Wednesday, November 14, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ

Μερες που ερχονται(Σαββατο 17/11:Πολυτεχνειο),ειπα σιγα-σιγα να μπω στο κλιμα των ημερων κι εγω.Μερος Α)Βιογραφικο: Μάνος Λοΐζος

( Αλεξάνδρεια 1937 - Μόσχα 1982 )

Ο Ρωμανός ο Μελωδός, σημάδεψε την Βυζαντινή ΄Υμνογραφία αιώνες πριν. Ο... Μάνος ο Μελωδός, σημαδεύει την Yμνογραφία του ΄Ελληνικού τραγουδιού, δεκαεφτά χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο του, αφήνοντας παρακαταθήκη, τραγούδια αξέχαστα: Ολα σε θυμίζουν, Σ΄ ακολουθώ, Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, Ο Δρόμος, Σεβάχ ο Θαλασσινός, Τζαμάϊκα...

Ο Λοΐζος, χωρίς σπουδές μουσικής, αυτοδίδακτος σχεδόν, φτιάχνει τα πρώτα του τραγούδια αρχές του ΄60, παρατόντας σπουδές, (άλλοτε Φαρμακευτικής άλλοτε Αν. Εμπορικής) στη μέση, αν και ο λόγος που, ο 17χρονος ήρθε στην Αθήνα από την Αλεξάνδρεια, ήταν αυτός.

Ο Λοίζος, ως γνήσιος ΄Ανατολίτης, επιλέγει την κιθάρα του, τις παρέες της εποχής του ΄60, ( Σαββόπουλος, Ρασούλης, Λ. Παπαδόπουλος κ.α.), τον έρωτα για τη ζωή, και την ενασχόληση με τα κοινά, σε μια εποχή που έπρεπε να αποφασίσεις ...με ποιούς θα πας και ποιούς θ΄ αφήσεις.

Ηχογραφεί τραγούδια από το ΄63, γνωστός όμως γίνεται το ΄68 με τις πρώτες συνεργασίες του με το στιχουργό Λ. Παπαδόπουλο: Αυτό το αγόρι με τα μάτια τα μελιά, Παραμυθάκι μου , Δελφίνι - Δελφινάκι , Το παλιό ρολόϊ . ...

Η συνεύρεσή του με τον Γ. Νταλάρα, την Χ. Αλεξίου, τον Γ. Καλατζή (από τραγουδιστές) τον Γ. Νεγρεπόντη, την Κ. Μητροπούλου, τον Δ. Χριστοδούλου , τον Φ. Λάδη (από στιχουργούς ) και ο περιρρέον δημιουργικός αέρας - παρότι πολιτικά ασφυκτικός, τον βάζει σε μια γόνιμη συνθετική φάση.

Ο Λοΐζος καταγράφει σε μιάμιση δεκαετία, όσα δεν κατάφερε άλλος συνθέτης. Μόνο με... 12 δίσκους και 120 τραγούδια...

Τραγούδια, μουσική για τον κινηματογράφο, διαρκές ψάξιμο στη σύνθεση, και μιά σπάνια πηγαία μελωδικότητα.

Αχ χελιδόνι μου , Μάνα δεν φυτέψαμε, Εχω έναν καφενέ, Πάγωσε η τσιμινιέρα (με τον Γ. Νταλάρα), Ο Αρχηγός, Μιά καλημέρα είν΄ αυτή... ( με τη Χ. Αλεξίου ), Τα Νέγρικα του ΄75 (με τη Μ. Φαραντούρη - απρόβλεπτη αναζήτηση στο χώρο του μπλούζ), Τα τραγούδια της Χαρούλας το ΄79, δίσκος - τομή για το λαϊκό τραγούδι ( μια απενοχοποιημένη ματιά στον τότε - βρώμικο, περιθωριακό ήχο του μετέπειτα επονομαζόμενου σκυλάδικου ) , σε στίχους του Μ. Ρασούλη, με την Χ. Αλεξίου ανυπέρβλητη.

Με το: Για μιά μέρα ζωής , το ΄80, να πιάνει το σφυγμό της νέας γενιάς, ο Μ. Λοΐζος έκλεισε τον κύκλο του - αν και πρόωρα - πλήρης. Μερος Β):Βιντεο,απολαυστε τα τραγουδια του μεγαλου Μανου Λοιζου: Τσε Γκεβαρα(Βιντεο-ντοκουμεντο,λιγο μετα την πτωση της χουντας,1974)Ερμηνεια ο ιδιος: Θα τον μεθυσουμε τον ηλιο/Παγωσε η τσιμινιερα(Λοιζος-Νταλαρας): Ο δρομος(Μελινα μερκουρη,Μαριζα Κωχ,Μανος Λοιζος.Στο πιανο ο ιδιος.): Ηλιε μου σε παρακαλω(Βιντεο-ντοκουμεντο,1974.Ερμηνεια:Γιωργος Νταλαρας): Ο στρατιωτης(Ερμηνεια:Βασιλης Παπακωνσταντινου): 3ος Παγκοσμιος Πολεμος(Ερμηνεια:Βασιλης Παπακωνσταντινου):

No comments: