Saturday, August 16, 2008

3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

3 χρονια συμπληρωνονται σημερα,απο τη μερα που εφυγε απο κοντα μας η μεγαλη λαικη ερμηνευτρια Βικυ Μοσχολιου χανοντας την μαχη με τον καρκινο.Το kinwniawramiden δεν ξεχνα και τιμα τη μεγαλη ερμηνευτρια[στη φωτο με τον Γιωργο Ζαμπετα(αφιερωμα στον Γιωργο Ζαμπετα,προσεχως)].Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:Η Βικυ Μοσχολιού διέγραψε μεγαλόπρεπη πορεία στο χώρο του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού αφήνοντας μας τις μεγάλες ηχογραφήσεις της με τη μελωδική και ξεχωριστή της φωνή και τις αναμνήσεις από τις εμφανίσεις της για όσους την απόλαυσαν από κοντά.

Η Βίκυ Μοσχολιού βγήκε πολύ μικρή στο τραγούδι, το 1962, κόντρα στην απόφαση των γονιών της που ούτε καν τους πέρναγε απ’το μυαλό ότι από απλή κορδελιάστρα θα γίνει μεγάλη τραγουδίστρια και απ’ την αρχή έπεσε στα βαθιά. Την πρωτοανακάλυψε ο Ζαμπέτας και στο ξεκίνημα της τραγούδησε κοντά στον Μπιθικώτση ενώ το 1964 πρωτομπαίνει στο στούντιο και ηχογραφεί μερικά από τα πρώτα τραγούδια του Ξαρχάκου ενώ στη συνέχεια Ζαμπέτα –όπου μεγαλούργησε- Καλδάρα, Άκη Πάνου ο οποίος της εμπιστεύτηκε μερικά από τα πιο ωραία τραγούδια του, Μούτση, Σπανό, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Κουγιουμτζή, Πλέσσα, Κατσαρό, Κηλαηδόνη, Χατζηνάσιο, Μουσαφίρη, Τ.Μπουγά και τελευταία μέχρι και Κραουνάκη. Τραγούδησε στίχους των Ε.Παπαγιαννοπούλου, Λ.Παπαδόπουλου, Δ.Χριστοδούλου, Γ.Σεφέρη, Γ.Ρίτσου, Ν.Γκάτσου, Μ.Ελευθερίου, Πυθαγόρα, Β.Γκούφα, Λογοθέτη, Καγιάντα, Κινδύνη, Σκούρτη, Φακίνου, Ντούμου κ.α.
Μερικά από τα μεγάλα και αξεπέραστα τραγούδια που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε
από τη φωνή της είναι και τα : Χάθηκε το φεγγάρι, Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι, Τι έχει και κλαίει το παιδί, Τα τραίνα που φύγαν –το οποίο έγινε διεθνής επιτυχία- του Σταύρου Ξαρχάκου, Πάει πάει, Δειλινά, Κοντά στα ξημερώματα, Βουνά και κάστρα, Ο χωρισμός, Αλήτη του Γιώργου Ζαμπέτα, Θα κλείσω τα μάτια, Ούτε αχ δεν θα πω, Πρέπει, Πήρα απ’το χέρι σου νερό του Άκη Πάνου, Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ, Ένα αστέρι πέφτει πέφτει, Πήρα απ’τη νιότη χρώματα, Μην τα φιλάς τα μάτια μου του Απόστολου Καλδάρα, Έτσι ειν’η ζωή, Άσπρα κόκκινα, κίτρινα, μπλε, Αγκαλιά και πλάι πλάι του Δήμου Μούτση, Η Μαρκίζα, Άνθρωποι μονάχοι, Ναύτης βγήκε στη στεριά, Σ’ένα εξπρές, του Γιάννη Σπανού, Μιλώ με τα παιδιά μου, Η Ρόζα η ναζιάρα Μιλώ για τα παιδιά μου και όλα τα τραγούδια από τους «Μετανάστες» του Γιάννη Μαρκόπουλου, Επεμβαίνεις, Το καινούριο πράγμα του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλα πολλά. Επίσης με επιτυχία ξανατραγούδησε τα «Αρχοντορεμπέτικα» στα τέλη της δεκαετίας του ’70 που έμειναν κλασσικά με τη φωνή της.
Ο γάμος της με το Μίμη Δομάζο το 1967 ήταν το γεγονός της χρονιάς ενώ χαρακτηριστικό της ήταν η προσήλωση και η πίστη της στο Θεό. Στις 7 του Ιούλη οι μεγαλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες τη τίμησαν δίνοντας μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Βράχων Μ.Μερκούρη. Ήταν εκεί οι Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Δ.Γαλάνη, Ελ.Αρβανιτάκη, Ελ.Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Γλυκερία. Τ.Τσανακλίδου, Μ.Ασλανίδου και Ανδρ.Μπάμπαλη και τραγούδησαν με συγκίνηση τα μεγάλα της τραγούδια σε ένα κατάμεστο θέατρο.
Οι συνεργάτες της και όσοι τη γνώρισαν μιλάνε για μια ήσυχη όσο και «μαγγιώρα» γυναίκα που ανταπεξήλθε με αξιοπρέπεια στους κατά τα αλλά επικίνδυνους δρόμους της νύχτας. Σπουδαία τα βήματα της Βίκυς Μοσχολιού και γεμάτη θαυμασμό και αγάπη θα είναι η θύμηση μας για τη μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ(Για να την απολαυσουμε): ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ:
ΠΟΡΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ-ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ-ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-1967-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Σ'ΕΒΛΕΠΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠ'Τ'ΑΛΓΕΡΙ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ(ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ)-ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ-ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ-ΕΡΜΝΗΝΕΙΑ:ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: ΜΕ ΛΕΣ ΑΓΑΠΗ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ(ΠΑΛΙΑ ΔΕΙΛΙΝΑ-1985): ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΠΟΥ'ΦΥΓΑΝ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ-ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ(ΣΤΙΣ ΚΙΘΑΡΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ): ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ-ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΤΣΗ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΓΙΑ ΤΩΡΑ-ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ:

3 comments:

BUTTERFLY said...

Φοβερη η Μοσχολιου! Γενικα κανεις υπεροχα αφιερωματα, μπραβο! Και το απο κατω ποστ μου αρεσε πολυ!

kwstask said...

Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Χριστινα.Εχω ξαναπει στο παρελθον πως,οτι"φτιαχνω"στο blog μου ειναι φτιαγμενο με μερακι κι αγαπη για αυτο που κανω.Να'σαι καλα Χριστινα!

Helena said...

Μπράβο πολύ ωραίο το αφιέρωμα για την Βίκυ Μοσχολιού.Συγχαρητήρια μου άρεσε πολυ!!!Είμαι κι εγω φαν της Μοσχολιού!!!!!!!!!!