Thursday, February 14, 2008

6,8 R ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ! Η ΟΜΑΔΑ ΒΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ!

Η ομαδα ΒΑΝ με επικεφαλη τον σεισμολογο κ.Βαρωτσο ειχε προβλεψει τον σημερινο σεισμο της ταξεως 6,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ,στην Καλαματα!Παραθετω το σχετικο δημοσιευμα του Εθνους της Κυριακης: ΕθΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,10/2/2008:Νέα ειδοποίηση-έκθεση της ομάδας ΒΑΝ, για επικείμενο μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, με βάση σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, αναρτήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου στη βάση δεδομένων «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.
Πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ

Το επιστημονικό συμπέρασμα από τα δύο ισχυρά, προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα «SΕS», που έχει καταγράψει το δίκτυο ΒΑΝ στις 10 Ιανουαρίου στην Πάτρα και στις 14 Ιανουαρίου στον Πύργο, είναι ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναμένουμε ισχυρό σεισμό, μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ!
Πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ

Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, με συντονιστή τον καθηγητή Ακη Τσελέντη, βρίσκονται σε συναγερμό, περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο, παρακολουθώντας συνέχεια σεισμικές παραμέτρους, καθώς και μετρήσεις από τα όργανα του δικτύου.

Η υπό μελέτη περιοχή περιλαμβάνει ένα παραλληλόγραμμο που καλύπτει το βόρειο, σχεδόν μισό, δυτικά της Πελοποννήσου, τον Κορινθιακό Κόλπο, μέρος των Επτανήσων, καθώς και μια ζώνη από τη Στερεά Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Νοεμβρίου, στη βάση δεδομένων του Cornell, ο καθηγητής Παν. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είχαν καταθέσει καταγραφές που ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου που έδειχναν σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τελικά τα 6,5 του Λεωνιδίου.

Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μια 14σέλιδη αναφορά «SΕS» (Seismic Electric Signals) στο Cornell, που υπογράφουν o καθηγητής Π.Α. Βαρώτσος με τους συνεργάτες του Ν.Β. Σαρλή και Ε.Σ. Σκόρδα.

Η ανάλυση
Είναι το πανεπιστήμιο όπου η ομάδα ΒΑΝ στέλνει πλέον τις επιστημονικές αναφορές της όποτε έχει από τα όργανα του δικτύου της καταγραφή σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Και αυτό γιατί στη χώρα μας κατά το παρελθόν, όσες φορές κοινοποιήθηκαν αρμοδίως μελέτες-προβλέψεις του ΒΑΝ δεν έτυχαν της αναμενόμενης προσοχής.

Η αναφορά που στάλθηκε πριν από 9 ημέρες έχει ήδη περιληφθεί στο «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου. Το περιεχόμενό της είναι μια εκτενής ανάλυση, που στο πρώτο μέρος αναφέρεται στις 4 περσινές προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ, με παράθεση όλων των σχετικών στοιχείων με προσεισμικά σήματα και χάρτες, ενώ δίνει παράλληλα και την επιβεβαίωση των προβλέψεων, με τους σεισμούς που ακολούθησαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων έως και μερικών μηνών.

Η τελευταία πρόγνωση, που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου, δεν αφορά τους «δίδυμους» σεισμούς της 4ης Φεβρουαρίου. Και αυτό επειδή τόσο το «SΕS» όσο και ο σεισμός αναλύονται με πλήθος μετρήσιμα στοιχεία και λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράμετροι, ώστε οι επιστήμονες της ομάδας ΒΑΝ να έχουν ασφαλή συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά της αντιστοιχίας μεταξύ των σημάτων της πρόβλεψης και του σεισμού, που επαληθεύει την πρόβλεψη.

Οι σεισμοί της Πάτρας
Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Ακης Τσελέντης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αμέσως μετά την εκδήλωση των λεγόμενων «δίδυμων» σεισμών της 4ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο τη Χαλανδρίτσα Αχαϊας, υπήρξε αντίστοιχο σήμα από την ομάδα ΒΑΝ, που επίσης είχε σταλεί στο Cornell.

Στο νέο σήμα αυτό, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι στις σελίδες 11 και 12 γίνεται λόγος για τα νέα σήματα που κατέγραψαν οι σταθμοί ΒΑΝ, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στην Πάτρα και τον Πύργο. Ειδικότερα, προκύπτει από τις παραπομπές σε συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα, όπως το υπ αριθ. 9 και 13, ότι μελετάται μια περιοχή που περιλαμβάνει Πάτρα, Ολυμπία, Δυτικό Κορινθιακό, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ μελετάται και η ευρύτερη νοτιότερα περιοχή.

Τα σεισμικά σήματα (ses)
όπως καταγράφηκαν και συμπεριλήφθηκαν στην αναφορά που έστειλε στο πανεπιστήμιο Cornell η ομάδα ΒΑΝ, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται σεισμός μεγαλύτερος από 6 Ρίχτερ.

Βάζουν τέλος στις δονήσεις στα... παράθυρα των καναλιών
Τέλος στον «πόλεμο των σεισμολόγων στα παράθυρα της TV. Υστερα από πολύχρονες προσπάθειες και αντιπαραθέσεις, οι ειδικοί επιστήμονες ανά τη χώρα θα διαθέτουν ένα κοινό σύστημα υπολογισμού των σεισμών και θα αποδέχονται μια κοινή ανακοίνωση για τα χαρακτηριστικά του.

Ενα μεγάλο έργο ύψους 2,4 εκ. ευρώ βρίσκεται υπό εξέλιξη με στόχο να ομογενοποιήσει όλο το ελληνικό σεισμολογικό δίκτυο. Στο πρόγραμμα μετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας και Θεσσαλονίκης και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα βρίσκεται η βάση του συστήματος. «Στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο. Να έχουμε όλα τα δεδομένα όλων των σταθμών και να φτάνουν σε όλους μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μακρόπουλος καθηγητής του Παν. Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

75 σεισμογράφοι
«Θα ενοποιηθούν για τη δημιουργία ενός δικτύου τηλεπικοινωνίας και υπολογιστών, όπου θα συνεργάζονται 75 σεισμογράφοι. Εκεί θα έρχονται όλα τα γεωδυναμικά σήματα (μέσω Ιντερνετ ή δορυφορικά από τον Hellas sat) και θα τα παραλαμβάνουν όλοι μέσα από ειδικά προγράμματα αυτόματου υπολογισμού του επικέντρου. Ετσι θα βγαίνει κοινό ανακοινωθέν με υπεύθυνο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ένα από τα πανεπιστήμια εκ περιτροπής.

Υπογράψαμε και μια κοινή δήλωση, ένα μεμοράντουμ αλληλοκατανόησης για να πάψει ο πόλεμος στα παράθυρα», λέει με χιούμορ ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές προκύπτουν επειδή δεν χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο μοντέλο ταχυτήτων για τη μέτρηση της ταχύτητας του σεισμικού κύματος.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
jkritikos@pegasus.gr

Πρότυπο πρόβλεψης σεισμών στην Ιαπωνία η μέθοδος ΒΑΝ
Η θεωρία η οποία θέλει τα «ηλεκτρομαγνητικά κύματα» να «προλέγουν» επερχόμενες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο της δημοσιότητας στην Ιαπωνία όπου αντιμετωπίζεται ως «ένας σχεδόν μεσσιανικός τρόπος πρόβλεψης σεισμών», σύμφωνα με την έκδοση «Japan Τoday».

Το Ινστιτούτο Φυσικών και Χημικών Ερευνών «RΙΚΕΝ» φέρεται να «εισήγαγε» στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μία μέθοδο πρόβλεψης σεισμών από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Οι Ιάπωνες συνεργάζονται με τον Παναγιώτη Βαρώτσο από το 1997, ενώ από το 1996 και μετά, επένδυσαν περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια ευρώ σε επιστημονικά project τύπου ΒΑΝ. Συνολικά η χώρα επενδύει περί τα 100 εκατ. δολάρια ετησίως στην ανάπτυξη μεθόδων πρόβλεψης σεισμών.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Ιάπωνα Σεϊγια Ουγιέντα από το Ερευνητικό Κέντρο Πρόβλεψης Σεισμών στο Πανεπιστήμιο Τοκάι, φέρεται να κατάφερε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ΒΑΝ να προβλέψει ορθώς σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου στη χερσόνησο Ιζου.

