Saturday, December 19, 2009
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-MERRY CHRISTMAS FOR ALL!!!
glitter-graphics.com
Το kinwniawramiden ευχεται σε ολους και ολες,καλα Χριστουγεννα με υγεια,αγαπη,ευτιχια,ειρηνη και καθε καλο.Παρακατω μερικα ποιηματακια/τραγουδακια των ημερων:
ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ:
ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ:ΑΜΑΝ-ΚΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ:
Tuesday, October 27, 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ:ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ 40
Αφιερωμα στην 28η Οκτωβριου 1940-μερος πρωτο:Σοφια Βεμπο στα τραγουδια του 40. Το kinwniawramiden τιμα την ημερα που ο Ελληνικος λαος βροντοφωναξε το ΟΧΙ στον Γερμανο κατακτητη!Σημερα θα ακουσουμε ηρωικα τραγουδια απο τη Σοφια Βεμπο:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΠΑΙΔΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ: ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ: ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ: ΚΟΡΟΙΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ:
Tuesday, September 29, 2009
ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ"ΠΗΡΕ"ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ
Δυστηχως ο τιτλος ειναι περα για περα αληθινος,αν και μεταφορικος."Εφυγε σημερα το πρωι απο κοντα μας η μεγαλη ηθοποιος Σπεραντζα Βρανα σε ηλικια 77 ετων απο ανακοπη καρδιας.Το παρηγορο ειναι οτι επαθε ανακοπη στον υπνο της και δεν ενιωσε το παραμικρο.Εφυγε σαν πουλακι.....Το kinwniawramiden αισθανεται την υποχρεωση σαν στερνο αντιο να κανει ενα αφιερωμα στη μνημη της μεγαλης ηθοποιου.Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:Η Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου 1932 και το πραγματικό της ονοματεπώνυμο είναι Ελπίδα Χωματιανού. Βγήκε στο σανίδι σε ηλικία 15 ετών, με τα θεατρικά μπουλούκια και εξυπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου από πρόζα έως μουσική κωμωδία και οπερέτα. Ηθοποιός του μουσικού θεάτρου μπήκε στο χώρο σαν εξαιρετικό ταλέντο, το ντεμπούτο της το έκανε το 1948 και δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία της Φίνος Φίλμ, «Έλα στον Θείο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινηματογραφικό του ντεμπούτο είχε κάνει ο αξέχαστος ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης στην ιδια ταινια. Ο χορός ήταν το "εισιτήριό" της για τον χώρο του θεάματος Η Σπεράντζα Βράνα εκτός από ηθοποιός ήταν και συγγραφέας, είχε κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην ζωή και τις εμπειρίες της στο θέατρο. Σπουδαιότερο αυτοβιογραφικό της έργο ήταν το «Τολμώ», ενώ κάποιες από τις ταινίες που την χαρακτήρισαν ήταν: Έλα Στο Θείο, Η Ωραία των Αθηνών, Γλέντι, Λεφτά κι Αγάπη, Η Κάλπικη Λίρα. Η Σπεράντζα Βρανά, πέρασε από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και της επιθεώρησης και όχι μόνο κέρδισε το κοινό, αλλά κατάφερε να χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα με ιδιαιτέρως σημαντικές επιτυχίες. Βασικό χαρακτηριστικό της; Η "μαγκιά" που έδενε τόσο περίεργα με τη θηλυκότητά της! Β'ΜΕΡΟΣ-ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ: Safe sex (1999) .... Ρομπέρτα
Σαν το σπίτι σας (1999) TV σειρά .... παρουσιάστρια
Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα (1985) (V) .... Αγγέλα
Ο γλυκοψεύτης (1984) (V)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Απόκληροι της κοινωνίας (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965) .... Περσεφόνη
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης (1963)
Ο σκληρός άντρας (1961)... Λούλα
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959) .... Μπουμπού
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958)
Μέλπω (1958)
Η κάλπικη λίρα (1955) .... Mαρία
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη (1955)...Γιουγιού
Η ωραία των Αθηνών (1954) .... Κλάρα
Το σωφεράκι (1953)
Έλα στο θείο (1950) .... Νανά Γ'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΑΠΨΕ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΙ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ(ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΑΚΗ-1955): ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: Η ΒΑΛΙΤΣΑ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ/ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: MAMBO BRAZILERO-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ/ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ:
Σαν το σπίτι σας (1999) TV σειρά .... παρουσιάστρια
Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα (1985) (V) .... Αγγέλα
Ο γλυκοψεύτης (1984) (V)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Απόκληροι της κοινωνίας (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965) .... Περσεφόνη
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης (1963)
Ο σκληρός άντρας (1961)... Λούλα
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959) .... Μπουμπού
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958)
Μέλπω (1958)
Η κάλπικη λίρα (1955) .... Mαρία
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη (1955)...Γιουγιού
Η ωραία των Αθηνών (1954) .... Κλάρα
Το σωφεράκι (1953)
Έλα στο θείο (1950) .... Νανά Γ'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΑΠΨΕ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΙ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ(ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΑΚΗ-1955): ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: Η ΒΑΛΙΤΣΑ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ/ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: MAMBO BRAZILERO-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ: Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ-ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ/ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ:
Friday, August 14, 2009
ΔΙΑΚΟΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ!!!!!!!
Tuesday, August 11, 2009
ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!!
Τρόμος στα Βασιλικα της Θεσσαλονίκης. Αν ταίζεις τα αδέσποτα θα σε λιντσάρουν οι κάτοικοι!
Συνέβη το Περασμένο Σάββατο στη φίλη μας Φωτεινή Λιάρα.
Οι γονείς μου έχουν μετακομίσει τα τελευταία χρόνια έξω απο τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ με τα ζώα και τα αδέσποτα...δεν θα περιγράψω, γνωρίζετε τα χάλια της Ελληνικής επαρχίας. Σήμερα το απόγευμα σταμάτησα στην κεντρική πλατεία για να ταίσω κάποια σκυλάκια σκελετωμένα που βρίσκονταν εκεί. Τότε δέχτηκα μια απίστευτη επίθεση απο έναν μεσήλικα και έναν ηλικιωμένο οι οποίοι με ουρλιαχτά, βρισιές και απειλές διαμαρτύρονταν επειδή ταίζω τα ζώα...Όπως είπαν το χωριό είναι δικό τους και δεν θέλουν τα αδέσποτα εκεί γιατί έτσι γουστάρουν!! Η πλατεία είναι δική τους , οπως μου είπαν, και εκεί θα παίζουν μόνο τα παιδιά τους...Μιλάμε για ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΚΑΦΡΟΥΣ, ούρλιαζαν, είχαν κολλήσει σχεδόν το πρόσωπό τους στο δικό μου και εμμέσως πλην σαφώς με απειλούσαν με σωματική βία...Να σημειώσω οτι τα ζωάκια, 5-6 περίπου στο σύνολο, είναι τελείως άκακα..Όλο το χωριό παρακολουθούσε τη σκηνή και μόνο 2 άτομα ήρθαν να με υπερασπιστούν...Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ, δεν έχω συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές...Προσπαθώ να ηρεμήσω και αύριο θα πάω για την καταγγελία, ενώ έχω κανονίσει τη δευτέρα να μαζευτούμε όσοι φιλόζωοι μπορούμε και να ταίσουμε πάλι και να τους αντιμετωπίσουμε...ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑ KAI APAITHΣΤΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ! ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΗ!! Ο ένας που μου επιτέθηκε λέγεται Βασίλης Βενετόπουλος. Ο άλλος δεν γνωρίζω...Είναι σημαντικό να τηλεφωνήσετε και αν βρισκόσαστε στην περιοχή να έρθετε την Δευτέρα...Γιατί επιτέλους αυτή η χώρα δεν ανήκει μόνο στους τραμπούκους!! Έχουμε και εμείς δικαιώματα και ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Τα συγκεκριμένα στα Βασιλικά ΔΕΝ είναι άρρωστα και ΔΕΝ επιτέθηκαν ποτέ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 23960-22203 Αξιωματικός υπηρεσίας
2396022610 Ασφάλεια 23960-22404 Γραμματεία
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: Κύριος Χρήστος Βαγγέλης 23960-23540
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ: Kυρία Τσουκαρή Μαρία 23960-23573-5
και 23960-23171
Φυσικά και υπάρχουν εξελίξεις... Από εκείνη τη μέρα και μετά αρκετοί φιλόζωοι επιχείρησαν να ταΐσουν τα ζώα στην περιοχή και ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ! Μάλιστα δέχονται επιθέσεις από διαφορετικά άτομα κάθε φορά και μια "κυρία" απείλησε πως θα ρίξει φόλα στα άτυχα ζώα... Το σχολιο μου?Πρωτα απ'ολα,την"κυρια"που απειλησε με φολες,δεν θα την ελεγα κυρια,αλλα καργιολα οπως και εχω αποκαλεσει μια αλλη ομοια της εδω στην Αττικη. Δευτερον:Όπως είπαν το χωριό είναι δικό τους και δεν θέλουν τα αδέσποτα εκεί γιατί έτσι γουστάρουν!! Η πλατεία είναι δική τους , οπως μου είπαν, και εκεί θα παίζουν μόνο τα παιδιά τους...
Ωπα ρε μεγαλε,κοτζαμπαση,τσιφλικα που το χωριο ειναι δικο σου!Το εχεις αγορασει ρε μαλακα και ειναι δικο σου το χωριο???Το μονο που πραγματικα σου ανηκει ειναι το σπιτι και τα οποια χωραφια εχεις!Μπουρτζοβλαχε,υποαναπτυκτε ΜΑΛΑΚΑ!!! ΣΟΒΑΡΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ??ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ??ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΟΥΛΙΚΑ ΣΟΥ??Ε,ΟΧΙ ΡΕ ΑΡΧ..Ι!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΟΥΛΙΚΑ ΣΟΥ!!! Τωρα σε οτι αφορα τον ΚΩΛΟΓΕΡΟ:Α,ΡΕ ΚΑΗΜΕΝΕ ΓΕΡΟ ΣΕ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ Η ΜΑΛ.ΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΕΧΕΙΣ ΠΑΘΕΙ,ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ!!!ΗΛΙΘΙΕ ΚΩΛΟΓΕΡΕ,ΕΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ!!!ΚΑΡΑΒΛΑΧΕ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!!Το οτι δεχονται επιθεσεις-τα παιδια που πανε να ταισουνε-απο διαφορετικα ατομα καθε φορα δειχνει οτι υπαρχει οργανωμενο σχεδιο.Φαινεται πως υπαρχουν πολλοι μαλακες σε αυτο το χωριο μαζεμενοι και ως γνωστο η πολλη μαλακια κανει κακο!!Αχ!Γιατι να μην ειμαι εκει να ριξω λιγο ξυλο σε μερικα απο αυτα τα αρχ.δια??.....
Monday, August 3, 2009
ΟΙ ΨΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ
3 Αυγουστου σημερα και σιγα-σιγα οδευουμε προς την μεγαλη εορτη της Κοιμησης της Θεοτοκου,της Παναγιας στις 15 Αυγουστου.Η Παναγια η οποια εχει παρει απο το λαο πολλα ονοματα:Παναγια Καναλα,Παντανασσα,Σουμελα,Γοργουπηκοος,Γρηγορουσα,Ελεουσα, Ευαγγελιστρια,Οδηγητρια,Εκατονταπυλιανη,Παναγια Τηνου,Χοζοβιωτισσα,Ροδο το Αμαραντο, κλπ,κλπ.Σημερα λοιπον το kinwniawramiden αποφασισε να κανει ενα αφιερωμα στους ψαλμους της Παναγιας.Παμε λοιπον: ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΣΙΩΤΙΣΑ(22/8 ΕΟΡΤΑΖΕΙ): Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ(15/8 ΕΟΡΤΑΖΕΤΕ): Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ(15/8 ΕΟΡΤΑΖΕΤΕ)-Β'ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ: ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ:
Tuesday, July 28, 2009
AMBER ALERT!!!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ-ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!
Το πρωί της 25/7/2009, εξαφανίστηκε από την εξοχική κατοικία της στο χωριό Κάτω Άσσος Κορινθίας, η Μαρίνα-Ασημίνα Φωναζάκη, 15,5 ετών .
Την ανήλικη οι φίλοι της, αποκαλούν Σύλβια ή Συλβή...
Η Μαρίνα-Ασημίνα έχει καστανόξανθα μακριά μαλλιά, καστανά μάτια, έχει ύψος 1.57 και είναι 47 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε τζιν κοντή φούστα, ροζ μπλούζα και σανδάλια.
Επίσης, η ανήλικη φοράει σκουλαρίκι στην μύτη.
Sunday, July 26, 2009
ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!!!
Διεστραμμενο κινεζικο καθηκι πυροβολησε τα γατακια μιας γατας και τα εβαλε κοντα της ωστε η γατουλα να τα δει νεκρα!!Οι εικονες σοκαρουν και ειναι ακαταλληλες δια ανηλικους και ατομα με προβληματα υγειας καρδιας: ΕΙΚΟΝΑ :
ΕΙΚΟΝΑ 2:
ΕΙΚΟΝΑ 3: ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΤΩΡΑ!!ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ!!ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ.
ΕΙΚΟΝΑ 2:
ΕΙΚΟΝΑ 3: ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΤΩΡΑ!!ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ!!ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ.
Wednesday, July 22, 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-Α'ΜΕΡΟΣ:ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Κυπρος.Ενα πανεμορφο νησι μας και συναμα βασανισμενο και στα δυο κομμενο.Βασανισμενο απο την εισβολη των Τουρκων,η οποια αφησε πισω της πονο,οδηνη,θρηνος και αγνωστο αριθμο αγνοουμενων ακομη ως και τα σημερα.Το kinwniawramiden αρχιζει σημερα ενα μεγαλο αφιερωμα στο νησι της Αφροδιτης,την Κυπρο μας.Ενα μεγαλο αφιερωμα που θα ολοκληρωθει λιγες μερες πριν τον 15Αυγουστο.Στο 1 μερος του αφιερωματος μας θα δουμε και θα ακουσουμε τραγουδια και χορους της Κυπρου απο μεγαλους Κυπριους ερμηνευτες οπως ο Χρηστος Σικκης. Τ'ΑΗ ΓΙΩΡΚΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ-ΤΕΡΛΙΚΚΑΣ: ΑΣ ΕΝ ΤΖΙΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑΝ-ΕΥΡΙΔΙΚΗ(ΣΤΙΧΟΙ/ΜΟΥΣΙΚΗ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ): ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΖΙΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ: ΤΥΛΛΙΡΚΙΩΤΙΣΣΑ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΠΡΟΥ-ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ: ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΖΙΑΝ ΧΑΘΕΙ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ,ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: ΕΨΕΣ ΕΘΟΡΟΥΝ ΟΡΟΜΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗ ΠΟΥ ΚΑΡΚΙΑΣ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΑΦΙΤΙΣΣΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ: Ο ΑΨΕΝΤΗΣ-ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΑΜΟ-ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΕΡΤΙΤΖΗ ΜΟΥ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΠΡΟΥ:
Thursday, July 16, 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
Ετυχε να ακουσω καποια τραγουδια,τραγουδισμενα απο τις αγγελικες φωνες των παιδιων της χορωδιας του Δημητρη Τυπαλδου.Ετσι αποφασισα να κανω ενα αφιερωμα στα παιδια αυτα που ερμηνευουν απαραμιλλα μεγαλα τραγουδια,οπως αποσπασματα απο το Αξιον Εστι,την Δραπετσωνα του Γρηγορη Μπιθικωτση αλλα ακομα και το Θα'ρθουν να σου πουν του Παυλου Σιδηροπουλου,ως και το νησιωτικο Θαλασσακι.Επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια παμε! ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ,ΑΡΝΗΣΗ,ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΜΑΡΓΑΡΩ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ: ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ-ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ: Ο ΑΜΑΞΑΣ-ΑΛ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ/ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ: ΑΣΤΟ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ-ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ: ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ-ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ(ΚΥΡΙΑ ΦΩΝΗ,ΟΛΓΑ): ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ'ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ-ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ:
Monday, July 13, 2009
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Καλοκαιρι και θαλασσα πανε πακετο.Ετσι και το kinwniawramiden αποφασισε να της κανει ενα αφιερωμα.Θαλασσα η οποια εχει αποκτησει διαφορα προσωνυμια οπως:Κακια θαλασσα,σκυλοπνιχτρα,λεβεντοπνιχτρα,Φαλκονερα(αυτα ειναι τα ασχημα προσωνυμια της)ενω εχει και αρκετα ονοματα:Αιγαιο πελαγος,Ιονιο πελαγος,Κρητικο πελαγος,Σαρωνικος,Θερμαικος κλπ,κλπ.Στα αρχαια χρονια αυτη ηταν που ταλαιπωρησε τον Οδυσσεα οταν αυτος εξοργισε το Θεο της θαλασσας,τον Ποσειδωνα,οταν τυφλωσε τον γιο του,τον Κυκλωπα Πολυφημο.Επισης μεσω αυτης η Θεσσαλονικη,η γοργονα αδελφη του Μεγα-Αλεξανδρου,βυθιζε τα καραβια οταν τους ρωταγε:Ζει ο Μεγαλεξανδρος?Και εκεινοι εκαναν το λαθος να απαντησουν πως πεθανε και προξενουσαν την οργη της.Εκ τοτε μεχρι και σημερα χιλιαδες ανθρωποι εχουν χασει τη ζωη τους στον υγρο ταφο της μεσα απο αμετρητα ναυαγια που χανονται στο χρονο.Τα ποιο γνωστα ειναι ο Τιτανικος,ο Βρετανικος και ποιο προσφατα το δικο μας Εξπρες Σαμινα,λιγο εξω απο τη Σαμο.... Ομως η θαλασσα ειναι χιλιοτραγουδισμενη,ειτε για καημους,ειτε για τα νερα της και τους καπεταναιους της,τους σφουγγαραδες της,ειτε για τα νησια της,ειτε για αγαπητικια απο νησι...Παμε να δουμε μερικα θαλασσινα βιντεο!.... ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΑΣ-ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΖΑΙΟΣ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ ΜΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ: ΘΑΛΑΣΣΑ,ΘΑΛΑΣΣΑ-ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ: Θαλασσα πλατια-Αλικη Βουγιουκλακη: ΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ-ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ: ΘΑΛΑΣΣΑ(ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ)-ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ: ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ(ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ): ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ-ΧΟΡΩΔΙΑ: ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΜΟΥ-ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΥΠΑΛΔΟΥ: ΣΤΟ'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ-ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: ΤΖΙΒΑΕΡΙ-ΔΟΜΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ:
Saturday, July 11, 2009
Πάνω από 2 εκατομμύριο σκυλιά σκοτώνονται άγρια στη Νότια Κορέα κάθε έτος.
Αυτά είναι πάνω από 5.000 σκυλιά ημερησίως που ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ Η ΤΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ για το κρέας τους.
Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει δεχτεί τους ζωικούς νόμους προστασίας που καθιστούν τα ζωικά βασανιστήρια παράνομα, αλλά εκείνοι οι νόμοι ποτέ δεν έχουν επιβληθεί κατάλληλα στη χώρα. Η βιομηχανία κρέατος σκυλιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι ανώτεροι υπάλληλοι είναι απρόθυμοι και αδιάφοροι να το απαγορεύσουν.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ
http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ Elaine Cole
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΛΟΒΟΥΛΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΓΑΠΗ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ anemos5.blogspot.com Eυχαριστω τον Ανεμο που το ανεβασε πρωτος και ευχαριστω τον Τρυποκαρυδο(trypokarydos.blogspot.com)που μου εδωσε το λινκ.
Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει δεχτεί τους ζωικούς νόμους προστασίας που καθιστούν τα ζωικά βασανιστήρια παράνομα, αλλά εκείνοι οι νόμοι ποτέ δεν έχουν επιβληθεί κατάλληλα στη χώρα. Η βιομηχανία κρέατος σκυλιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι ανώτεροι υπάλληλοι είναι απρόθυμοι και αδιάφοροι να το απαγορεύσουν.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ
http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ Elaine Cole
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΛΟΒΟΥΛΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΓΑΠΗ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ anemos5.blogspot.com Eυχαριστω τον Ανεμο που το ανεβασε πρωτος και ευχαριστω τον Τρυποκαρυδο(trypokarydos.blogspot.com)που μου εδωσε το λινκ.
Monday, June 29, 2009
ΕΦΥΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Δυστηχως η οικογενεια των ηθοποιων θρηνει και παλι.Το σαββατο στις 6 το απογευμα περιπου εφυγε απο τη ζωη ο μεγαλος μας ηθοποιος Σπυρος Καλογηρου.Το kinwniawramiden τιμωντας τον μεγαλο ηθοποιο κανει ενα αφιερωμα εις μνημην του μεγαλου ηθοποιου. Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Εφυγε» το Σάββατο 27 Ιουνίου, σε ηλικία 87 ετών, ο Σπύρος Καλογήρου, ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς.
Γιακουμής στη «Μανταλένα», Γιαμούρης στον «Αστραπόγιαννο», ταγματάρχης στην «Υπολοχαγό Νατάσσα», Σκανταλάκης, Σωτήρης Γαρμπής, Αυγουστής... ο Σπύρος Καλογήρου ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στον ελληνικό κινηματογράφο.
Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το σκληρό- άγριο παρουσιαστικό του.
Στην αληθινή του ζωή υπήρξε το αντίθετο από την εικόνα που παρουσίαζε στην μεγάλη οθόνη: ήταν ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος, οικογενειάρχης, ευγενικός και πάντοτε χαμογελαστός. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε γι΄αυτόν την Πρωτομαγιά εξαιτίας μιας εγκεφαλικής λοίμωξης, που στάθηκε η αφορμή να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του και μετέπειτα την επαφή του με το περιβάλλον. Οδηγήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του.
Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη, στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολείτο ερασιτεχνικά μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου και αποφοίτησε.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον θίασο του Ν.Χατζίσκου στο «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Αμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο "Θέατρο Τέχνης" του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ."Όρνιθες", «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.
Στη δεκαετία του ΄80 άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του Ευαγγελία Σαμιωτάκη κι έκαναν πολλές περιοδείες.
Έπαιξε σε, περίπου, διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασσικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου. Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο»(1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο 'Καραγκιόζη-Ντρημ" ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ, η Λασκαρίνα».
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα, «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Συμμετείχε σε, περίπου, πενηνταπέντε ταινίες (αλλά και σε βιντεοταινίες), ανάμεσά τους οι: "Η Αθήνα τη νύχτα", "Στεφανία", "Κοντσέρτο για πολυβόλα", "Η νεράϊδα και το παλικάρι", "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", "Ενα αστείο κορίτσι", "Η Μαρία της σιωπής", "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο", "Στάκαμαν".
Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου του απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για το ρόλο του στην ταινία "Κατάχρηση εξουσίας".
Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του "Θεάτρου Βαχτάγκωφ" της Μόσχας.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψαλλει σημερα στις 11 το πρωι απο τον Ι.Ν.Αγ.Μελετιου Σεπολιων ενω η ταφη του μεγαλου ηθοποιου θα γινει στο Μαρκοπουλο Ορωπου,οπου και ζουσε ο Σπυρος Καλογηρου. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 1: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 2: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ"ΛΟΛΑ"): Σαν επιλογο: Εφυγε ο αγαπημενος μας"κακος"....Καλο ταξιδι Σπυρο....Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας...Αθανατος!!!
Γιακουμής στη «Μανταλένα», Γιαμούρης στον «Αστραπόγιαννο», ταγματάρχης στην «Υπολοχαγό Νατάσσα», Σκανταλάκης, Σωτήρης Γαρμπής, Αυγουστής... ο Σπύρος Καλογήρου ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στον ελληνικό κινηματογράφο.
Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το σκληρό- άγριο παρουσιαστικό του.
Στην αληθινή του ζωή υπήρξε το αντίθετο από την εικόνα που παρουσίαζε στην μεγάλη οθόνη: ήταν ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος, οικογενειάρχης, ευγενικός και πάντοτε χαμογελαστός. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε γι΄αυτόν την Πρωτομαγιά εξαιτίας μιας εγκεφαλικής λοίμωξης, που στάθηκε η αφορμή να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του και μετέπειτα την επαφή του με το περιβάλλον. Οδηγήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του.
Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη, στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολείτο ερασιτεχνικά μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου και αποφοίτησε.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον θίασο του Ν.Χατζίσκου στο «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Αμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο "Θέατρο Τέχνης" του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ."Όρνιθες", «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.
Στη δεκαετία του ΄80 άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του Ευαγγελία Σαμιωτάκη κι έκαναν πολλές περιοδείες.
Έπαιξε σε, περίπου, διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασσικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου. Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο»(1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο 'Καραγκιόζη-Ντρημ" ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ, η Λασκαρίνα».
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα, «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Συμμετείχε σε, περίπου, πενηνταπέντε ταινίες (αλλά και σε βιντεοταινίες), ανάμεσά τους οι: "Η Αθήνα τη νύχτα", "Στεφανία", "Κοντσέρτο για πολυβόλα", "Η νεράϊδα και το παλικάρι", "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", "Ενα αστείο κορίτσι", "Η Μαρία της σιωπής", "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο", "Στάκαμαν".
Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου του απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για το ρόλο του στην ταινία "Κατάχρηση εξουσίας".
Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του "Θεάτρου Βαχτάγκωφ" της Μόσχας.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψαλλει σημερα στις 11 το πρωι απο τον Ι.Ν.Αγ.Μελετιου Σεπολιων ενω η ταφη του μεγαλου ηθοποιου θα γινει στο Μαρκοπουλο Ορωπου,οπου και ζουσε ο Σπυρος Καλογηρου. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 1: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ 2: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ"ΛΟΛΑ"): Σαν επιλογο: Εφυγε ο αγαπημενος μας"κακος"....Καλο ταξιδι Σπυρο....Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας...Αθανατος!!!
Sunday, June 28, 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΕΡΟΣ 1ο,ΑΜΑΝΕΔΕΣ
Σημερα το kinwniawramiden κανει ενα αφιερωμα για μερακληδες,για οσους εχουν ντερτια και καημους,για οσους εχουν σεβνταδες.Αφιερωμα λοιπον στους αμανεδες.Ομως πριν ακουσουμε,ας δουμε απο που προερχονται οι αμανεδες και ποια ειναι τα ειδη που υπαρχουν: Ο Αμανές είναι είδος τραγουδιού ανατολικής προέλευσης.
Η λέξη προέρχεται σύμφωνα με τον εγκυρότερο Έλληνα μουσικολόγο Σίμωνα Καρά, από την κατάληξη της εκκλησιαστική μας μουσικής αμήν.
Η λέξη αμάν όπως εξελίχθηκε αποδίδει μία παράκληση μέσω της οποίας επιζητείται οίκτος ή να δοθεί έλεος.
Η καταλληλότερη ελληνική λέξη για το αμάν θα ήταν οικτιρμός.
Οι αμανέδες είναι τετράστιχα η δίστιχα τραγούδια που καταλήγουν στην μακρόσυρτη επιφώνηση αμάν απ’ όπου έλκουν και το όνομά τους.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχοντας από την αρχαιότητα σχέσεις με τους Άραβες, Πέρσες, Εβραίους και άλλους λαούς της Ανατολής παρέλαβαν αυτό το είδος και το αφομοίωσαν με τον τρόπο τους και τους τραγουδούν όχι μόνο ως αργόσυρτα επιτραπέζια, μεταξύ άλλων οι Πόντιοι του Καρς αλλά και σε πωγωνίσια ηπειρώτικα, νησιώτικους συρτούς όπως πχ. ο ταμπαχανιώτικος αμανές, ή σε μπάλλους ή και χασάπικους όπως είναι ο αμανές της νύχτας κλπ.
Οι πρόσφυγες της Πόλης και της Σμύρνης έκαναν τον αμανέ γνωστό στην Ελλάδα μετά το 1922. Ο πιο ξακουστός ερμηνευτής του αμανέ στις αρχές του αιώνα στην Πόλη και στην Αθήνα ήταν ο Αντώνης Χ΄διαμαντίδης ή Νταλκάς, κοντά βέβαια σε μια πλειάδα άλλων. Τα ειδη ειναι τα εξης: HICAZ, ή χιτζάζ: Η ονομασία προέρχεται από μια περιοχή στα παράλια της ερυθράς θάλασσας, που ήταν υπό τούρκικη κατοχή. KURDI, ή Κιουρντί : Που προέρχεται από τη γη των Κούρδων. NIHAVENT, NISABYREK, NIKRIZ: Νιαβέντ, και λοιπές ονομασίες από διάφορες ακτές! IRAK : Που προέρχεται από το Ιράκ. ISPAHAN: Που προέρχεται από το όνομα της Αρχαίας Περσικής Πρωτεύουσας! SABAH - σαμπάχ: Που σημαίνει πρωινό! USSAK- ουσάκ: Που σημαίνει Εραστές! HISAR- χισάρ: Που σημαίνει φρούριο-κάστρο! HUSEYNI- Χουσεϊνί : Που σημαίνει ωραίος νέος! RAST- ραστ: Που σημαίνει σωστός-δίκαιος! NIYAZ- νιγιάζ η νεγιάζ! Που σημαίνει Ικεσία-παράκληση! BEYATI-BAYATI: Που προέρχεται από την γη των Bayat (μπαγιάτ).
ΒΙΝΤΕΟ:ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗ ΦΩΤΙΑ,ΜΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΙΕΙ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ(1934): ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ(ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ)-ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ(ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟ 1922,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΑΜΑΝΕΣ-ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ: ΔΕ ΜΟΥ ΜΕΙΝΕ ΠΙΑ ΖΩΗ-ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ(1934)-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ Ο ΠΟΝΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΓΚΑΣ(1935): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ(1927): ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝΕ(HEVA MANES)-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΤΡΑΙΔΗΣ(1934): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΑΜΑΝΕΣ-ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ(Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ):
Η λέξη προέρχεται σύμφωνα με τον εγκυρότερο Έλληνα μουσικολόγο Σίμωνα Καρά, από την κατάληξη της εκκλησιαστική μας μουσικής αμήν.
Η λέξη αμάν όπως εξελίχθηκε αποδίδει μία παράκληση μέσω της οποίας επιζητείται οίκτος ή να δοθεί έλεος.
Η καταλληλότερη ελληνική λέξη για το αμάν θα ήταν οικτιρμός.
Οι αμανέδες είναι τετράστιχα η δίστιχα τραγούδια που καταλήγουν στην μακρόσυρτη επιφώνηση αμάν απ’ όπου έλκουν και το όνομά τους.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχοντας από την αρχαιότητα σχέσεις με τους Άραβες, Πέρσες, Εβραίους και άλλους λαούς της Ανατολής παρέλαβαν αυτό το είδος και το αφομοίωσαν με τον τρόπο τους και τους τραγουδούν όχι μόνο ως αργόσυρτα επιτραπέζια, μεταξύ άλλων οι Πόντιοι του Καρς αλλά και σε πωγωνίσια ηπειρώτικα, νησιώτικους συρτούς όπως πχ. ο ταμπαχανιώτικος αμανές, ή σε μπάλλους ή και χασάπικους όπως είναι ο αμανές της νύχτας κλπ.
Οι πρόσφυγες της Πόλης και της Σμύρνης έκαναν τον αμανέ γνωστό στην Ελλάδα μετά το 1922. Ο πιο ξακουστός ερμηνευτής του αμανέ στις αρχές του αιώνα στην Πόλη και στην Αθήνα ήταν ο Αντώνης Χ΄διαμαντίδης ή Νταλκάς, κοντά βέβαια σε μια πλειάδα άλλων. Τα ειδη ειναι τα εξης: HICAZ, ή χιτζάζ: Η ονομασία προέρχεται από μια περιοχή στα παράλια της ερυθράς θάλασσας, που ήταν υπό τούρκικη κατοχή. KURDI, ή Κιουρντί : Που προέρχεται από τη γη των Κούρδων. NIHAVENT, NISABYREK, NIKRIZ: Νιαβέντ, και λοιπές ονομασίες από διάφορες ακτές! IRAK : Που προέρχεται από το Ιράκ. ISPAHAN: Που προέρχεται από το όνομα της Αρχαίας Περσικής Πρωτεύουσας! SABAH - σαμπάχ: Που σημαίνει πρωινό! USSAK- ουσάκ: Που σημαίνει Εραστές! HISAR- χισάρ: Που σημαίνει φρούριο-κάστρο! HUSEYNI- Χουσεϊνί : Που σημαίνει ωραίος νέος! RAST- ραστ: Που σημαίνει σωστός-δίκαιος! NIYAZ- νιγιάζ η νεγιάζ! Που σημαίνει Ικεσία-παράκληση! BEYATI-BAYATI: Που προέρχεται από την γη των Bayat (μπαγιάτ).
ΒΙΝΤΕΟ:ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΗ ΦΩΤΙΑ,ΜΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΙΕΙ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ(1934): ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ(ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ)-ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ(ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟ 1922,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΑΜΑΝΕΣ-ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ: ΔΕ ΜΟΥ ΜΕΙΝΕ ΠΙΑ ΖΩΗ-ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ(1934)-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ): ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ Ο ΠΟΝΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΓΚΑΣ(1935): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ(1927): ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝΕ(HEVA MANES)-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΤΡΑΙΔΗΣ(1934): ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΣ ΑΜΑΝΕΣ-ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ(Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ):
Thursday, June 11, 2009
ΝΕΑ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!!!
Η Κρητη ξαναχτυπα.Αυτη τη φορα σειρα ειχαν τα Μαλια.Αγνωστος-οι κρεμασε-σαν σε φραχτη 2 σκυλια.Ακολουθουν σκληρες φωτο:
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGGERS ΕΠΙΚΗΡΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGERS ΤΟΥΣ EΠΙΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΙΛ ΜΟΥ anemos521@gmail.com
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 5000 ΕΥΡΩ.ΝΑΙ,ΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ!!!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGGERS ΕΠΙΚΗΡΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BLOGERS ΤΟΥΣ EΠΙΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΓΙΑ 1000 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΙΛ ΜΟΥ anemos521@gmail.com
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 5000 ΕΥΡΩ.ΝΑΙ,ΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ!!!
Wednesday, June 10, 2009
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ!!!
Το καλοκαιρι ηρθε.Και μαζι του ηρθαν και οι πυρκαγιες.Δυο πυρκαγιες σε εξελιξη αυτην την ωρα σε:Καρατζα Τροιζηνιας νομου Αργολιδος και στην Ριτσωνα Ευβοιας.Και οι δυο πυρκαγιες καινε δασικες εκτασεις ενω επι τοπου εχουν σπευσει υσχιρες επιγειες και εναεριες πυροσβεστικες δυναμεις.Νωριτερα σημερα ειχε ξεσπασει πυρκαγια στην περιοχη Κουλουρη Σαλαμινας.Επισης υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια που ξεσπασε εχτες το βραδυ στις Φερρες Μαγνησιας.Στην φωτια στην Ριτσωνα Ευβοιας,η οποια μεχρι στιγμης ειναι εκτος ελεγχου,εχουν σπευσει 25 ανδρες με 9 οχηματα,4 αεροπλανα Καναντερ και ενα πεζοπορο τμημα 20 ατομων,ενω δεν απειλουνται κατοικιες./Στην φωτια στον Καρατζα Τροιζηνιας νομου Αργολιδος επιχειρουν 35 ανδρες με 17 οχηματα,ενα ελικοπτερο σινουχ,3 αεροπλανα Καναντερ και πεζοπορο τμημα 29 ατομων.
Saturday, May 23, 2009
ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!!ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ ΣΚΥΛΙΑ!!!
Ναι,ναι.Καλα διαβαζετε!Οι Κρητικοι ξαναχτυπουν!!!Κρεμασαν 4 σκυλια μαζι απο ενα δεντρο κι αλλο ενα απο ενα αλλο δεντρο παραδιπλα,στην Σητεια!!Παρακατω ακολουθει το θεμα οπως το εχει καταγραψει το www.argoschannel.com: Ένα συγκλονιστικό , ΒΙΝΤΕΟ , εικόνες που πρσβάλλουν το ΄΄ανθρώπινο είδος. Το βίντεο έφτασε μόλις χθές στο Agroschannel απο τη φιλοζωική οργάνωση της Σητείας στην Κρήτη . Στις 14 του μήνα τα μέλη της ομάδας δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα μας λέει η Πρόεδρος κ. Παπαδάκη Μαρία , και πήγαν σε ένα αγρόκτημα ένα χιλιόμετρο έξω απο τη πόλη . Το θέαμα φρικτό , 4 σκυλιά σκυλιά κρεμασμένα , σε μια ελιά, και ένα ακόμη σκυλί ΄΄κρεμασμένο΄΄ απέναντι .Αποφασίσαμε να δείξουμε τις εικόνες χωρίς επεξεργασία γιατί αυτό είναι ΄΄ανθρώπινο έργο΄΄. Εικόνες που σοκάρουν και ντροπιάζουν την λέξη άνθρωπος . Οι κτηνίατροι που πήγαν στο σημαίο είπαν οτι τα τέσσερα σκυλιά κρεμάστηκαν με τέτοιο τρόπο που αρχικά πατούσαν στο έδαφος και άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά απο 8 ώρες . Η αστυνομία έκανε μήνυση κατα αγνώστων ενω τα μέλη της Οργάνωσης κάνουν έκκληση μέσω του Agroschannel όποιος γνωρίζει οτιδήποτε μπορεί να ενημερώσει τη φιλοζωϊκή οργάνωση αλλά και το Αστυνομικό τμήμα.ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ . ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ!ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ!!! ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΙΑ.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ: ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΩΛΟΝΗΣΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!!!ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΨΥΧΗ ΕΚΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!
Friday, May 22, 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΟΥΝΑΡΗ
O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή, Νίκος Γούναρης, γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου το 1915 και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, αυτό που πολλοί Έλληνες αποκαλούν «Ευρωπαϊκό».
Η δεκαετία του '50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει επιτέλους Ευρώπη, μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του '60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.
Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.
Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που 'βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Άρχισαν τα όργανα».
Πέθανε στις 5 Μαΐου του 1965, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΓΥΡΝΑ ΠΑΛΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ/ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΑΛΛΑΧ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΚΑΙΡΟ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΑΓΙΕ ΜΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΛΥΚΑΒΗΤΕ ΜΟΥ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΚΑΙ ΘΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΜΑ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ'ΒΡΕΧΕ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΠΟΥ ΝΑ'ΣΑΙ ΤΩΡΑ-ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ:
Tuesday, May 19, 2009
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ!!
Οικογενειακη τραγωδια ειχαμε στις 4 περιπου,το μεσημερι,στην Καλλιθεα,Στην οδο Σολωνος 44οταν 44χρονος σκοτωσε την 27χρονη γυναικα(υπαξιωματικος του Π.Ναυτικου) του με μαχαιρι(οπως λεει η αστυνομια την κατεσφαξε!)μετα απο καυγα και επεσε στο κενο απο την ταρατσα 6οροφης πολυκατοικιας αγκαλια με τα δυο του παιδια,ηλικιας 2 και 3 ετων αντιστοιχα.Τα αιτια της τραγωδιας παραμενουν αγνωστα.Αλλοι κανουν λογο για εγκλημα ζηλιας και αλλη για εγκλημα λογω οικονομικων χρεων.Ο δραστης ειναι νεκρος,οπως και το ενα του παιδι,ηλικιας 2 ετων. Το αλλο,ηλικιας 3 ετων μεταφερθηκε με ασθενοφορο του ΕΚΑΒ,στο Νοσοκομειο Παιδων Αγια Σοφια σε κρισιμη κατασταση,οπου οι γιατροι δινουν μαχη για να το κρατησουν στην ζωη. Ο 44χρονος ειχε απολυθει προσφατα απο την εργασια του και τα χρεη ειχαν πνιξει την οικογενεια.Ο δραστης ειχε αφησει σημειωμα οπου ζηταει,ο ιδιος και τα παιδια του να ταφουν στο χωριο του,την Φλοκα Ηλειας και η συζηγος του στον τοπο κατοικιας της μητερας της,στην Λαμια... Στο σημειο της τραγωδιας εσπευσαν αμεσα περιπολικα της αμεσης δρασης,αυτοκινητα της ασφαλειας Καλλιθεας και ασθενοφορο του ΕΚΑΒ.
Sunday, May 17, 2009
ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣ-ΦΩΤΟΑΦΙΕΡΩΜΑ
Σαββατο απογευματακι ειχα ορεξη για βολτουλα.Ετσι ανηφορησα προς το Μετς.Με τον φακο της φωτογραφικης μου μηχανης αποθανατισα μερικα απο τα ποιο ωραια σημεια του Μετς.Ιδου λοιπον:Καταπρασινο πλακοστρωτο στο Μετς:
Πανεμορφο σπιτακι με κατακοκκινα κεραμιδια στην καρδια της Αθηνας.Στο Μετς.
Το ιδιο με το παρακατω,νεοκλασσικο απο αλλη αποψη μαζι με τον κηπο του:
Νεοκλασσικο δυορωφο(προσεξτε το αγαλματακι στο κοιλωμα):
Γραφικο μπαλκονακι:
Γραφικο σοκακι:
Καταπρασινο διορωφο νεοκλασσικο κτιριο: Λοιπον,πως σας φανηκε??
Πανεμορφο σπιτακι με κατακοκκινα κεραμιδια στην καρδια της Αθηνας.Στο Μετς.
Το ιδιο με το παρακατω,νεοκλασσικο απο αλλη αποψη μαζι με τον κηπο του:
Νεοκλασσικο δυορωφο(προσεξτε το αγαλματακι στο κοιλωμα):
Γραφικο μπαλκονακι:
Γραφικο σοκακι:
Καταπρασινο διορωφο νεοκλασσικο κτιριο: Λοιπον,πως σας φανηκε??
Tuesday, May 12, 2009
12/5/1992-12/5/2009:17 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ
Σαν σημερα,στις 12/5/1992"εφυγε"απο την ζωη ο μεγαλος ποιητης και στιχουργος Νικος Γκατσος.Το kinwniawramiden τιμωντας τη μνημη του,του κανει ενα αφιερωμα. Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στην Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήξερε ήδη αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι, όπως και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ποίηση.
Στην Αθήνα, όπου εγκαταταστάθηκε με την οικογένειά του, άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά "Νέα Εστία" το 1931 και "Ρυθμός" το 1933. Την ίδια περίοδο έγραψε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά "Μακεδονικές Ημέρες", "Ρυθμός" και "Τα Νέα Γράμματα" (για τον ποιητή Κωστή Μπαστιά, την ποιήτρια Μυρτιδιώτισσα και τον Θ. Καστανάκη αντίστοιχα).
Το 1943 εξέδωσε από τις εκδόσεις "Αετός" (σε 308 αντίτυπα) το βιβλίο του "Αμοργός" με το ομώνυμο ποίημα, που έμελε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Αυτό ήταν και το μοναδικό βιβλίο του. Το έργο, που αποτελείται από μόνον 20 μόνον σελίδες,εκφράζει τις διαθέσεις της νεότερης ποίησης και θεωρείται σαν κορυφαίο ποιητικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού. Στην πρώτη κυκλοφορία του μάλιστα προκάλεσε δυσμενείς κριτικές και αντιδράσεις, αλλά πολύ σύντομα,το 1947, το κλίμα αντιστράφηκε και η "Αμοργός"με τις ευμενείς ελληνικές και ξένες κριτικές κατατάχτηκε στην κορυφή της ελληνικής ποίησης. Η "Αμοργός" επανεκδόθηκε το 1963, το 1969 και το 1987. Από τότε ο ποιητής εδημοσίευσε μόνον τρία ακόμη ποιήματα: το "Ελεγείο" (1946, "Φιλολογικά Χρονικά"), το "Ο Ιππότης και ο Θάνατος" ( 1947, "Μικρό Τετράδιο") και το "Τραγούδι του παλιού καιρού" (1963, "Ο Ταχυδρόμος"), αφιερωμένο στο Γ. Σεφέρη. Έγραψε επίσης πολλές μελέτες και σχόλια πάνω στην ποίηση.
Με το τέλος του πολέμου ο Ν. Γκάτσος συνεργάστηκε με την "Αγγλοελληνική Επιθεώρηση" ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως ραδιοσκηνοθέτης, για βιοποριστικούς λόγους. Παράλληλα άρχισε να γράφει στίχους πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ανοίγοντας έτσι μια λαμπρή θητεία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Αργότερα θα συνεργαζόταν και με άλλους αξιόλογους συνθέτες, όπως με τον Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο.
Ο Ν. Γκάτσος, εκμεταλευόμενος την εκφραστική του δεινότητα, ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μετάφραση έργων, κύρια για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Πολλές μεταφράσεις του θα παραμείνουν έκτοτε κλασικές με πρώτη αυτή του "Ματωμένου Γάμου". Μετέφρασε πολλούς συγγραφείς και συγκεκριμένα από τα ισπανικά τους Λόρκα, Λοπε δε Βέγα και Ραμόν δελ Βάλιε-Ινκλάν,από τα γαλλικά, τον Ζενέ και από τα αγγλικά τον Τ. Ουιλλιαμς, Ε. Ο΄Νηλ, Α.Μακ Λης, Σων Ο΄Κέιζυ, Αύγουστο Στρίντμπεργκ, Κρίστοφερ Φράυ και άλλους. Το 1944 μετέφρασε ("Φιλολογικά Χρονικά") το ποίημα "Νυχτερινό Τραγούδι" του Λόρκα. Μετέφρασε επίσης τα έργα: "Ματωμένος Γάμος" (1948), "Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα" (1945) του Φ. Λόρκα, "Ο πατέρας" του Στρίνμπεργκ (1962) και "Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα" του Ο' Νηλ (1965). Ολα τα έργα αυτά ανεβάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Τράμ", "Μακεδονικές Ημέρες", "Μικρό Τετράδιο", "Τα Νέα Γράμματα", "Φιλολογικά Χρονικά", "Ρυθμός" και "Καλλιτεχνικά Νέα". Επίσης, σε συνεργασία του με την ελληνική ραδιοφωνία, σκηνοθέτησε διάφορα θεατρικά έργα.
Μεγάλη προσφορά έχει ο ποιητής σαν στιχουργός στο ελληνικό τραγούδι, στο οποίο αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την "Αμοργό". Συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους Ελληνες συνθέτες. Στίχους του μελοποίησαν οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Δ. Μούτσης, Λ. Κελαηδόνης, Χ. Χάλαρης κ.α. σε κορυφαίες δημιουργίες και επιτυχίες ("Αθανασία", "Της γής το χρυσάφι", "Ρεμπέτικο", "Αρχιπέλαγος", "Πήρες το μεγάλο δρόμο", "Πορνογραφία", "Λαϊκή Αγορά", "Η μικρή Ραλλού", "Μια γλώσσα μια πατρίδα", "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", "Η νύχτα", "Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά","Αντικατοπτρισμοί", "Τα κατά Μάρκον", "America America" κ.α.). Ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία ανέπτυξε ο ποιητής με τον Μ. Χατζιδάκι και μάλιστα για μεγάλο διάστημα μέχρι και το θανατό του ήταν επίλεκτο μέλος της ομάδας Xατζιδάκι, Eλύτη, Tσαρούχη, Mποσταντζόγλου και Αργυράκη.
Με της υψηλής ποιότητας και μεστή ποίησή του, ο Ν. Γκάτσος καθιερώθηκε σαν κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Χαρακτηριστικά, αξέχαστοι θα μείνουν οι στίχοι του, που μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζηδάκη, από το "Ματωμένο Γάμο", "Χάρτινο το Φεγγαράκι" και "Πάει ο καιρός":
"Πάει ο καιρός πάει ο καιρός
που ήταν ο κόσμος δροσερός
και καθ' αυγή ξεκινούσε μια πληγή
για να ποτίσει όλη τη γη..."
Μάλιστα, το γεμάτο νόημα αυτό τραγούδι, απαγορεύτηκε από τη δικτατορία. Μετά την πτώση της, το 1974, ο ποιητής όμως θα απαντήσει:
"Ήρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός
πάνου στου κόσμου την πληγή
ήρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός
να ξαναχτίσετε τη γη..."
Ο Ν. Γκάτσος πέθανε στις 12 Μαϊου 1992 και τάφηκε στην Ασέα. Θα μείνει για πάντα σαν ο κατ' εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού και σαν μια εξέχουσα μορφή του ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού. Β'ΜΕΡΟΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ:
Από την "Αμοργό"
.....Τι να μου κάμει η σταλαγματιά που λάμπει στο μέτωπο σου;
Το ξέρω πάνω στα χείλια σου έγραψε ο κεραυνός τ' όνομα του
Το ξέρω μέσα στα μάτια σου έχτισε ένας αητός τη φωλιά του
Μα εδώ στην όχτη την υγρή μόνο ένας δρόμος υπάρχει
Μόνο ένας δρόμος απατηλός και πρέπει να τον περάσεις
Πρέπει στο αίμα να βουτηχτείς πριν ο καιρός σε προφτάσει
Και να διαβείς αντίπερα να ξαναβρείς τους συντρόφους σου
Άνθη πουλιά ελάφια
Να βρείς μιαν άλλη θάλασσα μιαν άλλη απαλοσύνη
Να πιάσεις από τα λουριά του Αχιλλέα τ' άλογα
Αντί να κάθεσαι βουβή τον ποταμό να μαλώνεις
Τον ποταμό να λιθοβολείς όπως η μάνα του Κίτσου.
