Wednesday, July 18, 2007

ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΟΛΑ. . . . .

Νέα πύρινα μέτωπα
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα η χώρα. Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Κόρινθο, Ζάκυνθο, δήμο Οιτύλου και Αχαΐα, όπου εκκενώθηκε η κοινότητα Άνω Καλλιθέα. Υπό έλεγχο σε Άνδρο, Κεφαλονιά, Κύθηρα,Πεντέλη και Ακροκόρινθο. Σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά στη Ζοφριά Αττικής, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη παραμένουν οι δύο πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει χθες στην Άνω Καλλιθέα της Αχαΐας, όπου τη νύχτα εκκενώθηκε το χωριό από το φόβο να φθάσουν στα σπίτια οι φλόγες, κίνδυνος όμως ο οποίος τελικά αποσοβήθηκε. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος συνολικά 95 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Άγιο Νίκωνα της Μάνης που εκδηλώθηκε στις 10.50 το πρωί και έφθασε πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο κυρίως των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροπλάνα «Καναντέρ» και τέσσερα «Πεζετέλ». Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στο δήμο Αρτεμισίου στη Ζάκυνθο που καίει δασική έκταση από χθες το βράδυ. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Το μεσημέρι εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στον Ιασμό Ροδόπης, όπου βρίσκονται 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καθώς και στη Δεσφίνα Φωκίδας που αντιμετωπίζεται από δώδεκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Αρχαία Κόρινθο, πολύ κοντά στην περιοχή όπου ξέσπασε η χθεσινή φωτιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που λόγω του αέρα έχει πάρει διαστάσεις, συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γιάννη Ζώη, ενώ συνδράμουν και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Από τις 3.30 μμ. είναι κλειστή η εθνική οδός Κορίνθου-Τρίπολης από το 84ο χλμ ως τα διόδια Σπαθοβουνίου και η κυκλοφορία από και προς την Τρίπολη διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό, ενώ για προληπτικούς λόγους η Πυροσβεστική εκκένωσε την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού.

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία κινδύνου 4 - για τις περιοχές Αθηνών - Πειραιώς (και Κύθηρα), Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Ευβοίας (και Σκύρου), Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (Ικαρίας), και Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε δεινή θέση βρέθηκε και πάλι χθες το Πυροσβεστικό Σώμα, από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ και κυρίως λόγω αυτών των μεταμεσημβρινών ωρών, που θεωρούνται και οι πιο επικίνδυνες.

Σοβαρό προβληματισμό για το ποιος βάζει τις φωτιές, προκαλεί το γεγονός πως μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και τη φωτιά στον Υμηττό, χθες το βράδυ και λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ξέσπασε πυρκαγιά στο τελευταίο πράσινο τμήμα της Πεντέλης, ενώ νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και στη ρεματιά Χαλανδρίου και, μάλιστα, σε ένα σημείο που είχεκαεί ξανά, καθώς και στο Αλεποχώρι.

Ολη τη μέρα χτες εκδηλώθηκαν πάνω από 100 πυρκαγιές και μόνο μετά το μεσημέρι ξέσπασαν δεκάδες σε όλη τη χώρα, στις 25 από τις οποίες ήταν απαραίτητα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γεγονός που οδήγησε σε κατάσταση... τρέλας το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Η αδυναμία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μία τέτοια κατάσταση, φάνηκε και πάλι χθες, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα για να περιοριστούν οι φλόγες έγκαιρα, γι αυτό και κάποιες από τις πυρκαγιές πήραν διαστάσεις και προξένησαν μεγάλες καταστροφές.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας είναι ότι χρησιμοποιούνταν τα ίδια αεροσκάφη για πολλές φωτιές ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα καμία να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, στα Κύθηρα η Πυροσβεστική ανέφερε ότι στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι έκαναν μία φορά ρίψη νερού και μετά εξαφανίστηκαν.

Στην Αρχαία Κόρινθο οι φλόγες πέρασαν μέσα και από το κάστρο του Ακροκορίνθου, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν για λίγο, πολλούς τουρίστες που το επισκέπτονταν την ώρα εκείνη.

Και σαν να μην έφτανε αυτή η εφιαλτική κατάσταση και τα μποφόρ που την έκαναν ακόμα χειρότερη, ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα του συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και της κόντρας Φούρλα - Κόη, στην οποία έχει αποδοθεί μεγάλο μέρος του φετινού Βατερλό του κρατικού μηχανισμού.

