Friday, September 14, 2007

AΦΙΕΡΩΜΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Αλλος ενας αγαπημενος καλλιτεχνης ειναι ο Γιαννης Κοτσιρας και σημερα λοιπον ηρθε η σειρα του για αφιερωμα.Αφιερωμα λοιπον στον Γιαννη Κοτσιρα: Α)Βιογραφικο:

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε με τα ακούσματα της εποχής του:Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και ρεμπέτικα από την μία, Pink Floyd και Queen από την άλλη. Όσα μουσικά ρεύματα και ιδεολογίες πάντρευαν οι δεκαετίες ΄70 και ΄80.

Μπήκε στο χώρο του τραγουδιού αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία πιάνοντας δουλειά σε ρεμπετάδικο με τον Μπάμπη Γκολέ, λέγοντας τραγούδια του Βαμβακάρη, του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση αλλά και του Διονυσίου.


Η πρώτη του επίσημη δισκογραφική εμφάνιση γίνεται το ΄95 με δύο νέους συνθέτες από το χώρο του έντεχνου τραγουδιού την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο (ανεπίσημα είχε προηγηθεί μία ηχογράφηση με λαϊκά και παραδοσιακά). Στιχουργός ο Άρης Δαβαράκης και τίτλος: “Αθώος Ένοχος».

Το ύφος-πρόταση των συντελεστών θα ξαφνιάσει.Μελωδικότητα και ρυθμός με ένα άρωμα Χατζιδακικό.Δύο τραγούδια το: «Λέει - λέει» - κατ’ αρχήν - και η «Αλεξάνδρεια» – λίγο αργότερα - θα σηματοδοτήσουν τα πρώτα βήματα του Κότσιρα προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτό που θα ακολουθήσει δύο χρόνια μετά.

Με το: «Μόνο ένα φιλί».με την Ε. Ρεμπούτσικα στη μουσική, την Ελένη Ζιώγα στον στίχο, και («αγωγό» ένα τραγούδι ερωτικό-ύμνο,το «Τσιγάρο») το CD κάνει 100.000 πωλήσεις, κατακτώντας κοινό και ειδικούς.


Ο Κότσιρας διαμορφώνει ένα προσωπικό ύφος που βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στη νεολαία αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν, την αμφισβητούμενη ευαισθησία της νέας γενιάς.

Οι σωστές επιλογές σε συνεργασίες και εμφανίσεις (Ε. Αρβανιτάκη, Κ. Μακεδόνα, Δ. Μπάσση, συναυλίες με Γ. Μαρκόπουλο, Μ. Θεοδωράκη, Ε. Ρεμπούτσικα αλλά και τους Τερμίτες) και οι συμμετοχές του σε δουλειές των πιο σημαντικών νεότερων και παλαιότερων συνθετών (Π.Καλαντζόπουλου: «Ο Ορφέας στον Άδη», Ν. Πορτοκάλογλου: «Βαλκανιζατέρ», Δ. Παπαδημητρίου: «Η ζωή που δεν έζησα», Ν. Αντύπα: Θεατής, Tribute στον Δ. Σαββόπουλο, 18 Tribute στον Γ. Μαρκόπουλο Τερμίτες: «Η Συναυλία») σταθεροποιούν το προφίλ του.

Η συνάντησή του με τον Αντώνη Μίτζελο,πρώην μέλος των Τερμιτών,δίνει το ερέθισμα για το επόμενο βήμα το ΄99.Με την Ε. Ζιώγα στους στίχους, κυκλοφορεί ο: «Φύλακας Άγγελος», αγκαλιάζεται από τον κόσμο και καθιερώνει τον τραγουδιστή.

Το φθινόπωρο του 2000 τον βρίσκει έτοιμο να επωμιστεί το βάρος της παρουσίασης στο Ηρώδειο, του «Άξιον Εστί», του Μ. Θεοδωράκη, καθώς και για την κυκλοφορία του νέου του δίσκου,σε μουσική Ε. Ρεμπούτσικα και στίχους Α. Δαβαράκη.

Και τωρα απολαυστε τον:Αναθεμα σε: Το τσιγαρο: Φυλακας αγγελος(Στην κιθαρα ο Παντελης Θαλασσινος): Πρωτη φορα(Αφιερωμενο απο μενα σε ολους τους ερωτευμενους...): Σταματησε του ρολογιου τους δεικτες(Α'ηχογραφηση:Ρενα Κουμιωτη):

No comments: