Monday, April 28, 2008

ΕΣΒΥΣΕ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΛΑΔΑΔΙΚΩΝ......


Εσβυσε ο διμιουργος πολλων μεγαλων επιτυχιων,μεταξυ των οποιων,τα Λαδαδικα,Μαριος Τοκας.Ο Μαριος Τοκας νοσηλευοταν παραπανω απο εναν μηνα στο Νοσοκομειο,οπου εδινε σκληρη μαχη για την ζωη εναντια στον καρκινο,την οποια και εχασε δυστηχως,το πρωι της Κυριακης του Πασχα.Σαν υστατο χαιρε προς τον Μαριο Τοκα,το kinwniawramiden2.blogspot.com κανει ενα αφιερωμα στον μεγαλο διμιουργο που βρισκεται πια στην γειτονια των αγγελων.Καλο ταξιδι Μαριε και ο Θεος να αναπαυσει την ψυχη σου...... Α'Μερος:Βιογραφικο του Μαριου Τοκα: Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε μουσική από νεοτάτων χρόνων και στην Αθήνα Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε τη συνθετική του καριέρα από πολύ μικρός, μαθητής γυμνασίου.

Ήλθε στην Ελλάδα το 1975 και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φιλολογίας και παράλληλα να συνθέτει. Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά και σε δικούς του στίχους.

Ο δίσκος γνωρίζει αμέσως επιτυχία κι ανοίγεται ο δρόμος για τις κατοπινές του επιτυχίες, οι οποίες δεν διέψευσαν την πρώτη του δουλειά. Ο δίσκος που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

Ο επόμενός του δίσκος «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο γνωρίζει τεράστια επιτυχία για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, η «Η εθνική μας μοναξιά» με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ακολουθούν κι άλλοι δίσκοι με ερμηνευτές την Κατερίνα Κούκα, το Γιάννη Πάριο, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πασχάλη Τερζή κ.α.

Σημαντική του δουλειά θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία». Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε την Κύπρο ο πρόωρος θάνατος του μουσικοσυνθέτη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας συγκλονισμό για το θάνατο του Μάριου Τόκα, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, που θα εκφωνήσει και τον επικήδειο

Η κηδεία θα τελεσθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης στην Αθήνα, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι με το θάνατο του Μάριου Τόκα, η Κύπρος χάνει πρόωρα ένα μεγάλο δημιουργό του σύγχρονου πολιτισμού, και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, στον πατέρα και στα αδέλφια του Μάριου Τόκα. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος συμμετέχουν στο πένθος για τον πρόωρο χαμό του, που είναι πένθος για ολόκληρη την Κύπρο.

Βαθειά θλίψη για το θάνατο του Μάριου Τόκα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος όπως είπε, είχε ενημερωθεί εδώ και ημέρες για την ασθένειά του. «Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης και με το ταλέντο του προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας. Είθε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, γενέτειρας του συνθέτη Μάριου Τόκα αποφάσισε να τον τιμήσει δίδοντας το όνομα του σε δρόμο ή πλατεία της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, υπό τους ήχους του έργου του Μάριου Τόκα "Θεογενήτωρ Μαρία" και αποφάσισε, επίσης, να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του συνθέτη, που θα γίνει την Τετάρτη στην Αθήνα, από το Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λόλλο Γιωργαλλέτο.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του Μάριου Τόκα και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο πατέρα του, δημοσιογράφο και συγγραφέα Κύπρο Τόκα. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Λεμεσού μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Με το θάνατό του αποκαλύφθηκε μια άγνωστη λεπτομέρεια από τη ζωή του Μάριου Τόκα, την οποία ο ίδιος θέλησε να κρατήσει μυστική. Ο συνθέτης έδινε τα έσοδα όλων των συναυλιών του στην Κύπρο σε αναξιοπαθούσες, πολύτεκνες οικογένειες. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ): ΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ): Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ:(ΜΟΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-Η ΜΟΛΙΣ 9 ΕΤΩΝ ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΠΡΟΒΑΔΟΥ): ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ:(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ-ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ): Σ'ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ:(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ): ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ): ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ):

Wednesday, April 23, 2008

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ!

Τα βιβλια μοιραστηκαν μεχρι και το τελευταιο!Οταν με ρωτουσαν οι γονεις απο που ειναι τα δωρακια,τους ελεγα απο τους Ελληνες blogger(ελπιζω να μην εχετε αντιρησση)και οι ανθρωποι μας ευχαριστουσαν και μας ευχονταν καλο Πασχα και καλη Ανασταση.Εγω με τη σειρα μου τους ελεγα επισης και πως ευχομαι οτι καλυτερο για την/τον κορουλα/γιο σας. συγκρατησα δυο πραγματα τα οποια σας αναφερω εδω:Μια μικρουλα που μολις πηρε τα βιβλιαρακια της,ανοιξε το ενα(ενα με πριγκιπισσες.Ε,πως να το κανουμε!Δεν διαβαζουμε οτι κι οτι!Χι,χι!)και μου ειπε:"Φχαλιθτω!"Κουκλα μου γλυκεια!....Το αλλο που συγκρατησα ειναι η ηλικια του ποιο μικρου παιδιου(τι παιδιου δηλαδη...βρεφος ειναι...)που νοσηλευεται στην πτερυγα που επισκεφθηκαμε:Μολις 9 μηνων....Τι να πω για αυτο το παιδακι.Τι αμαρτιες μπορει να εχει αυτη η ψυχουλα,που να πρεπει να τιμωρηθει τοσο σκληρα,τι?....Ευχομαι απο τα βαθη της καρδιας μου,τα παιδια που τωρα νοσηλευονται στην Ογκολογικη Κλινικη του Αγ.Σοφια να γινουν ολα,μα ολα καλα και να ειναι τα τελευταια που εδωσαν μαχη εναντια στον καρκινο.Μακαρι Θεε μου,μακαρι!Θυμαμαι επισης ενα κοριτσακι που οταν μπηκαμε στο δωματιο του,μας κοιταξε με ενα υφακι σαν να ελεγε:"Τι θελετε?Αφηστε με στην ησυχια μου...",αλλα ολα μα ολα τα αγγελουδια πηραν το δωρακι τους και αυτο το οφειλουν σε ολους οσους συμμετειχαμε σε αυτη την Κινηση Αγαπης...Οσα βιβλια περυσσευσαν τοποθετηθηκαν στην ανοιχτη βιβλιοθηκη που υπαρχει στην κλινικη,για να παρει οποιο βιβλιο θελει,οποιο παιδακι θελει. Ολα αυτα χαρη στην προσπαθεια ολων μας!Οι bloggers που βοηθησαν ηταν οι:ΑΤΗΕΝΑ,ΒΥΤΤΕRFLY,NIKOΣ.Κ,HADES,APHRODITE, ΚΑΡΑΦΛΟΚΟΤΣΥΦΑΣ,ΑΜΑΛΘΕΙΑ,ΞΑΝΘΙΑ,KWSTASK, CROSSROAD,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.Επισης ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Εκδοτικο Οικο"ΨΥΧΟΓΙΟΣ" που συμμετειχε στην προσπαθεια ενισχυοντας μας με πανω απο τριαντα(30)βιβλια!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!Κλεινοντας:ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΑΓΑΠΗ,ΧΑΡΑ,ΕΥΤΥΧΙΑ!ΕΙΘΕ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΡΗΝΗ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!Σας ευχαριστω απ'τα βαθη της καρδιας μου:Kwstask Ραντεβου την δευτερη μερα του Πασχα,Θεου θελοντος.Σαν δωρο απο εμενα προς ολους,εχετε την αγαπη μου...Ευχαριστω που με στιρηξατε σε αυτη την προσπαθεια και με βοηθησατε στο να γινει το ονειρο πραξη.

Wednesday, April 9, 2008

ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22/4/2008:Με χαρα ανακοινωνω τη συμμετοχη των εκδοσεων Ψυχογιος στην Κινηση Αγαπης!Κ.Ψυχογιε σας ευχαριστουμε παρα πολυ που ειστε διπλα μας σε αυτη την προσπαθεια! ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 16/4/2008:ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ:Κυριακη των Βαιων και ωρα 18:00 συναντηση στον σταθμο Μοναστηρακι(Εξοδος:Πλατεια Μοναστηρακιου) για να συγκεντρωσουμε τα βιβλια-κομικς και να τα παραλαβουμε αυτοι που θα συμμετασχουμε στην διανομη.Η συναντηση μπορει να συνδυαστει και με καφεδακι.Επισης θυμιζω:Οσοι ειναι να συμμετασχουν στη διανομη να το δηλωσουν μεχρι την Κυριακη των Βαιων. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15/4/2008:Σημερα με πηραν τηλεφωνο απο τον συλλογο Πιστη και μου ειπαν οτι μπορουμε να επισκεφθουμε μια πτερυγα της Ογκολογικης κλινικης,την Μ.Τεταρτη το απογευμα στις 6 η ωρα.Η συλλογη των Παιδικων βιβλιων-κομικς θα διαρκεσει ως την Κυριακη των Βαιων.Επισης οποιος-οποια θελει να συμμετασχει στη διανομη των βιβλιων-κομικς,να δηλωσει συμμετοχη μεχρι την Κυριακη των Βαιων.Μου ειπαν οτι πρεπει να ειμαστε 4,το πολυ 5 ατομα.
Κινηση αγαπης για τα παιδια που νοσηλευονται στην ογκολογικη κλινικη του νοσοκομειου Παιδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.Το kinwniawramiden2.blogspot.com κανει μια δραση αγαπης για αυτα τα παιδια:Μεσω του μπλογκ θα γινει συλλογη παιδικων βιβλιων και κομικς(Μικυ Μαους,Ντοναλτ,κλασσικα κλπ.ΠΡΟΣΟΧΗ,οχι τυπου spiderman,superman,batman.Μιλαμε για μικρα παιδακια)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ καινουργια η σχεδον καινουργια για αποφυγη μικροβιων που μπορει να προκαλεσουν λοιμωξεις στα παιδια.Ολα τα βιβλια και κομικς που θα συγκεντρωθουν θα δοθουν στα παιδια που νοσηλευονται στην Ογκολογικη κλινικη του Νοσοκομειου παιδων-Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.ΠΡΟΣΟΧΗ:Η διανομη των βιβλιων θα γινει το πολυ απο δυο-τρια ατομα,για λογους ασφαλειας της ηδη βεβαρυμενης υγειας των παιδιων.Εξαλλου απαγορευεται η παραμονη πολλων ατομων στα δωματια των παιδιων.Γι'αυτο οποιος η οποια θα ηθελε να συμμετασχει στην διανομη των βιβλιων-κομικς να το πει εγκαιρως και το πολυ μεχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ.Θα τηρηθει σειρα προτεραιοτητας(οποιος-οποια το δηλωσει πρωτη.)Το ενα ατομο θα ειμαι εγω,οποτε χρειαζονται αλλα δυο ατομα.Οποιος θελει να συμμετασχει ας αφησει σχολιο η ας στηλει e-mail στο gatoylis1981@yahoo.gr Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΧΑΡΑ Σ'ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.Ευχαριστω.

Sunday, April 6, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ

Ο Πετρος Γαιτανος ειναι ενας καλλιτεχνης τον οποιο εκτιμω και θαυμαζω ιδιαιτερα,γιατι εχει φωνη αηδονιου(ιδιως αν τον ακουσετε σε ψαλμους Μ.Εβδομαδος.Θα εχετε αυτη την χαρα σε νεο αφιερωμα που θα κανω εν μεσω της Μεγαλης εβδομαδος.)και ειναι πολυ καλος ανθρωπος,ο οποιος δεν εχει δωσει ποτε λαβες για αρνητικα σχολια,για το ατομο του.Ολοι θα θυμομαστε την απαραμιλλη ερμηνεια του στο Ποντιακο τραγουδι"Η μανα,,(θυμιζω λιγο τους στιχους:Η μανα εν κρυο νερο και σο ποτηρ κι εμπαιν.Η μανα να μη εινετε,η μανα να μη εν,η μανα να μη εν....Δηλαδη:Η μανα ειναι κρυο νερο και στο ποτηρι δε μπαινει.Η μανα να μην γινετε,η μανα να μη ειναι,η μανα να μη ειναι.....)οποτε αποφασισα να του κανω ενα αφιερωμα. Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι Έλληνας τραγουδιστής. Γεvvήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1967 στη Δράμα και μεγάλωσε στα Κοκκινόγεια της Δράμας, όπου και παρέμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια.

Έχει σπουδάσει στο Ελληvικό Ωδείo Αθηvώv και έχει πάρει πτυχίο Βυζαvτιvής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Δάσκαλος του ήταν ο Μανώλης Χατζημάρκος. Βαθειά επηρεασμένος από την Βυζαντινή μουσική, έχει παρουσιάσει μια σειρά δίσκων με εκκλησιαστικά έργα και ύμνους.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του είναι η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη σε διάφορες συναυλίες αλλά και στον δίσκο "Πολιτεία Δ'" το 1996 σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Στην διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος “Καρίττειον Μέλαθρον”.

Δισκογραφία:

Προσωπική δισκογραφία

* 1990 - Το δίλημμα
* 1992 - Γυάλινος δρομέας
* 1993 - Σε πρώτο πρόσωπο
* 1995 - Ώρα Ενάτη
* 1996 - Πολιτεία Δ’
* 1997 - Τα Θεία Πάθη
* 1998 - Αγέρας,έρωτας κι αρμύρα
* 1998 - Φως εκ φωτός
* 1999 - Ψάλλω το Θεώ μου έως Υπάρχω
* 2000 - Σαν τα Κρύα τα νερά
* 2000 - Η πηγή της Ζωής
* 2001 - Κρυφή Σελίδα
* 2003 - Πεντηκοστάριον
* 2006 - Τραγούδια του Πόντου

Συμμετοχές

* 1991 - Σινεμά ο δικός μας παράδεισος
* 1992 - Το τραγούδι γυμνό
* 1994 - Γιάννης Σπανός-Μεγάλες Ερμηνείες
* 1995 - Βαλκανιζατέρ
* 1996 - Ένα Φιλί του κόσμου
* 1998 - Λιταία Πύλη
* 1999 - Η θάλασσα στο τραγούδι
* 1999 - Σύνορα Αγάπης
* 2000 - Στα φτερά του έρωτα
* 2000 - Δεκαοκτώ - Tribute στον Γιάννη Μαρκόπουλο * 2003 - Smyrne Β'ΜΕΡΟΣ:ΒΙΝΤΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ,ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ(ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ: ΣΤΟ'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΒΡΑΧΟ-ΒΡΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ(ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ-ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): ΠΟΥ'ΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ(ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ-ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ(ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): Η ΜΑΝΑ ΕΝ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ(Η ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ)(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΟΝΤΟΥ) ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ (ΛΥΡΑ),ΤΡΑΓΟΥΔΙ.ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙΝ(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΟΝΤΟΥ)ΛΥΡΑ:ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΙΔΗΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ(ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ)(Α'ΕΚΤΕΛΕΣΗ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ:

Wednesday, April 2, 2008

Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΤΟΥ...

Δυστηχως αλλος ενας μεγαλος εφυγε προχθες την νυχτα σε βαθεια γηρατεια(ηταν 97 ετων). Εφυγε απο την ζωη ο μεγαλος σκηνοθετης αλλα και ακομα ποιο μεγαλος Ελληνας,Ζυλ Ντασσεν και σημερα οδηγηθηκε στην τελευταια του κατοικια.Στις 2 το μεσημερι εψψαλη η νεκρωσιμη ακολουθια στο 3ο Νεκροταφειο,στον Ισραηλιτικο τομεα και κατοπιν η σωρος του οδηγηθηκε στο Α'νεκροταφειο Αθηνων,οπου και εταφη διπλα στην αγαπημενη του Μελινα Μερκουρη,οπως ειχε ζητησει.Το τελευταιο αντιο απευθηναν στον εκλειποντα η κυβερνηση με τον υπουργο πολιτισμου Ευαγγελο Βουλγαρακη,η αντιπολιτευση με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιωργο Παπανδρεου,βουλευτες οπως ο Ευαγγελος Βενιζελος,η Μιλενα Αποστολακη,η Αντζελα Γκερεκου και αλλοι.Το τελευταιο αντιο απευθηνε και ο αδελφος της αειμνηστης Μελινας Μερκουρης,Σπυρος.Το kinwniawramiden σαν υστατο φορο τιμης κανει ενα αφιερωμα σε εναν μεγαλο Ελληνα και σκηνοθετη.Στον Ζυλ Ντασσεν... Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ηταν γεννημένος το 1911 στις 18 Δεκεμβρίου, εξ ου και ο αριθμός «18» θεωρείτο από τη Μελίνα Μερκούρη «καρμικός» - κι εκείνη ήταν γεννημένη στις 18 του δικού της μήνα, του Οκτώβρη…
Ο Ζυλ Ντασσέν, Αμερικανός, γεννημένος από Εβραίους εμιγκρέδες της Ρωσίας, έζησε μια ζωή πλούσια, γεμάτη περιπέτειες, δόξες, τιμές κι αγάπησε με πάθος μια γυναίκα και μέσα από αυτήν και τη χώρα της.

Η αγάπη του γι’ αυτή τη γυναίκα, τη Μελίνα Μερκούρη, καθρεφτίζεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στο φιλμ «Ποτέ την Κυριακή», που ήταν αυτό το οποίο εκτίναξε τη Μελίνα Μερκούρη στο διεθνές στερέωμα, χαρίζοντάς της βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Καννών και υποψηφιότητα για Οσκαρ, στον Μάνο Χατζιδάκι το Οσκαρ για το θρυλικό τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» και στον ίδιο τον Ζυλ Ντασσέν την καλλιτεχνική επάνοδο στην Αμερική, από την οποία είχε φύγει κυνηγημένος επί μακαρθισμού.

Ο Ζυλ Ντασσέν ξεκίνησε ως ηθοποιός, ακολούθησε το αριστερό κίνημα στην Αμερική του οικονομικού κραχ, έγινε στη συνέχεια σκηνοθέτης, όπου εργάστηκε στη Μέτρο Γκόλντουιν Μάγιερ όπου μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε και την Τζόαν Κρόφορντ στο «Μετά την καταισχύνη» (στα γυρίσματα λέγεται πως τη χαστούκισε σε μια κρίση απειθαρχίας της σταρ) και ξεκίνησε να βρίσκει τον καλλιτεχνικό εαυτό του στο είδος φιλμ νουάρ με σημαντικότερες ταινίες το «Δήμιο των κολασμένων» με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τη «Σκοτεινή πόλη», όπου πρωτοτύπησε βάζοντας στοιχεία νεορεαλισμού, και το «Η νύχτα και η πόλη» με τον αγαπημένο του Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, ο οποίος έφυγε λίγες μέρες πριν από τον Ντασσέν και για τον οποίο ο αξέχαστος «Τζούλης» (όπως τον αποκαλούσε η Μελίνα) έλεγε πως η μεγάλη του επιθυμία που δεν πραγματοποιήθηκε ήταν να κάνει στο θέατρο «Αμλετ» με τον Γουίντμαρκ.

Δυστυχώς, όμως, το μακαρθικό ξέσπασμα ανέκοψε την καριέρα του όταν ο συνάδελφός του Εντουαρντ Ντμίτρικ, το 1952, τον κατέδωσε στην Επιτροπή Μη Αμερικανικών Ενεργειών ως κομμουνιστή.

Ο Ντασσέν μπήκε στη μαύρη λίστα, δεν μπορούσε να δουλέψει στις ΗΠΑ και τράβηξε για την Ευρώπη. Εκεί τον περίμενε η αναγνώριση που δεν του είχε δώσει τόσο επίσημα, μέχρι τότε, η πατρίδα του.

Με το «Ριφιφί» θα κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών του 1955 και θα γράψει ξεχωριστή σελίδα στο ευρωπαϊκό «φιλμ νουάρ». Η ταινία θεωρείται «σταθμός». Εκείνη, όμως, τη χρονιά, οι Κάννες δεν του χάρισαν μόνο το βραβείο αλλά και τη γνωριμία με τον έρωτα της ζωής του. Θα δει τη Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» και θα την ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Θα τη γνωρίσει κι ο έρωτας θα γίνει αμοιβαίος. Με τη Μελίνα δεν ερωτεύτηκε μόνο μια γυναίκα αλλά και μια πατρίδα, στην οποία επέλεξε να μείνει ως πολιτογραφημένος Ελληνας κι όταν εκείνη πια είχε φύγει...
Με τη Μελίνα έκαναν πολλές ταινίες, κάποιες από τις οποίες, όπως το «Ποτέ την Κυριακή», η «Φαίδρα», το «Τοπ Καπί», έμειναν κλασικές.

Τους συνέδεσαν κι η δικτατορία κι η εξορία εκείνης, η περιπλάνηση στο εξωτερικό, σε μια εποχή που δοκιμάστηκε κι η δική του ρίζα και πήγε εθελοντής στο Ισραήλ, στον Πόλεμο των Εξι Ημερών, όπως τα περιγράφει γλαφυρά η Μελίνα στο θρυλικό βιβλίο της «Γεννήθηκα Ελληνίδα». Αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να εναντιωθεί στην πολιτική του Αριέλ Σαρόν σχετικά με τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη…

Με το θάνατο της Μελίνας, ο Ντασσέν, που είχε ήδη χάσει και το γιο του, τον τραγουδοποιό Τζο Ντασσέν (είχε άλλες δύο κόρες), αφοσιώθηκε στο έργο εκείνης, στη δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Για τα οποία η Μελίνα είχε πει πως «όταν γυρίσουν, εγώ θα ξαναγεννηθώ».
Τώρα θα τα κανονίσουν με τον «Τζούλη».
Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1: ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2: ΦΑΙΔΡΑ-1: ΦΑΙΔΡΑ-2: Καλο ταξιδι Ζυλ και ελαφρυ το χωμα που σε σκεπαζει....