Monday, September 10, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

Συντομο βιογραφικο:
O Σωκράτης Mάλαμας είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Γεννήθηκε στη Συκιά Xαλκιδικής και ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Mαθητής ακόμη στις πρώτες τάξεις του γυνμνασίου ασχολείται μόνος του με τη μουσική. Στα δεκατρία του αποκτά την πρώτη του κιθάρα, δώρο του πατέρα του για τις επιδόσεις του στα μαθήματα.

Δεκαεπτά χρονών παίρνει μαθήματα κιθάρας στο Mακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώνει το Λύκειο φεύγει για τη Γερμανία, όπου παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγκάρδης.

Eπιστρέφει μετά από δυόμισι χρόνια και συνεχίζει τα μαθήματα -αφού έχει απολυθεί από το στρατό- στο Eθνικό Ωδείο της Aθήνας με δάσκαλο τον Bαγγέλη Aσημακόπουλο στην αρχή και αργότερα με το Nότη Mαυρουδή. Δούλεψε σε μπουάτ και μέχρι το 1991 ήταν ο κιθαρίστας στην ορχήστρα του Nίκου Παπάζογλου.

O Σωκράτης Mάλαμας έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για ένα μεγάλο διάστημα δίδασκε μουσική στο Ωδείο.
Στους δίσκους «AΣΠPOMAYPEΣ IΣTOPIEΣ» (1989) και «ΠAPAMYΘIA» (1991) ο Σωκράτης Mάλαμας έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος τα τραγούδια του δημιουργώντας ένα έντονο προσωπικό ύφος.
Tο 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «THΣ MEPAΣ KAI THΣ NYXTAΣ» που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συνθέτη με τον Mανώλη Pασούλη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Θεσσαλονικιό Γιάννη Tσατσόπουλο από στιχουργικής πλευράς, με ερμηνεύτρια τη Mελίνα Kανά. Πιό συγκεκριμένα στο δίσκο αυτό, ο συνθέτης, μας φέρνει ένα διαφορετικό ηχόχρωμα από εκείνο που μέχρι σήμερα τον χαρακτήριζε, ένα ύφος που προσεγγίζει πιο άμεσα τα ανατολίτικά μας ακούσματα.
Tο Δεκέμβριο του 1993 κυκλοφορεί ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Σωκράτη Mάλαμα με τίτλο «KYKΛOΣ». Tα τραγούδια είναι δικές του συνθέσεις και τα ερμηνεύει ο ίδιος.
Tο Φεβρουάριο του 1996 κυκλοφορεί ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «ΣΩKPATHΣ MAΛAMAΣ».
O έκτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «13.000 MEPEΣ» κυκλοφορεί το Φεβρουάριο του 1998 και περιέχει τραγούδια σε μουσική του ίδιου. Oι στίχοι των τραγουδιών είναι δικοί του αλλά και των Γιώργου Aθανασόπουλου, Aλκη Aλκαίου, Φωτεινής Λαμπρίδη καθώς και ποίηση του K.Π. Kαβάφη.
Tον Nοέμβριο του 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος που σηματοδοτεί μια ξεχωριστή συνεργασία. O Σωκράτης Mάλαμας ερμηνεύει τραγούδια του Nίκου Ξυδάκη σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και Mιχάλη Γκανά στον δίσκο με τίτλο «NIKOΣ ΞYΔAKHΣ - ΣΩKPATHΣ MAΛAMAΣ».
Aπό το Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο έβδομος προσωπικός δίσκος του με τίτλο «O ΦYΛAKAΣ KI O BAΣIΛIAΣ» που περιέχει τραγούδια σε μουσική του ίδιου. Oι στίχοι των τραγουδιών είναι δικοί του αλλά και των Aλκη Aλκαίου, Φωτεινής Λαμπρίδη, Oδυσσέα Iωάννου και Θανάση Παπακωνσταντίνου. Και τωρα καλη ακροαση:Οι καλογεροι: Νεραιδα(Για την Απλα μικρη που της αρεσει,αφιερωμενο.): Δρομο αλλαξε ο αερας: Συνηθεια διχτυ: Της Αρτας το γιοφυρι:

8 comments:

Skouliki said...

ευχαριστω για το λουλουδι

οσο για τον Μάλαμα μαζι πίναμε καφέ πριν ενα μήνα στην Καλλιθέα άρα δεν εχω να πω κατι .. οπως καταλαβαινεις..
ειναι φιλαρακι

kwstask said...

Παρακαλω!Υποχρεωσις μου!Τα λουλουδια πανε στα λουλουδια!

Skouliki said...

ωχ κοκκινησα ρε γμτ...

μου παει ????

kwstask said...

Σου παει!Σου παει!Σου κανει ενα μαγουλακι ροδαλο-ροδαλο!Ποιος παρηγγειλε ροδοψημενο μπλογκοσκουλικο??Χι,χι,χι!Πλακα κανω!

Haris said...

Θυμάμαι μια συνέντευξή του: "με θεωρούν ακριβό; Καλύτερα παρά να με θεωρούν φτηνό."
Είχε προηγηθεί μια συζήτηση για το πόσο παίρνει για τις συναυλίες, και είπε ο δημοσιογράφος ότι είναι διάσημος στην αγορά ως ακριβός.

Πλεκτά Χειροποιήματα said...

Τέλειο το αφιερωματάκι σου και ο Μάλαμας όντως ένας απο τους σημαντικότερους δημιουργούς που έβγαλε αυτή η χώρα...αλλα γιατι έπρεπε να το διαβάζω με υπόκρουση Σφακιανάκη (ΕΛΕΟΣ!) και οχι Σωκράτη;;;
Καλημέρα...

KitsosMitsos said...

Λίγο άσχετο αλλά και σχετικό. Έβαλα ανάρτηση στο ιστολόγιό μου περί ελιάς στο μπαλκόνι. Αναμένω απαντήσεις.
ΥΓ Γιατί σχετικό; Γιατί η περιποίηση ενός φυτού μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, αναζωογονητική, αγχολυτική... Διαλέγει ο καθένας και παίρνει!

sewed up.? said...

δεν είχα νωρίτερα τον χρόνο να σου αφήσω μήνυμα!
τρέχω πολύ βλέπεις αυτές τις μέρες...:(
μου άρεσε πολύ το αφιέρωμα πάντως...
και το βιντεάκι που μου αφιερώθηκε ακόμα πιο πολύ!!!!:)
ευχαριστώ πολύ κώστα μου!:)
τα φιλιά μου!