Sunday, September 9, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Συντομο βιογραφικο:
«Αυτός ο πιτσιρικάς είναι ντε, που έπαιζε στα Μπακούρια …». Πριν από μερικά χρόνια, όλη η πόλη μιλούσε γι’ αυτό το όμορφο αγόρι (23 χρονών τότε) που έκανε το μεγάλο «μπαμ» με την «Αγορά του Αλ Χαλίλ». Ποιός ήταν; Από πού ήρθε; Πώς έσκασε έτσι ξαφνικά στη δική μας αγορά και στην καρδιά; Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, τέσσερις προσωπικοί του δίσκοι και αρκετές συμμετοχές και συναυλίες. Το καλύτερο δε είναι ότι στους δύο τελευταίους του δίσκους, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γράφει ο ίδιος τη μουσική και τους στίχους.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα εξώφυλλα των δίσκων του, θα παρατηρήσετε ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον πατέρα του που είναι ζωγράφος. Και άρα, το ρητό «σόι πάει το βασίλειο…» ισχύει σ΄ αυτήν τη περίπτωση.

Γέννημα θρέμμα Κύπριος, o Αλκίνοος Ιωαννίδης εγκατέλειψε τη Λευκωσία στα είκοσι χρόνια του, για να βρεθεί στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και να σπουδάσει ηθοποιός. Καμία σχέση με την μετέπειτα πορεία του, θα σκεφτεί κανείς, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι… Στο background του έχουν καταγραφεί οι σπουδές του στο Ευρωπαϊκό Ωδείο της Κύπρου αφενός και αφετέρου την παραγωγή του πρώτου του δίσκου («Στην αγορά του Κόσμου», σε μουσική Νίκου Ζούδιαρη και ενορχήστρωση Τάκη Μπουρμά) υπογράφει η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία τον «ανακαλύπτει» σε κάποια γυρίσματα.

Πριν ακόμη έρθει η επιτυχία με την «Αγορά του Αλ Χαλίλ», ο Αλκίνοος εμφανίζεται στο «Χάραμα», στο πλευρό της Δήμητρας Γαλάνη, την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του γνωστού μαγαζιού. Το δίσκο «Στην αγορά του κόσμου» ακολουθεί το «Όπως μυστικά και ήσυχα» (και πάλι σε μουσική Νίκου Ζούδιαρη) , δύο χρόνια αργότερα. Αμφότεροι γίνονται χρυσοί.

Το 1997 κυκλοφορεί ο 3ος προσωπικός του δίσκος.

Ο συνεσταλμένος και low-profile είναι η αλήθεια ερμηνευτής κατακτά έναν ακόμη ρόλο και μάλιστα με επιτυχία. Αυτόν του δημιουργού. Γράφει ο ίδιος τις μουσικές και τους στίχους του και χαράζει το δικό του προσωπικό ύφος: έντεχνα τραγούδια, μπαλάντες αλλά και ιδιαίτερες στιγμές (σαν το ραπ «Έχω μια λέξη») . Επιπλέον γράφει ουσιαστικό στίχο.

Το 1999 κυκλοφόρησε ο «Ανεμοδείκτης». Τελευταίο άλμπουμ (με τις συμμετοχές των Δ. Σαββόπουλου και Ελ. Αρβανιτάκη στο τραγούδι «Αδιέξοδο») στο οποίο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης φαίνεται ότι «ψάχνει» και ασχολείται ιδιαιτέρως με τον ήχο του. Αυτός είναι και ο λόγος που στον «Ανεμοδείκτη» συμμετέχει ένα εξαιρετικό team μουσικών.

Συμμετοχές
«Toy Story» - (τραγουδά παρέα με τον Τζίμη Πανούση το «Εγώ και ‘συ μαζί» – R. Newman.
«Μη φοβάσαι τη φωτιά» - (τηλεοπτικό σάουντρακ, σε μουσική Δ. Παπαδημητρίου)
«Το παιχνίδι της αγάπης» - (στο τραγούδι «Αποχαιρετισμός» (Χ. Αλεξίου σε ποίηση Ι. Πολέμη)
«Χωρίς σύνορα» - (CD-single των Apourimac, στο οποίο τραγουδά το “Hasta Siempre” μαζί με μια πλειάδα άλλων τραγουδιστών)
«Αλλάζει κάθε που βραδιάζει» - της Ελένης Τσαλιγοπούλου (τραγουδούν μαζί το «Πάρε με στ’ όνειρο», ενώ ο ίδιος έχει γράψει και το «Του έρωτα σημάδι»).Και τωρα απολαυστε τον:Βοσπορος: Ενα τραγουδι για την ελευθερια: Αχερομπασμαν(Κυπριακο)(Αφιερωμενο στους Κυπριους αδελφους μας που τοσο μας βοηθησαν στις πυρκαγιες και οχι μονο,απο εμενα.): Τ'Αι'Γκιορκου:(Επισης Κυπριακο,επισης αφιερωμενο) Κεμαλ: Ο προσκυνητης:

2 comments:

Haris said...

Το τελειότερο ελληνικό τραγούδι: ο Κεμάλ.

Ναι η αλήθεια είναι ότι δεν την έχει "δει" με την επιτυχία του. Όταν κάνει συναυλία στην Κύπρο δεν παραλείπει να τραγουδήσει και κυπριακά και τραγούδια για τα κατεχόμενα.

Αγαπημένος...

kwstask said...

Ειναι οντως πολυ ωραιος και εχει φωναρα!Οντως αγαπημενος!.....