Wednesday, February 27, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Το αφιερωμα αυτο ηθελα απο ημερων να το κανω,αλλα λογω των γεγονοτων με το Σκοπιανο(Περισσοτερα για το θεμα:http://fwnhellinwn.blospot.com)πηγε πισω.Αφιερωμα λοιπον στους μεγαλους ερμηνευτες του λαικου μας τραγουδιου οπως ο Στελιος Καζαντζιδης,ο Μανωλης Αγγελοπουλος,ο Σπυρος Ζαγοραιος,ο Βαγγελης Περπινιαδης,ο Πετρος Αναγνωστακης,η Γιωτα Λυδια,η Καιτη Γκρευ,η Ριτα Σακελλαριου,η Πολυ Πανου,ο Μιχαλης Μενιδιατης και πολλοι αλλοι.Αλλα,επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχια,παμε να τους απολαυσουμε: ΖΙΓΚΟΥΑΛΑ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ/ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ: E ΝΤΕ ΛΑ ΜΑΓΚΕΤ ΝΤΕ ΒΟΤΑΝΙΚ-ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ: ΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΕΣΥ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΝΝΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ(LIVE ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ): ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΖΑΡΙΑ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ: ΤΑΜΠΑ-ΤΟΥΜΠΑ/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ: Σ'ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΩ-ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΥ: ΦΥΓΕ ΛΟΙΠΟΝ,ΜΗ ΣΤΕΚΕΣΕ-ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΕΣΜΟΥ ΑΚΟΜΑ-ΡΙΤΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: ΔΕ ΜΕ ΠΟΝΑΣ,ΔΕ Μ'ΑΓΑΠΑΣ-ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ/ΡΙΑ ΚΟΥΡΤΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΙΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ(ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)-ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: ΜΕ ΞΥΠΝΑΣ ΧΑΡΑΜΑΤΑ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ/ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΗΚΑ-ΘΑΛΕΙΑ: ΜΗ ΜΕ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΗ-ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ/ΝΙΤΣΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ(ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ):

Saturday, February 23, 2008

ΑΙΣΧΟΣ!!!ΚΑΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ!!!


Ντροπη!!!Την ωρα που οι Αλβανοι διεκδικουν περιουσιες μεχρι και το Ριο Αντιρριο(!)και ετοιμαζουν κομμα στην Ελλαδα με απωτερο σκοπο την ενταξη στο Ελληνικο Κοινοβουλιο(!)καποιοι-δικοι μας-ανεγκεφαλοι Ιστορικοι πανε να ηρωωποιησουν τους στυγνους δολοφονους και συνεργατες των Γερμανων επι κατοχης,Τσαμηδες!!!Ε,οχι ρε!!Αυτο παει πολυ!!Αλλα πριν παω παρακατω,ξερουμε τους Τσαμηδες?Αν οχι τοτε δειτε το ακολουθο βιντεο: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ!): Και προχωραω στο θεμα του Σκοπιανου:Δειτε τι προτεινει ο Υπουργος εξωτερικων των Σκοπιων. ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:ΑΛΛΑΞΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΑΣ!!!: ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ(!): ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ!ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,ΔΟΛΟΦΟΝΟ!(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!: Οσο ομως κι αν το θελετε κουφαλες η Μακεδονια ειναι Ελληνικη και θα ειναι μεχρι να αφησει την τελευταια του πνοη κι ο τελευταιος-ακομα-Ελληνας!!!Δειτε το παρακατω βιντεο και θα καταλαβετε: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ!!!: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!!: ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ):ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!!!: Τελειωνοντας θα ηθελα να επαναλαβω τα λογια του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ:ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!!!!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!!!

Monday, February 18, 2008

XIONAKI. . . .

Ειδαμε ασπρη μερα καλε!Χιονησε και το στρωσε!Αν ημουν ο Fred flinstoon θα ελεγα:Γιαμπα νταμπα νταμπα ντουουουο!!Κι αν ημουν ο Ομηρος Σιμπσον θα ελεγα:yeeee!!!!Ωρα λοιπον να το.....στρωσει(!)και στο kinwniawramiden!Λευκες εικονες λοιπον: Το λευκο σεντονι της φυσης:
Κι ομως ειναι αμαξι απο κατω και δεν ειναι στην Φλωρινα,αλλα στην Καλλιθεα!:
Δρομος...Οχι στην Αλεξανδρουπολη αλλα στην Καλλιθεα!:
Το απολυτο λευκο!.....:
Το λευκο σεντονι της φυσης Νο2: Xιονανθρωπος στην Ακροπολη(19/2/2008): Σταλακτιτες στην Πλακα(19/2/2008): Σταλακτιτες-Γιγας στην οδο Βακχου,στην Πλακα(19/2/2008): Η παγωμενη οδος Επιμενιδου στην Πλακα(19/2/2008): Χιονοσκυλος στο λοφο Φιλοπαππου(19/2/2008): Λευκο τοπιο στο λοφο Φιλοπαππου(19/2/2008):
Υστ:Ειχα κανει και χιονανθρωπο αλλα καποιος τσογλανος μου τον"κατεδαφισε"!Γκρρρ!Λετε να το θεωρησε αυθαιρετο κτισμα ο Σουφλιας και να τον κατεδαφισε?!Χι,χι,χι!Θα εβγαζα κι αλλες φωτο αλλα με πουλησε η φωτ.μηχανη!Εμεινε απο μπαταρια.Θα σας βγαλω αυριο απο την Ακροπολη(αν βρω χιονι,που πιστευω να βρω.).

Thursday, February 14, 2008

6,8 R ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ! Η ΟΜΑΔΑ ΒΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ!

Η ομαδα ΒΑΝ με επικεφαλη τον σεισμολογο κ.Βαρωτσο ειχε προβλεψει τον σημερινο σεισμο της ταξεως 6,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ,στην Καλαματα!Παραθετω το σχετικο δημοσιευμα του Εθνους της Κυριακης: ΕθΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,10/2/2008:Νέα ειδοποίηση-έκθεση της ομάδας ΒΑΝ, για επικείμενο μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, με βάση σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, αναρτήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου στη βάση δεδομένων «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.
Πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ

Το επιστημονικό συμπέρασμα από τα δύο ισχυρά, προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα «SΕS», που έχει καταγράψει το δίκτυο ΒΑΝ στις 10 Ιανουαρίου στην Πάτρα και στις 14 Ιανουαρίου στον Πύργο, είναι ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναμένουμε ισχυρό σεισμό, μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ!
Πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ

Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, με συντονιστή τον καθηγητή Ακη Τσελέντη, βρίσκονται σε συναγερμό, περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο, παρακολουθώντας συνέχεια σεισμικές παραμέτρους, καθώς και μετρήσεις από τα όργανα του δικτύου.

Η υπό μελέτη περιοχή περιλαμβάνει ένα παραλληλόγραμμο που καλύπτει το βόρειο, σχεδόν μισό, δυτικά της Πελοποννήσου, τον Κορινθιακό Κόλπο, μέρος των Επτανήσων, καθώς και μια ζώνη από τη Στερεά Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Νοεμβρίου, στη βάση δεδομένων του Cornell, ο καθηγητής Παν. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είχαν καταθέσει καταγραφές που ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου που έδειχναν σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τελικά τα 6,5 του Λεωνιδίου.

Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μια 14σέλιδη αναφορά «SΕS» (Seismic Electric Signals) στο Cornell, που υπογράφουν o καθηγητής Π.Α. Βαρώτσος με τους συνεργάτες του Ν.Β. Σαρλή και Ε.Σ. Σκόρδα.