Οι Ιάπωνες θαυμάζουν τόσο τον Βαρώτσο ώστε τον έκαναν μέχρι και ήρωα σε κόμικς manga.

Το ερευνητικό κέντρο
Η Ιαπωνική Επιστημονική και Τεχνολογική Υπηρεσία (JST) θεωρεί πως η «πρόβλεψη σεισμών είναι δυνατή». Το Ερευνητικό Κέντρο Πρόβλεψης Σεισμών (EPRC) λειτουργεί στη χώρα από το 1994. Παρόμοιο ερευνητικό κέντρο λειτουργεί και στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ενώ στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρόβλεψη Σεισμών (CCEP) κράτος και πανεπιστήμια συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες και δημοσιεύοντας δύο εκθέσεις κάθε χρόνο.

Η Ιαπωνία περιμένει έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2010.

Γ. Σκαφιδας Παραθετω τωρα σχετικο πινακα,με τον οποιο αποδικνυεται η προβλεψη κι αλλων σεισμων,οι οποιοι και εγιναν:
Εδω παραδεχονται ακομα και οι Ιαπωνες τον Καθηγητη κ.Βαρωτσο και τολματε εσεις κυριε Παπαδοπουλε(προεδρος Ο.Α.Σ.Π)να μην τον παραδεχεστε εσεις?!Ντροπη σας κ.Παπαδοπουλε! Αλλα ξεχασα:Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη,οπως ελεγε και ο ηθοποιος Σπυρος Καλογηρου σε καποιον ρολο του.Και ποια λεφτα εννοω?Μα τις επιχορηγησεις απο το κρατος που παιρνετε κ.Παπαδοπουλε εσεις και η ομαδα σας!Και καιγεστε γιατι αν αποδειχθει οτι μπορουν να προβλεφθουν οι σεισμοι και πως η ομαδα ΒΑΝ εχει δικιο,τερμα η μασα απο το κρατος!Και τερμα η μασα διοτι τοτε θα επιχορηγηθει η ομαδα ΒΑΝ και οχι εσεις!Ντροπη κ.Παπαδοπουλε.Υποτειθετε οτι ειστε στην θεση που ειστε για να προστατευεται τον Ελληνα πολιτη απο ενδεχομενους σεισμους και οχι για τα τσεπωνεται χοντρα!Αν δεν εχετε τα κοτσια κ.Παπαδοπουλε να πειτε στον κοσμακη την αληθεια,να παραιτηθητε!Να παραιτηθητε αν εχετε λιγο-ακομα-φιλοτιμο,γιατι αν δεν μας λετε την αληθεια,τοτε μας ειστε λιαν επιεικως αχρηστος και επειδη στην Ελλαδα εχουμε πηξει απο αχρηστους σε παμπολλους τομεις,δεν χρειαζομαστε αλλους!Και αν και παλι αναρωτιεστε για ποια λεφτα μιλαω,οριστε: Με 19 εκατ. χρηματοδοτεί η Γ.Γ.Ε.Τ. τη σεισμική έρευνα στην Ελλάδα
Πολλά εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τη σεισμική έρευνα, την κατανόηση των φαινομένων, την ανάπτυξη υποδομών για την παρακολούθηση των σεισμών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούν.
Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Ε.Τ. αναφέρει τη χρηματοδότηση 81 ερευνητικών έργων με συνολική δαπάνη 19.253.454,23 ευρώ. Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι «η προαγωγή και διάδοση των ερευνών στον τομέα των σεισμών, προκειμένου τα πορίσματα που προκύπτουν να συνεισφέρουν στη γνώση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων τους».
Αυτα.....

2 comments:

KitsosMitsos said...

Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα...

kwstask said...

Eυτηχως Κιτσομιτσουμ.Ο Βαρωτσος και η ομαδα του(Ομαδα ΒΑΝ)τον ειχαν προβλεψει,αλλα τους καπελωνουν γιατι: ειναι πολλα τα λεφτα Αρη