Tuesday, October 30, 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΟΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ είναι εχθροί «εντός των τειχών» και συνήθως εισχωρούν στο οικείο περιβάλλον του παιδιού

Βιώνουν τη φρίκη από τα οκτω

Σεξουαλική και σωματική κακοποίηση έχει υποστεί το 15% των μαθητών ηλικίας 8-12 ετών στη χώρα μας, ενώ μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης είναι κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού...

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τη χώρα μας προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα σε 2.500 παιδιά που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Ελληνισμού.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2006 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ τα στοιχεία είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το περιοδικό «Το παιδί μου και εγώ» με θέμα την παιδική κακοποίηση, από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχολόγο-κοινωνιολόγο Χριστίνα Αντωνοπούλου.

Οι αιτίες του φαινομένου

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας Γιώργος Πατούλης τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση πως «οι αιτίες που παράγουν τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές και ποικίλες. Το κοινωνικό υπόβαθρο, η κουλτούρα, η αγωγή και παιδεία, η ψυχοδομή είναι βασικές παράμετροι στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που παράγουν σεξουαλική βία».

«Παράλληλα όμως», τόνισε, «η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένας εχθρός που μπορεί να υπάρχει μέσα στο οικείο περιβάλλον των παιδιών μας, ένας εχθρός "εντός των τειχών", για τον οποίο ο κάθε γονιός πρέπει να είναι ενημερωμένος ώστε να αναγνωρίσει εγκαίρως τα σημάδια του κινδύνου και να παρέμβει».

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που καθιστούν μια οικογένεια επικίνδυνη για κακοποίηση του παιδιού, καθώς και τα σημάδια που υποδηλώνουν πως ένα παιδί μπορεί να έχει υποστεί κακοποίηση. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε, όμως καλύπτεται από έντονη μυστικότητα, επισημαίνει στην «Ε» η συνεργάτις του Κέντρου Ειδικής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας «Σπύρος Δοξιάδης Ερευνα για το Παιδί», Βικτωρία Πρεκατέ, εκπαιδευτικός, Mphil, πρόεδρος του «Μέντορα για την παιδική προστασία και ευημερία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Οργανισμού Stopitnow, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, 1 στα 10 παιδιά έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά με σοβαρό τρόπο (δηλαδή άγγιγμα γυμνών γεννητικών οργάνων και χειρότερες μορφές) και τα 3/4 των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά δεν θα μιλήσουν σε κανέναν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας γι' αυτό.

Σιωπή...

Ακόμη, από όσα παιδιά μιλήσουν, ελάχιστα θα φτάσουν να απασχολήσουν τις αστυνομικές αρχές, τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τους επαγγελματίες υγείας.

Ετσι ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις ΗΠΑ είναι 1-2 στα 1.000 παιδιά, οι περισσότεροι ερευνητές διεθνώς συμφωνούν ότι 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 6 ή 7 άνδρες έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι να ενηλικιωθούν.

«Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση σπάνια είναι ένα απομονωμένο γεγονός, εκτός από τη σπάνια περίπτωση της απαγωγής. Τις περισσότερες φορές οι δράστες χτίζουν μια στενή σχέση με το παιδί -μια σχέση βλαβερή, που συχνά κάνει το παιδί να νιώθει υπεύθυνο και ανίκανο να αποκαλύψει τι συμβαίνει. Η μυστικότητα είναι η βάση τους και τα παιδιά είναι παγιδευμένα, πριν ακόμη συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Αρχικά οι δράστες εμφανίζονται ευγενικοί, έμπιστοι, ότι νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν», εξηγεί η κ. Πρεκατέ.

Καλοσύνη και βία

«Συμπεριφέρονται με προσποιητή καλοσύνη που ξεγελά τους γονείς και τα παιδιά. Μπορεί να χρησιμοποιούν απειλές και βία ώστε να εξαναγκάσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να αναζητούν εργασία που τους φέρνει σε επαφή με παιδιά, π.χ. σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πάρκα, αθλητικούς χώρους, παιδότοπους, κολυμβητήρια κ.λπ. ή να συχνάζουν σε αυτούς τους χώρους με σκοπό να γνωρίσουν παιδιά.

