Sunday, May 10, 2009

"ΕΦΥΓΕ"Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δυστηχως,αργα χτες το βραδυ"εφυγε"απο κοντα μας ο μεγαλος δασκαλος,ο Ευγενιος Σπαθαρης.Καλο ταξιδι δασκαλε και ελαφρυ το χωμα που θα σε σκεπασει...Το kinwniawramiden σαν ελαχιστο φορο τιμης,πραγματοποιει ενα αφιερωμα εις μνημη του: Α'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου, ψυχή του Καραγκιόζη και γενικότερα του θεάτρου Σκιών γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924.

Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έδωσε πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις

«Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτωρας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Τιμήθηκε με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με το Διονύση Σαββόπουλο.

Ζωγραφικά λαϊκά έργα του παρουσιάστηκαν σε γκαλερί της Αθήνας ενώ ταξίδεψε τον καραγκιόζη στα πέρατα του κόσμου και απέσπασε πολλές διακρίσεις. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα που του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα. Β'ΜΕΡΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ:ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-1 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-2 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)- 3 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-4 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-5 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-6 ΜΕΡΟΣ: ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ(Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ)-ΜΕΡΟΣ 7: ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ:Καλο ταξιδι δασκαλε...Μεγαλωσα με τις παραστασεις σου,εστω και μεσα απο τη συχνοτητα της ΕΡΤ1,και μου χαρισες απειρες στιγμες γελιου αλλα και συγκινησης. Θα ζεις για παντα στις καρδιες μας,δασκαλε...ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ,ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ...ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ....ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!.....

1 comment:

Γιώργης Χολιαστος said...

Καλή του στράτα.
Υπήρξε ένας αντιρατσιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη στην Ελλάδα μιας πτυχής της λαικής παράδοσης του τούρκικου πολιτισμού.
Και φαίνεται ότι μέσα σε ό,τι έκανε βρήκε το δρόμο του για την εκπλήρωση του γήινού προορισμού του.

Γιώργης Χολιαστός