Γιατί κι εσύ θα' χεις χαθεί κι η ομορφιά σου θα' χει γεράσει.
Μέσα στους κλώνους μιας λυγαριάς βλέπω το παιδικό σου πουκάμισο να στεγνώνει
Πάρ' το σημαία της ζωής να σαβανώσεις τον θάνατο
Κι ας μη λυγίσει η καρδιά σου
Κι ας μην κυλήσει το δάκρυ σου πάνω στην αδυσώπητη τούτη γη
Όπως εκύλησε μια φορά στην παγωμένη ερημιά το δάκρυ του πιγκουίνου
Δεν ωφελεί το παράπονο
Ίδια παντού θα' ναι η ζωή με το σουραύλι των φιδιών στη χώρα των φαντασμάτων
Με το τραγούδι των ληστών στα δάση των αρωμάτων
Με το μαχαίρι ενός καημού στα μάγουλα της ελπίδας
Με το μαράζι μιας άνοιξης στα φυλλοκάρδια του γκιώνη
Φτάνει ένα αλέτρι να βρεθεί κι ένα δρεπάνι κοφτερό σ' ένα χαρούμενο χέρι
Φτάνει ν' ανθίσει μόνο
Λίγο σιτάρι για τις γιορτές λίγο κρασί για τη θύμηση λίγο νερό για τη σκόνη.....
...Πόσο πολύ σε αγάπησα εγώ μονάχα το ξέρω
Εγώ που κάποτε σ' άγγιξα με τα μάτια της πούλιας
Και με τη χαίτη του φεγγαριού σ' αγκάλιασα και χορέψαμε μες στους
καλοκαιριάτικους κάμπους
Πάνω στη θερισμένη καλαμιά και φάγαμε μαζί το κομμένο τριφύλλι
Μαύρη μεγάλη θάλασσα με τόσα βότσαλα τριγύρω στο λαιμό
τόσα χρωματιστά πετράδια στα μαλλιά σου.....
Μερικoί στίχοι του
Αυτή ήταν η ζωή μας
Λίγα δένδρα λίγα σπίτια κι ένας άδειος ουρανός
είταν όλος μας ο κόσμος είταν όλο μας το βιός.
Το κανάτι στο πρεβάζι το πηγάδι στην αυλή
το κουράγιο της μητέρας του πατέρα η συμβουλή
Αυτή ήταν η ζωή μας κι όχι άλλη
μικρή και ταπεινή μα και μεγάλη
κι αν κάποτε μας πίκρανε - χαλάλι!
Με το κρύο με το χιόνι με το δάκρυ στην καρδιά
Το ψωμάκι μετρημένο το προσφάϊ λιγοστό
και στη γη την πρώτη μάνα το μεγάλο ευχαριστώ
Αυτή ήταν η ζωή μας κι όχι άλλη
μικρή και ταπεινή μα και μεγάλη
κι αν κάποτε μας πίκρανε - χαλάλι!
Ασε τον καιρό
Ασε τον καιρό
να γίνει χάδι δροσερό
πάνω στη πληγή σου.
Ασε να φανεί
στην άδεια θάλασσα πανί
κι ύστερα θυμήσου.
Θυμήσου κείνο το πρωί
που μες του κόσμου τη βοή
άνοιξες δρόμο στη ζωή
και χάθηκες
και χάθηκες.
Ασε τα παιδιά
που 'χουν σπίθα στην καρδιά
να 'ρθουνε κοντά σου.
Ασε τη φωτιά
να σου χαϊδεύει τη ματιά
κι ύστερα στοχάσου.
Στοχάσου κείνο το πρωί
που μες του κόσμου τη βοή
άνοιξες δρόμο στη ζωή
και χάθηκες
και χάθηκες. Γ'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΚΕΜΑΛ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΥΜΕΝΗ): ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ): Ο ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΗΣ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:Δ.ΓΑΛΑΝΗ): Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΙ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚ.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:Β.ΛΕΚΚΑΣ): ΕΒΑΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΗΜΑΔΙ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΣΤ.ΞΑΡΧΑΚΟΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚ.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΝΙΚ.ΞΥΛΟΥΡΗΣ): ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΣΤ.ΞΑΡΧΑΚΟΣ,ΣΤΙΧΟΙ:ΝΙΚ.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ): ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ(ΜΟΥΣΙΚΗ:Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ): ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ:Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ): ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ(ΜΟΥΣΙΚΗ:Μ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:Μ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ): ΜΑΝΑ ΜΟΥ,ΜΑΝΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ): ΣΕ'ΒΛΕΠΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ:ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ): ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ(ΜΟΥΣΙΚΗ:Μ.ΘΕΩΔΟΡΑΚΗΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΓΙΟΒΑΝΝΑ): ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ:Μ.ΘΕΩΔΟΡΑΚΗΣ,ΣΤΙΧΟΙ:Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΓΡ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ):
Sunday, May 10, 2009
"ΕΦΥΓΕ"Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Δυστηχως,αργα χτες το βραδυ"εφυγε"απο κοντα μας ο μεγαλος δασκαλος,ο Ευγενιος Σπαθαρης.Καλο ταξιδι δασκαλε και ελαφρυ το χωμα που θα σε σκεπασει...Το kinwniawramiden σαν ελαχιστο φορο τιμης,πραγματοποιει ενα αφιερωμα εις μνημη του: Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου, ψυχή του Καραγκιόζη και γενικότερα του θεάτρου Σκιών γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924.
Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έδωσε πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.
Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις
«Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτωρας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.
Τιμήθηκε με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.
Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με το Διονύση Σαββόπουλο.
Ζωγραφικά λαϊκά έργα του παρουσιάστηκαν σε γκαλερί της Αθήνας ενώ ταξίδεψε τον καραγκιόζη στα πέρατα του κόσμου και απέσπασε πολλές διακρίσεις. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα που του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-1 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-2 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)- 3 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-4 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-5 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-6 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-ΜΕΡΟΣ 7: ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ:Καλο ταξιδι δασκαλε...Μεγαλωσα με τις παραστασεις σου,εστω και μεσα απο τη συχνοτητα της ΕΡΤ1,και μου χαρισες απειρες στιγμες γελιου αλλα και συγκινησης. Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας,δασκαλε...ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ,ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ...ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ....ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!.....
Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έδωσε πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.
Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις
«Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτωρας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.
Τιμήθηκε με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.
Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με το Διονύση Σαββόπουλο.
Ζωγραφικά λαϊκά έργα του παρουσιάστηκαν σε γκαλερί της Αθήνας ενώ ταξίδεψε τον καραγκιόζη στα πέρατα του κόσμου και απέσπασε πολλές διακρίσεις. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα που του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-1 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-2 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)- 3 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-4 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-5 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-6 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-ΜΕΡΟΣ 7: ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ:Καλο ταξιδι δασκαλε...Μεγαλωσα με τις παραστασεις σου,εστω και μεσα απο τη συχνοτητα της ΕΡΤ1,και μου χαρισες απειρες στιγμες γελιου αλλα και συγκινησης. Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας,δασκαλε...ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ,ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ...ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ....ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!.....
Subscribe to:
Posts (Atom)