Μπορεί να προσφέρουν στα παιδιά ένα συνδυασμό από δώρα, χάρες, παιχνίδια, εξόδους, χρήματα και απειλές για να τα εγκλωβίσουν. Μπορεί να τους προσφέρουν τσιγάρα, ποτό, το να μείνουν έξω μέχρι αργά, το να παρακολουθήσουν περισσότερη τηλεόραση, γενικώς τα απαγορευμένα πράγματα.

Μπορεί να τα απειλήσουν με βία ή απόσυρση της αγάπης τους αν δεν κάνουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Οι περισσότεροι προσπαθούν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για το παιδί και να απομακρύνουν το παιδί από τους γονείς του.

Οσο πιο δύσκολο το κάνουμε να εισχωρήσουν μεταξύ των παιδιών και των προστατευτικών γονέων τους τόσο πιο ασφαλή θα είναι τα παιδιά».

Ο Βρετανός βουλευτής Dan Norris και η Michelle Elliott του Βρετανικού Οργανισμού Kidscape, ύστερα από έρευνα σε πρώην παιδόφιλους, αποκαλύπτουν τις τακτικές τους στο ενημερωτικό έντυπο «Προστατεύοντας τα παιδιά μας», που έχει μεταφράσει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης (Λ. Κοκορομύτη, Τ. Σταθοπούλου), τονίζοντας πως οι δράστες είναι ειδικοί στο να χρησιμοποιούν δικαιολογίες και παραποιήσεις για να κρατούν τα παιδιά μπερδεμένα και σιωπηλά.

«Τι να κάνετε»

«Αν υποπτεύεστε πως το παιδί έχει κακοποιηθεί», σημειώνει η κ. Πρεκατέ, «κρατήστε την ψυχραιμία σας και καθησυχάστε το. Ισως δεν σας τα πουν όλα από την αρχή. Μη τα πιέσετε, αφήστε τα να πάρουν το χρόνο τους. Ακούστε τα προσεκτικά χωρίς να βάζετε λέξεις στο στόμα τους. Προσπαθήστε να μη δείξετε θυμό ή στενοχώρια -η υπερβολική εκδήλωση των δικών σας συναισθημάτων θα τα αποθαρρύνει από το να ανοιχτούν περισσότερο και μπορεί να νιώσουν ενοχές. Πείτε στο παιδί ότι είναι πολύ γενναίο που σας μίλησε».

Για βοήθεια μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197) ή άλλους οργανισμούς, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού (1056), την ΕΠΙΨΥ (801-801-1177), τον Συνήγορο του Παιδιού (800-11-32000), για συμβουλή. 344 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ!

Το πρώτο εξάμηνο του 2007 έγιναν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για παιδιά SOS 1056 του «Χαμόγελου του παιδιού» 344 καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης παιδιών.

Από αυτές, το 32% των καταγγελιών αφορούν σωματική κακοποίηση των παιδιών, το 3% σεξουαλική κακοποίηση και το 6% ψυχολογική / συναισθηματική κακοποίηση. ΠΑ-ΤΕΡΑΣ!:Βίαζε την έγκυο θετή του κόρη

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Ενας Αλβανός συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία ότι βίαζε τη θετή του κόρη.

Η τραγική ιστορία της κοπελίτσας, που φαίνεται να βιαζόταν κατ' εξακολούθηση ακόμη και την περίοδο που ήταν έγκυος, αποκαλύφτηκε στην Αμφιλοχία.

Πριν από 10 χρόνια ήρθε στην Αμφιλοχία μια Αλβανίδα, η οποία εγκαταστάθηκε εκεί με την 5χρονη κόρη της. Λίγο αργότερα παντρεύτηκε μ' έναν Αλβανό οικοδόμο, με τον οποίο απέκτησε άλλα τρία παιδιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σύζυγός της βίαζε εδώ και περίπου ένα χρόνο τη θετή του κόρη, η οποία σήμερα, στα 15 της χρόνια, είναι έγκυος 7 μηνών.

Η μητέρα συζήτησε το γεγονός με μια γνωστή της καθηγήτρια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατήγγειλε στην Αστυνομία Αρτας. Από εκεί η Αστυνομική Διεύθυνση το γνωστοποίησε υπηρεσιακά στον εισαγγελέα Αγρινίου, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Αλβανού. Ο οικοδόμος κρατείται και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανακρισης. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ!

9 comments:

sewed up.? said...

είναι απλά συγκλονιστικό...
δεν θέλω καν να το σκέφτομαι πόσο υποφέρουν αυτά τα αγγέλουδια...
και το βίντεο.πιστεύω ότι μας ταρακουνά όλους...
πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω από αναίσθητος για να γύρισεις τη πλάτη σου σ'αυτά τα ματάκια...