Κόντρα
Οπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, στη φωτιά του Υμηττού δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη, αποδίδοντας, βέβαια, διακριτικά αυτό το γεγονός στο ότι ο τελευταίος ήταν μέσα στο ελικόπτερο, για να συντονίζει το έργο της πυρόσβεσης.

Ο κ. Φούρλας, απαντώντας σε όσα τον φέρουν στα μαχαίρια με τον κ. Κόη, ανέφερε ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κακές σχέσεις και η συνεργασία τους είναι άψογη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόης ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τον κ. Φούρλα, πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.

Αττική, Πάτρα, Εύβοια, Μάνη, Σαλαμίνα, Ναύπακτος, Νάξος, Τροιζήνα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Μεσσηνία, Φέρες Εβρου και δεκάδες άλλες περιοχές, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις φλόγες, οι οποίες, εκτός από τις δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έκαψαν, απείλησαν σπίτια και αγροικίες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Καλλιθέα της Πάτρας, στην Αρχαία Κόρινθο και στα Κύθηρα.

Η φωτιά στην Κόρινθο εκδηλώθηκε στις 4.00 το απόγευμα, σε δασική έκταση, κοντά στο αρχαίο κάστρο. Διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, ένα από τα οποία κατευθύνθηκε προς το Λέχαιο και, μέχρι αργά χθες το βράδυ, έκαιγε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το μέτωπο εκτείνονταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, γεγονός που χθες, έκανε αδύνατο τον περιορισμό του από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μάλιστα, οι φλόγες πέρασαν και την εθνική οδό Τρίπολης - Κορίνθου, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα η κίνηση των αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς κινδύνεψε μάλιστα να καεί ένας πυροσβέστης. Εγκλωβίστηκε στις φλόγες και σώθηκε την τελευταία στιγμή. Υπέστη αναπνευστικά προβλήματα και αρχικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο ΚΑΤ στην Αττική. Οπως είπαν οι συνάδελφοί του, ο πυροσβέστης μπήκε μέσα στη φωτιά, προκειμένου να βοηθήσει κάποιους από τους τουρίστες.

Στον Μυλοπόταμο των Κυθήρων, η φωτιά ξέσπασε σε μία από τις πιο όμορφες δασικές εκτάσεις του νησιού, στη 1.00 το μεσημέρι. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τους πυροσβέστες, είχε κάψει μεγάλη έκταση πευκοδάσους, η οποία έφθανε τα 2.000 στρέμματα.

Η φωτιά στην Καλλιθέα της Πάτρας εκδηλώθηκε και αυτή σε δασική έκταση, στις 4.55 το απόγευμα και μέχρι το βράδυ, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, ήταν και αυτή σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις άργησαν να επέμβουν.

Υπό έλεγχο τέθηκαν αργά χθες το απόγευμα, οι εξής πυρκαγιές:

Στις αυλές...
Στη Σαλαμίνα, η οποία είχε εκδηλωθεί στις 3.00 το μεσημέρι, σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή «Κακιά Βίγλα» και λόγω των δυνατών ανέμων, επεκτάθηκε προς την περιοχή Σελήνια. Μάλιστα, κάποια στιγμή, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών και έκαψαν ένα τροχόσπιτο και ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο.

Στο Αλεποχώρι, η οποία είχε εκδηλωθεί στις 2.50, κοντά στο λιμάνι της Μαυρολίμνης, μεταξύ Αλεποχωρίου και Σχίνου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι φλόγες εξερράγησαν πλησίον του δρόμου και στη συνέχεια, βοηθούμενες από τον δυνατό αέρα, επεκτάθηκαν στο πευκοδάσος.

Στον Πάλιρο της Μάνης, η οποία είχε εκδηλωθεί σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Οσον αφορά τις άλλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, στη Λούτσα και στη ρεματιά του Χαλανδρίου, κατασβέστηκαν λίγο μετά την έναρξή τους. Για την πρώτη, οι κάτοικοι της περιοχής έλεγαν χθες ότι ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

Με δυσκολία τέθηκαν επίσης υπό έλεγχο οι φωτιές στο Βερέλεκα των Ψαχνών Ευβοίας, στη Λυγιά - Μαμουλάδα της Ναυπάκτου και στην περιοχή ΝΑΤΟ του Αγρινίου. Οσον αφορά τη φωτιά της Ναυπάκτου, το αρμόδιο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε εμπρησμό. Στο δε Αγρίνιο, συνελήφθη ως υπαίτιος της φωτιάς ένας αγρότης, ο οποίος επιχείρησε να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του, με αποτέλεσμα η φωτιά να του ξεφύγει και να κάψει ελαιόδεντρα.

«ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ
Στις φλόγες Ρέμα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων

Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια έφτασαν χθες οι φλόγες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Πάτημα Βριλησσίων, στις παρυφές της Πεντέλης. Φωτιά είχε ξεσπάσει νωρίτερα και στο Ρέμα Χαλανδρίου.

Οι φόβοι για το πύρινο μέτωπο στα Βριλήσσια φούντωσαν στις 9 το βράδυ, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ ανησυχία προκαλούσε το γεγονός ότι το σκοτάδι θα καθιστούσε απαγορευτική την πτήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Τελικά, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη συνδρομή οχημάτων από τους γειτονικούς δήμους, από το Σύλλογο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Ορους και από υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ. Οι κάτοικοι βοήθησαν με κάθε τρόπο στην κατάσβεση, ενώ έκαναν «ολονυχτία», προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Στιγμές αγωνίας έζησαν, όμως, και οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, καθώς χθες το μεσημέρι φοβήθηκαν ότι θα ξαναζωντανέψουν εικόνες του 2005, όταν φωτιά είχε απειλήσει και πάλι το Ρέμα, με αποτέλεσμα λαμπαδιασμένα κουκουνάρια να πετάγονται στις γειτονικές πολυκατοικίες.

Περίπου στη 1 το μεσημέρι ακούστηκαν στη Ρεματιά οι πρώτες φωνές που καλούσαν σε βοήθεια. Οσοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και έβλεπαν μέσα σε λίγα λεπτά τις φλόγες να φτάνουν κοντά τους, ζητούσαν τη συνδρομή των περιοίκων. Κι εκείνοι από την απέναντι πλευρά του Ρέματος προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σβήσουν τη φωτιά: Πυροσβεστήρες, λάστιχα, ακόμη και κουβάδες επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια της κατάσβεσης, ενώ στη συνέχεια στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες έθεσαν υπό έλεγχο τις φλόγες.

«Καλέσαμε στη μιάμιση την Πυροσβεστική και ήρθε μετά τις 2, ενώ η φωτιά είχε ξεσπάσει δίπλα σε σπίτια. Εδώ και δύο εβδομάδες λέω στους υπεύθυνους του Δήμου να έρθουν να καθαρίσουν τη Ρεματιά από τα ξερά χόρτα. Δεν ήρθε κανείς. Αν δεν ήμαστε εμείς, οι κάτοικοι, να βγούμε έξω με τα λάστιχα και τους πυροσβεστήρες θα είχαν γίνει όλα παρανάλωμα», λέει αγανακτισμένη η κ. Βαλσαμάκη, η οποία διαμένει σε πολυκατοικία την οποία οι φλόγες πλησίασαν σε απόσταση 15 μέτρων.

Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων θεωρούν ότι οι δύο πυρκαγιές δεν εκδηλώθηκαν «κατά λάθος», αλλά ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας. «Η περιοχή έχει ξανακαεί», τονίζει η κ. Βαλσαμάκη. «Πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο ακριβώς σημείο, είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά. Ηταν ακριβώς την ίδια μέρα, 17 Ιουλίου. Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο...», λέει ενώ οι κάτοικοι του Πατήματος Βριλησσίων έκαναν χθες το βράδυ λόγο για σχέδια οικοπεδοποίησης της καμένης έκτασης.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Θυμήθηκαν τώρα τα θύματα των πυρκαγιών

Νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των εποχικών δασοπυροσβεστών και των οικογενειών τους, που τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, προωθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας, για να χρυσώσει το χάπι από τον θάνατο των τριών εποχικών στην Κρήτη και όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στο μέτωπό των πυρκαγιών.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να επισπεύσει αυτή τη νομική ρύθμιση, που υπήρχε ως προοπτική μακροπρόθεσμη, αλλά ένας... Θεός ξέρει πότε θα γινόταν πράξη.

Από την άλλη, ο υπ. Δημόσιας Τάξης, ανακουφισμένος που ο Υμηττός γλίτωσε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, έτσι όπως εξελίχθηκε η φωτιά, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις ριψοκίνδυνες πτήσεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Πηγη:Εφημεριδα Εθνος

No comments: