Monday, June 29, 2009

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δυστηχως η οικογενεια των ηθοποιων θρηνει και παλι.Το σαββατο στις 6 το απογευμα περιπου εφυγε απο τη ζωη ο μεγαλος μας ηθοποιος Σπυρος Καλογηρου.Το kinwniawramiden τιμωντας τον μεγαλο ηθοποιο κανει ενα αφιερωμα εις μνημην του μεγαλου ηθοποιου. Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Εφυγε» το Σάββατο 27 Ιουνίου, σε ηλικία 87 ετών, ο Σπύρος Καλογήρου, ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς.
Γιακουμής στη «Μανταλένα», Γιαμούρης στον «Αστραπόγιαννο», ταγματάρχης στην «Υπολοχαγό Νατάσσα», Σκανταλάκης, Σωτήρης Γαρμπής, Αυγουστής... ο Σπύρος Καλογήρου ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στον ελληνικό κινηματογράφο.
Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το σκληρό- άγριο παρουσιαστικό του.

Στην αληθινή του ζωή υπήρξε το αντίθετο από την εικόνα που παρουσίαζε στην μεγάλη οθόνη: ήταν ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος, οικογενειάρχης, ευγενικός και πάντοτε χαμογελαστός. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε γι΄αυτόν την Πρωτομαγιά εξαιτίας μιας εγκεφαλικής λοίμωξης, που στάθηκε η αφορμή να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του και μετέπειτα την επαφή του με το περιβάλλον. Οδηγήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του.

Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη, στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολείτο ερασιτεχνικά μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου και αποφοίτησε.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον θίασο του Ν.Χατζίσκου στο «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Αμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο "Θέατρο Τέχνης" του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ."Όρνιθες", «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.

Στη δεκαετία του ΄80 άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του Ευαγγελία Σαμιωτάκη κι έκαναν πολλές περιοδείες.

Έπαιξε σε, περίπου, διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασσικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου. Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο»(1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο 'Καραγκιόζη-Ντρημ" ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ, η Λασκαρίνα».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα, «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Συμμετείχε σε, περίπου, πενηνταπέντε ταινίες (αλλά και σε βιντεοταινίες), ανάμεσά τους οι: "Η Αθήνα τη νύχτα", "Στεφανία", "Κοντσέρτο για πολυβόλα", "Η νεράϊδα και το παλικάρι", "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", "Ενα αστείο κορίτσι", "Η Μαρία της σιωπής", "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο", "Στάκαμαν".

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου του απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για το ρόλο του στην ταινία "Κατάχρηση εξουσίας".
Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του "Θεάτρου Βαχτάγκωφ" της Μόσχας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψαλλει σημερα στις 11 το πρωι απο τον Ι.Ν.Αγ.Μελετιου Σεπολιων ενω η ταφη του μεγαλου ηθοποιου θα γινει στο Μαρκοπουλο Ορωπου,οπου και ζουσε ο Σπυρος Καλογηρου. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 1: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 2: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ"ΛΟΛΑ"): Σαν επιλογο: Εφυγε ο αγαπημενος μας"κακος"....Καλο ταξιδι Σπυρο....Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας...Αθανατος!!!

Sunday, June 28, 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΕΡΟΣ 1ο,ΑΜΑΝΕΔΕΣ

Σημερα το kinwniawramiden κανει ενα αφιερωμα για μερακληδες,για οσους εχουν ντερτια και καημους,για οσους εχουν σεβνταδες.Αφιερωμα λοιπον στους αμανεδες.Ομως πριν ακουσουμε,ας δουμε απο που προερχονται οι αμανεδες και ποια ειναι τα ειδη που υπαρχουν: Ο Αμανές είναι είδος τραγουδιού ανατολικής προέλευσης.
Η λέξη προέρχεται σύμφωνα με τον εγκυρότερο Έλληνα μουσικολόγο Σίμωνα Καρά, από την κατάληξη της εκκλησιαστική μας μουσικής αμήν.
Η λέξη αμάν όπως εξελίχθηκε αποδίδει μία παράκληση μέσω της οποίας επιζητείται οίκτος ή να δοθεί έλεος.
Η καταλληλότερη ελληνική λέξη για το αμάν θα ήταν οικτιρμός.
Οι αμανέδες είναι τετράστιχα η δίστιχα τραγούδια που καταλήγουν στην μακρόσυρτη επιφώνηση αμάν απ’ όπου έλκουν και το όνομά τους.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχοντας από την αρχαιότητα σχέσεις με τους Άραβες, Πέρσες, Εβραίους και άλλους λαούς της Ανατολής παρέλαβαν αυτό το είδος και το αφομοίωσαν με τον τρόπο τους και τους τραγουδούν όχι μόνο ως αργόσυρτα επιτραπέζια, μεταξύ άλλων οι Πόντιοι του Καρς αλλά και σε πωγωνίσια ηπειρώτικα, νησιώτικους συρτούς όπως πχ. ο ταμπαχανιώτικος αμανές, ή σε μπάλλους ή και χασάπικους όπως είναι ο αμανές της νύχτας κλπ.
Οι πρόσφυγες της Πόλης και της Σμύρνης έκαναν τον αμανέ γνωστό στην Ελλάδα μετά το 1922. Ο πιο ξακουστός ερμηνευτής του αμανέ στις αρχές του αιώνα στην Πόλη και στην Αθήνα ήταν ο Αντώνης Χ΄διαμαντίδης ή Νταλκάς, κοντά βέβαια σε μια πλειάδα άλλων. Τα ειδη ειναι τα εξης: HICAZ, ή χιτζάζ: Η ονομασία προέρχεται από μια περιοχή στα παράλια της ερυθράς θάλασσας, που ήταν υπό τούρκικη κατοχή. KURDI, ή Κιουρντί : Που προέρχεται από τη γη των Κούρδων. NIHAVENT, NISABYREK, NIKRIZ: Νιαβέντ, και λοιπές ονομασίες από διάφορες ακτές! IRAK : Που προέρχεται από το Ιράκ. ISPAHAN: Που προέρχεται από το όνομα της Αρχαίας Περσικής Πρωτεύουσας! SABAH - σαμπάχ: Που σημαίνει πρωινό! USSAK- ουσάκ: Που σημαίνει Εραστές! HISAR- χισάρ: Που σημαίνει φρούριο-κάστρο! HUSEYNI- Χουσεϊνί : Που σημαίνει ωραίος νέος! RAST- ραστ: Που σημαίνει σωστός-δίκαιος! NIYAZ- νιγιάζ η νεγιάζ! Που σημαίνει Ικεσία-παράκληση! BEYATI-BAYATI: Που προέρχεται από την γη των Bayat (μπαγιάτ).
ΒΙΝΤΕΟ:ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗ ΦΩΤΙΑ,ΜΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΙΕΙ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ(1934): ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ(ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ)-ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ(ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟ 1922,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΑΜΑΝΕΣ-ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ: ΔΕ ΜΟΥ ΜΕΙΝΕ ΠΙΑ ΖΩΗ-ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ(1934)-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ Ο ΠΟΝΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΓΚΑΣ(1935): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ(1927): ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝΕ(HEVA MANES)-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΤΡΑΙΔΗΣ(1934): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΑΜΑΝΕΣ-ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ(Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ):

Thursday, June 11, 2009

ΝΕΑ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!!!

Η Κρητη ξαναχτυπα.Αυτη τη φορα σειρα ειχαν τα Μαλια.Αγνωστος-οι κρεμασε-σαν σε φραχτη 2 σκυλια.Ακολουθουν σκληρες φωτο:
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGGERS ΕΠΙΚΗΡΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGERS ΤΟΥΣ EΠΙΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΙΛ ΜΟΥ anemos521@gmail.com
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 5000 ΕΥΡΩ.ΝΑΙ,ΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ!!!

Wednesday, June 10, 2009

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ!!!

Το καλοκαιρι ηρθε.Και μαζι του ηρθαν και οι πυρκαγιες.Δυο πυρκαγιες σε εξελιξη αυτην την ωρα σε:Καρατζα Τροιζηνιας νομου Αργολιδος και στην Ριτσωνα Ευβοιας.Και οι δυο πυρκαγιες καινε δασικες εκτασεις ενω επι τοπου εχουν σπευσει υσχιρες επιγειες και εναεριες πυροσβεστικες δυναμεις.Νωριτερα σημερα ειχε ξεσπασει πυρκαγια στην περιοχη Κουλουρη Σαλαμινας.Επισης υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια που ξεσπασε εχτες το βραδυ στις Φερρες Μαγνησιας.Στην φωτια στην Ριτσωνα Ευβοιας,η οποια μεχρι στιγμης ειναι εκτος ελεγχου,εχουν σπευσει 25 ανδρες με 9 οχηματα,4 αεροπλανα Καναντερ και ενα πεζοπορο τμημα 20 ατομων,ενω δεν απειλουνται κατοικιες./Στην φωτια στον Καρατζα Τροιζηνιας νομου Αργολιδος επιχειρουν 35 ανδρες με 17 οχηματα,ενα ελικοπτερο σινουχ,3 αεροπλανα Καναντερ και πεζοπορο τμημα 29 ατομων.