απάνθρωπο....

Skouliki said...

κοιτα με πετυχες πανω σε πολυ ευαισθητο σημειο.. οτι αφορα τα παιδια το θεωρω ιερο

αυτους τους ανθρωπους δεν τους καταλαβαινω και ειναι αυτο που με κανει να λεω ναι στην θανατικη ποινη

Haris said...

Κοίτα Κώστα, χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, θέλω απλά να επισημάνω πως ακόμα και σε ένα θέμα τόσο αποκρουστικό και περίεργο μπορεί να υπάρξει ένας σκεπτικισμός. Δεν τους υποστηρίζω τους παιδεραστές φυσικά, αλλά καλά θα 'ταν να ξέρουμε γιατί φτάνουν σ' αυτό το σημείο. Και δεν πιστεύω ότι είναι απλά "άρρωστοι"...Παιδεραστία υπάρχει στην φύση, και στον άνθρωπο πριν ακόμα από τον Σωκράτη...
Στην Θαϊλάνδη θεωρείται κάτι το φυσικό...

Το πρόβλημα είναι να βρούμε τις αιτίες αυτού του φαινομένου και όχι απλά να κατηγορούμε. Γιατί στο κάτω-κάτω υπάρχουν εκατομμύρια παιδεραστές στον κόσμο, μπορεί και δισεκατομμύρια, δεν γίνετε όλοι να είναι απλά άρρωστοι...

o βασιλιάς του δάσους said...

agapimene mas kwssta ...

ta logia einai o thisavros..ma kai oi praksis exoun tin aksia.

se parakoloutho ma den afino sxolia dioti den exw perithoria internet..ma eimai kai egw konta sou..sinexise agapimene mas kai oloi mazi as ksipnisoume kai na asxolithoume me tin anthropia.
opos esei..
oloi mpori na zografizoun tin filesplaxnia gia to ''onoma tous.''
gia esena xerome giati eisai afthentikos kai oxi ..firma mploggers katinismatos kai egwpathias opos ''se pola mplogs.''

sinexise aderfe!
dinamika kai tapina...
ta xamomilakia mas exoun anaggi..
ma kai emeis oi logioi to idio..exoume anaggi to na mathenoume tin katantia tis sexoualikis agogis...xoris paidia erwtismou tis idias tis fisis agapis....
oi episimoi didasksloi mas einai kai oi episimoi prodotes tis agapis aftis...
anomalia .
paiderastia.
fovo sto na milisi o pathwn tin alithia.
einai paragoga twn didaskalwn en morfi aggelou....xamogelastou..
ipomoni..
kai o keros gar eggys.

o dikastis erxete...
oxi gia na katastrepsi..
ma gia na timisei tous adikountes..
kai na sosei ton planiti paidi gh
apo ton politismo tis sinxronis anthropotitas opos kai tin simerini ''ellada''.

o βασιλιάς του δάσους said...

se efxaristoun ta xamomilakia poliiiii poliii,

pou iparxis kai esei..

ta sevoi mou.

Haris said...

Βασιλιά, ο θεός σου έρχετε να μας εκδικηθεί; Έρχετε να εκδικηθεί τα δημιουργήματά του; Σπουδαίος θεός! Αν υπάρχει ο θεός σου, όλα τα κακά από κέινον απορρέουν...

kwstask said...

Καταρχας σας ευχαριστω ολους για τα σχολια σας και ευχαριστω δυο φορες εσενα βασιλια μου για τα τοσο ομορφα λογια σου.Εχουμε και λεμε λοιπον:@Απλα μικρη:Εχεις απολυτο δικιο θα πρεπει να εισαι κατι παραπανω απο αναισθητος.... @skouliki :Και εγω θεωρω οτι αφορα τα παιδια,ιερο. Haris :Σε μια δυαλυμενη χωρα που λεγετε Ελλαδα και που ο καθενας κανει οτι θελει,σωθηκες φιλε χαρη!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ούτε να το σκέφτομαι...
αρρωσταίνω...
Και αν σκεφτείς πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ο ίδιος ο πα-ΤΕΡΑΣ που ο έφερε στη ζωή, τότε λες εδώ και τώρα "ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ"

Γλαρένιες αγκαλιές

Skouliki said...

καλο μηνα παιδια