Sunday, April 6, 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ

Ο Πετρος Γαιτανος ειναι ενας καλλιτεχνης τον οποιο εκτιμω και θαυμαζω ιδιαιτερα,γιατι εχει φωνη αηδονιου(ιδιως αν τον ακουσετε σε ψαλμους Μ.Εβδομαδος.Θα εχετε αυτη την χαρα σε νεο αφιερωμα που θα κανω εν μεσω της Μεγαλης εβδομαδος.)και ειναι πολυ καλος ανθρωπος,ο οποιος δεν εχει δωσει ποτε λαβες για αρνητικα σχολια,για το ατομο του.Ολοι θα θυμομαστε την απαραμιλλη ερμηνεια του στο Ποντιακο τραγουδι"Η μανα,,(θυμιζω λιγο τους στιχους:Η μανα εν κρυο νερο και σο ποτηρ κι εμπαιν.Η μανα να μη εινετε,η μανα να μη εν,η μανα να μη εν....Δηλαδη:Η μανα ειναι κρυο νερο και στο ποτηρι δε μπαινει.Η μανα να μην γινετε,η μανα να μη ειναι,η μανα να μη ειναι.....)οποτε αποφασισα να του κανω ενα αφιερωμα. Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι Έλληνας τραγουδιστής. Γεvvήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1967 στη Δράμα και μεγάλωσε στα Κοκκινόγεια της Δράμας, όπου και παρέμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια.

Έχει σπουδάσει στο Ελληvικό Ωδείo Αθηvώv και έχει πάρει πτυχίο Βυζαvτιvής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Δάσκαλος του ήταν ο Μανώλης Χατζημάρκος. Βαθειά επηρεασμένος από την Βυζαντινή μουσική, έχει παρουσιάσει μια σειρά δίσκων με εκκλησιαστικά έργα και ύμνους.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του είναι η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη σε διάφορες συναυλίες αλλά και στον δίσκο "Πολιτεία Δ'" το 1996 σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Στην διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος “Καρίττειον Μέλαθρον”.

Δισκογραφία:

Προσωπική δισκογραφία

* 1990 - Το δίλημμα
* 1992 - Γυάλινος δρομέας
* 1993 - Σε πρώτο πρόσωπο
* 1995 - Ώρα Ενάτη
* 1996 - Πολιτεία Δ’
* 1997 - Τα Θεία Πάθη
* 1998 - Αγέρας,έρωτας κι αρμύρα
* 1998 - Φως εκ φωτός
* 1999 - Ψάλλω το Θεώ μου έως Υπάρχω
* 2000 - Σαν τα Κρύα τα νερά
* 2000 - Η πηγή της Ζωής
* 2001 - Κρυφή Σελίδα
* 2003 - Πεντηκοστάριον
* 2006 - Τραγούδια του Πόντου

Συμμετοχές

* 1991 - Σινεμά ο δικός μας παράδεισος
* 1992 - Το τραγούδι γυμνό
* 1994 - Γιάννης Σπανός-Μεγάλες Ερμηνείες
* 1995 - Βαλκανιζατέρ
* 1996 - Ένα Φιλί του κόσμου
* 1998 - Λιταία Πύλη
* 1999 - Η θάλασσα στο τραγούδι
* 1999 - Σύνορα Αγάπης
* 2000 - Στα φτερά του έρωτα
* 2000 - Δεκαοκτώ - Tribute στον Γιάννη Μαρκόπουλο * 2003 - Smyrne Β'ΜΕΡΟΣ:ΒΙΝΤΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ,ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ(ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ: ΣΤΟ'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΒΡΑΧΟ-ΒΡΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ(ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ-ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): ΠΟΥ'ΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ(ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ-ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ(ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ(LIVE 2006): Η ΜΑΝΑ ΕΝ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ(Η ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ)(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΟΝΤΟΥ) ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ (ΛΥΡΑ),ΤΡΑΓΟΥΔΙ.ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙΝ(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΟΝΤΟΥ)ΛΥΡΑ:ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΙΔΗΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ(ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ)(Α'ΕΚΤΕΛΕΣΗ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ)ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ:

1 comment:

TV de Plasma said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de Plasma, I hope you enjoy. The address is http://tv-de-plasma.blogspot.com. A hug.