμεσα στις μεγάλες ή τις σιωπηρές κρίσεις του πλανήτη, σας καλούμε να έρθετε ακόμη πιο κοντά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με το να γίνετε Υποστηρικτές Πρώτης Γραμμής! Διαβάστε περισσότερα
Πιστωτική κάρτα (με ένα τηλεφώνημα)

Μέσω πιστωτικής κάρτας (VISA, Εμποροκάρτα, Mastercard ή DINERS) με ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 - 5 200 500 (Τμήμα Δωρητών) μπορείτε να συνεισφέρετε το ποσό που επιθυμείτε.
Τράπεζες

Κάνοντας κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:Προειδοποίηση
ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 104-002786-014420
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 435-01-001400-33
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 080/480847-95
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 83658835
EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρ. Λογ/σμού: 0026.0215.41.0100065050
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ/σμού: 5011-013626-464

Αν γίνει κατάθεση μέσω τραπέζης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ. 210 - 5 200 500 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας.
Ελληνικά ταχυδρομεία

Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων στέλνοντας ταχυπληρωμή ή ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Ξενίας 15, 115 27, ΑΘΗΝΑ)
SMS 2010

Λογότυπο της WINDOι πελάτες της WIND έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το έργο μας μέσω της Υπηρεσίας Δωρεάς η οποία λειτουργεί αποστέλλοντας ένα γραπτό μήνυμα SMS με το κείμενο ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στον αριθμό 2010. Με κάθε μήνυμα σ' αυτό τον αριθμό χρεώνονται 2 Ευρώ (στο λογαριασμό του κινητού τους) τα οποία καταβάλλονται εξ ολοκλήρου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Επίσης, μπορείτε να δωρίσετε το ίδιο ποσό κάνοντας μια απλή κλήση στον αριθμό 90 1160 20 20 πάλι από κινητό WIND. Η Υπηρεσία Δωρεάς στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πελάτες της WIND, τόσο τους συνδρομητές με συμβόλαιο, όσο και τους χρήστες της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Β)ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Κάντε μία δωρεά!
Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζονται στις δωρεές ιδιωτών, σε συνδρομές μελών, σε θεσμικούς χρηματοδότες αλλά και σε πόρους εταιριών για να διεξάγουν αποστολές εκεί όπου οι πληθυσμοί βρίσκονται σε κίνδυνο ή εκεί, όπου οι άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά σας, είναι για εμάς πολύτιμη για να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική φροντίδα στην Ελλάδα αλλά και στις ξεχασμένες κρίσεις του πλανήτη μας. Για να μετατρέψουμε σε πραγματική βοήθεια τη δική σας πράξη αλληλεγγύης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
* Με 10 ευρώ παρέχουμε θεραπεία σε 10 ασθενείς με ελονοσία
* Με 20 ευρώ εμβολιάζουμε ένα παιδί κατά της ηπατίτιδας
* Με 50 ευρώ εξασφαλίζουμε τα φάρμακα ενός έτους για 20 άτομα

*Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλευρό τους!*
Για υποστηρικτές Εκτύπωση E-mail

Οι δωρεές ιδιωτών αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης. Χάρη στην ηθική και οικονομική σας υποστήριξη, μας βοηθάτε να διατηρήσουμε την οικονομική και επιχειρησιακή μας ανεξαρτησία. Ενισχύστε τη δράση μας, βοηθήστε μας να είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που μας χρειάζονται. Με κάθε οικονομική δωρεά θα λαμβάνετε τέσσερις φορές το χρόνο το περιοδικό των ΓτΚ με τα νέα και τις εξελίξεις των προγραμμάτων της οργάνωσης.


* Τράπεζες
Κάνοντας την κατάθεσή σας σε έναν από τους ακόλουθους λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: 141/29611217
Εμπορική Τράπεζα: 001-29534144
Τράπεζα Κύπρου: 0103688783
Alpha Bank: 199-00-2002-002401
Αγροτική Τράπεζα: 0020 400 307661
Πειραιώς: 5018-005706-640
Eurobank: 00260003010100789826

Μετά την κατάθεση, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ. 210-3213150 (Τμήμα Εξυπηρέτησης Δωρητών) ή στο τηλ. 801 1000 100 (με μία αστική χρέωση) για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξή σας.


* Πιστωτικές κάρτες (με ένα τηλεφώνημα)
Μέσω πιστωτικής κάρτας (Diners, Visa, Mastercard, AmericanExpress) με ένα απλό τηλεφώνημα στο τηλέφωνο 210-3213150 (Τμήμα Εξυπηρέτησης Δωρητών) ή στο τηλ. 801 1000 100 (με μία αστική χρέωση) μπορείτε να συνεισφέρετε το ποσό που επιθυμείτε και να ενισχύσετε τις αποστολές και τα προγράμματα της οργάνωσης.


* Ελληνικά ταχυδρομεία
Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων στέλνοντας ταχυπληρωμή ή ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση των Γιατρών του Κόσμου (Σαπφούς 12, 105 53, Αθήνα).


* Στα γραφεία μας
Τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα (Σαπφούς 12, 105 53, Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη (Ίωνος Δραγούμη 65, 546 70), λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9πμ ? 5μμ.
Μπορείτε να μας επισκέπτεσθε και να κάνετε απευθείας τη δωρεά σας λαμβάνοντας άμεσα την απόδειξή σας για ποσά μέχρι 300?.


* Μέσω του δικτύου της Western Union.
Western Union Logo



Το δίκτυο της Western Union είναι πολύ εκτεταμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

* SMS

Οι Γιατροί του Κόσμου με την ευγενική υποστήριξη και σε συνεργασία με τον αριθμό πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου 11850 της Mediatel, εγκαινιάζουν ένα νέο τρόπο δωρεάς μέσω της τηλεφωνίας, θέτοντας σε λειτουργία SMS και μία τηλεφωνική γραμμή. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις κλήσεις, να υποστηρίξουν το ανθρωπιστικό έργο της οργάνωσης στην Ελλάδα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί που οι πληθυσμοί μάς έχουν περισσότερο ανάγκη.

Έτσι, από σήμερα μπορείτε να στείλετε τα SMS σας: στο 4545 γράφοντας ΓΤΚ (χρέωση 1,19 ευρώ με ΦΠΑ) στο 4747 γράφοντας ΓΤΚ (χρέωση 2,38 ευρώ με ΦΠΑ) στο 4900 γράφοντας ΓΤΚ (χρέωση 3,5 ευρώ με ΦΠΑ)

Επίσης, για να κάνετε τη δωρεά σας μπορείτε να καλείτε και από σταθερό τηλέφωνο
στο 9011 511 521 (χρέωση 1,19 ευρώ/κλήση με ΦΠΑ)

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά σας είναι πολύτιμη για τους Γιατρούς του Κόσμου καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πάντα στο πλευρό των πιο ευάλωτων πληθυσμών με φάρμακα και ιατρική φροντίδα. Συγκεκριμένα:

1. Με 1 ευρώ παρέχουμε θεραπεία σε 1 παιδί με ελονοσία
2. Με 2 ευρώ εξασφαλίζουμε την τροφή μίας ημέρας για 4 παιδιά
3. Με 3 ευρώ εξασφαλίζουμε φάρμακα ενός έτους για 1 παιδί

Από τα εκατοντάδες SMS που ανταλλάσουμε καθημερινά όλοι μας, δεν αξίζει να στείλουμε ένα για διαφορετικό σκοπό; Δε θέλει πολύ σκέψη. Πάρτε τώρα το κινητό σας και στείλτε το δικό σας μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης. Κάποιοι άνθρωποι θα σας ευγνωμονούν γι' αυτό.

Sunday, December 9, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μανωλης Αγγελοπουλος.Ο αρχοντας.Ο βασιλιας των τσιγγανων.Ο ανθρωπος που λατρευτηκέ απο χιλιαδες λαου.Ο ανθρωπος που στην κηδεια του εκλαψε και τον συνοδευσε ολη η Αθηνα και οχι μονο!Αυτος ο ανθρωπος εφυγε για παντα απο κοντα μας στις 2 Απριλιου 1989 απο ιατρικο λαθος.Το kinwniawramiden σαν υστατο φορο τιμης αποψε κανει ενα αφιερωμα στον Αρχοντα Μανωλη Αγγελοπουλο που εφυγε πριν 18 χρονια και λιγο πριν κλεισει τα 50. Α'ΜΕΡΟΣ:ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο Μανώλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1939 από τσιγγάνους γονείς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις Ινδίες, πέρασαν από Αίγυπτο και Ρουμανία και κατέληξαν στην Ελλάδα.
Ο πατέρας του, που ήταν πολύ καλός μουσικός, έπαιζε μπουζούκι και κιθάρα, λεγόταν Ηλιακός Αγγελόπουλος, η μητέρα του Ερασμία, κι ο μικρότερος αδερφός του Λεύτερης.
Από την Καβάλα, πηγαίνει με την οικογένεια του στον Αγ. Αθανάσιο Δράμας και το 1947 βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα τσαντίρια!
Στα 13 του χρόνια ο Μανώλης μένει ορφανός από τον πατέρα του , και με τη μανά και τον αδερφό του έφτασε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στα κάτω Πετράλωνα.
Έτσι αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη κι έκανε διάφορες δουλείες.
Πουλούσε κιλίμια, κουβέρτες κι αλλά εμπορεύσιμα είδη, δούλεψε γανωτής, δούλεψε στη λαχαναγορά, έκανε το λούστρο και γυάλιζε παπούτσια στον Πειραιά, δούλεψε σε στιλβωτήριο, δούλεψε και γκαρσόνι σε μαγαζιά.
Αργότερα, συνδέθηκε στενά με το Λευτέρη Ιωαννίδη, που ήταν γιος του νονού του Μανώλη, και ο οποίος έγινε κατά κάποιο τρόπο ο 'κηδεμόνας' του!
Μαζί με το Λευτέρη, ο Μανώλης αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, μαύρη στο χρώμα, την οποία αγάπησε πολύ!
Κάθε βράδυ γύριζε στο λόφο της Αγ. Βαρβάρας έπαιζε την κιθάρα του και τραγουδούσε πονεμένα τραγούδια!
Κάποιες φορές μετά το τέλος της δουλείας του, γύριζε στα νυχτερινά κέντρα για να δει και ν' ακούσει από κοντά τις φίρμες της εποχής!
Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικά η Βούλα Γκίκα και ο Βαγγέλης Περπινιάδης σε συνεντεύξεις τους, συχνά παρακαλούσε να τον αφήσουν να πει κανένα τραγουδάκι μετά το τέλος του προγράμματος!
Ο Μανόλης μπαίνει στη δισκογραφία χάρη στην προτροπή και επίμονη του μεγάλου σύνθετη και μπουζουξή Ανέστου Αθανασίου, ο οποίος ήταν επίσης τσιγγάνος!
Εκείνη την εποχή, τέλη της δεκαετίας του '50, έκαναν θραύση οι ινδικές ταινίες, και οι εταιρίες έψαχναν τραγουδιστές να μπορούν να τραγουδούν σε αυτό το στυλ! Ο Ανέστος, έχοντας ακούσει για κάποιο τσιγγάνο που τραγουδάει όμορφα, γυρεύει να βρει το Μανόλη και τελικά τον βρίσκει στον Κινηματογράφο 'Όνειρο', όπου ο Μανόλης έβλεπε μια ινδική ταινία.
Συστήνονται και κλείνουν ραντεβού στην εταιρεία. Όμως ο Μανώλης δεν πήγε, και την άλλη μέρα, την ώρα που έπαιζε μπιλιάρδο σε μια λέσχη, που ήταν η τρελά του όπως και οι ταινίες, μπαίνει μέσα ο Ανέστος του δίνει ένα χαστούκι και του λέει το εξής χαρακτηριστικό: 'έτσι είστε εσείς οι γύφτοι, δε γίνεστε άνθρωποι'..!
Τελικά πήγαν στην columbia κι ο Μανώλης τραγούδησε το πρώτο του τραγούδι 'χωρίς μητέρα χωρίς πατέρα' !
Αυτά γύρω στα 1957. Έπειτα ακολούθησαν κι αλλά, 'Τσιγγενελερ' , ' Μανά μου εγώ πεθαίνω' με το Δερβενιώτη, ' Ινδιάνα μου γλυκεία' με τον Καραπατάκη, τα οποία όμως δεν πέρασαν πολύ στον κόσμο και η εταιρεία τον είχε κυριολεκτικά για θάψιμο!!
Όμως ο Ατταλίδης με τον Καραπατάκη επέμειναν, κι έτσι έδωσαν στο Μανώλη να τραγουδήσει τη θρυλική 'Μαγκαλα' λέγοντας μάλιστα στο Μηλιόπουλο (διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας) πως αν δεν πιάσει κι αυτό θα έφευγαν κι αυτοί απ' την εταιρεία! Το τραγούδι έκανε πάταγο κι ο Μανόλης έγινε αμέσως γνωστός στο καλλιτεχνικό κύκλο!
Άρχισε να δέχεται προτάσεις για να δουλέψει σε διάφορα μαγαζιά, και το μεροκάματο του ανέβαινε συνεχώς!
Η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη!
Τέλη του '50 και αρχές του '60 ο Αγγελόπουλος ήταν ο μόνος που κοντράριζε στα ίσα τον Αυτοκράτορα του λαϊκού τραγουδιού Στέλιο Καζαντζίδη!
Άλλωστε ο Μανώλης θαύμαζε πολύ το Στέλιο, τον είχε σαν πρότυπο κι έλεγε χαρακτηριστικά ' …άλλο πράμα ο Στέλιος, άλλο πράμα…' !!
Δούλεψε σε πολλά μαγαζιά, όπως 'Απόψε Φιλά με', 'Πράσινος Μύλος', 'Ο Θειος', 'Ροσινιολ', 'Φαληρικον', 'Μαγκαλα', 'Ακταιον', 'Queen ann' και άλλα συνεργάστηκε με τους περισσότερους σύνθετες όπως, Aθαναςίου, Καραπατάκη, Καλδάρα, Ατταλίδη, Μπακάλη, Καρανικόλα, Δερβενιώτη, Αργύρη Βαμβακάρη, Μητσάκη Χιώτη, Τσιτσάνη, με στιχουργούς όπως Παπαγιαννοπούλου, Κολοκοτρώνη, Δαλέζιο, Βίρβο, Σοφό και άλλους.
Έκανε εκπληκτικά ντουέτα με τις Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια που ξεχώρισαν, αλλά κι άλλες τραγουδίστριες.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 γνωρίζεται με την Αννούλα Βασιλείου, η οποία έκανε δοκιμαστικά στην columbia για να γίνει τραγουδίστρια, κι από τότε άρχισε ένας σφοδρός ερωτάς ανάμεσα τους.
Από τότε έσμιξαν στη ζωή, αλλά και στο πάλκο, όπου δημιούργησαν ένα φοβερό ντουέτο στα νυχτερινά κέντρα!
Ταξίδεψαν και τραγούδησαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό όπου γνώρισαν την αποθέωση! Μαζί απέκτησαν τρία παιδία, τον Ηλία, τη Μαρία και το Στάθη.
Το 1967 ο Μανώλης φεύγει από την columbia, και συνεργάζεται έκτοτε με άλλες εταιρίες όπως Benteta, Rca Victor, Pan Vox. Συνεχίζει να ηχογραφεί δίσκους και το καλοκαίρι του 1983 έδωσε μια φοβερή συναυλία στο Λυκαβηττό όπου αποθεώθηκε, αλλά και γνώρισε πολλές αντιδράσεις και πικρά σχόλια!
Παράλληλα ετοιμάζεται για την επάνοδο του στην columbia η μεγάλη στιγμή φτάνει το 1988, με την ηχογράφηση του τελευταίου του δίσκου 'Eλληνας είμαι', ο οποίος είχε μεγάλη επιτυχία!
Στο δίσκο περιλαμβάνεται και το εκπληκτικό τραγούδι 'Mολυβιά', το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του, ο Μανόλης δεν ήθελε να το τραγουδήσει, είχε άσχημο προαίσθημα, το θεώρησε γρουσούζικο τραγούδι! Μετά από έξι μήνες πέθανε!
Έπαθε έμφραγμα μέσα στο αυτοκίνητο του, στο δρόμο για το μαγαζί όπου εμφανιζόταν, το 'Όνειρο' στην Εθνική οδό. Μεταφέρθηκε στο Απολλώνιο θεραπευτήριο, οπου δεν κρίθηκε απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, αλλά για να ζήσει θα έπρεπε να κάνει μια ήρεμη ζωή πλέον και να σταματήσει το τραγούδι! Εκείνος όμως επειδή αγαπούσε το τραγούδι και τον κόσμο, αποφάσισε να χειρουργηθεί.
Μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για την επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας όμως μια επιπλοκή δημιούργησε άσχημα αποτελέσματα.
Ο Μανώλης πέθανε στο Λονδίνο την Κυριακή 2 Απριλίου 1989!
Η σωρός του μεταφέρθηκε την 5 Απριλίου στο πατρικό του , και το απόγευμα της ίδιας μέρας ενταφιάσθηκε στο Γ' Νεκροταφείο. Τον συνόδευσαν χιλιάδες τσιγγάνοι και πλήθος κόσμου, καθώς και πλήθος καλλιτεχνών απ' το χώρο του τραγουδιού! Ο Μανόλης Αγγελόπουλος για τριάντα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή του λαϊκού τραγουδιού, πάλεψε σκληρά για την ανάδειξη του, υπερασπίστηκε το τραγούδι, αλλά και τον εαυτό του και τις ρίζες του μέσα απ' αυτό!
Επειδή ήταν τσιγγάνος πολλές φορές γνώρισε το χλευασμό, Την περιφρόνηση και την απόρριψη! Αντιμετωπίστηκε ρατσιστικά από διάφορες δυνάμεις, λοιδωρήθηκε, όμως ποτέ δεν αρνήθηκε την καταγωγή του, ίσα ίσα ήταν περήφανος γι ' αυτήν!
Ποτέ δεν είπε άσχημη κουβέντα για συνάδερφους του , κι όλοι οι συνάδερφοι του έλεγαν τα καλύτερα γι' αυτόν , για τον ευαίσθητο τραγουδιστή με την χρυσή καρδιά……!!
«Φεύγω απόψε μακριά
Αδέρφια μου τσιγγάνοι,
Φεύγω για πάντα
έχε γειά
φτωχό μου καραβάνι...»
ο 'Ταγκαρ Ερομεγκα', Ο Βασιλιάς των Τσιγγανων, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο άρχοντας του λαϊκού μας τραγουδιού αποχαιρέτησε για πάντα τον κόσμο με τον τρόπο που είχε αυτός επιλέξει….
Β'ΜΕΡΟΣ Τραγουδια:Ηρθε η ωρα να απολαυσουμε τον μεγαλο βαρδο Μανωλη Αγγελοπουλο: ΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΕΣΥ: ΜΕΣ'ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ: ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ:

Tuesday, December 4, 2007

SOS!METAΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ! ! !


Α'ΜΕΡΟΣ-MAC DONALTS-KFC:Κατα ποσο αυτα που φτανουν στα πιατα μας ειναι υγιεινα και κυριως κατα ποσο ειναι κρεας Βοδινου (Οπως υποστιριζουν τα Mac Donalts) και κοτοπουλο (Οπως υποστιριζουν τα Kfc )? Oι απαντησεις ειναι παρακατω και σοκαρουν....: Αν νομίζεις ότι αυτό που τρως στα McDonald's είναι «κιμάς σόγια» ή κρέας
αλόγου, αφού διαβάσεις αυτά που ακολουθούν, θα ευχόσουν να είχες φάει τον
υγιεινό «κιμά σόγιας» και το μη τοξικό κρέας αλόγου.

Σύμφωνα με πηγές εξουσιοδοτημένες από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, προέκυψε πρόσφατα, ότι
το κρέας που χρησιμοποιούν τα McDonald's για τα Χάμπουργκερ, προέρχεται από
τεράστια «ζώα», χωρίς πόδια και κέρατα , τα οποία τρέφονται μέσω
συνδεδεμένων σωλήνων στα στομάχια τους και που στην πραγματικότητα δεν έχουν κόκαλα, αλλά μικρούς χόνδρους που δεν αναπτύσσονται ποτέ. Όποιοι τα έχουν δει, διαβεβαιώνουν ότι είναι πολύ αντιπαθή πράγματα, διότι πέρα από το ότι
παραμένουν ακίνητα για όλη τους τη «ζωή», δεν έχουν μάτια, ούτε ουρά και
σχεδόν δεν έχουν τρίχωμα (!), στην πραγματικότητα τα κεφάλια τους έχουν το
μέγεθος της μπάλας του τένις και το μόνο που διαφαίνεται είναι αυτό που τους
έχει μείνει για «στόμα». Η γενετική παραποίηση την οποία έχουν υποστεί, τα
έχει μετατρέψει σε άψυχα αντικείμενα με τρομακτική ζελατινώδη εμφάνιση.

Όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να τους αναγκάσει να αποσύρουν τις
ανακοινώσεις τους που λένε ότι τα χάμπουργκερ τους έχουν βάση βοδινό κρέας,
δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι στα λατινικά «βάση βοοειδών» σημαίνει ΠΡΑΓΜΑ,
και ότι παράγουν κρέας ΠΡΑΓΜΑ, οπότε ναι, μπορούν να λένε ότι το κρέας που
χρησιμοποιούν έχει ΒΑΣΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ. Παρόλο που το επιχείρημά τους δεν στέκει
και είναι αρκετά δόλιο, η Οικονομική δύναμη είπε ότι το προσυπογράφει, αφού
δωροδοκήθηκαν πολλοί άνθρωποι, σε διαφορετικές θέσεις, σε πολύ υψηλά
κυβερνητικά κλιμάκια. Για αυτό το λόγο, η McDonalds έχει την πολυτέλεια να
ανακοινώνει ότι αυτό που βάζουν στα χάμπουργκερ είναι 100% κρέας που έχει
ΒΑΣΗ ΒΟΟΕΙΔΗ, δηλαδή κρέας «ΠΡΑΓΜΑ», εκείνων των πραγμάτων που ξέρουν ότι αφήνουν να μεγαλώνουν σε ψευδό-στάβλους και με Διαδικασίες αμφιβόλου ηθικής.
Αλλά ΠΟΤΕ δε θα δείτε να υπάρχει καμία επεξήγηση ή ανακοίνωση όπου τα
McDonald's να λένε ότι το κρέας που χρησιμοποιούν είναι «Βοοειδών», που
είναι η κατάλληλη ονομασία για τον γενικό καθορισμό των ταύρων και των
αγελάδων.

Το χειρότερο από όλα αυτά, δεν είναι ότι τα McDonalds χρησιμοποιούν τη
γενετική παραποίηση για να διατηρήσουν μεγαλύτερη την παραγωγή, αλλά ότι
αυτό το κρέας, έχει έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Οι ουσίες και οι τοξίνες
που αναπτύσσουν τα «ΠΡΑΓΜΑΤΑ» που εκτρέφουν τα McDonald's, προκαλούν με το
πέρασμα του χρόνου μη αναστρέψιμες ζημιές στην υγεία.

Αν νομίζατε ότι αυτό το κάνουν μόνο τα McDonalds, πρέπει να ξέρετε ότι τα
χάμπουργκερ των McNuggets και των McPollo, γίνονται από τα περισσεύματα της
παραγωγής των KFC (παρακάτω θα διαβάσετε το σημείωμα σχετικά με τα KFC, και
θα μάθετε την ποιότητα «φαγητού» που μας πουλάνε).

Τα πρώτα αποτελέσματα λοιπόν, φαίνονται την επομένη που έχετε φάει
χάμπουργκερ των McDonald's. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, υφίστανται δυσπεψία και
κολίτιδα. Αρχικά φαινόταν ότι αυτά τα συμπτώματα δεν ήταν ύποπτα αλλά με το
πέρασμα του χρόνου, η ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των έμμεσων επιπτώσεων είναι ευδιάκριτη. Είναι ένα φαινόμενο παρεμφερές με αυτό του AIDS, εφόσον επωάζεται και παραμένει κρυμμένο για πολλά χρόνια, μέχρι τη στιγμή που λίγο λίγο φανερώνει τις κακοήθεις επιπτώσεις του.
Παρόλο που δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, σε μέρη όπως τον Καναδά, την Αυστραλία και φυσικά τις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιηθεί από επιστήμονες ειδικευμένους στο αντικείμενο, ότι η νόσος του Αλτσχαϊμερ σχετίζεται με την κατανάλωση χάμπουργκερ των McDonald's, όπως και άλλες ασθένειες των οποίων η προέλευση δε σχετίζεται με άλλες αιτίες.

Όπως διαπιστώνετε, όλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, και για αυτό το
λόγο, είναι πολύ σημαντικό όλοι να μάθουν, τι ποιότητα «φαγητού» μας
προσφέρουν σε αυτά τα μέρη. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πουλάνε κάτι που δεν
είναι αυτό που λένε. Μόνο με την πίεση θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε να
χρησιμοποιούν τα McDonald's αληθινό κρέας βοδινού και όχι κρέας «ΠΡΑΓΜΑ».

Και το KENTUCKY; Τα KFC έχουν εδώ και χρόνια ξεφύγει από την παράδοση.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που τρώνε στα KFC με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν
ξέρουν όμως τι πραγματικά τρώνε. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης έρευνας για
τα KFC που έγινε στο πανεπιστήμιο του Νέου Χαμσαϊρ, ανακαλύφθηκαν ορισμένα
ενοχλητικά γεγονότα. Πρώτα από όλα παρατηρήθηκε ότι η εταιρεία άλλαξε το
όνομά της. Από Kentucky Fried Chicken (Τηγανιτά Κοτόπουλα Κεντάκι) έγινε
KFC. Μπορεί κάποιοι να πουν, Ε και;

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν λόγω του τρόπου παρασκευής «FRIED» (τηγανιτά).
Δεν είναι όμως αυτό. Ο λόγος που μετονομάστηκε σε KFC είναι γιατί δεν
μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «CHICKEN». Γιατί; Τα KFC δε χρησιμοποιούν
«αληθινά κοτόπουλα». Χρησιμοποιούν γενετικά παραποιημένους οργανισμούς.

Αυτά που αποκαλούν «κοτόπουλα» διατηρούνται ζωντανά μέσω διασωληνώσεων στο σώμα τους που διοχετεύουν αίμα και θρεπτικές ουσίες στη δομή τους. Δεν έχουν ράμφη, φτερά ούτε πόδια. Η δομή τους έχει περιοριστεί δραματικά ώστε να
περιέχει μόνο κρέας. Αυτό είναι πολύ καλό για τα KFC εφόσον δεν έχουν μεγάλο
κόστος παραγωγής. Δεν χρειάζεται να τα ξεπουπουλιάζουν, ή να αφαιρούν ράμφος ούτε πόδια.

Η κυβέρνηση τους υπέδειξε να αλλάξουν όλα τα μενού τους έτσι ώστε να μην αναφέρεται πουθενά η λέξη «κοτόπουλο». Αν προσέξετε θα το
παρατηρήσετε. Ακούστε και τις διαφημίσεις τους. Εγγυώμαι ότι δε θα δείτε ή
θα ακούσετε τη λέξη «κοτόπουλο». Είναι ένα θέμα αρκετά ενοχλητικό. Ελπίζω οι
άνθρωποι να αρχίσουν να το συνειδητοποιούν και να το μεταφέρουν και σε
άλλους.
Πηγη: http://www.blackstate.gr/metalagmena.htm Και παμε παρακατω...Σε αυτα που φτανουν στο πιατο μας,ακομη και στο σπιτι μας! Β'ΜΕΡΟΣ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΜΑΣ! Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: Κίνδυνος ή όχι για την υγεία του ανθρώπου;

Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα με την προσθήκη ή και με την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Ποιος όμως ο σκοπός της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον μέσα από την καλλιέργεια τους. Είναι μια απλά εμπορική κίνηση ή μια λύση στην καταπολέμηση της πείνας και μια προσπάθεια για την προστασία των καλλιεργειών;
Ο άνθρωπος έχει επέμβει στον γενετικό κώδικα των προϊόντων αυτών με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής τους. Βέβαια αποβλέπει και στη μεγιστοποίηση της αντοχής τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και στην παραγωγή καλύτερων ποικιλιών φυτών. Λέγεται ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον υπερπληθυσμό στον πλανήτη μας. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι πιθανοί κίνδυνοι με κυριότερους: την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, την αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας με μη προβλέψιμες συνέπειες, την μείωση της βιοποικιλιότητας, την πιθανή επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών, αλλά και την συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων πολυεθνικών εις βάρος του αγροτικού λαού.
Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί αλλά λίγα στοιχεία από κλινικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και αυτά ασαφή. Οπότε κανείς δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά και με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας αποτελούν βελτίωση ή απειλή για τη ποιότητα ζωής, γιατί πρόκειται για μια κατάσταση εν εξελίξει.
Η αναμφισβήτητη κοινωνική αντίδραση τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα ήταν ενδεχομένως μικρότερη αν μπορούσε να τεκμηριωθεί ότι το πρόβλημα της ασθένειας των "τρελών αγελάδων" θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε χρησιμοποιηθεί γενετική βιοτεχνολογία για την παραγωγή ζωοτροφών στη θέση της "κανιβαλικής" ανακύκλωσης.
Γεγονός είναι όμως ότι τα "επιτεύγματα" της γενετικής μηχανικής και της βιοτεχνολογίας εξελίσσονται ερήμην των καταναλωτών που βρίσκονται μπροστά σε ένα φαινόμενο με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες, χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη.
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ το1983 και αυτά ήταν δενδρύλλια καπνού που ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από τότε η επιστήμη της βιοτεχνολογίας έχει δημιουργήσει πολλά μεταλλαγμένα, όπως:
# Kαλαμπόκι και σόγια που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού με λιγότερα κορεσμένα λίπη.
# Πατάτες με χαμηλά λιπαρά και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο που θα απορροφούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα.
# Ρύζι με μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη.
# Φρούτα και λαχανικά με υψηλά επίπεδα βιταμινών C,E καθώς και B-καροτίνης (συστατικά που συμβάλουν προληπτικά στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών).
# Φυτά ανθεκτικά στα καταστροφικά έντομα και ζιζάνια.
# Φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία.
# Γευστικότατες ντομάτες όλο τον χρόνο που έχουν φυσιολογική γεύση και άρωμα.
Στην Ελλάδα το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραματική καλλιέργεια ήταν ντομάτα της εταιρείας Zeneca που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης. Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού της εταιρείας Monsanto που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρείας. Μετά το βαμβάκι ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Χελλασίντ για λογαριασμό της AgrEvo. Στη συνέχεια έχουμε τα μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζεται αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα συγκεκριμένων εταιρειών.
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα λοιπόν, αργά και σταθερά, "τρυπώνουν" στη διατροφή μας. Αγαπημένα μας προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, γλυκά, πίτες, παιδικές τροφές κλπ μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα (π.χ. λεκιθίνη, γλυκόζη, αμυλοσιρόπια, ζελατίνη, φρουκτόζη κλπ).
Σύντομα λοιπόν θα δούμε στο τραπέζι μας:
Κρέας με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποποιημένο πρόβατο με το όνομα "Tracy" περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την ουσία άλφα-1-Αντιθρεψίνη.Το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες, γίνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο. Μεταβιβάζοντας στον γενετικό κώδικα βοδιού το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη "λακτοφερίνη" η οποία περιέχεται στο μητρικό γάλα, το γάλα των αγελάδων που γονιμοποιήθηκαν από το βόδι αυτό, περιέχουν στο γάλα τους αυτή την πρωτεΐνη.
Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού. Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος.
Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου Με τη χρήση γονιδίου αρουραίου το σπαράγγι γίνεται ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα.
Ντομάτες με γονίδια ψαριού. Τροποποιημένες, οι ντομάτες γίνονται ανθεκτικές στο κρύο ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν και στις βόρειες χώρες.
Πατάτες με γονίδια σκορπιού. Οι πατάτες εμπλουτίζονται με τα γονίδια του σκορπιού που παράγουν το δηλητήριο του, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στα διάφορα έντομα. Το δηλητήριο θα βρίσκεται, φυσικά, και στις πατάτες.
Λάχανο με γονίδια βακτηρίων .Το λάχανο εμπλουτίζεται με τα γονίδια του δηλητηριώδους Bacillus Thuringensis που το προστατεύουν από τις κάμπιες.
Κάπου εδώ εύλογα γεννιέται το ερώτημα:Τελικά τι είναι ακίνδυνο και τι πρέπει να τρώμε; Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι δικαίωμα όλων να γνωρίζουν αν ένα τρόφιμο είναι ή όχι γενετικά τροποποιημένο. Ίσως η επιστροφή σε παραδοσιακότερες μορφές διατροφής, να βοηθούσε. Ένας βασικός κανόνας παραμένει η μικρότερη κατανάλωση κρέατος, η μεγαλύτερη ποικιλία στα τρόφιμα. Και αυτα ειναι μονο λιγα...Για να δουμε τωρα τους κινδυνους απο τα μεταλλαγμενα,αλλα και το τι-συνοπτικα-μπορουμε να κανουμε εμεις....: Η Μεταλλαγμένη απειλή

l Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA

2 Γενετική ρύπανση-μεγαλύτερη ΄΄απειλή΄΄ για τη φύση

3 Πίεση για μαζική απελευθέρωση μεταλλαγμένων προϊόντων στη τροφική αλυσίδα.


Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον

l Αλλοίωση βιοποικιλότητας

2 Αύξηση φυτοφαρμάκων/ ζιζανιοκτόνων

3 Αύξησης αντοχής ζιζανίων/εντόμων

4 Απελευθέρωση οργανισμών που παραγκωνίζουν φυσικά συγγενικά είδη

5 Απειλή για οικολογική ισορροπία και διατροφική ασφάλεια επόμενων γενεών



Κίνδυνοι για άνθρωπο & ζώα

l Εμφάνιση νέων αλλεργιών

2 Αύξηση ανθεκτικότητας τους σε αντιβιοτικά

3 Τοξική δράση

4 Κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών με δυσάρεστα αποτελέσματα στα ζώα που επηρεάζουν τον άνθρωπο.


Μεταλλαγμένα σε διάφορες χώρες

l ΕΛΛΑΔΑ:Δεν υπάρχουν εργαστήρια και μηχανισμοί για αναλύσεις και έλεγχους των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας

2 ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Πειραματικές καλλιέργειες, στήριξη από κυβέρνηση.

3 ΙΤΑΛΙΑ:Έντονη αντίδραση καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι διστακτική-γίνονται πειραματικές καλλιέργειες


Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

l Αποκτήστε τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά

2 Αλληλογραφήστε με τους βουλευτές

3 Υποστηρίξτε τους μικροκαλλιεργητές και τους άλλους αγρότες

4 Μπείτε στο Δίκτυο Καταναλωτών ενάντιων των μεταλλαγμένων


Οι πιθανές λύσεις

l)Η λύση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ακυρώνει την απειλή των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολεμήσει της πείνας Πηγες:http:// www.naturaldiet.gr/metalagmena.htm και http://3lyk-polichn.thess.sch.gr/ergasies/metalagmena.htm

Saturday, December 1, 2007

1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Tι ειναι το aids?Πως μεταδιδεται?Πως μπορω να προφυλαχθω?Σε αυτες και πολλες αλλες ερωτησεις οι απαντησεις βρισκονται παρακατω: 1. AIDS
Ορισμός - Τι είναι το AIDS ;


AIDS είναι τα αρχικά των λέξεων Acquired Immunodeficiency Syndrome (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Είναι το τελικό στάδιο μιας λοίμωξης που προκαλείται από έναν ιό, τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus).

2. Φορείς
Τι είναι ο φορέας;
Είναι το άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό, αλλά δεν έχει νοσήσει ακόμα (δηλ. δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα). Λέγεται και HIV (+) άτομο ή οροθετικός για HIV. Το άτομο αυτό μεταδίδει τον ιό στους άλλους μέσω του σεξ, αίματος ή με τον τοκετό (περιγεννητική μετάδοση).

3. Περίοδος Επώασης
Τι είναι (και πόσο χρόνο κρατάει) η περίοδος επώασης;


Είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της μόλυνσης, μέχρι: α. Την ορομετατροπή (την ανίχνευση δηλ. για πρώτη φορά των αντισωμάτων έναντι του ιού στο αίμα). Κατά μέσο όρο διαρκεί 3 μήνες. β. Την εμφάνιση των πρώτων κλινικών συμπτωμάτων γ. Την εμφάνιση του πλήρους συνδρόμου AIDS. Τα (β) και (γ) μπορεί να διαρκέσουν και χρόνια.


Back to top of page

4. Ανοσολογική Ανεπάρκεια
Τι σημαίνει Ανοσολογική Ανεπάρκεια; Με ποιό τρόπο προκαλείται από τον ιό;


Ο οργανισμός του ανθρώπου διαθέτει μια τεράστια ποικιλία αμυντικών όπλων απέναντι στα χιλιάδες μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Την άμυνα αυτή την έχει αναλάβει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από διάφορες ομάδες κυττάρων και κυρίως από λεμφοκύτταρα. Το κυριότερο από τα κύτταρα αυτά, ο "αρχηγός" θα λέγαμε της "αμυντικής ομάδας" του οργανισμού, είναι το Τ4 λεμφοκύτταρο. Τι ακριβώς κάνει το κύτταρο αυτό; Μόλις κάποιο μικρόβιο εισβάλλει στον οργανισμό, αυτό είναι που δίνει το σύνθημα και στη συνέχεια συντονίζει όλες τις αμυντικές ενέργειες του οργανισμού, ώστε τελικά να σκοτωθεί ο ξένος εισβολέας. Δυστυχώς όμως, ο ιός του AIDS αποδείχθηκε ο "πονηρότερος" των ιών, και βέβαια ο πιό επικίνδυνος : μπαίνοντας στο αίμα, προσβάλλει ακριβώς αυτά τα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί σαν εργοστάσια παραγωγής νέων ιών ενώ ταυτόχρονα τα καταστρέφει. Το αποτέλεσμα είναι μοιραίο. Η άμυνα του οργανισμού καταρρέει με συνέπεια μικρόβια που σε φυσιολογικά άτομα δεν προκαλούν νόσο, σε ασθενείς με ΑIDS, να προκαλούν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες αρρώστιες.


5. HIV - είδη του ιού
Τι σημαίνει HIV; Πόσα είδη ιού υπάρχουν;


HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus, δηλ. Ιός Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Υπάρχουν 2 τύποι ιού : ο HIV 1 και ο HIV 2. Ο κυρίαρχος παγκοσμίως τύπος, είναι ο HIV 1.

6. Προέλευση ιού
Πότε και που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος; Μάθαμε τελικά από που προήλθε ο ιός;


Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 είχαν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις ανεξήγητης ανοσοκαταστολής στις βιομηχανικές χώρες. Φαίνεται ότι το AIDS είχε "κτυπήσει" και πριν το 1981 στις δεκαετίες του '70 ή και του '60 ακόμα. Στον άνθρωπο βρέθηκαν αντισώματα του AIDS σε δείγματα αίματος του 1959. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet το σύνδρομο υπάρχει από το 1954 τουλάχιστον. Αυτό αποκαλύφθηκε από την επανεξέταση οργάνων ενός 25χρονου ναύτη, ο οποίος πέθανε το 1959 από μια "μυστηριώδη" ασθένεια. Τα όργανα του ναύτη είχαν φυλαχτεί γιατί η ασθένεια που τον οδήγησε στο θάνατο ήταν άγνωστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο ναύτης εκείνος έπασχε από AIDS και θα έπρεπε να έχει μολυνθεί τουλάχιστον 5 χρόνια νωρίτερα, δηλ. το 1954. Μετά το 1978, οι σποραδικές περιπτώσεις πλήθυναν, μέχρι που τον Ιούνιο του 1981, μια σύντομη αναφορά από Αμερικανούς γιατρούς, περιέγραψε 5 περιπτώσεις πνευμονίας από το μικρόβιο Pneumocystis Carinii σε ομοφυλόφιλους του Los Angeles που προηγουμένως ήταν υγιείς. Η Pneumocystis Carinii είναι ένα μικρόβιο που ενώ σε άτομα με φυσιολογική άμυνα δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, σε άτομα με μειωμένη άμυνα και ανοσία προκαλεί σοβαρές πνευμονίες, συχνά θανατηφόρες. Σχεδόν ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκαν ανάλογα περιστατικά με κοινό χαρακτηριστικό τους την πτώση της ανοσίας του οργανισμού. Ηταν φανερό ότι ένα "μυστηριώδες" σύνδρομο", με κλινικές εκδηλώσεις που μέχρι τότε σπάνιζαν, άρχιζε να διαδίδεται επικίνδυνα μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Τον Μάιο του 1983, πρώτος ο Γάλλος Montagnier και οι συνεργάτες του, ανακοίνωναν την απομόνωση του νέου ιού σε ένα ασθενή με λεμφαδενοπάθεια στο Παρίσι.
Η αρχική πηγή του ιού φαίνεται πάντως από νεώτερα δεδομένα, ότι είναι ο χιμπαντζής.
Αυτό, ανακοινώθηκε στο τελευταίο (VI) Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς. Ο χιμπαντζής του είδους Pan Troglodytes Troglodytes, βρέθηκε στη Δυτική Ισημερινή Αφρική, στη περιοχή δηλαδή που αναγνωρίστηκε η πρώτη περίπτωση AIDS. Η ερευνήτρια Beatrice Hahn, MD, του Πανεπιστημίου της Alabama στο Birmingham, είπε ότι ο ιός πιθανόν μεταπήδησε στον άνθρωπο τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ή στις αρχές του ‘50, σαν αποτέλεσμα της ευρείας βρώσης τέτοιου κρέατος από τους ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο HIV-1 μεταδόθηκε στον άνθρωπο όταν κυνηγοί εκτέθηκαν στο μολυσμένο αίμα.
Ενώ ο HIV είναι σχετικά νέος ιός για τον άνθρωπο, οι χιμπαντζήδες, θεωρείται ότι μεταφέρουν τη δικιά τους ποικιλλία ιού – τον SIVcpv – για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, χωρίς όμως να νοσούν.
Από τη στιγμή που οι χιμπαντζήδες είναι γενετικά παρόμοιοι κατά το 98% με τους ανθρώπους, λέμε ότι εφ’ όσον βρούμε για ποιό λόγο οι μαϊμούδες αυτές δεν εμφανίζουν τη νόσο, μπορεί να βοηθηθούμε στην εύρεση του εμβολίου.

7. Kλινική συμπτωματολογία
Mε ποιά συμπτώματα πρωτοεμφανίζεται η νόσος; Πως εξελίσσεται κλινικά;


Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, διάρροιες, απώλεια βάρους καθώς και υποτροπιάζουσες στοματικές μυκητιάσεις και λοιμώξεις από έρπητα είτε απλό είτε ζωστήρα. Η πτώση της άμυνας του οργανισμού έχει επίσης σαν συνέπεια την εμφάνιση διαφόρων καρκινωμάτων, κυριότερο και χαρακτηριστικότερο από τα οποία είναι το Σάρκωμα Kaposi. Στην εξέλιξη της νόσου εμφανίζεται πληθώρα συμπτωμάτων από όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των νευρολογικών. Ετσι, επειδή ο ιός μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο και να προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, προκαλούνται προβλήματα μνήμης, αλλαγή συμπεριφοράς ή και συμπτώματα άνοιας ή και σχιζοφρένειας. Μετά από μια ανελέητη πορεία που περιλαμβάνει πολλές νοσοκομειακές νοσηλείες, επέρχεται ο θάνατος.


8. Προφύλαξη
Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε;


Λογικό είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, το μεγαλύτερο ρόλο στον αγώνα κατά του AIDS , παίζει η πρόληψη ή τουλάχιστον η επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης της επιδημίας. Απόλυτη προστασία απέναντι στο σεξουαλικό τρόπο μετάδοσης, δεν υπάρχει, εκτός βέβαια αν απέχουμε από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα ή αν έχουμε μια απόλυτα πιστή μονογαμική σχέση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα προφυλακτικά είναι ότι καλύτερο μπορούμε να συστήσουμε σήμερα. Δεν μηδενίζουν βέβαια τον κίνδυνο, εάν όμως χρησιμοποιηθούν σωστά και πάντα, η πιθανότητα μετάδοσης ελαχιστοποιείται. Θα πρέπει επίσης όλοι όσοι έχουν συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, να την τροποποιήσουν. Οι τοξικομανείς φορείς του ιού, αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης του ετεροφυλόφιλου πληθυσμού, γιατί μεταδίδουν τον ιό και στους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Στην περίπτωση αυτή πρόληψη σημαίνει χρησιμοποίηση συρίγγων μιας χρήσεως.

9. Θεραπεία - Φάρμακα
Τι θεραπείες υπάρχουν σήμερα; Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται; Φάρμακα - μέχρι τέλους '95

1. ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗΣ (Reverse Transcriptase Inhibitors)

(α) AZT (Zidovudine, 2,3-azido-thymidine, ™ caps Retrovir της Glaxo - Wellcome)

(β) DDI (Didanosine, dideoxy - inosine, ™ tabs Videx της Bristol - Myers - Squibb)

(γ) DDC (Zalcitabine, dideoxy - cytidine, ™ tabs Hivid της Hoffman La Roche)

Τα φάρμακα αυτά δρουν ως ιοστατικά, ανταγωνιζόμενα τη δράση του ενζύμου "ανάστροφη μεταγραφάση" (reverse transcriptase) του HIV. Σε μονοθεραπείες (όπως συνήθως χρησιμοποιούνταν μέχρι τα τέλη του 1995) προκαλούσαν ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών του HIV, συχνότερα μετά τους 6 πρώτους μήνες της θεραπείας. Η χορήγησή τους γινόταν σε ασθενείς με πλήρες AIDS (Full Blown Syndrome) ή σε ασυμπτωματικούς με επίπεδα CD4 λεμφοκυττάρων κατώτερα των 500 /μL.



ΙΙ. Φάρμακα - από τέλους '95 μέχρι σήμερα

1. ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗΣ (Reverse Transcriptase Inhibitors)

(α) 3TC (Lamivudine, 3-thia-cytidine, ™ tabs 3TC ή Epivir της Glaxo - Wellcome)

(β) D4T (Stavudine, ™ tabs Zerit της Bristol - Myers - Squibb)

2. ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΠΡΩΤΕΑΣΩΝ ΤΟΥ HIV (Protease Inhibitors)

(α) Saquinavir (™ caps Invirase της Hoffman La Roche)

(β) Indinavir (™ caps Crixivan της Merck)

(γ) Ritonavir (™ caps Norvir της Abbot)

Τα φάρμακα αυτής της ομάδας δρουν αναστέλλοντας πρωτεάσες του HIV. Πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Σεπτέμβριο του 1996. Χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμούς με αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης.



ΙΙΙ. Φάρμακα που αναμένονται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα 1 - 2 χρόνια

1. ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ - ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗΣ (Reverse Transcriptase Inhibitors)

(α) 1952 XW (Wellcome)

2. ΜΗ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗΣ (Non – nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitors, NNRTI)

(α) Nevirapine (Viramune)

(β) Loviride

(γ) Delavirdine

Επίσης ιοστατικά, δρουν μέσω αναστολής της ανάστροφης μεταγραφάσης του HIV. Στις κλινικές δοκιμές ως μονοθεραπεία, έδειξαν ταχύτατη ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών από την 8η εβδομάδα. Η χρήση τους όμως σε συνδυασμούς με άλλους αναστολείς φαίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

3. ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΠΡΩΤΕΑΣΩΝ (Protease Inhibitors)

(α) Nelfinavir (Agouron)

(β) VX-478 (Vertex της Glaxo-Wellcome)



IV. Συνοπτικά, τα εν χρήσει αυτή τη στιγμή φάρμακα, είναι :

A. ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗΣ (Reverse Transcriptase Inhibitors)

1. AZT (™ Retrovir)

2. DDI (™ Videx)

3. DDC (™ Hivid)

4. 3TC (™ 3TC, Epivir)

5. D4T (™ Zerit)

Β. ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΠΡΩΤΕΑΣΩΝ (Protease Inhibitors)

1. SAQUINAVIR (™ Invirase)

2. INDINAVIR (™ Crixivan)

3. RITONAVIR (™ Norvir)


V. Θεραπευτικά σχήματα

Ηδη από τον Οκτώβριο του 1995 καθιερώθηκε επίσημα και γενικεύθηκε η χρήση των συνδυασμών, ενώ οι μονοθεραπείες θεωρούνται πλέον αναχρονιστικές (Συνέδριο της European AIDS Clinical Society, EACS, Κοπεγχάγη. Οκτ. 95).

Σήμερα, χορηγούνται στους ασθενείς διπλά ή τριπλά σχήματα

Τα διπλά σχήματα, περιλαμβάνουν συνήθως:

AZT + 3TC (θεωρείται το καλύτερο από τα διπλά σχήματα)

AZT + DDI

AZT + DDC

Σε περίπτωση δυσανεξίας του ασθενούς στο ΑΖΤ, αυτό αντικαθίσταται με D4T.

Τα τριπλά σχήματα περιλαμβάνουν συνήθως δύο αναστολείς ανάστροφης μεταγραφάσης (πχ. AZT + 3TC) και έναν αναστολέα πρωτεάσης (Saquinavir, Indinavir, Ritonavir).

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ελλάδα, η θεραπευτική αγωγή με τριπλό συνδυασμό, χορηγείται σε ασθενείς πού :

α) Εχουν πλήρες AIDS (σύμφωνα με τον ορισμό CDC & WHO)

β) Εχουν CD4 < 200 /μL

γ) Εχουν ιϊκό φορτίο > 30.000 copies /ml

(Τα 3 αυτά κριτήρια είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους: αρκεί και μόνο ένα από αυτά)



Οι νεώτερες απόψεις, έτσι όπως εκφράστηκαν και στα συνέδρια του Vancuver και του Birmingham (Ιούνιος και Νοέμβριος 96), συνηγορούν υπέρ της έναρξης της αγωγής σε πρωϊμότερα στάδια, ίσως και αμέσως μετά τη διάγνωση της οροθετικότητας. Συνηγορούν επίσης υπέρ της εξ' αρχής χορήγησης - τουλάχιστον - 3 φαρμάκων.

Οι απόψεις αυτές πιθανώς δεν θα αργήσουν πολύ να καθιερωθούν ή τουλάχιστον κάποιες πλευρές τους.



VI. Κόστος αγωγής

Το κόστος της αντι - HIV αγωγής είναι υψηλό. Παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών νοσημάτων ή αυτό ορισμένων ιατρικών πράξεων (μεταμοσχεύσεις, by pass κλπ).

Συγκεκριμένα και για τα Ελληνικά πάντα δεδομένα:

Κόστος αγωγής με διπλό σχήμα : ~ 1.400.000 δρχ / έτος / ασθενή

Κόστος αγωγής με τριπλό σχήμα : ~ 2.500.000 - 2.900.000 δρχ / έτος / ασθενή



VII. Η χρήση των συνδυασμών στην αντι-HIV αγωγή

Η εισαγωγή και η καθιέρωση της χρήσης συνδυασμών στην αντιρετροϊκή θεραπεία ήταν εξέλιξη που υπαγορεύθηκε από την ανάγκη αντιμετώπισης των ανθεκτικών στελεχών του HIV, που γρήγορα και εύκολα παράγονται με τη μονοθεραπεία.

Ηδη από τα πρώτα χρόνια χρήσης του AZT επισημάνθηκε το φαινόμενο αυτό. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών επιβεβαιώθηκε και αναλύθηκε περαιτέρω. Ως απάντηση στις μεγάλου αριθμού μεταλλάξεις του HIV που οδηγούν σε ανθεκτικά στελέχη, προτάθηκε η εντονώτερη και ισχυρότερη αναστολή του με θεραπείες συνδυασμών, οι οποίες θεωρούνται πιά ως η θεραπεία του μέλλοντος.

Οι μεγάλες κλινικές δοκιμές (ACTG 175, Delta trial, NUCA 3001 A & B, NUCA 3002 A & B, CAESAR κλπ) επιβεβαίωσαν και στην πράξη την υπεροχή των συνδυασμών. Η ίδια επιβεβαίωση υπήρξε και στους εργαστηριακούς δείκτες εξέλιξης της HIV λοίωξης, όπως στο ιϊκό φορτίο όπου αποδείχτηκε ότι, επί παραδείγματι, ο συνδυασμός AZT / DDI μειώνει τον δείκτη αυτόν σημαντικά περισσότερο απ' ότι το AZT μόνο του στην οξεία λοίμωξη.

Ειδικότερα για το σχετικά νεώτερο από τα νουκλεοτίδια 3TC, απεδείχθη ότι σε συνδυασμό με το AZT όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον σχετικό κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, αλλά υπερέχει των DDI & DDC, τόσο σε ασθενείς με προηγούμενη εμπειρία αντιρετροϊκών, όσο και σε "naive" ασθενείς.

Ακόμα περισσότερο ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των trials και οι πρώτες κλινικές εμπειρίες από την χρήση των τριπλών συνδυασμών που αναφέρθηκαν πιό πάνω.

Ασθενείς σε προηγούμενη θεραπεία με AZT για περισσότερο από 6 μήνες, έλαβαν AZT / 3TC / Indinavir και ύστερα από 24 εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση του ιϊκού φορτίου κατά 2,0 logs (ήτοι, κατά 99% πτώση της συγκέντρωσης HIV-RNA στο πλάσμα).

Ασθενείς "naive" (χωρίς προηγούμενη αγωγή) που έλαβαν το τριπλό αυτό σχήμα, παρουσίασαν αντίστοιχη μείωση κατά 3,0 logs (ήτοι, πτώση της συγκέντρωσης HIV-RNA κατά 99,9%).

Οι δυνατότητες και των τριών αναστολέων πρωτεάσης σε συνδυασμούς με νουκλεοτίδια φαίνεται ότι είναι ανάλογα ισχυρές. Τις δυνατότητες αυτές για ουσιαστική μείωση στους δείκτες εξέλιξης της νόσου και βελτίωσης της κλινικής πορείας επισημαίνουν σημαντικοί ερευνητές και, κάποιοι απ' αυτούς, αρχίζουν με δικαιολογημένη αισιοδοξία να θέτουν πλέον το ζήτημα της "εκρίζωσης" (eradication) του HIV.

Απομένει βεβαίως να απαντηθεί στην πράξη το μεγάλο ερώτημα του χρόνου έναρξης της αγωγής. Πότε δηλαδή πρέπει να ξεκινά η θεραπευτική αγωγή και με πόσα (τρία ή περισσότερα) φάρμακα.



10. Εμβόλιο
Υπάρχουν ελπίδες ότι τελικά θα ανακαλυφθεί αποτελεσματικό εμβόλιο; Τι γίνεται με τις έρευνες στον τομέα αυτό;


Στον τομέα της έρευνας, και της θεραπείας καταβάλλονται προσπάθειες που δεν έχουν προηγούμενο. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με δεδομένες τις περίπου 18 εκατομμύρια λοιμώξεις που έχουν συμβεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας και την εκτίμηση ότι το έτος 2000 ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στα 30-40 εκατομμύρια, είναι καταφανής η ανάγκη για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Η ανάπτυξη όμως ενός τέτοιου εμβολίου, φαίνεται ότι θα είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διεργασία. Δύο είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστήμη στην προσπάθεια αυτή:
(α) Η έλλειψη πληροφόρησης για τις ανοσολογικές απαντήσεις που συσχετίζονται με την προστασία εναντίον του ιού και,
(β) Η μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται γενετικά.
Αυτά τα δύο προβλήματα είναι αλληλένδετα. Το πρώτο περιορίζει την ικανότητά μας να σχεδιάσουμε ορθολογιστικά εμβόλια βασισμένα σε μια συνετή επιλογή των σχετικών επιτόπων που βρίσκονται στις διάφορες ιϊκές πρωτεϊνες. Δεν ξέρουμε επίσης ποιά είναι η βιολογική και αντιγονική σημασία της μεγάλης μεταλλακτικής ικανότητας του ιού. Η ικανότητα αυτή είναι και το μεγαλύτερο κώλυμα για την ανάπτυξη εμβολίων.


ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ HIV

Το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, προκαλείται από 2 διαφορετικούς τύπους ρετροϊών: τον HIV-1 και τον HIV-2. Αλλοι συγγενικοί ιοί έχουν ανακαλυφθεί και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, και ονομάστηκαν SIV (Simian Immunodeficiency Viruses). Βρέθηκαν σε χιμπαντζήδες και στον πίθηκο macacus στην Αφρική.

Φυλογενετικές αναλύσεις των νουκλεοτιδικών αλληλουχιών των γονιδίων του φακέλλου (env) και του πυρήνα (cor), από ένα μεγάλο αριθμό HIV-1, έχουν αποδείξει την ύπαρξη τουλάχιστον 9 διαφορετικών γενετικών υποτύπων (κλάδων) του HIV-1 στους οποίους δόθηκαν οι ονομασίες από το Α μέχρι το Ι. Οι γενετικοί αυτοί υπότυποι αποτελούν την μείζονα ομάδα Μ του HIV-1 και διαφέρουν το ίδιο ο ένας με τον άλλο, αν και οι υπότυποι B και D μοιάζουν πιό πολύ μεταξύ τους. Τελευταία, σε ασθενείς από το Καμερούν, βρέθηκε και μια δεύτερη ομάδα HIV-1 μακρινής συγγένειας με τους ιούς της ομάδος Μ. Ονομάστηκε ομάδα ιών "Ο" (από το outliers). Αυτή η ομάδα είναι πολύ ετερογενής και στην πραγματικότητα μπορεί να συνιστά ένα αριθμό διαφορετικών γενετικών υποτύπων οι οποίοι πρέπει να αναγνωριστούν και να χαρακτηριστούν.

Είναι πάντως σημαντικό να τονιστεί ότι αυτοί οι γενετικοί υπότυποι ή κλάδοι, δεν είναι απαραίτητα ισοδύναμοι με αντιγονικούς ή ανοσολογικούς υπότυπους και προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιά θα μπορούσε να είναι η σχέση τους με τυχόν προστασία με κάποιο εμβόλιο.


ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ HIV

Η εκτεταμένη γενετική ποικιλλομορφία του HIV οφείλεται κυρίως στην μεγάλη συχνότητα λαθών της ανάστροφης μεταγραφάσης (reverse transciptase) του ιού με τελικό αποτέλεσμα περίπου 10 αλλαγές στο γένωμα ανά κύκλο αναπαραγωγής. Εκτός από υποκαταστάσεις, συμβαίνουν και διαγραφές και προσθήκες. Πιο εκτεταμένες είναι οι γενετικές μεταλλάξεις στο γονίδιο του φακέλλου (env) αν και μεταλλάξεις συμβαίνουν και σε άλλα γονίδια.
Ο ιός μεταλλάσεται συνεχώς και μέσα στον οργανισμό των ίδιων των ασθενών. Ενας ασθενής είναι συνήθως φορέας ενός πλήθους από στενά συγγενικές αλλά διαφορετικές ποικιλίες ιών. Η ετερογένεια αυτή δεν ξεπερνά συνήθως το 2-5% στο γονίδιο του φακέλλου. Από την άλλη πλευρά, σε ιούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, το φάσμα της γενετικής ποικιλλομορφίας εκτείνεται στο 20-30% για το γονίδιο του φακέλλου.
Εαν η ανάπτυξη της ανοσίας εξαρτάται από την μεταβλητότητα των HIV αλληλουχιών, τότε η ανάπτυξη του εμβολίου θα γίνει ένας κινούμενος στόχος και συνεχώς θα απαιτείται η προσαρμογή του, όπως στην περίπτωση του εμβολίου της γρίππης.
Σαν να μην φτάνουνε αυτά, πρόσφατες έρευνες έχουν δώσει ενδείξεις ότι συμβαίνει στο οργανισμό (in vivo) γενωμικός ανασυνδυασμός με αποτέλεσμα τη δημιουργία βιολογικά ενεργών ιών με γένωμα - μωσαϊκό. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει έτσι την γεννετική ποικιλλομορφία του HIV. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μια ενεργός λοίμωξη με ένα στέλεχος ιού, δεν προσφέρει απαραίτητα προστασία έναντι της λοίμωξης με ένα άλλο στέλεχος του ιού.
Πειράματα πάντως με εμβόλια από ζώντες - εξασθενημένους SIV στους macacus επιτρέπουν μια αισιοδοξία στον τομέα αυτό.


ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να βρεθεί κάποιο προληπτικό εμβόλιο, λίγη συμφωνία υπάρχει για το ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του εμβολίου (-ων), τον τύπο της ανοσολογικής απάντησης που θα προκαλεί και πότε και πως θα προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές σταδίου ΙΙΙ (phase III trials, δοκιμές δηλ. της αποτελεσματικότητας στον άνθρωπο).
Ορισμένοι διατείνονται ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα και ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε δοκιμές σταδίου ΙΙΙ, πριν κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τις ανοσολογικές διεργασίες. Αλλοι, ισχυρίζονται ότι μερικά από τα ήδη υπάρχοντα υποψήφια εμβόλια (που βασίζονται σε ανασυνδυασμένες πρωτεϊνες του φακέλλου), προκάλεσαν ικανοποιητική ανοσία στους χιμπαντζήδες που δοκιμάστηκαν, ήταν ασφαλή και ανοσογόνα σε ανθρώπους σε δοκιμές σταδίου Ι/ΙΙ και επομένως είναι κατάλληλα για δοκιμές σταδίου ΙΙΙ.
Μια από τις ανοσολογικές διεργασίες που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο της έρευνας, είναι και η μείωση του ιϊκού φορτίου που ακολουθεί τα αρχικά υψηλά επίπεδα ιαιμίας, διεργασία χαρακτηριστική των πρωτοπαθών λοιμώξεων. Η μείωση αυτή, συμπίπτει με την εμφάνιση των HIV ειδικών CD8+ κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων (πριν την εμφάνιση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων).
Μια άλλη προσέγγιση, προήλθε από την μελέτη των χρόνιων μή - εξελισσόμενων φορέων (ατόμων δηλ. που είναι για πολλά χρόνια φορείς, χωρίς να έχουν νοσήσει). Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα ιαιμίας, φαίνεται να είναι οι πιό σημαντικοί προγνωστικοί δείκτες για την παρατεταμένη επιβίωση των μολυνθέντων. Αλλα άτομα που μελετώνται, είναι αυτά που φαίνεται να μη μολύνονται παρά τις συχνές ή/και τις εκτεταμένες επαφές με τον ιό (είτε με την περιγεννητική είτε με την σεξουαλική οδό μετάδοσης). Σ' αυτές τις περιπτώσεις έχει προταθεί ότι μια τέτοια "αντίσταση" οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλο-ανοσοποίηση σε κυτταρικά αντιγόνα ή σε φυσική επίκτητη κυτταρική ανοσία, σαν αποτέλεσμα έκθεσης σε υπολοιμωξιογόνες δόσεις ιού.
Επίσης, αντισώματα που είτε χορηγήθηκαν παθητικά είτε δημιουργήθηκαν ενεργητικά μετά από εμβολιασμό με υποψήφια εμβόλια, προστάτεψαν από τη λοίμωξη πειραματόζωα, δείχνοντας ότι και τα εξουδετερωτικά αντισώματα παίζουν και αυτά το δικό τους ρόλο. Εχει υποστηριχτεί ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, πρέπει να προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων έναντι διαμορφωμένων επιτόπων που βρίσκονται στα ολιγομερή gp120 μόρια. Και εδώ υπάρχουν άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη ανοσίας.
Από το 1987, έχουν δοκιμαστεί πάνω από 21 εμβόλια εναντίον του HIV-1. Δύο υποψήφια εμβόλια που χρησιμοποιούν τα ανασυνδυασμένα μόρια rgp120MN και rgp120SF2 (Subunit Recombinant Envelope Vaccines) βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών ΙΙ στις ΗΠΑ σε 300 υγιείς εθελοντές.
Τα εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς υπόσχονται αρκετά, αλλά έχουν κάποιο ρίσκο όταν θα πρέπει να δοκιμαστούν σε ανθρώπους.
Μια άλλη κατηγορία εμβολίων είναι αυτή που χρησιμοποιεί τα συνθετικά V3 πεπτίδια. Οι μελέτες εδώ βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής καμμιά χώρα δεν έχει προχωρήσει σε δοκιμές σταδίου ΙΙΙ. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα γίνει σύντομα, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι δοκιμές αυτές θα αποτελέσουν μια τεράστια επιστημονική και κοινωνική πρόκληση. Θα κοστίσουν πολύ και θα είναι μακρόχρονες. Ομως, με 15000 νέα κρούσματα κάθε μέρα, είναι μια επιτακτική ανάγκη.


11. Στοματικό sex
Είναι ασφαλές το στοματικό sex ;


Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός του AIDS έχει βρεθεί και στα υγρά του κόλπου των γυναικών, αλλά και στο σπέρμα και στο προστατικό υγρό (το πρώτο διαφανές υγρό που βγαίνει) των ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμενοι σε επαφή με τις σεξουαλικές εκκρίσεις ενός συντρόφου που είναι μολυσμένος (-η), εκτιθέμεθα σε κάποιο κίνδυνο. Συνιστούνται λοιπόν ανεπιφύλακτα μέτρα ασφαλείας.

12. Φιλί
Πόσο ασφαλή είναι τα φιλιά στο στόμα;


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο ιός του AIDS δεν βρίσκεται στο σάλιο ή βρίσκεται σε απειροελάχιστες ποσότητες. Οταν δύο "υγιή" στόματα φιλιούνται, ακόμα κι όταν η γλώσσα εισέρχεται βαθιά στο στόμα του άλλου, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.
Ομως, ο καθένας μας έχει φορές που παρουσιάζει αιμορραγία από τα ούλα ή κάποια μικρή πληγή στα ούλα. Μερικοί δε, το έχουν αυτό πολύ συχνά. Αν αυτό ισχύει και για τους 2 που φιλιούνται και περάσει αίμα από το στόμα του ενός στο στόμα του άλλου, τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Πάντως δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις πιθανότητες αυτές.

13. Τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνω όταν βρίσκομαι σε bar ή club ;

Μερικά από τα άτομα που συναντάς στα clubs, βρίσκονται εκεί κάθε βράδυ και έχουν πάει με πολλούς άλλους πριν από σένα. Ο οποιοσδήποτε λοιπόν από αυτούς μπορεί να είναι φορέας του ιού ή κάποιου άλλου αφροδίσιου νοσήματος.
Εάν πίνεις πολύ αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά και είσαι "high", μπορεί να επηρεαστεί η σωστή κρίση σου για πολλά πράγματα και φυσικά και για το sex. Πρόσεξε λοιπόν: όταν είσαι "high" κινδυνεύεις να μολυνθείς. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς προφυλακτικά, μπορεί να μην είσαι αρκετά νηφάλιος ώστε να τα χρησιμοποιήσεις σωστά.


14. Μετάδοση από τη μάνα στο παιδί - πιθανότητες
Ποιές είναι οι πιθνότητες να μεταδώσει τον ιό μια μητέρα στο νεογέννητό της;


Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού (με τα κολπικά υγρά) ή με τον θηλασμό. Παρ' όλα αυτά η φύση φαίνεται να προστατεύει πολύ τα παιδιά (απίστευτα θα λέγαμε). Ετσι οι πιθανότητες να μολυνθεί ένα παιδί που γεννιέται από μιά μάνα που είναι φορέας ή ασθενής, κυμαίνονται από 7 - 39 % (Μέσος Ορος=12,9%).

15. Εργαστηριακή διάγνωση
Πως γίνεται η διάγνωση και τι εξετάσεις απαιτούνται;


Η διάγνωση γίνεται με μια ειδική εξέταση αίματος που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν. Επίσης, μιας και τέτοια εξέταση γίνεται στο αίμα όλων των αιμοδοτών, κάποιος που είναι εθελοντής αιμοδότης, θα ειδοποιηθεί αμέσως σε περίπτωση που βρεθεί θετικός για τη νόσο.

16. Ποιές είναι οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος κατά τη σεξουαλική πράξη; (με μία φορά)

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος κατά την σεξουαλική πράξη είναι άγνωστη, δεν πρέπει όμως να είναι ψηλή. Σ' αυτό συνηγορεί και η παρατήρηση ότι το 50% των γυναικών που συζούν με οροθετικό άνδρα και έχουν μαζί του κανονικές σεξουαλικές σχέσεις, δεν μολύνονται από τον ιό. Για ποιό λόγο το άλλο 50% δεν μολύνεται, είναι άγνωστο (πιθανώς, έχει σχέση με το είδος των σεξουαλικών πράξεων, την ατομική ευαισθησία και τα προφυλακτικά μέτρα).

17. Τρύπημα με βελόνα
Πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος που τρυπήθηκε με βελόνα που περιέχει μολυσμένο αίμα;


Εχουν αναφερθεί περιστατικά για ιατρούς ή νοσοκόμες που μολύνθηκαν από τρύπημα βελόνας. Είναι όμως ελάχιστες περιπτώσεις. Κάποιες μελέτες, έχουν υπολογίσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τυχαίο τρύπημα βελόνας στο 0,3 % , με λίγα λόγια στους 300 γιατρούς ή νοσοκόμες που θα τρυπηθούν, μόνο ένας ή μία θα μολυνθεί. Είναι πολύ πιο εύκολο να μολυνθεί κάποιος από τον ιό της Ηπατίτιδος Β.