Tuesday, July 15, 2008

ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ!ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ!!!


Η κτηνωδία… στην Ικαρία κάνει «βόλτα» στο Διαδίκτυο, με φωτογραφίες που ίσως πλήξουν τον τουρισμό του νησιού! Δεκάδες σκυλιά δεμένα σε βαρέλια, ξύλινα παραπήγματα ακόμη και… μέσα σε σπηλιές, εκτεθειμένα στη ζέστη, παίζουν το ρόλο του «φύλακα» για τα κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής.

Η απάνθρωπη αυτή παράταξη των δύστυχων ζώων πραγματοποιείται κατά μήκος των δρόμων του Αγίου Κηρύκου, των Ραχών και του Καρκινάγριου. Σε απομακρυσμένους χωματόδρομους διψασμένα και πεινασμένα τετράποδα ξημεροβραδιάζονται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά... Τρέφονται με ξεροκόμματα και αν τύχει και συναντήσουν έναν περαστικό, εκλιπαρούν για βοήθεια.
Σύμφωνα με καταγγελίες των φιλόζωων του νησιού, η απάνθρωπη αυτή τακτική είναι παράδοση των κτηνοτρόφων της Ικαρίας. Τα άτυχα σκυλιά χρησιμοποιούνται σαν φόβητρο για τις γίδες όταν εκείνες απομακρύνονται από το κοπάδι ή καταστρέφουν με τη βοσκή τους τα γύρω κτήματα. Κάθε χρόνο πολλά ζώα, λόγω των αντίξοων συνθηκών, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους έρημους δρόμους. Ωστόσο, αυτό δεν προβληματίζει τους «ιδιοκτήτες» τους, καθώς σε διάστημα λίγων ημερών τη θέση τους παίρνουν κουτάβια, το μέλλον των οποίων είναι προδιαγεγραμμένο.

«Δεκάδες ζώα δεν ζουν ούτε χρόνο, μέσα σε άθλιες συνθήκες και οι δήμαρχοι του νησιού σφυρίζουν αδιάφορα χρόνια τώρα. Μετά από καταγγελίες και ενημέρωση της Εισαγγελίας Σάμου, αποφάσισαν πέρυσι τον Αύγουστο να κάνουν σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ραχών, παρουσία του δημάρχου κ. Καρούτσου, του εκπρόσωπου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σάμου κ. Θεοδωράκη, καθώς και του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ικαρίας κ. Βατούγιου», λέει στην «Espresso» η κυρία Κλειώ Αποστολάκη, φιλόζωη του νησιού.

Οπως αναφέρει το έγγραφο που εστάλη στη Νομαρχία αλλά και στην Εισαγγελία της Σάμου, μετά τη σύσκεψη-παρωδία, όπως τη χαρακτηρίζουν οι φιλόζωοι του νησιού, συμφωνήθηκε από τους παρευρισκόμενους να διασφαλιστεί η ευζωία των σκύλων που χρησιμοποιούνται ως... σκιάχτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα... «Τα ζώα είναι ακόμη εκεί και υποφέρουν. Αποφεύγω να περνάω από αυτούς τους δρόμους γιατί σπαράζει η καρδιά μου» αναφέρει η κυρία Αποστολάκη, επισημαίνοντας ότι οι δήμαρχοι της Ικαρίας διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους κτηνοτρόφους, καθώς στις δημοτικές εκλογές εξασφαλίζουν το 20% των ψήφων τους. Τώρα, το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας της Σάμου.
Απο εφημεριδα Espresso.Αλλα το θεμα ειναι παλιο...Αρκετα παλιο: ΣΚΑΙ27/5/2007:Περισσότεροι από 30 σκύλοι στην Ικαρία από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουν αναγκάζονται να παραμένουν δεμένοι, καθώς τα αφεντικά τους να αφήνουν στα χωράφια, προκειμένου να τα προστατεύουν από τα αιγοπρόβατα, που -όπως λένε-,καταστρέφουν τις σοδειές τους.
Σπάνια τα πλησιάζει κάποιος, παρά μόνο το αφεντικό τους για να τους πετάξει ένα ξεροκόμματο.

Βασανίζουν σκύλους
Με βροχή, κρύο, η αφόρητη ζέστη, τα άτυχα τετράποδα παραμένουν δεμένα στην άκρη του δρόμου μέχρι τελικής πτώσεως.

Το μαρτύριό τους τελειώνει μόνο όταν αφήνουν την τελευταία τους πνοή.
Αλλά και πάλι, το μαρτύριο κάποιου άλλου σκύλου αρχίζει. Συχνά ένα κουτάβι τοποθετείται στη θέση του ξεψυχισμένου ζώου, μέχρι να έχει και αυτό την ίδια μοίρα. Aν αυτα συμβαινουν στην Ελλαδα του σημερα επειδη μερικοι μπουρτζοβλαχοι νομιζουν οτι μονο αυτοι εχουν δικαιωμα στην ζωη,τοτε εγω ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας!Κι ο παππους μου εχει σκυλους στο χωριο αλλα και φαγητο τους βαζει και νερο.Δεν τα αφηνει δεμενα συνεχεια.Τα λυνει για να κανουν βολτα,την αναγκη τους και να ξεμουδιασουν λιγο και μετα τα ξαναδενει.Αλλα παντα με νερο.Φαγητο τους βαζει 2-3 φορες την μερα(ειναι κυνηγοσκυλα και δεν κανει να τρωνε πολυ για να ειναι ευκινητα για το κυνηγι).

4 comments:

BUTTERFLY said...

Αν ειναι δυνατον! Μα τοση κτηνωδια πια!

kwstask said...

Κι ομως bytterfly,κι ομως.....

patsiouri said...

Ελεος ρε πούστη μου, έλεος...
Θέλω να τους δέσω όλους μέσα σε έναν τηλεφωνι΄κό θάλαμο χωρίς στέγαστρο να κάτσουν έτσι μέχρι να ψοφήσουν να δούμε, θα τους αρέσει?
Μπουρτζόβλαχοι, ντροπιάζουν τη χώρα.
Καράβλαχοι.
Κι'εγώ από χωριό είμαι και δεν έχω να πω τα καλύτερα και για τους δικούς μου...

Εχω κι'εγώ περιστατικό στο μπλόγκ...

htakat said...

ημουν σκυρο για διακοπες και ειδα το ιδιο φαινομενο με δυο σκυλια σε αθλια κατασταση εχω τραβηξει φωτογραφιες ,ξερεις που να απευθηνθω για την σωτηρια τους