Monday, April 28, 2008

ΕΣΒΥΣΕ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΛΑΔΑΔΙΚΩΝ......


Εσβυσε ο διμιουργος πολλων μεγαλων επιτυχιων,μεταξυ των οποιων,τα Λαδαδικα,Μαριος Τοκας.Ο Μαριος Τοκας νοσηλευοταν παραπανω απο εναν μηνα στο Νοσοκομειο,οπου εδινε σκληρη μαχη για την ζωη εναντια στον καρκινο,την οποια και εχασε δυστηχως,το πρωι της Κυριακης του Πασχα.Σαν υστατο χαιρε προς τον Μαριο Τοκα,το kinwniawramiden2.blogspot.com κανει ενα αφιερωμα στον μεγαλο διμιουργο που βρισκεται πια στην γειτονια των αγγελων.Καλο ταξιδι Μαριε και ο Θεος να αναπαυσει την ψυχη σου...... Α'Μερος:Βιογραφικο του Μαριου Τοκα: Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε μουσική από νεοτάτων χρόνων και στην Αθήνα Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε τη συνθετική του καριέρα από πολύ μικρός, μαθητής γυμνασίου.

Ήλθε στην Ελλάδα το 1975 και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φιλολογίας και παράλληλα να συνθέτει. Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά και σε δικούς του στίχους.

Ο δίσκος γνωρίζει αμέσως επιτυχία κι ανοίγεται ο δρόμος για τις κατοπινές του επιτυχίες, οι οποίες δεν διέψευσαν την πρώτη του δουλειά. Ο δίσκος που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

Ο επόμενός του δίσκος «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο γνωρίζει τεράστια επιτυχία για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, η «Η εθνική μας μοναξιά» με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ακολουθούν κι άλλοι δίσκοι με ερμηνευτές την Κατερίνα Κούκα, το Γιάννη Πάριο, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πασχάλη Τερζή κ.α.

Σημαντική του δουλειά θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία». Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε την Κύπρο ο πρόωρος θάνατος του μουσικοσυνθέτη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας συγκλονισμό για το θάνατο του Μάριου Τόκα, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, που θα εκφωνήσει και τον επικήδειο

Η κηδεία θα τελεσθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης στην Αθήνα, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι με το θάνατο του Μάριου Τόκα, η Κύπρος χάνει πρόωρα ένα μεγάλο δημιουργό του σύγχρονου πολιτισμού, και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, στον πατέρα και στα αδέλφια του Μάριου Τόκα. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος συμμετέχουν στο πένθος για τον πρόωρο χαμό του, που είναι πένθος για ολόκληρη την Κύπρο.

Βαθειά θλίψη για το θάνατο του Μάριου Τόκα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος όπως είπε, είχε ενημερωθεί εδώ και ημέρες για την ασθένειά του. «Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης και με το ταλέντο του προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας. Είθε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, γενέτειρας του συνθέτη Μάριου Τόκα αποφάσισε να τον τιμήσει δίδοντας το όνομα του σε δρόμο ή πλατεία της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, υπό τους ήχους του έργου του Μάριου Τόκα "Θεογενήτωρ Μαρία" και αποφάσισε, επίσης, να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του συνθέτη, που θα γίνει την Τετάρτη στην Αθήνα, από το Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λόλλο Γιωργαλλέτο.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του Μάριου Τόκα και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο πατέρα του, δημοσιογράφο και συγγραφέα Κύπρο Τόκα. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Λεμεσού μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Με το θάνατό του αποκαλύφθηκε μια άγνωστη λεπτομέρεια από τη ζωή του Μάριου Τόκα, την οποία ο ίδιος θέλησε να κρατήσει μυστική. Ο συνθέτης έδινε τα έσοδα όλων των συναυλιών του στην Κύπρο σε αναξιοπαθούσες, πολύτεκνες οικογένειες. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ): ΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ): Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ:(ΜΟΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-Η ΜΟΛΙΣ 9 ΕΤΩΝ ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΠΡΟΒΑΔΟΥ): ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ:(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ-ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ): Σ'ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ:(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ): ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ): ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ(ΜΟΥΣΙΚΗ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ):

4 comments:

BUTTERFLY said...

Ηταν πραγματικα εξαιρετικος δημιουργος! Το κυριοτερο ομως ειναι οτι λενε πως ηταν εξαιρετικα ανθρωπινος, βοηθουσε παντα οποιον ειχε αναγκη, εκανε δωρεες, δωρεαν συναυλιες...εφυγε νεος ομως, κριμα!

kwstask said...

@bytterfly:Χρονια πολλα-Χριστος Ανεστη Χριστινουλα!Οτι ποθεις!Στο θεμα:Εχεις απολυτο δικιο.Εκτος των αλλων,ολα τα εσοδα απο τις συναυλιες του τα διεθετε σε οικογενειες στην Κυπρο,που τα ειχαν αναγκη,σε υδριματα και συλλογους που κανουν προσπαθειες να βοηθησουν τους Κυπριους οι οποιοι ερχονται απο τα κατεχομενα εδαφη και που επισης κανουν προσπαθειες ανευρευσης των αγνοουμενων μας.Ηταν ενας αληθινος πατριωτης.ΑΘΑΝΑΤΟΣ...

KitsosMitsos said...

Μεγάλη φωνή. Και το θέμα είναι ότι τραγουδάμε αρκετά από τα τραγούδια του χωρίς να το ξέρουμε...
Την καλησπέρα μου.

kwstask said...

@Kιτσομιτσουμ εχεις δικιο.Μεγαλη φωνη...