Η ανάλυση
Είναι το πανεπιστήμιο όπου η ομάδα ΒΑΝ στέλνει πλέον τις επιστημονικές αναφορές της όποτε έχει από τα όργανα του δικτύου της καταγραφή σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Και αυτό γιατί στη χώρα μας κατά το παρελθόν, όσες φορές κοινοποιήθηκαν αρμοδίως μελέτες-προβλέψεις του ΒΑΝ δεν έτυχαν της αναμενόμενης προσοχής.

Η αναφορά που στάλθηκε πριν από 9 ημέρες έχει ήδη περιληφθεί στο «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου. Το περιεχόμενό της είναι μια εκτενής ανάλυση, που στο πρώτο μέρος αναφέρεται στις 4 περσινές προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ, με παράθεση όλων των σχετικών στοιχείων με προσεισμικά σήματα και χάρτες, ενώ δίνει παράλληλα και την επιβεβαίωση των προβλέψεων, με τους σεισμούς που ακολούθησαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων έως και μερικών μηνών.

Η τελευταία πρόγνωση, που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου, δεν αφορά τους «δίδυμους» σεισμούς της 4ης Φεβρουαρίου. Και αυτό επειδή τόσο το «SΕS» όσο και ο σεισμός αναλύονται με πλήθος μετρήσιμα στοιχεία και λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράμετροι, ώστε οι επιστήμονες της ομάδας ΒΑΝ να έχουν ασφαλή συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά της αντιστοιχίας μεταξύ των σημάτων της πρόβλεψης και του σεισμού, που επαληθεύει την πρόβλεψη.

Οι σεισμοί της Πάτρας
Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Ακης Τσελέντης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αμέσως μετά την εκδήλωση των λεγόμενων «δίδυμων» σεισμών της 4ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο τη Χαλανδρίτσα Αχαϊας, υπήρξε αντίστοιχο σήμα από την ομάδα ΒΑΝ, που επίσης είχε σταλεί στο Cornell.

Στο νέο σήμα αυτό, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι στις σελίδες 11 και 12 γίνεται λόγος για τα νέα σήματα που κατέγραψαν οι σταθμοί ΒΑΝ, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στην Πάτρα και τον Πύργο. Ειδικότερα, προκύπτει από τις παραπομπές σε συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα, όπως το υπ αριθ. 9 και 13, ότι μελετάται μια περιοχή που περιλαμβάνει Πάτρα, Ολυμπία, Δυτικό Κορινθιακό, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ μελετάται και η ευρύτερη νοτιότερα περιοχή.

Τα σεισμικά σήματα (ses)
όπως καταγράφηκαν και συμπεριλήφθηκαν στην αναφορά που έστειλε στο πανεπιστήμιο Cornell η ομάδα ΒΑΝ, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται σεισμός μεγαλύτερος από 6 Ρίχτερ.

Βάζουν τέλος στις δονήσεις στα... παράθυρα των καναλιών
Τέλος στον «πόλεμο των σεισμολόγων στα παράθυρα της TV. Υστερα από πολύχρονες προσπάθειες και αντιπαραθέσεις, οι ειδικοί επιστήμονες ανά τη χώρα θα διαθέτουν ένα κοινό σύστημα υπολογισμού των σεισμών και θα αποδέχονται μια κοινή ανακοίνωση για τα χαρακτηριστικά του.

Ενα μεγάλο έργο ύψους 2,4 εκ. ευρώ βρίσκεται υπό εξέλιξη με στόχο να ομογενοποιήσει όλο το ελληνικό σεισμολογικό δίκτυο. Στο πρόγραμμα μετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας και Θεσσαλονίκης και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα βρίσκεται η βάση του συστήματος. «Στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο. Να έχουμε όλα τα δεδομένα όλων των σταθμών και να φτάνουν σε όλους μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μακρόπουλος καθηγητής του Παν. Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

75 σεισμογράφοι
«Θα ενοποιηθούν για τη δημιουργία ενός δικτύου τηλεπικοινωνίας και υπολογιστών, όπου θα συνεργάζονται 75 σεισμογράφοι. Εκεί θα έρχονται όλα τα γεωδυναμικά σήματα (μέσω Ιντερνετ ή δορυφορικά από τον Hellas sat) και θα τα παραλαμβάνουν όλοι μέσα από ειδικά προγράμματα αυτόματου υπολογισμού του επικέντρου. Ετσι θα βγαίνει κοινό ανακοινωθέν με υπεύθυνο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ένα από τα πανεπιστήμια εκ περιτροπής.

Υπογράψαμε και μια κοινή δήλωση, ένα μεμοράντουμ αλληλοκατανόησης για να πάψει ο πόλεμος στα παράθυρα», λέει με χιούμορ ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές προκύπτουν επειδή δεν χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο μοντέλο ταχυτήτων για τη μέτρηση της ταχύτητας του σεισμικού κύματος.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
jkritikos@pegasus.gr

Πρότυπο πρόβλεψης σεισμών στην Ιαπωνία η μέθοδος ΒΑΝ
Η θεωρία η οποία θέλει τα «ηλεκτρομαγνητικά κύματα» να «προλέγουν» επερχόμενες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο της δημοσιότητας στην Ιαπωνία όπου αντιμετωπίζεται ως «ένας σχεδόν μεσσιανικός τρόπος πρόβλεψης σεισμών», σύμφωνα με την έκδοση «Japan Τoday».

Το Ινστιτούτο Φυσικών και Χημικών Ερευνών «RΙΚΕΝ» φέρεται να «εισήγαγε» στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μία μέθοδο πρόβλεψης σεισμών από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Οι Ιάπωνες συνεργάζονται με τον Παναγιώτη Βαρώτσο από το 1997, ενώ από το 1996 και μετά, επένδυσαν περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια ευρώ σε επιστημονικά project τύπου ΒΑΝ. Συνολικά η χώρα επενδύει περί τα 100 εκατ. δολάρια ετησίως στην ανάπτυξη μεθόδων πρόβλεψης σεισμών.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Ιάπωνα Σεϊγια Ουγιέντα από το Ερευνητικό Κέντρο Πρόβλεψης Σεισμών στο Πανεπιστήμιο Τοκάι, φέρεται να κατάφερε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ΒΑΝ να προβλέψει ορθώς σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου στη χερσόνησο Ιζου.

Οι Ιάπωνες θαυμάζουν τόσο τον Βαρώτσο ώστε τον έκαναν μέχρι και ήρωα σε κόμικς manga.

Το ερευνητικό κέντρο
Η Ιαπωνική Επιστημονική και Τεχνολογική Υπηρεσία (JST) θεωρεί πως η «πρόβλεψη σεισμών είναι δυνατή». Το Ερευνητικό Κέντρο Πρόβλεψης Σεισμών (EPRC) λειτουργεί στη χώρα από το 1994. Παρόμοιο ερευνητικό κέντρο λειτουργεί και στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ενώ στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρόβλεψη Σεισμών (CCEP) κράτος και πανεπιστήμια συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες και δημοσιεύοντας δύο εκθέσεις κάθε χρόνο.

Η Ιαπωνία περιμένει έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2010.

Γ. Σκαφιδας Παραθετω τωρα σχετικο πινακα,με τον οποιο αποδικνυεται η προβλεψη κι αλλων σεισμων,οι οποιοι και εγιναν:
Εδω παραδεχονται ακομα και οι Ιαπωνες τον Καθηγητη κ.Βαρωτσο και τολματε εσεις κυριε Παπαδοπουλε(προεδρος Ο.Α.Σ.Π)να μην τον παραδεχεστε εσεις?!Ντροπη σας κ.Παπαδοπουλε! Αλλα ξεχασα:Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη,οπως ελεγε και ο ηθοποιος Σπυρος Καλογηρου σε καποιον ρολο του.Και ποια λεφτα εννοω?Μα τις επιχορηγησεις απο το κρατος που παιρνετε κ.Παπαδοπουλε εσεις και η ομαδα σας!Και καιγεστε γιατι αν αποδειχθει οτι μπορουν να προβλεφθουν οι σεισμοι και πως η ομαδα ΒΑΝ εχει δικιο,τερμα η μασα απο το κρατος!Και τερμα η μασα διοτι τοτε θα επιχορηγηθει η ομαδα ΒΑΝ και οχι εσεις!Ντροπη κ.Παπαδοπουλε.Υποτειθετε οτι ειστε στην θεση που ειστε για να προστατευεται τον Ελληνα πολιτη απο ενδεχομενους σεισμους και οχι για τα τσεπωνεται χοντρα!Αν δεν εχετε τα κοτσια κ.Παπαδοπουλε να πειτε στον κοσμακη την αληθεια,να παραιτηθητε!Να παραιτηθητε αν εχετε λιγο-ακομα-φιλοτιμο,γιατι αν δεν μας λετε την αληθεια,τοτε μας ειστε λιαν επιεικως αχρηστος και επειδη στην Ελλαδα εχουμε πηξει απο αχρηστους σε παμπολλους τομεις,δεν χρειαζομαστε αλλους!Και αν και παλι αναρωτιεστε για ποια λεφτα μιλαω,οριστε: Με 19 εκατ. χρηματοδοτεί η Γ.Γ.Ε.Τ. τη σεισμική έρευνα στην Ελλάδα
Πολλά εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τη σεισμική έρευνα, την κατανόηση των φαινομένων, την ανάπτυξη υποδομών για την παρακολούθηση των σεισμών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούν.
Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Ε.Τ. αναφέρει τη χρηματοδότηση 81 ερευνητικών έργων με συνολική δαπάνη 19.253.454,23 ευρώ. Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι «η προαγωγή και διάδοση των ερευνών στον τομέα των σεισμών, προκειμένου τα πορίσματα που προκύπτουν να συνεισφέρουν στη γνώση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων τους».
Αυτα.....

Friday, February 8, 2008

8/2/1981-8/2/2008:27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ-7:ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...


8/21981 Μια μαυρη μερα,που ομως ξεκινησε ηλιολουστη και τιποτα δεν προμηνυε το τι προκειτε να συμβει.Μια μερα χαρας που ομως εξελιχθηκε σε τραγωδια και θρηνο.Ομως ας δουμε τι συνεβη τοτε: Εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία της Θύρας 7. Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1981, όταν τους πανηγυρισμούς για την ευρεία σε έκταση νίκη επί της ΑΕΚ διαδέχθηκε ο θρήνος για το θάνατο 21 ανθρώπων. Το γκολ του Νίκου Βαμβακούλα στο 84ο λεπτό οδήγησε πολλούς φιλάθλους προς την έξοδο για να προλάβουν να κάνουν τον γύρο του γηπέδου και να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους έξω από τα αποδυτήρια. Στις 16:58 ο χρόνος σταματά. Κάποιος γλιστρά και ακολουθεί ένα ανθρώπινο ντόμινο με τραγική κατάληξη. Η πόρτα της θύρας-που έπρεπε να είχε ανοίξει αρκετή ώρα πριν-παραμένει ερμητικά κλειστή, με συνέπεια δεκάδες φίλαθλοι να καταπλακώνονται μεταξύ τους.

Το χρονικό της τραγωδίας


17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να «ξεριζώσουν» ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30 Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45 Χρειάζεται να «μπλοκάρουν» το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι... Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 21...

20:15 Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00 Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15 Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γινόντουσαν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά - σιγά από τα δύο νοσοκομεία

Τα ελληνικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι ένοχοι δεν υπήρξαν και οι συγγενείς των θυμάτων δεν ένιωσαν ποτέ την ελάχιστη δικαίωση της τιμωρίας κάποιου υπεύθυνου.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Θύρας 7 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 12:00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο “Μνημείο Θυμάτων της Θύρας 7”, ενώ το «παρών» θα δώσουν οι διοικήσεις, τα τεχνικά τιμ και αθλητές των τμημάτων του Ολυμπιακού.

Τα θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχάς (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών) ΒΙΝΤΕΟ:ΘΥΡΑ-7,8/2/1981 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Ακολουθει η ιστορια του Σπυρακλα(Σπυρος Λεωνιδακης).Ενος απο τα θυματα της θυρας-7,που εχασε την ζωη του μολις στα 18 του χρονια....
Για τον Σπύρο, ο θάνατός του μέσα στο Καραϊσκάκη έμοιαζε με την υπέρτατη θυσία εν ώρα καθήκοντος.
«Πάμε ρε Σπυράκι να πιούμε καμία μπυρίτσα και να πειράξουμε καμία ψόφια», του έλεγα. «Τι λες ρε Μανωλιό, μυαλό κουκούτσι έχεις !
Ο θρύλος παίζει και εσύ μου λες για γυναίκες. Άσε με ρε, είμαι μικρός ακόμα για τέτοια. Έχω καιρό…», έλεγε. Όλοι νομίζαμε ότι είχε καιρό να ζήσει τη ζωή του, να χαρεί τον Ολυμπιακό του. Οι οικογένεια του, οι φίλοι του, όλοι μας . Κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ή έστω να περάσει από το μυαλό του αυτό που θα γινότανε εκείνη την μέρα και τι παγίδα μας είχε στήσει ο θάνατος…η θύρα θανάτου.

Εγώ, ο Μανωλιός, 18 χρόνων τότε , Ολυμπιακός με τις ώρες μου, είχα τον Σπύρο να με βάζει σε τάξη (όπως έλεγε) και να μου θυμίζει ποια είναι η θέση μας και που έπρεπε να είμαστε όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός…
Το Σάββατο, στις 7/2, δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ. Μαζευτήκαμε στο λιμάνι, με μια μπύρα στο χέρι μέχρι το πρωί. Ξεχαστήκαμε με την κουβέντα, είχε φάει τότε μεγάλο κόλλημα με τον Γαλάκο. Όλο για αυτόν μιλούσε, ήταν τρελός και παλαβός για εκείνον. «Αύριο θα πάω, σίγουρα πράγματα!
Να τον φιλήσω, να τον ακουμπήσω απλά , και μετά δεν θα πλυθώ μέχρι την άλλη Κυριακή...», έλεγε. «Δεν με χωράνε τα παπούτσια μου όταν τον βλέπω, θέλω να τα βγάλω και να τρέξω προς το μέρος του. Είναι ο θεός ο ίδιος!» μονολογούσε. «Μη βλαστημάς ρε Σπύρο», του έλεγα εγώ ο αφελής...

Πήγαμε σπίτι με τα πόδια, θυμάμαι. Από τον Πειραιά μέχρι το Χαλάνδρι, με την κουβέντα δεν καταλάβαμε τον ποδαρόδρομο. Την άλλη μέρα ο Σπύρος σήκωσε πυρετό.
«Μας πήρε το αεράκι ρε Σπύρακλα», του είπα. Η κυρα Κατερίνα το θεώρησε απίθανο να σηκωθεί να πάει στον αγώνα. «Άστη να λέει, δεν χάνω τον αγώνα με τη χανούμισσα εγώ και πεθαμένος θα πάω!». Θεέ μου, τι κουβέντα...

Ξεκινήσαμε από τις 11 να κατηφορίζουμε. Όλοι οι δρόμοι ντυμένοι στα κόκκινα οδηγούσαν προς μια κατεύθυνση: Στο Καραϊσκάκη. Σε όλη τη διαδρομή, ο Σπύρος ήταν χαμένος, όπως πάντα πριν από κάθε αγώνα, τραγούδαγε και μίλαγε μόνος του.
«Φτάσαμε Μανωλιό, φτάσαμε! Κοίτα το, κοίτα το, είναι παράδεισος! Παράδεισος για εμάς και κόλαση για τους άλλους», του είπα και μας έπιασαν τα γέλια.

Στις 12 ήμασταν ήδη μέσα, θύρα 7, όπως πάντα. Οι φωνές, τα τραγούδια, τα πανό, σε βάζανε αμέσως στο κλίμα. Τίποτα, μα τίποτα δεν έδειχνε ότι τα γέλια θα μετατραπούν σε κραυγές πόνου και αγωνίας και ο Χάρος θα σκέπαζε με την κατάμαυρη σκιά του το φαληρικό στάδιο...
Όταν βγήκε η ομάδα, το γήπεδο άλλαξε μορφή. Τα συναισθήματα δεν μπορούσαν να περιγραφούν με λόγια, οι καρδιές μας χτυπούσαν δυνατά, όλων ,όλων μας... Έβλεπε ο καθένας μας στο πρόσωπο του άλλου, σαν να κοιτούσαμε μέσα από γυαλί, την αγάπη του για την ομάδα. Για τους παίκτες, το γήπεδο, για όλα. Τα πάντα για τον Ολυμπιακό.

Ο Σπύρος είχε ήδη εξαφανιστεί από δίπλα μου. Μετά από κάποια λεπτά, τον είδα πάνω στο κάγκελο να φωνάζει: «Γαλάκο είσαι ένας και μοναδικός!». Όλοι τραγουδούσαμε, όλοι ζούσαμε κάτι το απίθανο. Μα ο χάρος παραμόνευε…
Τα λεπτά άρχισαν να κυλούν. Το τόπι χανότανε μέσα στα πόδια των παιχταράδων μας. Ένα γήπεδο «στο πόδι», χωρίς σταματημό, ένα γήπεδο κόλαση.
Μετά από το 3ο λεπτό του παιχνιδιού, με ένα τρομερό κατέβασμα που έκανε ο Γαλάκος, έβαλε το πρώτο του γκολ. Αυτό ήταν. Το γήπεδο πήρε φωτιά και μαζί με αυτό και η καρδιά του Σπύρου, ο οποίος γκρεμοτσακίστηκε από το κάγκελο μέσα στα πανηγύρια. Το κεφάλι του άνοιξε, αλλά ποιος έδινε σημασία. Ούτε ο ίδιος. Μέσα στα αίματα φώναζε: «Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ Ο-ΛΥ-ΜΠΙ-Α-ΚΟΣ»!

«Ρε Σπύρακλα, πρόσεχε ρε. Θα σκοτωθείς ρε φίλε».
«Υπάρχει πιο γλυκός θάνατος ρε??? Να σου πω εγώ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»…
Τέλος του ημίχρονου.
«Έλα να κάτσεις λίγο κάτω ρε τρελέ».
«Κακομοίρη μου, αν σε δει η κ. Κατερίνα έτσι, θα σου το κόψει το γήπεδο μια και καλή! Δεν πρέπει να δει την κεφάλα σου σπασμένη ,ρε».
«Καλά ρε, θα δούμε μετά τι θα κάνουμε, όχου...»

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε και ο Σπύρος έμεινε τελικά μαζί μου, δεν αισθανότανε και πολύ καλά. Όταν, όμως, ο Γαλάκος ξανακάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα, ανέβηκε πάλι στα κάγκελα και χοροπήδαγε σαν το κατσίκι...
«Οικονομόπουλε, να τον προσεχείς αυτόν, θα σου καρφώσει κι αλλά!», έλεγε στον τερματοφύλακα.

Τα γκολ διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η καρδιά μας είχε βγει από τη θέση της και έκανε και αυτή τις βόλτες της μέσα στο γήπεδο. Ο Κουσουλάκης και ο Ορφανός είχαν ήδη βάλει από ένα γκολ.
Το σκορ ήταν 4-0 και το γλέντι φούντωνε, γλέντι που έγινε ακόμα πιο ξέφρενο έπειτα από την τρελή κούρσα του Βαμβακούλα και το 5-0. Το Όνειρο που ζούσαμε, ένα πραγματικό γεγονός πλέον, έφτασε στην αποκορύφωση του όταν ο Μάικ Γαλάκος στο 84' έκανε το 6-0.
Δεν θέλαμε τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή, τίποτα άλλο δεν θα έφερνε την καρδιά μας σε τέτοιο παραλήρημα. Και έτσι, ξαφνικά, όλα άρχισαν...

«Πάμε ρε! Πάμεεεεεε!!!»
«Που πάνε όλοι, ρε Σπύρο, που να πάμε;»
«Πάμε ρε σου λέω, πάμε να τους βρούμε ρεεεεε! Τα αγόρια μας, τους άρχοντες μας, πάμε που σου λέω!»
«Κάτσε ρε Σπύρο, δεν τελείωσε, ένα λεπτό έχει ακόμα, κάτσε…»

Που να ακούσει... «Γαλάκο, σου ‘ρχομαι!», φώναζε. Άρχισε να τρέχει προς την έξοδο μαζί με τόσους άλλους. Τρέχαμε όλοι μαζί, με το μάτι να γυαλίζει από χαρά και περηφάνια. Κοντά στο πρώτο σκαλί, πήγα να τον πιάσω. «Μη χαθούμε, ρε!», του φώναζα. Λίγο πριν το πρώτο σκαλί τον είδα, ξαφνικά, να χάνεται, να πέφτει... Να πέφτουν όλοι από πάνω του, ο ένας μετά τον άλλον, με φόρα, με ορμή. Παντού φωνές, κραυγές, σπαραχτικές κραυγές...

«Ρεεεεεεεεεεεε! Ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!», φώναζα. «Σταματήστε, πέσαμε ρεεεεε!!!».
Η φωνή μου ένα τίποτα μέσα στον όχλο, όλοι τρέχανε όλο και πιο πολύ, χωρίς να ξέρουν ότι από κάτω βρίσκεται κόσμος.
«Ανοίξτε Ρεεεεεεεε!!! Ανοίξτε καθάρματα τις πόρτες!!! Ανοίξτε, γαμώ το στανιό μου...ΣΠΥΡΟΟΟΟΟΟ, που είσαι Ρεεεεεε...ανοίξτε μαλάκες!!! Μηηηηηηη, μην τρέχετε, είμαστε κάτω ρεεεεεεε!!!»...

Λόγια, οδύνης λόγια χαραγμένα σαν από κοφτερή λεπίδα πάνω στην καρδιά μου. Είχαν πέσει από πάνω μου παιδιά και από κάτω μου άλλα να φωνάζουν σπαρακτικά. Μετά από κάποια ώρα, κατάφερα να σηκωθώ, ενώ ακόμα παλικάρια, το ένα μετά το άλλο, έπεφταν κάτω στις σκάλες…Βλέπω, μέσα στο χαλασμό, τον Σπύρο σφηνωμένο στη γωνία της πόρτας. Ένα κουβάρι να φωνάζει: «Ααααααααααααα το κεφάλι μου, το κεφαλάκι μουυυυυυ...".

Πήγα κοντά του. Του έβγαλα το κεφάλι μέσα από το κάγκελο. Ήταν σαν ένα ξένο σώμα πάνω του, δεν το αισθανόταν. Βρήκαμε ένα άνοιγμα, μια τρύπα που προσπάθησαν να ανοίξουν στην πόρτα. Βγήκαμε έξω. Έσυρα σαν τσουβάλι τον Σπύρο στον περίβολο της θύρας, και τον πήρα στην αγκαλιά μου. Δεν ένιωθε τίποτα πάνω του. Του στερέωσα το κεφάλι στο τοίχο. Έβαλα τα κλάματα.. Δεν θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει ούτε η μανά του έτσι όπως ήταν...

«Σπύρο...μίλα ρε φίλε, ΜΙΛΑΑΑΑ!!!»
«Πονάω...το κεφάλι μου...πονάω…τι γίνεται;...Tι έγινε;...Πονάω Μανωλιό. Πονάωωωωωω...»
«Σώπα, σώπα. Έρχονται ρε, έρχονται. Θα σε φτιάξουν ρε, μη μιλάς...σώπα...»
«Γιατί φωνάζουν; Τι γίνεται ρε Mανωλιό. Τι γίνεται, τι μας κάνανε.»
«Τίποτα, σταμάτα αγόρι μου, έρχονται».

Τον αφήνω, πάω προς την είσοδο να βοηθήσω. Περνάω το χέρι μου μέσα από την τρύπα, 10 άτομα το αρπάζουν. Προσπαθούσαν να γλιτώσουν, να βγουν. Δεν μπορούσα να πιάσω κανέναν. Έπιανα ένα χέρι, αλλά ήταν αδύνατον να ξεχωρίσω το υπόλοιπο σώμα.
Μια μάζα όλα, χέρια, πόδια, μυαλά, όλα ένα...Έξω από την είσοδο κόσμος να τρέχει να βοηθήσει, πανικός κραυγές, κραυγές που σου έκαιγαν την ψυχή. Όλα μια κόλαση…
Τα πρώτα ασθενοφόρα έφτασαν. Έτρεξα στον Σπύρο.

«Σπύρακλα, έλα φτάσανε, έλα πάμε στο γιατρό, πάμε! Ακούς; θα σε πάρω αγκαλιά να σε πάω μέχρι εκεί, ακούς;... Κάνε υπομονή ήρθαν.»
Δεν μιλούσε. Τα μάτια του τρεμόπαιζαν κλειστά, δεν μίλαγε, δεν κουνιόταν. Τα έχασα...
«Όχι ρε! Όχι...Σπύρο, κάνε κουράγιο, ήρθανε ρε. Έλα, και θα σου φέρω τον Γαλάκο να σε δει, ακούς;...ακούς Σπύρο μου;...έλα πάμε, πάμε αγόρι μου, πάμε...»

Τον παίρνω στην αγκαλιά μου. Το κεφάλι του κρεμότανε κάτω. Τον πάω στο πρώτο ασθενοφόρο που είδα μπροστά μου, είχαν μέσα αλλά δυο παιδιά. «Πάρτε τον, πάρτε τον σας παρακαλώ. Δεν μιλάει, δεν σαλεύει, πάρτε τον!»
«Στο δίπλα, είναι άδειο. Στο δίπλα...» μου λέει ο νοσοκόμος. Πάω δίπλα, τον παίρνει ένας γιατρός, τον βάζουν στο φορείο, του περνάνε ορούς και τη μάσκα οξυγόνου και στο τέλος του φοράνε ένα κολάρο στο λαιμό. Μπαίνουμε μέσα και κατευθυνόμαστε προς το Τζάνειο.
Στη διαδρομή, ο νοσοκόμος του μέτραγε την πίεση και του έκανε συνέχεια ενέσεις.
«Γιατρέ τι...τι γίνεται, πες μου...πες, ζει; Θα γίνει καλά; Πες μου, σε παρακαλώ, είμαι φίλος του, πες μου!»
"Πρέπει να έχει σπάσει το λαιμό του, δύσκολα...θα δούμε..."
«Όχι ..όχι ρε Σπύρο, μη μου το κανείς αυτό, όχι...έλα, ξύπνα! Ξύπνα!!!»

Με έπιασε πανικός. Έπεσα πάνω του και άρχισα να τον κουνάω πέρα δώθε. Του έβγαλα τον ορό από το χέρι κατά λάθος. Δεν καταλάβαινα τι μου γινόταν. Κρύωνα, ίδρωνα, είχα πάθει σοκ.
Ο γιατρός με τράβηξε μακριά, έβαλε τον ορό στον Σπύρο και μου είπε ότι δεν του κάνω καλό με αυτό τον τρόπο. Με ρώτησε αν ήθελα να μου κάνει μια ηρεμιστική ένεση. «Όχι δεν θέλω τίποτα, καλά είμαι», του είπα.

Φτάσαμε στο νοσοκομείο. Ήδη ο πανικός είχε μεταφερθεί εκεί. Βγήκαμε, πήραν τρέχοντας στην εντατική τον Σπύρο. Εγώ πήγα στα ιατρεία να μου περάσουν μια γάζα στο κεφάλι, το είχα σκίσει. Μετά βγήκα και περίμενα τα νέα για το φίλο μου. Άρχισα να κλαίω, μόλις συνειδητοποιούσα τι είχε γίνει. Ζήτησα από τους γιατρούς να πάρω τηλέφωνο την οικογένεια του Σπύρου. Πήρα τηλέφωνο σπίτι του...

«Μαρία, δώσε μου τη μαμά σου...κυρία Κατερίνα...»…δεν πρόλαβα να τελειώσω τη φράση μου…
«Μανωλιό, πες μου ότι είσαστε καλά! Βλέπουμε τηλεόραση, μάθαμε τι έγινε, πες μου μόνο αυτό...γιατί κλαις αγόρι μου; Μην κλαις, πέρασε τώρα...δώσε μου τον Σπύρο να ησυχάσω, δώσε μου να του μιλήσω στο τηλέφωνο...»
«κ. Κατερίνα, ελάτε από δω...δεν είναι καλά ο Σπύρος».

