Sunday, March 30, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ


Σημερα ετυχε να ακουσω μια συζητηση 2 ναυτικων που ταξιδευουν με φορτηγα πλοια στο εξωτερικο και μιλαγανε για την ξενητεια και το ποσο δυσκολη ειναι η ζωη εκει οταν εχεις πισω στην πατριδα την οικογενεια σου,την γυναικα και τα παιδια σου,μανα και πατερα. Ετσι λοιπον αποφασισα να κανω αφιερωμα σε μια μεγαλη κυρια του παραδοσιακου τραγουδιου που εχει πει και πολλα τραγουδια για την ξενητεια:την Δομνα Σαμιου... Α'μερος:Βιογραφικο: Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα, «γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί». Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγαλώνει και αγαπάει το Δημοτικό Τραγούδι.

Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πηγαίνει στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", όπου και μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.

Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ) που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) για μια σειρά μουσικών ντοκυμανταίρ με το τίτλο "Μουσικό Οδοιπορικό". Αυτή η προεργασία θα την βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.

Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμτάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.

Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Παρουσιάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και δίνει συναυλίες.

Για τα ελληνικά πράγματα :

* Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

* Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της "ζωντανής" μουσικής του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο

* Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές (1995-1998).

* Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παραδίδει συναυλίες με Ακριτικά Τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.

* Το 1981 δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου", όπου και συνεχίζει την ίδια ποιοτική και αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή.

* Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παραδίδει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

* Της παραδίδεται, το 2006, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

Η Δόμνα Σαμίου συνεχίζει ως σήμερα την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.
Β'μερος:Βιντεο:ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΟΥ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ(ΗΠΕΙΡΟΥ-ΞΕΝΗΤΕΙΑΣ): ΕΜΠΑΤΕ ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ: ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΗ ΜΟΥ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ(Απο την σειρα:Το μινορε της αυγης): ΝΑ'ΜΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ(ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ)(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ-ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ):
ΤΖΙΒΑΕΡΙ/ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ-ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ(ΑΛ ΤΣΑΝΤΗΡΙ ΝΙΟΥΖ)(ΣΜΥΡΝΗΣ):

Wednesday, March 26, 2008

KΑΡΚΙΝΟΣ. . . .

Αυτος ο υπουλος εχθρος που θεριζει αδιακριτως ζωες και πολλες φορες νεες.Ποιος μπορει να ξεχασει τον μικρουλη Παναγιωτη Βασιλελη που εχασε τη μαχη για την ζωη γιατι η Εθνικη Τραπεζα της Ελλαδος(Παραρτημα Μυτιλήνης)δεσμευσε τα χρηματα που με ερανο ειχαν μαζευτει για να παει ο μικρος Παναγιωτης στο Νοσοκομειο Memorial hospital της Αγγλιας και να χειρουργηθει?..Ποιος επισης μπορει να ξεχασει την ΗΡΩΙΔΑ Αμαλια Καλυβινου που με την περιπετεια της ειχε συγκινησει χιλιαδες κοσμου ανα τον πλανητη και που τελικα εφυγε απο την ζωη σε ηλικια μολις 30 ετων περυσι στις 29/5/2007?..Ποιος αληθεια θα ξεχασει τον γιο του πρωην αντιδημαρχου Καλλιθεας και πρωην δημοτικου συμβουλου κ.Π.Γαλανοπουλου,Θοδωρη που εφυγε απο την ζωη σε ηλικια μολις 18 ετων,χτυπημενος απο μια αλλη μορφη καρκινου,την λευχαιμια εχοντας δωσει σκληρη 3χρονη μαχη για την ζωη?...Ποιος μπορει να ξεχασει την περιπετεια της Βασιλικης,που εχοντας παει για μεταπτυχιακο διαπιστωσε μετα απο εξεταση οτι πασχει απο καρκινο του μαστου και που εχασε την ζωη της μετα απο ΦΟΝΙΚΟ ιατρικο λαθος που εκανε η νοσοκομα που θα της εκανε χημειοθεραπεια?....Ποιος αληθεια μπορει να ξεχασει το δραμα του φιλαρακου μου,του Χρηστου που εφυγε γυρω στα 32-34 του πασχοντας ταυτοχρονα απο διανοητικη στερηση και καρκινο(!)?....Ποιος-αληθεια-δεν ειναι στο πλευρο της οικογενειας της μικρης Λυδιουλας(lydia-tigria.blogspot.com)που δινει την δικη της μαχη με τον καρκινο σε ηλικια μολις 4(!)ετων?... Ομως δεν ειναι μονο αυτα τα περιστατικα.Ειναι πολλα.Παρα πολλα....Δεν θελω να πω κατι αλλο...Ας μιλησουν τα βιντεο...: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΖΩΗΣ: Αυτο το βιντεο τα λεει ολα...Εχω μονο μια ερωτηση:Ποσοι ακομα πρεπει να πεθανουν για να βρεθει θεραπεια για τον καρκινο?Ποσοι?.....

Monday, March 24, 2008

25H ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

25η Μαρτιου 1821.Η μεγαλη αυτη μερα που αρχισε η εθνικη επανασταση κατα του Τουρκικου ζυγου.Η ημερα που τα παλληκαρια μας υψωσαν το αναστημα τους απεναντι στους Τουρκους Πασαδες,Μπεηδες,Ραγιαδες και Μπεηδες.Με αρχηγους τον Γερο του Μορια-τον Θεωδορο Κολοκοτρωνη-τον Μπουρλοτιερη Κωνσταντινο Καναρη στα Ψαρρα,τον Γεωργιο Καραισκακη,τους Μποτσαραιους-Τουσας Μποτσαρης,Μαρκος Μποτσαρης και Νοτης Μποτσαρης,την Μαντω Μαυρογενους,την Μπουμπουλινα Λασκαρινα,τους τρεις φιλικους:Τσακαλωφ,Σκουφα,Ξανθο,τον Ρηγα Φεραιο,τον Παπαφλεσσα,τον Παλαιων Πατρων Γερμανο,τον Αθανασιο Διακο και ολους τους Καπετανεους στα βουνα θεριζαν τους Τουρκους με τα ντουφεκια,τις πιστολες,τα καρυοφυλλια και τα γιαταγανια τους.Ο Καναρης δε,ρημαζε τον στολο των Τουρκων με τα κανονια του Ελληνικου στολου.Ομως ας γνωρισουμε τους Ηρωες μας: ΘΕΩΔΟΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ:
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ:
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ:
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ:
ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ:
ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΦΑΣ:
ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΣ:
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ:
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ:
ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ:
ΒΙΝΤΕΟ:25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 1821: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ(ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΡΟΛΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ): ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ2(ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΡΟΛΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ): ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ(ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΝΕΛΟΣ): ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ(ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ-ΤΟ ΜΗΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΓΚΑ)(ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ): ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΩΡΕ ΟΙ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΙ???!! ΟΧΙ ΜΩΡΕ,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΚΙΑΖΟΝΤΑΙ!!ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ'ΝΑΙ!ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ!!!

Monday, March 17, 2008

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!....

Σημερα ειδα κατι εκει που δουλευα που με συγκινησε:Δουλευω στην περιοχη της Πλακας και σημερα καποιο σωματειο για ατομα με κινητικα προβληματα ειχε ερθει επισκεψη στο Παιδικο μουσειο(Κυδαθηναιων 14-Πλακα).Ενα απο αυτα τα ατομα,ενα αγορι γυρω στα 27-28 ειχε μεγαλο προβλημα στα ποδια του και σχεδον τα εσερνε.Η κοπελα-συνοδος του τον ειχε παρει σχεδον στην πλατη της και συνεχως του εδινε θαρρος-κουραγιο-οπως θελετε πειτε το για να συνεχισουν μεχρι το Μουσειο.Θελω λοιπον να πω ενα τεραστιο ΜΠΡΑΒΟ σε αυτον τον υπεροχο ανθρωπο!Σε αυτην την κοπελα που δε διστασε να παρει,σχεδον στην πλατη της αυτο το αγορι.Μπραβο σου κουκλα μου και να ξερεις:Ο Θεος,οτι καλο κανεις θα στο ανταποδωσει γιατι απο τον ουρανο μας βλεπει και μας κρινει αναλογως και ως γνωστον ειναι ο μονος δικαιος Κριτης.Με αφορμη αυτο το περιστατικο αποφασισα σημερα να αφιερωσω το post του kinwniawramiden στα παιδια με ειδικες αναγκες.Αρχικα ας δουμε ποια παιδια θεωρουνται ατομα με ειδικες δυνατοτητες*(Καποτε ενας αθλητης στιβου-ο Πυρρος Δημας νομιζω-ειχε πει ερωτομενος σχετικα με αυτα τα ατομα:Δεν υπαρχουν ατομα με ειδικες αναγκες.Υπαρχουν ατομα με ειδικες ικανοτητες.Αυτη η φραση μου αρεσε τοσο πολυ που την υιοθετησα κι εγω.):Λοιπον παιδι με ειδικες δυνατοτητες θεωρουνται τα παιδια με κινητικα προβληματα,τα παιδια με νοητικη στερηση,τα κωφαλαλα παιδια,τα αυτιστηκα παιδια,τα παιδια με συνδρομο down,τα σπαστικα παιδια,τα τυφλα παιδια.(Αν ξεχναω κατι,παρακαλω συμπληρωστε με στα σχολια ωστε να το συμπεριλαβω.)Ας δουμε τωρα αναλυτικα αυτες τις περιπτωσεις.Α-ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Ειναι παιδια που αντιμετωπιζουν δυσκολιες στις κινησεις και στο περπατημα και παιδια που τους λειπει καποιο ακρο τους,ειτε γιατι ετσι γεννηθηκαν,ειτε απο ατυχημα.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα οφείλονται σε αδυναμία του νευρικού συστήματος να διεγείρει ηλεκτρικά τους μυς ή σε αδυναμία των μυών να ανταποκριθούν στις εντολές των νεύρων. Β-ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ:Ειναι τα παιδια που ενω αναπτυσονται σωματικα,ο εγκεφαλος τους παραμενει σε ηλικια παιδιου.Ας το δουμε μως αναλυτικοτερα: Ο όρος νοητική καθυστέρηση (mental retardation) περιγράφει μια κατάσταση, που περιλαμβάνει πλήθος ανομοιογενών παθολογικών περιπτώσεων. Υποδηλώνει μια νοητική ανάπτυξη κάτω από το μέσο όρο, η οποία είναι παρούσα κατά την γέννηση ή εμφανίζεται κατά την πρώτη παιδική ηλικία και που οφείλεται σε κάποια εξελικτική αναστολή λόγω οργανικών αιτίων (Edgar Doll, 1941).

Ο Edgar Doll καθιερώνει τα εξής βασικά κριτήρια για την διάγνωση της νοητικής καθυστέρησης:

1. Το άτομο παρουσιάζει ανεπαρκή νοητική ανάπτυξη και ανεπαρκή κοινωνική προσαρμοστικότητα
2. Η νοητική καθυστέρηση καταλήγει σε κοινωνική ανεπάρκεια κατά την πρώιμη ηλικία
3. Εμφανίζεται κατά την γέννηση ή κατά την παιδική ηλικία
4. Οφείλεται σε οργανικά αίτια και είναι βασικά ανίατη.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Kirk, τα νοητικά καθυστερημένα άτομα διακρίνονται σε:

* Βραδυμαθή (slow learner): έχουν οριακή νοημοσύνη, δηλαδή βρίσκονται στο κατώτατο όριο. Η κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και κινητική τους ανάπτυξη είναι φυσιολογική. Η ικανότητά τους για αφηρημένη σκέψη είναι περιορισμένη, δυσκολεύονται στη μεταφορά μάθησης, επηρεάζονται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα. Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και δεν τελειώνουν την εργασία τους, δυσκολεύονται να κατανοήσουν οδηγίες, και όταν τις κατανοήσουν δυσκολεύονται να τις εκτελέσουν. Απογοητεύονται εύκολα και δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και συχνά προβάλλουν δικαιολογίες για τα λάθη τους, ενώ στο σχολείο δεν αποδίδουν όσο οι άλλοι συμμαθητές τους.

* Εκπαιδεύσιμα (educable): μπορούν να μάθουν βασικές μόνο σχολικές γνώσεις και δεξιότητες, όπως ανάγνωση, γραφή, αριθμητική κ.λ.π. Συνήθως παρουσιάζουν διαταραχές στην ακοή, την όραση και τον κινητικό συντονισμό. Η νοητική ανάπτυξη ακολουθεί την πορεία των κανονικών παιδιών εκτός από κάποιες διαφορές στο τελικό επίπεδο ανάπτυξης. Παρουσιάζουν δυσκολία στην αφηρημένη σκέψη και την λύση προβλημάτων, στην ταξινόμηση αντικειμένων και εικόνων, καθώς δεν μπορούν να διακρίνουν ομοιότητες και διαφορές. Δεν μένουν για πολύ χρόνο σε ένα αντικείμενο, δηλαδή υστερούν στην προσοχή, η μνήμη είναι αδύνατη ενώ στην αντιληπτική οργάνωση των ερεθισμάτων παρουσιάζουν πραγματικό χάος. Η επίδοσή τους στο σχολείο είναι ανάλογη με τη νοητική τους ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα προς το περιβάλλον και δύσκολα διακρίνουν το καλό από το κακό.

* Ασκήσιμα (trainable): δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν βασικές σχολικές γνώσεις και δεξιότητες. Με κατάλληλη εκπαίδευση επιδιώκουμε να τα ασκήσουμε σε δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης. Παρουσιάζουν φυσικές μειονεξίες, ελαφρές ή σοβαρές, που επηρεάζουν την κινητική, αισθητηριακή τους εξέλιξη και γενικά την φυσική τους κατάσταση. Φλυαρούν σαν μωρά, χρησιμοποιώντας λέξεις χωρίς νόημα. Η νοητική τους ανάπτυξη είναι αδύναμη, αφού πέρα από την αποστήθιση μερικών λέξεων ή απλών αριθμών, δεν μπορούν να μάθουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Αναπτύσσουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις αλλά πολλές φορές χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα, κοινωνική απομόνωση και άλλες αντιφατικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

* Πλήρως εξαρτώμενα (totally depended\custodial): παρουσιάζουν βαριά νοητική καθυστέρηση γι’ αυτό και δεν είναι σε θέση να ασκηθούν στην αυτοεξυπηρέτηση και την κοινωνικότητα. Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια. Χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και επίβλεψη για την αντιμετώπιση των προσωπικών τους αναγκών. Η γλωσσική τους εξέλιξη είναι ανύπαρκτη ή περιορίζεται σε ορισμένες λέξεις και φράσεις. Η νοητική τους ανάπτυξη βρίσκεται κάτω από το 1\4 του κανονικού.

Πολλά αίτια έχουν γραφτεί για την νοητική καθυστέρηση γιατί η γνώση τους, μας οδηγεί καλύτερα στην πρόληψη. Παρά τη μεγάλη πρόοδο των βιολογικών επιστημών και των επιστημών της συμπεριφοράς, τα αίτια για το μεγαλύτερο ποσοστό (94%) των περιπτώσεων της νοητικής καθυστέρησης δεν είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο τα χαρακτηρίζουμε ως άγνωστα, ενδογενή, περιβαλλοντικού-οικογενειακού τύπου ή μη παθολογικά αίτια. Στα άγνωστα αίτια υπάγονται κυρίως οι ελαφρές περιπτώσεις της νοητικής καθυστέρησης (εκπαιδεύσιμα άτομα). Το υπόλοιπο ποσοστό (9%) των περιπτώσεων οφείλεται σε οργανικές βλάβες του εγκεφάλου και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως γνωστά, παθολογικά, εξωγενή, οργανικά ή αίτια που αποδίδονται σε εγκεφαλικές κακώσεις ή σε νευρολογικές διαταραχές. Στα γνωστά αυτά αίτια υπάγονται οι βαριές περιπτώσεις (ασκήσιμα και πλήρως εξαρτώμενα άτομα).

Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το 94 % των περιπτώσεων της νοητικής καθυστέρησης. Στο χώρο των βιολογικών επιστημών επικρατεί η λεγόμενη βιολογική υπόθεση, κατά την οποία η νοητική καθυστέρηση οφείλεται σε γενετικές, βιοχημικές και άλλες διαταραχές. Αντίθετα οι επιστήμονες της ανθρώπινης συμπεριφοράς υποστηρίζουν την υπόθεση της αποστέρησης ερεθισμάτων (stimulus deprivation hypothesis). Κατά την άποψη αυτή, η νοητική καθυστέρηση οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανεπάρκεια του κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και σε διάφορα ψυχοπαθολογικά προβλήματα, όπως είναι η στέρηση της μητέρας στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας κ.λ.π.

Παρατηρούμε ότι η νοητική καθυστέρηση οφείλεται και σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα οριοθετεί τη νοητική ανάπτυξη ενώ το περιβάλλον διευκολύνει ή εμποδίζει την αξιοποίηση των κληρονομικών διανοητικών δυνατοτήτων του ατόμου ανάλογα με τις ευκαιρίες που παρέχει.

Τα αίτια που η επιστήμη έχει κατορθώσει να εντοπίσει γι’ αυτό το 9% των περιπτώσεων της νοητικής καθυστέρησης, είναι πολυάριθμα και ποικίλα, αφού η νοητική καθυστέρηση δεν είναι μια ασθένεια που έχει συγκεκριμένο αριθμό γενεσιουργών αιτιών, αλλά ένα σύμπτωμα, που είναι επακόλουθο ποικίλων και πολυάριθμων ασθενειών ή ελαττωματικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα η νοητική καθυστέρηση μπορεί να προκληθεί:
(α) από γεγονότα της προηγούμενης ζωής των γονιών, όπως οι χρόνιες λοιμώξεις, νοσήματα και δηλητηριάσεις, τον αλκοολισμό, τα αντισυλληπτικά χάπια και τις αμβλώσεις, την ασυμφωνία (rhesus Rh) των γονέων, ορισμένα χαρακτηριστικά των γονέων όπως συγγένεια εξ αίματος, μεγάλη ηλικία κ.λ.π., τα οποία προκαλούν αλλοιώσεις στο γεννητικό σύστημα και
(β) κατά την διάρκεια της κύησης, μιας και μητέρα και έμβρυο ζουν σε ένα σώμα, όπως από μολυσματικές ασθένειες, φαρμακευτικά παρασκευάσματα, κάπνισμα, ναρκωτικά, τις ακτινοβολίες, την ασυμφωνία αίματος μητέρας και εμβρύου, τα κοιλιακά τραύματα από ατυχήματα, τον ανεπαρκή πλακούντα και την συναισθηματική ζωή και την διατροφή της εγκύου. Γ-ΚΩΦΑΛΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ:Ειναι παιδια που παρουσιαζουν αναπηρια στην ακοη και στην ομιλια.Δεν μπορουν δηλαδη να μιλησουν και να ακουσουν.Ας το δουμε κι αυτο αναλυτικοτερα: Σύμφωνα με μια επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Νature Genetics, ένα γονίδιο ευθύνεται στην προκάλεση κώφωσης.
Τo γονίδιο το οποίο ευθύνεται για δύο μορφές αριάς κώφωσης, εντόπισε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Στυλιανό Αντωναράκη, στη Γενεύη της Ελβετίας στο χρωμόσωμα 21. Οι μορφές κώφωσης για τις οποίες ευθύνεται το γονίδιο, εξήγησε ο καθηγητής Αντωναράκης, εμφανίζονται η πρώτη κατά τη γέννηση και η δεύτερη στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια γενετική μετάλλαξη, που εξουδετερώνει τη δράση του γονιδίου αυτού και οδηγεί σε βαριά κώφωση. Η ανωμαλία παρουσιάζεται υπό τη μορφή της επανάληψης της αλληλουχίας του DΝΑ σε αρκετά μέρη του ανθρώπινου γονιδιώματος. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, μελέτησαν το χρωμόσωμα 21 σε διακόσια άτομα που πάσχουν από κώφωση και το συνέκριναν με το χρωμόσωμα ατόμων που δεν έχουν πρόβλημα ακοής.

Η ανωμαλία αυτή εμποδίζει το γονίδιο να παράγει μια πρωτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια της πρωτεάσης, και υπάρχει σε ένα μέρος του έσω ωτός, που λέγεται κοχλίας. Πάντως, θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί η ακριβής λειτουργία της πρωτείνης αυτής, πριν οι επιστήμονες προχωρήσουν στην ανεύρεση κατάλληλων θεραπειών. Δ-ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ:Η λεξη αυτισμος προερχεται απο την λεξη εαυτισμος που σημαινει κλεισμενος στον εαυτο του.Αλλα ας δουμε που οφειλετε ο αυτισμος: Που οφείλεται ο Αυτισμός;

Είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και σαν αποτέλεσμα τους διάφορους τομείς της ανάπτυξης, κατά έναν ασταθή και ακανόνιστο τρόπο.

Ο Αυτισμός αφορά ασθενείς με κοινά κλινικά χαρακτηριστικά και διαταραχές της εξέλιξης, στους οποίους οι αιτίες μπορούν να είναι διαφορετικές ή και άγνωστες, να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο ή και να συνυπάρχουν. Έτσι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει αιτία αλλά αλυσίδα αιτιών που θέτουν το μωρό σε κίνδυνο. Κάθε μία από αυτές μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου σε μία γόνιμη στιγμή της κύησης ή της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα, την ελαττωματική 'καλωδίωση' του εγκεφάλου και συνέπεια την ανικανότητα του παιδιού να συλλάβει γνωστικά τον κόσμο όπως όλοι μας, και να τον δημιουργήσει με ένα σωστό κωδικοποιημένο και συμβολικό τρόπο. Ιδιαίτερα, θίγονται οι σχέσεις του παιδιού με το κοινωνικό περιβάλλον, το παιχνίδι του, οι αντιδράσεις του σε ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα, στον πόνο, στον τρόπο που κρατά το σώμα του.

Βασικά θίγεται ο τομέας της Επικοινωνίας, προλεκτικής και λεκτικής. Το αυτιστικό παιδί κλεισμένο ερμητικά στον εαυτό του, γίνεται ανίκανο να μιμείται, να επικοινωνεί με νεύμα ή με την ομιλία.


Πρώιμες ενδείξεις Αυτισμού



Αδιαφορία σε ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα

Τα μωρά είναι πάρα πολύ ήρεμα ή πάρα πολύ ανήσυχα

Διαταραχές ύπνου και σίτισης

Μωρά που δεν προσαρμόζονται στην αγκαλιά

Παράξενα παιχνίδια με τα χέρια

Στερεότυπες κινήσεις σώματος

Παράξενα παιχνίδια με τα αντικείμενα

Αδιαφορία για τα άτομα που το περιβάλλουν, ή ενδιαφέρον για το φως, τη μουσική Μωρά παθητικά ή υπερτονικά

Στους 8 μήνες δεν κατανοούν, δεν δείχνουν με το δάχτυλο

Συχνά παρουσιάζουν αυτοεπιθετικότητα

Απουσία ομιλίας ή της εξέλιξης της, ή ηχολαλητική ή και παλινδρόμηση

Γενικά σοβαρές διαταραχές της επικοινωνίας.


Ο Αυτισμός:

στην Λανθάνουσα φάση

στην Εφηβεία

στην Ενηλικίωση



Σχολική ηλικία

Σχετική βελτίωση των διαταραχών συμπεριφοράς,ιδιαίτερα της υπερκινητικότητας Απόκτηση ορισμένων γνώσεων

Αντίδραση σε αλλαγές (χώρου, προσώπων, αντικειμένων)

Οι ήπιες μορφές μοιάζουν με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Εφηβεία

Αρνητική συμπεριφορά ή απάθεια

Έντονη σεξουαλική συμπεριφορά

Επιληπτικές κρίσεις (30%)

Ενηλικίωση

Η πλειοψηφία των αυτιστικών παιδιών γίνονται Αυτιστικοί Ενήλικες

Στο 70% συνυπάρχει πνευματική καθυστέρηση.

Σε μικρό ποσοστό έχουν φυσιολογική νοημοσύνη ή παρουσιάζουν εξειδικευμένες ικανότητες π.χ. μουσική, ζωγραφική.
Ε-ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN:Το συνδρομο down συμβαινει οταν το χρωμοσωμα 21 υπαρχει 3 φορες αντι για δυο.Αναλυτικοτερα:Η πρώτη παρατήρηση για τα νεογνά που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down έγινε το 1866 από τον Langdon Down ο οποίος παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων από όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός. Στην αρχή πίστεψαν ότι αιτίες του συνδρόμου ήταν διάφορες ασθένειες όπως η σύφιλη, η φυματίωση, ο αλκοολισμός του πατέρα, η επιληψία και άλλες. Η πρώτη διαπίστωση ότι το σύνδρομο έχει σχέση με την ηλικία της μητέρας έγινε το 1909 και αποδόθηκε σε εκφύλιση του ωαρίου. Ωστόσο στην συνέχεια παρατηρήθηκε ότι η ηλικία δεν ήταν ο μοναδικός επιβαρυντικός παράγοντας γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκε ότι υπήρχε κληρονομικότητα. Η πρώτη υπόθεση ότι ίσως να οφείλεται σε άνιση μετανάστευση των χρωμοσωμάτων έγινε το 1934 ενώ πλέον το 1956 ανακαλύφθηκε πλέον ότι το σπερματοζωάριο έχει το μισό αριθμό χρωμοσωμάτων (23) ενώ το ωάριο το άλλο μισό αριθμό. Έτσι το 1959 πλέον αποδείχθηκε ότι τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Down αντί των φυσιολογικών χρωμοσωμάτων(46) έχουν ένα επιπλέον και άρα 47. Αργότερα ωστόσο βρέθηκαν άτομα με σύνδρομο που είχαν φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο Down συμβαίνει όταν ένα ολόκληρο ή ένα τμήμα του χρωμοσώματος 21 ανευρίσκεται αντί 2 φορές όπως είναι φυσιολογικό 3 φορές γεγονός που οφείλεται στο 95% των περιπτώσεων σε λάθος διαχωρισμό ή σε μετάθεση ή σε μωσαϊκό. Στην πρώτη περίπτωση η βλάβη κυρίως αφορά τα χρωμοσώματα της μητέρας .

Ζ-ΣΠΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ:Αυτο οφειλετε σε μη σωστη λειτουργεια μερους του εγκεφαλου,που ονομαζεται εγκεφαλικη παραλυση.Αναλυτικοτερα:Η «Εγκεφαλική Παράλυση» (Cerebral Palsy), είναι μια πολύπλοκη κατάσταση διαταραχής της σωματικής κινητικότητας και των στάσεων του σώματος του παιδιού. Είναι μια μόνιμη κατάσταση σωματικής και κινητικής δυσαρμονίας , που μπορεί όμως να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, με τη βοήθεια θεραπείας και άσκησης. Η κινητική αυτή δυσλειτουργία, η παράλυση, η μυϊκή αδυναμία, εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου και οφείλεται στην παθολογία του εγκεφάλου, δηλ. είτε σε κακή εγκεφαλική ανάπτυξη, είτε σε βλάβη του κινητικού κέντρου, μια βλάβη που παραμένει σ'όλη τη ζωή του ανθρώπου. Η Εγκεφαλική Παράλυση μπορεί να εκκολάπτεται από τη στιγμή της σύλληψης και σε όλη την διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να επισυμβεί κατά τον τοκετό ή μετά τον τοκετό: Προγεννητικά αίτια( κληρονομικός παράγοντας, ενδομήτριες λοιμώξεις, ιός ερυθράς, τοξοπλάσμωση, σύφιλη, ιός λοιμώδους ηπατίτιδας κ.ά.). Περιγεννητικά αίτια : στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε δύσκολες καταστάσεις της περιγεννητικής περιόδους (σε περιελίξεις του ομφάλιου λώρου,σε ισχιακή προβολή ή σε πρόδρομο πλακούντα, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία του νεογνού με άλλες περαιτέρω παρενέργειες. Επίσης τραυματικές μαιευτικές επεμβάσεις, δύσκολες περιπτώσεις καισαρικής τομής, είναι δυνατό να προκαλέσουν το προοίμιο μιας εγκ.παρ.) Μεταγεννητικά αίτια:( υπερχολερυθριναιμία, ο νεογνικός ίκτερος , οι παιδικές ασθένειες όπως είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα,η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, τα διάφορα τραύματα στην κεφαλή - κάταγμα κρανίου, εγκεφαλική αιμορραγία).

Η συχνότητα της εγκ.παραλ, αλλά και άλλων νευρολογικής φύσεως παθήσεων της παιδικής ηλικίας , είναι μεγαλύτερη στα αγόρια ( 60% ) απ'ότι στα κορίτσια.

Οι κεντρικές παραλύσεις προξενούν κινητικές διαταραχές και εκδηλώνονται με τη σπαστικότητα, την αθέτωση, την αταξία, την υποτονία τον τρόμο και τη δυσκαμψία .

Σπαστικότατα: Μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες των ποδιών και των χεριών σκληρύνονται σημαντικά όταν το παιδί επιχειρεί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Οι μύες των σπαστικών παιδιών συνήθως σκληρύνονται καθώς αυτά μεγαλώνουν, δημιουργώντας παραμορφώσεις των άκρων.

Αθέτωση: Οι μύες κινούνται χωρίς τη θέληση ή τον έλεγχο του παιδιού, ενώ οι σκόπιμες κινήσεις συχνά παραμορφώνονται.

Τρόμος τωνάκρων: Ο συνεχής τρόμος είναι σπάνιος συνήθως συμβαίνει όταν το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα άκρα του.

Κακή ισορροπία : Το παιδί περπατάει με ασταθές βήμα, κρατώντας τα χέρια και τα πόδια του μακριά το ένα από το άλλο για να καταφέρει να ισορροπήσει κάτι που δεν καταφέρνει πάντα.

Συνήθως αυτά τα συμπτώματα συνυπάρχουν, το ένα δε από αυτά επικρατεί. Εκτός από τις νευρομυίκες κινητικές διαταραχές, παρουσιάζει δευτερογενώς και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική βλάβη : νοητική καθυστέρηση, αισθητηριακή και αντιληπτική δυσλειτουργία, προβλήματα συναισθηματικής φύσεως. Συχνά συνυπάρχουν ακουστικές διαταραχές, προβλήματα όρασης , και σε πολύ μεγάλο ποσοστό διαταραχές λόγου. Η διάγνωση της νοητικής στάθμης καθώς και της ακοής, είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο ή και ακατόρθωτο έργο, διότι η διαταραγμένη κινητικότητα, η έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις ομιλίας και η ιδιάζουσα ψυχοσύνθεση αυτών των παιδιών επισκιάζουν αυτή την πραγματικότητα.

Οι πνευματικές ικανότητες των παιδιών, παίζουν γενικά μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση της ομιλίας. Τα περισσότερα παιδιά που μπορούν να μιλήσουν καλά και δεν παρουσιάζουν σπαστικότητα στο μηχανισμό ομιλίας, πάσχουν από διπληγία. Υπάρχουν όμως και παιδιά που παρουσιάζουν σπαστικότητα αποκλειστικά στο όργανο ομιλίας, ενώ οι άλλοι μύες, λειτουργούν κανονικά.

Υπογραμμίζω τη διαταραχή αισθητικών κέντρων στην εγκεφαλική παράλυση, ιδιαίτερα του οπτικού και του ακουστικού. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν συνεχώς περιβάλλον, πράγμα που επιδρά αρνητικά στο σχηματισμό νέων ακουστικών παραστάσεων και δυναμικών στερεοτύπων. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις περιφερικών οπτικών αλλοιώσεων που ως ένα βαθμό επηρεάζουν αρνητικά τις δυνατότητες ανάπτυξης του λόγου.

Στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συναντούμε καθυστέρηση του λόγου, διαταραχές του λόγου και της ομιλίας,( κυμαίνονται από τις ελαφρότερες διαταραχές άρθρωσης μέχρι και την αναρθρία),ανοιχτές ρινολαλίες και δυσαρθρίες . Η εγκεφαλική Παράλυση έχει σαν αποτέλεσμα μια νευρομυική διαταραχή και οι διαταραχές του λόγου είναι περισσότερο κινητικού χαρακτήρα.

Τα προβλήματα του λόγου και της ομιλίας καθορίζονται από τη βαρύτητα της βλάβης και αφορούν κυρίως τα εξής :

1. Δυσκολία στη φώνηση-μερικές φορές αδύνατη-εξαιτίας αυξημένου τόνου. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί λέει μόνο ελάχιστες κουβέντες ή λέξεις.
2. Προβλήματα σίτισης και κατάπωσης εξαιτίας ελειπούς ανάπτυξης των στοματικών λειτουργιών και κατά συνέπεια διαταραχή της άρθρωσης
3. Καθυστέρηση λόγου εξαιτίας μειωμένης κινητικής ικανότητας, νοητικής υστέρησης, βαρηκοΐας και ελατωμένης όρασης .

Όταν η διαταραχή της ομιλίας έχει νευρομυική αιτία, την ονομάζουμε δυσαρθρία. Συνήθως ο διαχωρισμός των διάφορων μορφών δυσαρθρίας γίνεται με βάση την εντόπιση της βλάβης. Στην πράξη όμως,είναι πολύ δύσκολο να κατατάξουμε την δυσαρθρία, επειδή συχνά συνυπάρχουν οι διάφορες μορφές της. Ωστόσο είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την δυσαρθρία, για την εφαρμογή της κατάληλης λόγοθεραπευτικής αγωγής .

Γενικά τα συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

Αδύναμη φώνηση

Ένρινη φώνηση

Χαμηλόφωνη φώνηση,

Υπερτονική φώνηση, βραχνή φώνηση

Παραμορφωμένα,χωρίς ακρίβεια σύμφωνα

Αργή ομιλία, χωρίς σωστό ρυθμό

Μονοτονία

Διαταραχή στο ρυθμό της αναπνοής

Λίγες συλλαβές σε μια εκπνοή

Δεν υπάρχουν αλλαγές της έντασης της φωνής. Σε αυτά τα κυρίαρχα προβλήματα οι γονείς έχουν τον δικό τους ρόλο που είναι καθοριστικός στην εξέλιξη της θεραπείας. Απαιτείται απο μέρους τους, υπομονή και επιμονή στο να εφαρμόσουν τις συμβουλές των θεραπευτών και να δώσουν στο παιδί τα ανάλογα ερεθίσματα.

Ας μην ξεχνάμε οτι η φροντίδα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι πολύπλευρη και πολύωρη και οι γονείς θα πρέπει να επικαλεστούν όλα τα αποθέματα των δυνάμεων τους.
Η-ΤΥΦΛΑ ΠΑΙΔΙΑ:Η τυφλωση οφειλεται σε διαφορες αιτιες οπως υπερβολικη εκθεση βρεφους σε θερμοκοιτηδα η διαφορες παθησεις./Οπως και να χει ομως ολα-και τα κωφαλαλα και τα παιδια με συνδρομο down και τα σπαστικα,κ.ο.κ-ειναι και αυτα παιδια μας και δεν πρεπει να τους γυρναμε την πλατη η να τα αντιμετωπιζουμε σαν κατι αξιοπεριεργο. ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Περπατω στην πολη:
Δυο τελευταια λογια:Αφου δειτε τα βιντεο πειτε μου:Μπορειτε να ξεχωρισετε αυτα τα παιδια-τα παιδια με ειδικες αναγκες-απο τα υπολοιπα?Εγω παντως οχι... Για μενα ειναι ολα παιδια μου,κι ας μην εχω παιδια.Μου ειναι αδιανοητο το να ξεχωρισω αυτα τα παιδια απο τα υπολοιπα...

Friday, March 14, 2008

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!!!! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!!ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/3/2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ!!!ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΨΕΥΔΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ!!!Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:fwnhellinwn.blogspot.com ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ!!!!

Tuesday, March 11, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Σαν σημερα πριν απο 30 χρονια,στις 11/3/1978 φευγει απο την ζωη η μεγαλη ερμηνευτρια και αγωνιστρια κατα την κατοχη,αλλα και την περιοδο της χουντας,Σοφια Βεμπο.Η Σοφια Βεμπο φευγει απο τη ζωη χτυπημενη απο βαρυ εγκεφαλικο επεισοδιο,στα 68 της χρονια.Το kinwniawramiden αισθανετε την αναγκη και υποχρεωση να τιμησει την μεγαλη αυτη Ελληνιδα κανοντας της ενα αφιερωμα,σαν ελαχιστο φορο τιμης...Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Σοφία Βέμπο
Γέννηση 1910
Καλλίπολη,Ανατολική Θράκη
Θάνατος 11 Μαρτίου 1978
Αθηνα
Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης, 1910 – Αθήνα, 11 Μαρτίου 1978) ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε "Τραγουδίστρια της Νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπο και γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στα 1910, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Τσαριτσάνη, όπου ο πατέρας της δούλευε ως καπνεργάτης, και κατόπιν στο Βόλο.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’30. Το χειμώνα του 1933 προσελήφθη από το θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο θέατρο "Κεντρικόν" προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση "Παπαγάλος 1933". Άρχισε να ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία "Κολούμπια" ερωτικά τραγούδια της εποχής και γρήγορα καταξιώθηκε λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της. Συμμετέχει επίσης σε ελληνικές ταινίες όπως η "Προσφυγοπούλα" το 1938.

Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τότε όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επανεγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Το 1949 απόκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, το "Θέατρον Βέμπο". Μετά από μακροχρόνιο δεσμό με το Μίμη Τραϊφόρο παντρεύτηκαν τελικά το 1957, ένας δεσμός πολυκύμαντος που διήρκεσε μέχρι το θάνατό της και υπήρξε καταλυτικός για την μεγάλη ερμηνεύτρια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της, τις οποίες σταματά οριστικά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Τη βραδιά του "Πολυτεχνείου" η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Τελικά πεθαίνει στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η "Τραγουδίστρια της Νίκης" αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.

Χαρακτηριστικές ερμηνείες

* Αγάπη μου η ώρα φτάνει
* Ανθρωπός μου
* Απόψε σε θυμάμαι
* Ας ήταν για λίγο για λίγα λεπτά
* Άσε τον παλιόκοσμο να λέει
* Αφήστε με να πιω
* Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά
* Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
* Βιολιστή τσιγγάνε
* Δεν είν' αυτή ζωή δεν είναι
* Δεν έχεις τίποτα μα έχεις κάτι
* Δεν κλαίω πια
* Δεν ξέρω τι κρύβει η καρδιά σου
* Ειρήνη
* Ζεχρά
* Θα καθόμουνα πλάι σου
* Θέλω να μπορούσε να γίνει
* Καινούργια τώρα ζωή
* Καλό σου ταξίδι
* Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
* Κάποιο μυστικό
* Κάποιος κάπου κάποτε
* Κάτι με τραβά κοντά σου
* Κι αν μ' αγαπάς μη μου το πης
* Κλαις
* Κορόιδο Μουσολίνι
* Κρασί
* Λόντρα, Παρίσι, Νιού Γιόρκ
* Μ' αρέσει
* Μαριτάνα
* Μάρω, Μάρω
* Μη φύγης ξανά
* Μονά ζυγά
* Να γιατί ακόμα σ' αγαπώ
* Να η Αθήνα
* Να με παίρνανε τα σύννεφα
* Να μην έφευγα ξανά
* Νάνι-νάνι
* Ο Γιάννος κι η Παγώνα
* Ομόνοια Πλάς
* Όπου κι’ αν πας θα θυμάσαι
* Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια
* Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
* Πάντα μαζί
* Παρελθόν
* Πόσο λυπάμαι
* Ποτέ δεν θα στο πώ
* Ραντεβού στην Αθήνα
* Σ' αγαπώ γιατί είσαι ο μόνος
* Σ’ αγαπώ και μ’ αρέσει η ζωή
* Σβήσε το φώς και γεμάτη γαλήνη
* Σουβενίρ ντ' Ατέν
* Σπανιόλικο τραγούδι
* Στην ακρογιαλιά
* Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός
* Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με
* Ταμπακιέρα
* Το καινούργιο φεγγάρι
* Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά
* Το φεγγάρι είναι κόκκινο
* Φεριχά
* Χειμώνας
* Χωριάτα
* Ψεύτικα βγήκανε όσα ονειρεύτηκα Κινηματογράφος

Η Σοφία Βέμπο έχει συμμετάσχει στις ελληνικές ταινίες "Στέλλα" (1955) στο ρόλο της Μαρίας και "Στουρνάρα 288" (1959) ως κυρία Τζένη και Σοφία Βέμπο. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ: TO ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ(1955): Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ 13-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ(1955): ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ(LIVE 1976)-ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΤΟ:ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ: Τελειωνοντας αυτο το αφιερωμα θα ηθελα να πω οτι η κηδεια της το 1978 μετατραπηκε σε πανδημο συλλαλητηριο κατα της προσφατης χουντας.Ομως οτι και να πει κανεις για την Σοφια Βεμπο ειναι λιγο..ΑΘΑΝΑΤΗ!

Friday, March 7, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ


Στις 6/3/1994 η μεγαλη ηθοποιος καθως και τραγουδιστρια αλλα και μετεπειτα δυναμικη Υπουργος πολιτισμου,Μελινα Μερκουρη,αφησε την τελευταια της πνοη χανοντας την μαχη με τον καρκινο που την ταλαιπωρουσε για χρονια.Εχτες 6/3/2008 συμπληρωθηκαν 14 χρονια απο την μερα που η Μελινα Μερκουρη εφυγε για παντα απο κοντα μας.Το kinwniawramiden σημερα πραγματοποιει ενα αφιερωμα στην μεγαλη αυτη,μορφη του πολιτισμου μας....(με οτι αυτο συνεπαγεται)...Α ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994) ήταν ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Χαρακτηρίστηκε, εύστοχα, η Τελευταία Ελληνίδα Θεά. Καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως τόνισε και ο Ανδρέας Παπανδρέου "άντεξε" και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε), από το 1981-1989 και 1993-1994. Ο παππούς της, Σπυρίδων Μερκούρης, είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων και ο πατέρας της, Σταμάτης Μερκούρης χρημάτισε βουλευτής.
ηνεύτρια

Το Σεπτέμβρη του 1938 γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με συμμαθητές μεταξύ άλλων, τη Δέσπω Διαμαντίδου, την Αλέκα Παΐζη, τον Ανδρέα Φιλλιπίδη, τον Αλέξη Δαμιανό κλπ. Το χειμώνα του 1939 παντρεύεται το Παναγή Χαροκόπο. Πρωτοεμφανίζεται στη θεατρική σκηνή το 1944 στο Θέατρο Βρετάνια με το θίασο του Γιώργου Παππά και Αντώνη Γιαννίδη, με το έργο του Αλέξη Σολομού "Το μονοπάτι της Λευτεριάς" και ακολουθεί το έργο του Laszlo Bus-Fekete "H κόμισσα και ο καμαριέρης". Ακολουθούν: 1945-1946 "Μις Μπα", "Θα σε παντρευτώ Τέρας", "Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα", "Πωλείται Κέφι", "Η Μπόρα Πέρασε", "Επικίνδυνη Στροφή", "Ο Άνθρωπος και τα Όπλα", "Φαύλος Κύκλος", "Της Νύχτας τα Καμώματα", "Ένας Φίλος θα ‘ρθει απόψε" 1946 "Τρισεύγενη", "Ανατολικά του Σουέζ", "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ", "Δεν θα τα πάρεις μαζί σου", 1947 "Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος", "Γαμήλιο Εμβατήριο", "Ο Βασιλικός", "Το τραγούδι της Κούνιας", 1949 "Λεωφορείον ο Πόθος" που αποτέλεσε μια από τις παραστάσεις σταθμούς στην καριέρα της ( παράσταση για την οποία γράφτηκε το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Χάρτινο το Φεγγαράκι") καθώς το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν για τους ηθοποιούς του Εθνικού ήταν "απαγορευμένο", "Το μικρό Καλύβι","Το χαμόγελο της Τζοκόντας","Ο Θάνατος του Εμποράκου", "Bolero", 1950 "Άννα Δουκάτσα", "Η Άννα των Χιλίων Ημερών" ( Ιστορική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μυράτ και έπαιζαν μεταξύ άλλων η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Άννα Συνοδινού, η Νίτσα Τσαγανέα, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Τίτος Βανδής, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος, η Βούλα Ζουμουλάκη κλπ), 1951 "Το Επάγγελμα της Κυρίας Ουόρεν", "Η Μεγάλη Παρένθεση".

Από το 1951 αρχίζει να πρωταγωνιστεί παράλληλα και στην Γαλλική θεατρική σκηνή, όπου έγινε μούσα ενός από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς, του Μαρσέλ Ασάρ. Συνεχίζει την παράλληλη πορεία της και στις δύο σκηνές. Την αθηναϊκή και την παριζιάνικη σκηνή. Το 1960 παίζει με το θέατρο Τέχνης το "Γλυκό Πουλί της Νιότης" με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Γιάννη Φέρτη. Επόμενος σημαντικός σταθμός στην θεατρική της καριέρα είναι το "Illya Darling" που ανεβάζει, με προπωλημένα όλα τα εισιτήρια των παραστάσεων και με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, στο Broadway στην Αμερική, ενώ είχε ήδη κάνει περιοδεία σε ολόκληρες της Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο είναι η θεατρική διασκευή του κινηματογραφικού έργου "Never on Sunday" που της είχε χαρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Κατά τα έτη 1967-1974, τα χρόνια της δικτατορίας, από τη στιγμή που τελείωσε τις παραστάσεις του "Illya Darling" έπαιξε μόνο την Λυσιστράτη το 1972.

Το 1975 και ενώ έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, ανεβάζει στο θέατρο Κάππα με τον Νίκο Κούρκουλο την "Όπερα της πεντάρας", το 1976 την "Μήδεια" με το Κ.Θ.Β.Ε., ενώ το 1978 το "Συντροφιά με το Μπρεχτ" από το Ελληνικό θέατρο του Μάνου Κατράκη, παράσταση για την οποία γράφτηκε από το Θάνο Μικρούτσικο το "Άννα μην κλαις" για να τραγουδηθεί από τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιάννη Κούτρα. Τέλος το 1980 ξανανέβασε το "Γλυκό πουλί της Νιότης" με τον Γιάννη Φέρτη και έκλεισε ουσιαστικά την θεατρική της καριέρα με το "Ορέστεια" στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από το Θέατρο Τέχνης. Το 1992 κάνει μια τελευταία, έκτακτη, εμφάνιση στην όπερα Πυλάδης, σε βιντεοσκοπημένη σκηνή, στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κινηματογράφος

Αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Της χάρισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ γιά το Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ'την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.
Η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία Ποτέ την Κυριακή
Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με ένα θεατρικό έργο που είχε γραφτεί από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ειδικά για τη Μελίνα Μερκούρη, το "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", που στην ταινία είχε τον τίτλο "Στέλλα" (1955). Η ταινία αυτή ήταν η μόνη που έκανε η Μελίνα Μερκούρη με ελληνική παραγωγή(Καραγιάννης Καρατζόπουλος).

Φιλμογραφία

* 1956 - Συνεργάζεται με το μεγάλο έρωτα της ζωής της τοv Ζιλ Ντασέν και γυρίζουν την ταινία "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη
* 1957 Γίνεται μαυρομάλλα για το ρόλο της "Η Τσιγγάνα και ο Τζέντελμαν"
* 1958 Κάνει ταινία το μυθιστόρημα του Ρότζερ Βάιλαντ, "Ο νόμος"
* 1958-1960 Γυρίζει το "Ποτέ την Κυριακή" που την κάνει διάσημη σε όλη την υφήλιο, ταινία η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού (ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα Όσκαρ). Η ταινία της χάρισε αρκετές σημαντικές διακρίσεις και παγκόσμια αναγνώριση, όπως το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στις Κάννες, η υποψηφιότητα για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου κλπ
* 1960 Το "Ζήτω ο έρωτας"
* 1961 "Η Δευτέρα παρουσία", και "Η Φαίδρα" με τον Άντονι Πέρκινς και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
* 1963 "Οι Νικητές"
* 1964 "Τοπ Καπί" με τον Πίτερ Ουστίνοφ
* 1965 "Μηχανικά Πιάνα"
* 1966 "Κάποιος μπορούσε να πεθάνει", "10:30 Ένα Καλοκαιρινό Βράδυ" με τη Ρόμι Σνάϊντερ
* 1969 "Σικάγο"
* 1970 "Υπόσχεση την Αυγή",
* 1973 "Η Δοκιμή" ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο και τα βασανιστήρια της Χούντας με Σερ Λόρενς Ολίβιε, Μίκη Θεωδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο κα.
* 1974 "Μία φορά δεν είναι αρκετό"
* 1976 "Άσχημες συνήθειες" και
* 1978 "Κραυγή Γυναικών", με την Έλεν Μπέρστιν.

Ερμηνεύτρια

Παράλληλα είχε σπουδαία πορεία στη δισκογραφία καθώς έχουν κυκλοφορήσει πάνω από δεκαπέντε δίσκοι της, πέρα από soundtrack ταινιών και θεατρικών παραστάσεων. Έχει τραγουδήσει μεγάλους Έλληνες συνθέτες, Μάνο Χατζιδάκι (με τον οποίο τους συνέδεε προσωπική φιλία), Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και κορυφαία ερμηνεία μουσικών έργων των Κurt Weill & Bertolt Brecht. Εμφανίσεις έκανε και στην τηλεόραση, σε σειρά ντοκυμαντέρ του BBC σε επεισόδιο με τίτλο "Η Ελλάδα της Μελίνας", από όπου και ο ομώνυμος δίσκος του Σταύρου Ξαρχάκου, όπως και σε σήριαλ και εκπομπές στη Γαλλική και τη Γερμανική τηλεόραση. Επίσης έγραψε και ένα βιογραφικό βιβλίο με τίτλο "Γεννήθηκα Ελληνίδα", του οποίου τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθκαν για τον αντιδικτατορικό αγώνα( Το αντίτυπό του στα ελληνικά δεν είναι νόμιμο). Ο τίτλος του βιβλίου της είναι η απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους όταν της ζήτησαν να κάνει μία δήλωση για την αφαίρεση της υπηκοότητάς της από τους συνταγματάρχες: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα"

Πολιτική σταδιοδρομία

Στο καιρό της επταετίας πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Έδωσε αρκετές συναυλίες και διοργάνωσε αρκετά μεγάλο αριθμό πορειών αντιδικτατορικού χαρακτήρα. Επεδίωξε και συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και με πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους με σκοπό να τους ευαισθητοποίησει ενάντια στη χούντα. Κατά την διάρκεια των αγώνων της έγινε θύμα απόπειρων δολοφονίας της, με μία από αυτές παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.

Με την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα όπου και εγκαθίστανται μόνιμα πια και συνεργαζόμενη με στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης Π.Α.Κ. και τον Ανδρέα Παπανδρέου ιδρύουν το Πανελλήνιον Σοσιαλιστικόν Κίνημα αργότερα [Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα]. Κατεβαίνει υποψήφια στη Β` Πειραιά το 1974 αλλά δεν καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής, πράγμα το οποίο επιτυγχάνει το 1977. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού το 1981-1989 και 1993-1994, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου, να δημιουργήσει το θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985. Στη δεύτερη θητεία της δίνει μεγάλη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία αλλά καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994. Η σορός της έφτασε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου του 1994 και τέθηκε σε διήμερο λαικό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 1994 ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και αμέσως μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνοδεύουν ως το Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπου είναι η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύεται με τιμές αρχηγού κράτους και ενταφιάζεται σε οικογενειακό τάφο.

Μελίνα Μερκούρη

Ο θάνατός της προκάλεσε εκδηλώσεις συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα στην οικογένειά της και στην Ελλάδα. Την ώρα της κηδείας της τα θέατρα και τα μαγαζιά στο Broadway παραμένουν κλειστά ενώ η έκτη Μαρτίου, ημερομηνία θανάτου της, έχει ορισθεί από την UNESCO ως παγκόσμια μέρα πολιτισμού κατά την οποία δίνεται το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς. Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" υπάρχει και στην Ελλάδα από το 2006 και δίνεται μαζί με το βραβείο "Δημήτρης Χορν", σε νέους και νέες Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς, αντίστοιχα. Η πρώτη που βραβεύτηκε ήταν η κ. Εύη Σαουλίδου Επίσης έχει ιδρυθεί, σύμφωνα με επιθυμία της, από το σύζυγό της Ζιλ Ντασέν, αλλά και συμμετοχή προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο Γάλλος πολιτικός Ζανγκ Λανκγ κλπ,Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη το οποίο έχει ως στόχο την επιστροφή των κλαπέντων μαρμάρων της Ακρόπολης. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Η ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ(Η ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΛΕΓΟΤΑΝ ΠΟΡΤΟ-ΛΕΟΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑΣ): ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΣ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ(ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΗΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ,ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ): ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜEGA: Το μονο που θελω να πω ειναι οτι η Μελινα μερκουρη ηταν μια μεγαλη ηθοποιος με ολη την εννοια της λεξης ηθοποιος,μια μεγαλη ερμηνευτρια με σπανια φωνη,μια πολιτικος με κοτσια,που δεν φοβηθηκε ουτε χουντα,ουτε Αμερικανους!Ηταν-θα λεγα-μια πολιτικος με Αρ....α!ΑΘΑΝΑΤΗ!!!

Tuesday, March 4, 2008

"ΕΦΥΓΕ,,Η ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ.....

Δεν ειχα σκοπο να αναρτησω κατι σημερα,ομως η μοιρα ειχε αλλα σχεδια. Δυστηχως"εφυγε"πριν λιγο απο την ζωη η ηθοποιος Ελενα Ναθαναηλ.Οπως ανακοινωσαν οι θεραποντες ιατροι της στο Νοσοκομειο Μετροπολιταν οπου νοσηλευοταν,η Ελενα Ναθαναηλ εχασε την μαχη με την επαρατο νοσο-τον καρκινο-λιγο πριν τις 17:00 σημερα το απογευμα. Η Ελενα Ναθαναηλ εδω και λιγο καιρο εδινε σκληρη μαχη με την ζωη,την οποια εχασε σημερα.Το kinwniawramiden σαν υστατο φορο τιμης, της αφιερωνει την σημερινη του αναρτηση.Ακολουθει αφιερωμα στην Ηθοποιο Ελενα Ναθαναηλ: Α'ΜΕΡΟΣ:ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Κάτι να καίει" (1963). Στην Γερμανία συμμετείχε στο φιλμ του Ραλφ Τίλε "Το αίμα των Βελσβουγκιέν". Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε καριέρα στο θέατρο και το σινεμά. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, κάνοντας μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις. Κατοικεί στην Εύβοια μαζί με τον σύντροφο της ζωής της, βετεράνο του Ολυμπιακού [[Τάσος Μητρόπουλος|Τάσο Μητρόπουλο]]. Ασχολείται με την παραγωγή του κρασιού. Έχει και μια κόρη, την Ίνκα. Πρόσφατα εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά του [[Μega Channel]] "Γοργόνες". Δυστυχώς, "έφυγε" από την ζωή στις 4 Μαρτίου του 2008 το απόγευμα.
B'MEΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ 2: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ 3: ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ(ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ): Σαν επιλογο,δυο μονο λογια:Καλο ταξιδι,ελαφρυ το χωμα που θα σε σκεπασει και ο Θεος ας αναπαυσει την ψυχη σου.....

Monday, March 3, 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ BLOGS!

Σήμερα το μεσημέρι, ξεκίνησε η αποστολή του Δελτίου Τύπου που ακολουθεί σε ΜΜΕ και φορείς της χώρας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ
ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.
Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,
Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,
http://www.221.gr
http://argos.wordpress.com
http://arxediamedia.blogspot.com
http://chouvi.blogspot.com
http://www.e-rooster.gr
http://giaskepsou.blogspot.com
http://gtziralis.com
http://histologion-gr.blogspot.com
http://inlovewithlife.wordpress.com
http://karounos.gr/blog
http://krogias.blogspot.com
http://larisaperivallon.wordpress.com
http://magicasland.com
http://metablogging.gr
http://nylon.gr
http://nefelikas.wordpress.com
http://oneiros.gr/blog
http://oraelladas.gr
http://papanotas.wordpress.com
http://www.perlikos.gr
http://petcoke.wordpress.com
http://plagal.wordpress.com
http://reality-tape.com
http://rodiat7.blogspot.com
http://sofianidis.blogspot.com
http://stefadouros.blogspot.com
http://voteforliberty.wordpress.com
http://vrypan.net
http://ziouzios.blogspot.com
http://butterfly-butterflysworld.com
http://kinwniawramiden2.blogspot.com
http://oikopap.blogspot.com http://fwnhellinwn.blogspot.com και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες
Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Saturday, March 1, 2008

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ. . .ΧΙΟΥΜΟΡ! ! !

KAΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ!): ΠΡΟΣΟΧΗ:ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!!!(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ!) ΠΟΥΣΤΗ ΠΟΝΤΙΚΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ!!!(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ): ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ?ΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ?....: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ...(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ!): ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ,ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ!(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ!): Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ...ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΝΙΚΕ!!!(ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ!):