Η γυναίκα έπεσε, λιποθύμησε στο λεπτό. Επικράτησε πανικός. Ο θείος του πήρε το τηλέφωνο σαν πιο ψύχραιμος, ο πατέρας του είχε πεθάνει και ο θειος του ήταν σαν δεύτερος πατέρας για αυτόν. Του εξήγησα τι είχε συμβεί...
Σε 15 λεπτά φτάσανε.
Το χάος έξω από το νοσοκομείο επιβάρυνε την κατάσταση της κυρίας Κατερίνας, η οποία έχασε πάλι τις αισθήσεις της. Την πήγαν οι γιατροί να ξαπλώσει. Ο θείος του Σπύρου έκλαιγε ασταμάτητα...Πήγε να τον δει...Όταν βγήκε δεν μας μίλησε. Κατευθύνθηκε προς την έξοδο, πήρε φόρα, και κοπάνησε τη γροθιά του στον τοίχο...
«Γιατί Θεέ μου...» Φώναξε, «ΓΙΑΤΙ; Γιατί το παλικάρι μου ρε...... »

Η μικρή του αδερφή έτρεξε προς το μέρος του, του έπιασε το πόδι και άρχισε να κλαίει. Αυτή την εικόνα την έβλεπες παντού, σε κάθε γωνία μέσα στο νοσοκομείο. Στο νεκροθάλαμο μαζεύονταν συνέχεια συγγενείς προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Συνεχείς λιποθυμίες …οι γιατροί τρέχανε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Εγώ, η μητέρα του, ο θειος του και οι αδερφές του καθόμασταν και περιμέναμε με αγωνία να έρθει κάποιος να μας πει κάτι, το παραμικρό. Νοσοκόμες και γιατροί πήγαιναν μέσα έξω συνεχώς. Δεν τις κοιτούσα ποτέ, δεν ήθελα να έρθουν προς το μέρος μας. Ένα παιδί μετά το άλλο έφευγε από τη ζωή.
Όλοι μπαίνανε στον ψυχρό θάλαμο με μια ελπίδα , να μην είναι ο δικός τους άνθρωπος ένας από τα σκορπισμένα πτώματα κάτω στο δάπεδο του νεκροτομείου. Τα περισσότερα θύματα δεν είχαν ταυτότητα πάνω τους,οπότε έπρεπε να γίνει αναγνώριση από τους συγγενείς.
Δεν υπάρχει ποιο τρομακτικό πράγμα να είσαι με την αμφιβολία να περιμένεις τη σειρά σου να μπεις σε εκείνο το δωμάτιο , μη ξέροντας αν θα βγεις με το παιδί σου νεκρό στα χέρια σου. Η ποιο συγκλονιστική αναγνώριση ήταν του πιο μικρού παιδιού , του Παναγιωτάκη Τουμανίδη.

Οι θείοι του , όταν τον αναγνώρισαν, άρχισαν με λιγνούς να του φωνάζουν « Αυτό…αυτό είναι το παλικάρι μας. Σήκω Παναγιώτη μου.. σήκω αγόρι μου να φύγουμε σήκω λεβέντη μουυυυ». Ήταν απίστευτο όλο αυτό που βλέπαμε και ακούγαμε , που επιβάρυνε ακόμα ποιο πολύ την κατάσταση μας, ενώ περιμέναμε νέα από τους δικούς μας ανθρώπους. Μανάδες πέφτανε στο πάτωμα, πατεράδες ξεσπούσαν με γροθιές στους τοίχους από την οδύνη .
Ξαφνικά είδα ένα γιατρό να κατευθύνεται προς εμάς.
Δεν το ήθελα, αλλά η ώρα είχε φτάσει...πλησίασε προς το μέρος μας. Το ύφος του, παγερό αλλά ταυτόχρονα γεμάτο θλίψη. Η μητέρα του κατάλαβε…άρχισε να κλαίει και να φωνάζει το όνομα του παιδιού της, του Σπυράκου. "Σπύρο μουουου...αγόρι μου...όμορφε μου...».
Όλοι πέσανε πάνω της να την κρατήσουν. Ο γιατρός γύρισε σε εμένα, τα μάτια μου τρέχανε, δεν έβγαλα μιλιά. Μίλησε αυτός. «Λυπάμαι, το χάσαμε το παλικάρι, λυπάμαι ειλικρινά», είπε. Έπεσα, κάθισα στο πάτωμα. «Όχι ρε Σπύρο, Όχι ρε φίλε...ΦΙΛΕ ΜΟΥ…ΚΑΛΕ…ΟΧΙ»

Ήταν το τέλος μιας ζωής, μόλις 18 χρόνων. Μιας ζωής που μου χάρισε πολλά και μου πήρε αλλά τόσα. Ήταν ο φίλος μου, ο αδερφός, ένα κομμάτι από τη ζωή μου, από την ψυχή μου. Ο άνθρωπός μου, ο ΣΠΥΡΑΚΛΑΣ.

Ημερομηνία θανάτου: 8/2/81
Ώρα θανάτου: 20:30

Τώρα, 24 χρόνια μετά, μεγάλος πια και εγώ, παντρεμένος με δύο παιδιά, τον Σπύρο και τη Νεφέλη...δεν ξεχνάω ποτέ το φίλο μου τον Σπύρο, που χάθηκε άδικα, που έφυγε από τη ζωή χαρούμενος για την ομάδα του, με το χαμόγελο στα χείλη και το όνομα του Γαλάκου μέσα στην ψυχή του.
Πέθανε πάνω στο καθήκον, πέθανε για τη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. Πέθανε όμως και εξαιτίας της απροσεξίας και της ανευθυνότητα κάποιων . Η οργή μετά από τόσα χρόνια έχει εξασθενήσει και την έχει διαδεχθεί η λύπη και η θύμηση αυτών των παιδιών. Στην κηδεία του Σπύρου ήρθε ο «μοναδικός του», Ο Μάικ Γαλάκος.
Ο παίκτης που τον έκανε να τρέξει στα "σκαλιά του θανάτου" για να τον συναντήσει. Ένα τηλέφωνο στον Ολυμπιακό αρκούσε. Σημαίες, φανέλες, κασκόλ. Τον συνόδευσε και μια φανέλα ακουμπισμένη στην κοιλιά του, με την υπογραφή του Μάικ: "Θα σε θυμόμαστε πάντα παλικάρι μου.»...Γαλάκος

Όταν μετά από μήνες κόπασε ο θόρυβος από όλη την ιστορία, η οικογένεια του Σπύρου είχε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα . Ήταν ο κύριος Νταϊφάς. Ήθελε να εκφράσει προσωπικά τη λύπη του για το θάνατο του Σπύρου. Δεν ήθελε, είπε, να πάρει πιο πριν, γιατί οι οικογένειες των παιδιών χρειαζόντουσαν ηρεμία.

Όλοι οι παίκτες τότε είχαν πάθει σοκ από όλα αυτά τα γεγονότα. Επισκέπτονταν το τραυματισμένα παιδιά και τις οικογένειες των θυμάτων με δάκρυα στα μάτια. Αρκετοί από αυτούς έδωσαν προσωπικά αρκετά χρήματα στις οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 από τα 21 θύματα ήταν φίλοι του Νίκου Αναστόπουλου, ο οποίος είχε προμηθεύσει ο ίδιος τα παιδιά με τα εισιτήρια της "μαύρης θύρας".
Ήταν ο Μιχάλης Μάρκου με την αρραβωνιαστικιά του Χαϊρατίδου Ζωγραφιά. Σκοτώθηκαν και οι δυο εκείνη τη μέρα. Θυμάμαι τον Μάικ Γαλάκο, ο οποίος έλεγε ότι μια ώρα μετά το τραγικό γεγονός…καθότανε στο γήπεδο και κοιτούσε τη θύρα 7 μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Έλεγε ότι είναι απίστευτο να βάλει ο νους του πως τα παιδιά που ήταν εκεί, που τραγουδούσαν το όνομα του θρύλου, που γιόρταζαν το θρίαμβο του Ολυμπιακού, αυτά τα παιδιά ..ποδοπατήθηκαν από τη χαρά τους για τη μεγάλη νίκη την ίδια στιγμή που εμείς πανηγυρίζαμε στα αποδυτήρια το αποτέλεσμα….

Από τότε ξαναπήγα στο γήπεδο, όχι αρκετές φορές όμως. Θυμάμαι πως όταν περνούσα έξω από το Καραϊσκάκη, ο πόνος γινόταν αβάσταχτος. Προσπαθώ ακόμα και τώρα να λέω στα παιδιά μου για εκείνη τη μοιραία μέρα. Τους έχω πει τα πάντα για τον ΣΠΥΡΑΚΛΑ, ο μικρός μου γιος πήρε το όνομά του.

Η ζωή μου όλη περιστρέφεται γύρω από αυτό το γεγονός θέλοντας και μη. Από τότε κάθε οικογένεια ζει το δικό της δράμα. Η μοίρα έπαιξε πολύ σκληρό παιχνίδι τη μαύρη εκείνη ημέρα. Πολλές οικογένειες διαλύθηκαν , όπως η οικογένεια του 14χρονου Παναγιώτη Τουμανίδη.
Μετά το θάνατο του Παναγιώτη πέθανε ο πατέρας, η γιαγιά του και η αδερφή του 26χρόνων. Υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν τον Ολυμπιακό και το φανατισμό που είχαν αυτά τα παιδιά για την ομάδα. Δεν είναι έτσι, όμως. Ο Ολυμπιακός αυτός είναι, των μεγάλων συγκινήσεων.

Δεν φταίει σε τίποτα ούτε αυτός, ούτε η αγάπη, ούτε ο φανατισμός, ούτε τίποτα. Μόνο η εγκληματική αβλεψία μερικών, οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, μα ποτέ. Αν δεν είχαν ανοίξει τη θύρα 8 ,τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Η θύρα 7 ήταν η μοναδική θύρα του σταδίου που δεν οδηγούσε κατευθείαν στις κερκίδες. Στο τέλος της σκάλας υπήρχε μια στοά σκοτεινή περίπου 50 μέτρα που έφτανε μέχρι την εξέδρα.

Όταν έβγαινες από το γήπεδο δεν μπορούσες να δεις αν υπήρχε κόσμος στη σκάλα ή αν οι πόρτα είναι ανοιχτή. Ακόμα και τώρα, δικαιολογώ απόλυτα τα παιδιά που πήγαν ώρες μετά για να βρουν τους υπεύθυνους για όλη την τραγωδία. Δεν είχε, όμως, κανένα νόημα πλέον. Μπορεί το δικαστήριο να τους αθώωσε όλους, αλλά οι τύψεις θα τους ακολουθούν μέχρι να πεθάνουν….
Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, δίνω το «παρών» μαζί με όλη την οικογένειά μου στο μνημόσυνο για τα 20 παιδιά και τον ένα αδερφό μου, που χάθηκαν έτσι ξαφνικά .Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ.

Όταν πήγα για πρώτη φορά στο νέο Καραϊσκάκη, τα πόδια μου κόπηκαν. Η θυσία αυτών των παιδιών είχε επιτέλους αντίκρισμα. Πήγα μαζί με τις αδερφές και το θείο του Σπύρου, βρεθήκαμε πάλι στο μέρος που άφησε την τελευταία του πνοή, πνοή την οποία αφιέρωσε στην αγαπημένη του ομάδα, στο ιδανικό της ζωής του.
Στον Ολυμπιακό του, στον Ολυμπιακό μας.. Ήταν αβάσταχτος ο πόνος και τα δάκρια ασταμάτητα. Η φράση «Αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», τρύπησε την καρδιά μας. Μας έλειπε, μας έλειπε πολύ….

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Στην κερκίδα του Τορίνο, το 2000, αν δεν κάνω λάθος, δημιουργήθηκε ένα σύνθημα: «Θεέ μου, κάνε μου ένα χατίρι, κάνε αλήθεια ένα όνειρο τρελό, μαζί με εμάς να δούνε και οι νεκροί μας, το Θρύλο μας στον τελικό». Τρελάθηκα όταν το άκουσα.
Δείχνει πως ο ολυμπιακός λαός, γενιά με τη γενιά, δεν ξεχνάει ούτε στιγμή αυτά τα παιδιά. Αν γυρίσω 24 χρόνια πριν, θυμάμαι ότι όλος ο αθλητικός κόσμος (ανεξάρτητα από ομάδα και χρώμα) είχε συγκλονισθεί. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσέφερε αρκετό αίμα στο νοσοκομείο , ανάμεσα σε πολλούς άλλους μαζί και όλη η ομάδα του Ολυμπιακού. Από τους πρώτους ήταν ο Κυράστας και ο Καραβίτης.

Η κυρία Λόλα Νταϊφά ήταν είναι και θα είναι πάντα κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, όπως επίσης και οι Σωκράτης και Πέτρος Κόκκαλης , υπάρχουν πράγματα που έχουν κάνει και δεν τα έχει μάθει κανείς. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική βοήθεια και η πιο αληθινή.
Τότε τα χρήματα και οι 350 χιλιάδες που έδινε στις οικογένειες η κυβέρνηση ήταν ένα τίποτα. Τι να κάνουν τα λεφτά σε μια μάνα μπροστά στην απώλεια του παιδιού της;;;;;;; Δυστυχώς κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει υπεύθυνα τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία.

Η ανάκριση δεν είπε ποτέ επίσημα , αν η πόρτα ήταν κλειστή ή ανοικτή , μόνο εμείς που ποδοπατηθήκαμε, χάσαμε τις αισθήσεις ,για αρκετή ώρα την αναπνοή μας, πεθάναμε…ξέρουμε και είναι ντροπή μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία να κρύβουμε την αλήθεια.
Θύμωσα και η οργή μου ξεπερνάει τα όριά μου όταν , ακόμα και τώρα, διαβάζω σε διάφορα βιβλία ότι η πόρτα ήταν ανοικτή. Σήμερα, αυτά που βλέπουμε και ακούμε εις βάρος των θυμάτων της Θύρας 7, αυτήν την ιεροσυλία που πράττουν κάποιοι υπάνθρωποι, είναι απαράδεκτη.

Ξέρω ότι κάθε ένας που βρίζει τους νεκρούς της θύρας 7, θα το βρει μπροστά του, αν δεν το έχει ήδη βρει. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, είναι αυτό που αισθάνομαι. Καλά όλα, καλές οι ομάδες, οι οπαδοί, αλλά το σημαντικότερο είναι να μη γίνονται τέτοια πράγματα και ο καθένας να γυρίζει σπίτι του αρτιμελής. Να πηγαίνει, αλλά να γυρίζει κιόλας. Το σύνθημα «Θρύλε, θυμήσου, πρωταθλητή σε θέλουνε ακόμα και οι νεκροί σου», μας ταρακουνάει όλους.

Όταν μια διοργάνωση κατακτάται, είναι παράδοση το τρόπαιο να σηκώνεται ψηλά... Από τις 8/2/81 και έπειτα, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού το σηκώνουν τόσο ψηλά, ώστε να μπορέσουν και τα αδέλφια μας που είναι εκεί, να το ακουμπήσουν...

Στη μνήμη του φίλου και αδερφού μου ΣΠΥΡΟΥ…….!!!!

Thursday, February 7, 2008

EΞΕΛΕΓΗ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Eξελεγει περιπου στις 13:20 ο νεος Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος,ο οποιος ειναι ο Μητροπολιτης Θηβων και Λεβαδειας κ.κ.Ιερωνυμος.Του ευχομαστε Αξιος και να συνεχισει το εργο του Μακαριστου Αρχιεπισκοπου Χριστοδουλου.Επισης ευχομαι καθε καλο και να βοηθησει την Εκκλησια και τους πιστους αυτης,αλλα και ολον τον κοσμο.(Ακολουθει συντομο αφιερωμα στον νεο Αρχιεπισκοπο Αθηνων και πασης Ελλαδος,κ.κ.Ιερωνυμο)ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας.

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστη-ριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Μητροπόλεώς του (82 στους 110) είναι πτυχιούχοι θεολογίας η διαθέτουν παράλληλα και δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, ιατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικής, διδάσκαλοι, οικονομικών επιστημών κ.α). Σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας τακτικός καθηγητής της θεολογίας, ένας λέκτορας της θεολογίας, τρεις διδάκτορες και πέντε μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη Μητρόπολη στην Εκκλησία της Ελλάδος που διαθέτει κληρικούς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανο-τροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

Στην Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ήδη έχουν υλοποιηθεί τρεις κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών σχετικά με το περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο για το περιβάλλον στην υπο ανακαίνηση Ιερά Μονή Ταξιαρχών (Δομβραίνα).
Πρωτοστάτησε για την δημιουργία –στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα- του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

Οι αγώνες του και η συνεχής επαγρύπνησή του είχαν ως αποτέλεσμα: α) την ματαίωση των σχεδίων των μαρτύρων του Ιεχωβά για την λειτουργία διεθνούς χιλιαστικού κέντρου στην επαρχία του και β) την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Απεξάρτησης.
Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ). ΒΙΝΤΕΟ:ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ-ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΗΤΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ-ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ:

Monday, February 4, 2008

ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ(ΜΑΖΙ):ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ!

Το Σαββατοκυριακο 26-27 Ιανουαριου διοργανωθηκε στο Μετρο Συνταγματος μια εκθεση για τις Μ.Κ.Ο υπο την Αιγιδα της Κρατικης πρωτοβουλιας Εργο Πολιτων,του Υπ.Υγειας και Κοινωνικης Προνοιας.Αλλα,αληθεια,ποιες ειναι αυτες οι Μ.Κ.Ο?Σημερα λοιπον το kinwniawramiden σας δινει την δυνατοτητα να γνωρισετε τις Μ.Κ.Ο που εδρευουν στην Αττικη.Α)ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΜΚΟ:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ - ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ

ΠΕΡΓΑΜΟΥ 33
166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΖΗΝΟΔΩΡΟΥ 4-6
104 42 ΑΘΗΝΑ



ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΡΚΤΟΥ 5
154 52 ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ 8
156 69 ΠΑΠΑΓΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΛΑΜΩΝ 36
111 47 ΓΑΛΑΤΣΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 28
166 73 ΒΟΥΛΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1
105 53 ΑΘΗΝΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΟΛΩΜΟΥ 25
106 82 ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 1
106 72 ΑΘΗΝΑ



ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ - ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 38
104 32 ΑΘΗΝΑ

ΕΣΤΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ - ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ
ΤΡΩΑΔΟΣ 23
153 42 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΚΟΥΦΑ 75
106 80 ΑΘΗΝΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ - Κ.Ε.Σ.Ο.

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 95
106 77 ΑΘΗΝΑ



ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΙΑΣΙΟΥ 1
115 21 ΑΘΗΝΑ



ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΥΛΟΥ 73-75
104 41 ΑΘΗΝΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 41
166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ


ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΣΤΕΓΗ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΦ 21
185 33 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
WELFARE ACTION ΕΛΛΑΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ 16
116 31 ΔΑΦΝΗ



ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 8
188 63 ΠΕΡΑΜΑ



ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

ΣΤΑΔΙΟΥ 28
105 64 ΑΘΗΝΑ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 11
167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΒΥΡΩΝΑΣ & ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 52
162 31 ΒΥΡΩΝΑΣ



ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - Ο ΑΓ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΜΥΟΠΑΘΗ ΠΑΙΔΙΑ

Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
190 02 ΠΑΙΑΝΙΑ



ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 24
115 27 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΡΜΟΥ 6
105 63 ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

ΞΕΝΙΑΣ 15
115 27 ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΑΠΦΟΥΣ 12
105 53 ΑΘΗΝΑ
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΚΛΕΙΣΟΒΗΣ 18
185 38 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 1
106 72 ΑΘΗΝΑ
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 16
106 83 ΑΘΗΝΑ Β)ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΚΟ:
WWF ΕΛΛΑΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 26
105 58 ΑΘΗΝΑ
GREENPEACE

ΚΛΕΙΣΟΒΗΣ 9
106 77 ΕΞΑΡΧΕΙΑ
105 58 ΑΘΗΝΑ



ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ 6
114 72 ΑΘΗΝΑ


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ - ΜΙΑ ΦΥΣΗ

ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ 7
117 42 ΑΘΗΝΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - Ε.Ε.Π.Φ.

ΝΙΚΗΣ 20
105 57 ΑΘΗΝΑ


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ & ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Ε.Π.Ο.

7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 3
642 00 ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ



ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ & ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ 23
106 71 ΑΘΗΝΑ


ΝΟΜΟΣ & ΦΥΣΗ

ΣΙΝΑ 30
106 72 ΑΘΗΝΑ


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΖΩΗΣ - ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ 24 104 39 ΑΘΗΝΑ Οι αναγκες πολλες.Ο ανθρωπος και η φυση μας χρειαζονται.Ας ειμαστε διπλα τους.Για τον ανθρωπο.Για την φυση.Για τα παιδια μας....Για αυτο δηλωνουμε τωρα εθελοντες-εθελοντριες!Ακομα και μια ωρα εθελοντικης εργασιας την εβδομαδα ειναι πολυτιμη!Ολοι μαζι λοιπον για να υπαρξει αυριο στον πλανητη.Ολοι μαζι για εναν ανθρωπινο πλανητη στον οποιο να μπορεσει να ζησει το μελλον μας.Δηλαδη τα παιδια μας και οχι μονο τα δικα μας,αλλα ολου του κοσμου.....(Κανοντας αναζητηση μεσω google η αλλης μηχανης αναζητησης,μπορειτε να δειτε αναλυτικα την ΜΚΟ που σας ενδιαφερει μεσω της ιστοσελιδας της.)(Σε επομενο ποστ θα αναφερω και τις ΜΚΟ που εδρευουν εκτος Αττικης.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι ΜΚΟ που αναφερω ειναι μερικες απο οσες υπαρχουν.Δεν γινοταν να συμπεριληφθουν ολες λογω χωρου.).

Friday, February 1, 2008

ΠΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΙΡΙΑΛ:ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Απο σημερα το kinwniawramiden κανει ενα αφιερωμα στα παλια αγαπημενα σιριαλ ξεκινοντας απο την σειρα της ΕΡΤ στο καμπινγκ.Η σειρα προβληθηκε τη σεζον 1988-1989.Το kinwniawramiden στα πλαισια αυτου του αφιερωματος θα προβαλλει ολη την σειρα σε επεισοδια καθε Παρασκευη.Μην την χασετε!(ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ)